Yllättävän lintuisa tammikuu

2.1. koitti taas arki ja ruokatunnilla vuodenpinnat jäivät kesykyyhkyyn, peippoon, närheen ja varpuseen. Joutsenperhe oleili yhä siikalahden patotiellä pienessä sulassa ja muita havaintoja olivat mm. muutama kuusitiainen, 2 tikliä sekä järripeippo. Eli aika mukavasti tuntui yhä olevan lintuja Parikkalassakin. Illalla kävin taas katsomassa Siikalahden lapinpöllöä ja tapasin paikalla pari latvialaista lintuharrastajaa, jotka olivat löytäneet samaiselta pieneltä peltoaukealta toisenkin lapinpöllön.

Kävin joka päivä ruokatuntiretkellä, mutta viikolla ainoa vuodenpinna oli takapihallamme naapurien pihoissa yhä hengissä sinnitellyt mustapääkerttu. Lauantaina ainoa vuodenpinna oli Särkisalmella näkynyt palokärki. Kävimme myös yrittämässä lapinpöllöjen rengastusta, mutta sää oli viikonloppuna niin lämmin, että lumihanki oli niin tarttuvaa, ettei virvelillä vetämämme tekomyyrä luistanut sen vertaa, että homma olisi onnistunut. Sunnuntaina 7.1. kylällä näkyi vielä 14 räkättiä, pari mustarastasta, järriä ja tikliä, Kannaksella valkoselkätikka, yhdeksän tiklin parvi sekä tundraurpiainen, Tyrjänkoskella pari puukiipijää ja hippiäistä, Siikalahdella 12 teeren parvi ja Käskynkän vanhainkodin pihlajissa yhdeksän taviokuurnan parvi.

Viikolla taas jatkoin ruokatuntiretkeilyä vaihteeksi kylmenneessä kelissä ja vuodariksi hoitui Siikalahdelta parit harmaapäätikat ja hömötiaiset ja Simpeleen Kokkolanjoelta koskikara. Lauantaina Kannaksella näkyi jopa 35 peippoa, mutta muuten havainnot jäivät samoihin tuttuihin lintuihin. Sunnuntaina 14.1. suuntasin taas Lappeenrantaan ja ennen peliä tein kunnon retken. Imatran Vuokselta löysin pitempään jo paikalla olleen pikku-uikun, merimetsoja sekä pari uiveloa, Joutsenon Hyvättilästä turkinkyyhkyn ja Konnunsuolta hiiripöllön, Lappeenrannan Kourulanmäeltä 25 hemppoa seurassaan 2 vuorihemppoa, Reijolan jätäriltä 3 tavia ja Pusupuistosta bongasin vielä männyssä torkkuneen viirupöllön.

Viikolla kylmeni ihan kunnolla, mutta Siikalahdella notkui yhä pienenevässä sulassa aikuinen laulujoutsen. Linnulla lie ollut jotain hätänä, mutta paikka on aivan mahdoton linnun pyydystykseen. Muttelinmäessä näkyi pyy, Intsilässä käpytikkojen riesana ollut varpuspöllö sekä taas samoja peippoja, yksittäisiä mustarastaita ja räkättejä ym. Tyrjänjoen luusualta löytyi myös 9 sinisorsan porukka.

Viikonloppuna olin pelihommissa Joutsenossa työpaikkojen SM-kaukisturnauksessa. Vuoksella näkyi taas pikku-uikku, uiveloita ja merimetso sekä myöskin joella talvehtiva lapasotka. Sunnuntaina 21.1. näkyi myös jokea pitkin lentänyt harmaalokki.

Viikolla suurin yllätys oli, kun ensin Lötjösen Matti ja seuraavana päivänä minäkin näin tasan kuukauden kateissa olleen uuttukyyhkyn! Se ei enää siis talvehtinut puluparven mukana vaan jossain itsekseen. Linnusta tehtiin seuraavana viikon aikana muutama havainto aina eri paikoista aika pieneltä alueelta, kertaalleen se kävi vakiopaikallaan pulujenkin seurassa. 26.1. sain vihdoin vuodariksi pähkinänakkelista, joita taas on useampia ruokinnoilla talvehtimassa, mutta ne tuntuvat olevan todella liikkuvia tänä talvena.

Ja viikonloppuna oli taas pelihommia Lappeenrannassa. Lauantaiaamuna ehdimme kuitenkin Hannan kanssa Pihabongata pihaltamme 11 lajia, minittavimpana räkättirastaan. Lappeenrannassa hoidin Luukkaansalmelta vuodareihin niin harmaahaikaran kuin silkkiuikun sekä vakiopaikalta taas kerran huuhkajan.

Tammikuun viimeisinä päivinä lisäsin ruokatuntiretkillä vielä vuodarisaldoa pikkukäpylinnulla, Kannaksella lyhyesti näkyneellä nokkavarpusella sekä kanahaukalla.

J.A.