Vapun aikaan

26.4. aloitin pönttökierrokset ja oli mukava todeta, että edellisvuonna pönttöömme asettunut viirupöllömamma oli taas hautomassa. Muissa Tyrjän suunnan pöntöissä ei kuitenkaan ollut elämää.

27.4. Siikalahden visiitit tuottivat vain merikotkan, sinisuohaukan ja valkoviklo mutta parilla käymälläni pöntöillä oli tyhjää. Illalla keli muuttui todella surkeaksi ja lunta kertyi maahan lopulta ihan kunnon kerros!

Onneksi lumi suli seuraavan aamun aikana ja kävinkin taas seuraavana päivänä pari kertaa Siikalahdella, jossa näkyi parhaan havaintona mustapyrstökuiri. Enemmän lintuja näkyi kuitenkin Särkisalmella, jossa oli 28 kuikkaa, 107 silkkiuikkua, 2 härkälintua, mustakurkku-uikku, tietysti sorsia, rantasipi, 4 kalatiiraa sekä 17 pikkulokkia ym. Iltapäivällä teimme Saaren kierroksen ja näimme mm. 12 pikkujoutsenta Pohjanrannassa, muuttohaukan Suurenjärvenlietteellä, mukavat määrät valkovikloja (55) ja metsävikloja (27) sekä punajalkaviklon Jyrkilässä ja uskomattoman komean lapinpöllön paikassa X.

29.4. tein Siikalahden vesilintulaskennan vaikka keli oli hieman ehkä turhan tuulinen. Lahdella oli 73 laulujoutsenta, 128 tundrametsä- ja 125 tundrahanhea, 2 kanadan- ja 8 valkoposkihanhea, 37 haapanaa, 121 tavia, 55 sini-, 12 jouhi- ja 2 lapasorsaa, 18 puna- ja 69 tukkasotkaa, 85 telkkää, 34 uiveloa, 32 isokoskeloa, 8 silkkiuikkua, härkälintu, 2 mustakurkku-uikkua ja 28 nokikanaa. Laskennan ohessa näin pariin otteeseen ilmeisesti saman vanhan arosuohaukan ja laskennan jälkeen kaukana muuttaneen haarahaukan. Illemmalla kävin vielä kiertämässä muutaman pöllönpöntön ja oli mukava löytää taas viirupöllömamma, jonka myös rengastin. Pöntössä oli jo pari poikastakin kuoriutunut sekä yksi muna.

30.4. keli oli varsin surkea, mutta parani lopulta illalla. Aamupäivän kovassa tuulessa kiertelimme Oronmyllyn tienoon pönttöjä, joista löytyi mukavasti hautovat varpus- sekä helmipöllö. Varpuspöllö sai renkaan jalkaansa, mutta helmipöllö oli sama mamma, jonka olimme rengastaneet muutamaa vuotta aiemmin toisesta pöntästä noin kilometrin päästä. Illalla sään ollessa paranemaan päin suuntasimme Saarelle. Rautalahdella näkyi paikallinen haarapääsky sulan päällä lentelemässä, kivitaskuja näkyi jo siellä täällä, Pohjanrannassa oli nyt 18 pikkujoutsenta, Suurenjärvenlietteellä näkyi sinisuohaukka, piekana, pikkutylli sekä punajalkaviklo, Jyrkilässä sinisuo-, ampuhaukka, 3 pikkukuovia, punajalkaviklo sekä 7 uuttukyyhkyä jne. Retken päätteeksi jätin Hannan Pohjanrantaan jo edellispäivänä paikalle pystytettiin kuvaustelttaan yöpymään. Hannalla oli haaveissa saada joutsenista ja sorsista hyviä kuvia illan sekä seuraavan aamun aikana. Paluumatkalla Särkisalmella kuulin vielä tiltaltin sekä urpiaisen ja parin minuutin yökäynnillä Siikalahden patotielle kuulin luhtahuitin.


Hanna yöpyi teltassaan satojen hanhien ja joutsenten pitäessä meteliä teltan ympärillä. Yöllä oli kunnon pakkanen ja rantavesi jäätyi harmittavasti. Vesilintuja oli mukavasti kuvattavaksi aivan auringon nousun aikaan, mutta aamupäivällä ne siirtyivät kauemmas jäälle nukkumaan.

Vapunpäivänä 1.5. suuntasin Siikalahdelle jo aamukuudeksi. Patotielle kerääntyi mukavasti staijiseuraa ja staijailinkin lopulta yhteen saakka. Parhaita havaintoja olivat merimetso, 5-6 merikotkaa, 2 sinisuohaukkaa, arosuohaukka koiras (ehkä edelleen sama lintu?) sekä vilaukselta näkynyt sirosuomainen naaraslintu (olisivatpa pari!), 6 piekanaa, 5 pikkukuovia, mustapyrstökuiri, 6 kalatiiraa, palokärki, haarapääsky, isolepinkäinen, lapinsirkku sekä yhä vain huudellut harmaapäätikka.

Iltapäivällä suuntasimme Soikkelin Miikan kanssa Saarelle, jossa tietysti poimimme Hannan kyytiin Pohjanrannasta. Linnut olivat kuitenkin ihmeen vähissä! Lopulta näimme Jyrkilässä 5 pikkukuovia ja Suurenjärvenlietteellä punajalkaviklo, mutta emme juuri muuta. Onneksi paluumatkalla stoppasimme kuitenkin taas Särkisalmelle, sillä sulan reunalla nukkui 20 allihaahkan parvi! Kuikkiakin oli jopa 34 lintua, pikkulokkeja 12 ja kalatiiroja 17.

40-vuotissynttäripäiväni 2.5. oli taas työpäivä. Kävin Siikalahdella jo ennen töitä ja näin mustaviklon ja terkkarin pihassa huuteli käenpiika, mutta muuten päivän havainnot jäivät vähiin. Ja 3.5. oli autoni aamupäivän huollossa, joten maastoon pääsin vasta työpäivän jälkeen, jolloin suuntasin Melkoniemen pöntöille, joilta löytyi onneksi sentään yksi helmipöllö. Pikakäynnilla Tarvaslammella sain myös kuvattua toisen ruokinnalla käyvistä harmaapäätikoista.

J.A.