Vähälintuinen kesä

Rankan PPLY:n rallireissun jälkeen olin todella väsynyt aika pitkän, mutta lyhyillä retkillä tuli silti käytyä. Saaren Pohjanrannassa näkyi 29.5. 8 jänkäsirriäistä sekä pilkkasiipi ja Akanvaaran Tetrisuolla 19 tylliä sekä idänselkälokki. Terveyskeskuksen pihalla lenteli 2 tikliä.

30.5. Siikalahdella lensi ylitseni hemppo, pari kultarintaa lauleskeli Raikanniemessä ja patotien ruovikoissa raksutti nyt kaksi rastaskerttusta. 31.5. yöretkellä kuului vakiopaikalla 4 heinäkurppaa ja kehrääjä sekä sarvipöllökin tuli nähtyä.

Kuun vaihduttua kesäkuuksi olin taas yöretkellä Turun suunnalta saapuneiden Oreniuksen Harrin ja Viuhkosen Kirsin kanssa. Viitakerttusia oli vähän, muta sentään seitsemän lintua kuului ja Raikanniemessä lauloi myös kaksi viitasirkkalintua. Patotielle oli taas saapunut yksi rastaskerttunen lisää. Heinäkurppia oli äänessä kolme lintua. Aamuiselle pöllökierrokselle saimme seuraksemme pari ulkomaalaistakin ja saimme vielä hoidetuksi niin viiru-, helmi- kuin varpuspöllönkin.

2.6. Siikalahdella näkyi pari suosirriä ja Pohjanrannassa 7 suosirriä sekä mullospellolla yksikseen hiippaillut jänkäsirriäinen, Akanvaaran Tetrisuolla näkyi vielä myöhäinen kapustarinta. Siikalahden rantametsäkierros tuotti valkoselkätikan, muutaman sirittäjän sekä pari pikkusieppoa.

5.6. ajelimme Helsingin seudulle, jossa itse suuntasin saman tien retkelle. Espoon Laajalahdella näkyikin kk-pinnaksi pari jalohaikaraa, vuodariksi näkyi ja kuului muutama rytikerttunen ja muita havaintoja olivat mm. 13 jänkäsirriäistä sekä 2 pikkusirriä. Helsingin Vanhankaupunginlahdella kävin niin Lammassaaren kuin Pornaistenniemen torneissa havaiten pari rytikerttusta, 4 viiksitimalia sekä pikkutikan.

6.6. retkeilimme Kirkkonummella, jossa bongasimme reviirillään laulaneen kirjokertun sekä kävimme Porkkalan kärjessä, jossa havainnot jäivät 25 pilkkasiiven parveen sekä Saltfjärdenillä, jossa näkyi pari räyskää. Iltapäivällä suuntasimme Helsinki-Vantaalle, josta lähdimme Länsi-Kazakstaniin viikon retkelle.

Kazakstanista palattuamme 14.5. olimme taas aika väsyneitä ja Suomessa yhä vain vallinneet surkeat säätkään eivät kauheasti innostaneet retkeilemään. Kävimme toki heti rengastamassa nyt sopivan kokoisiksi varttuneet varpuspöllön pojat, joita oli 6+7 lintua. Ajellessamme pois pöntöiltä, näimme spondesti viirupöllönkin.

15.6. iltayöstä suuntasin yöretkelle Partasen Harrin kanssa ja retki alkoi upeasti, kun auton edestä juoksi karhu! Muuten retki oli vaisu, parhaina Lahdensuon pelloilla kuului 12 ruisrääkkää, Kontiolammella näkyi sarvipöllö ja Kukonkannassa surisi pensassirkkalintu.

17.6. tein Siikalahdella taas vesilintulaskennan, jonka saldo oli surullinen. Linnut ovat todella vähissä! Mustakurkku-uikku näyttää kadonneen lahdelta kokonaan ja mm. punasotkia näkyi kokonaista 1 naaras, lapasorsia 1 koiras ja nokikanoja 8 lintua! Varikset tuntuivat tuhonneen myös kaikki pienet naurulokkikoloniat ja vain yksittäisiä pareja pesi siellä täällä. Tuskin onnistuivat nämäkään? Oheishavainnotkin jäivät vähiin, mm. kovasti harvinaistunutta kuhankeittäjää en kuullut lainkaan koko aamuna ja satakieliäkin lauloi lahden alueella vain kaksi lintua! Seuraavan yön retkikään ei tuottanut muuta uutta kuin luhtakerttusen Sammallammelta.

18.6. oli veljeni Pirkan perhe käymässä ja kiertelimme illasta ja alkuyöstä, mutta havainnot jäivät tuttuihin rastaskerttusiin, viita- ja luhtakerttusiin, viitasirkkalintuun, sarvipöllöihin jne. Härskiinmutkassa näkyi taas uusi idänselkälokki. Kuhankeittäjäkin piti lopulta hakea Pirkalle vuodariksi Tarvaslammelta asti. Eikä aamuinen Soininmäen pikakäyntikään tuottanut mitään parempaa. Päivällä Joukionsalmeen oli jo kerääntynyt valkoposkihanhia 41 vanhaa ja 12 poikasta ja yllättäen rannassa oli myös kolme meriharakkaa.

Muutamat seuraavat päivät havainnot olivat tuttuja samoja lintuja ja vasta 23.6. näkyi jotain uutta, kun Valkialammelta löytyi mustakurkku-uikku sekä luhtakerttunen ja metsäkierroksella varmistimme kaakkurin pesivän vakiolammellaan ja niin Punkaharjun Haukmäestä kuin Soininmäestä löysimme pohjantikan poikaspesät. Punkaharjun pesä oli mukavalla korkeudella ja ajattelimme tulevamme rengastamaan poikaset muutamaa päivää myöhemmin, mutta kun Hanna meni paikalle, oli iso karhu käynyt repimässä koko puun silpuksi ja popsinut poikaset välipalaksi!

Juhannuksena 24.6. aamuyöstä teimme Siikalahden yölaulajalaskennan, mutta vähissä olivat kaikki muut linnut kuin luhtakanat, joita kuulimme 17 eri tavoin äännellyttä yksilöä. Emme kuulleet ainoatakaan luhtahuittia eikä rytikerttusta! Kaulushaikaroitakin kuului vain neljä yksilöä ja kuhankeittäjiä kaksi. Pikkutikalla oli poikaset pesässään ja muutama pikkukäpylintu kuului taivaalta. Retken paras havainto oli vihdoin Eskolasta vuodariksi löytynyt idänuunilintu.

25.6. teimme taas yöretken, mutta havainnot olivat taas samoja tuttuja lintuja. Tyrjänjärven rannassa kuulimme jo uiden paikalta aiemmin löytämän rastaskerttusen ja aamulla jatkettuamme Saaren suuntaan rengastimme muutaman kuovin poikasen ja löysimme Poutasenryhmästä mustapyrstökuirin. Pohjanrannassa näkyi 5 valkoposkihanhea sekä niin ikään vähissä ollut pikkulepinkäispari.

26.6. iltayöstä suuntasimme Ruokolahdelle, josta ystävämme Mika Ohtonen ilmoitti löytäneensä hiiripöllöpoikueen. Hän epäili poikasten jo lentävän aika hyvin, mutta päätimme silti lähteä kokeilemaan, josko joku poikasista olisi vielä saatavissa kiinni rengastettavaksi. Aika kauan saimme lintuja etsiä nähden vain muutamaan kertaan lyhyesti emoa eri puolilla isoa hakkuuta, mutta lopulta löysimme koko pesueen, emot ja kolme poikasta. Mutta poikaset lensivät jo aivan liian hyvin, joten pyynnin sai unohtaa. Mutta olipahan ensimmäinen kerta kuin näimme hiiripöllöpoikueen Etelä-Karjalassa.

Päivällä kuulin Likolammella muiden mukaan siellä koko kesän viettäneistä pähkinänakkeleista vihdoin yhden linnun ja pitkä juoksulenkki tuotti pyypoikueen Siikalahden luoteispuolen metsistä ja sarvipöllön Huhmarisen palloilta.

30.6. Joukionsalmessa oli valkoposkihanhia jopa 65 vanhaa ja 30 poikasta ja Moskuunniemessä näin tien yli lentäneen pikkutikan. Illalla piippari soi ja kertoi Lappeenrannan Askolassa jo päivällä olleesta ruostesorsasta. Onneksi kohta tuli tieto, että lintu oli yhä paikalla, joten päätin singahtaa bongaamaa. Naaraslintu oli yhä paikalla ja sain tästä vihdoin paikattua EKLY-pinnan, jota en pari kertaa ollut jaksanut käydä bongaamassa tai päässyt reissun takia bongaamaan.

Palailin myöhään Lappeenrannasta ja kävin heinäkuun aluksi tarkistamassa, että heinäkurpat olivat yhä paikalla. Kuultuani myös pari sarvipöllön poikasta löysin spondesti vielä pari viirupöllön poikastakin. Aamulla tein taas Siikalahden vesilintulaskennan, jonka tarkoituksena oli lähinnä laskea poikueet. Poikueita oli odotettavan vähän, mutta joitakin sentään. Ainoatakaan lokinpoikasta en kuitenkaan havainnut! Laskennan mielenkiintoisin lintu oli sotka, joka näytti aluksi lupaavasti pikkulapasotkalta, mutta valitettavasti siipijuova oli todettavissa vääränlaiseksi pitkästä etäisyydestä ja väreilystä huolimatta.

2.7. kävimme Saaren Akonpohjassa rengastamassa Antero Tykkyläisen pihapöntössä pesineen käenpiikapoikueen.Poikasia oli jopa yhdeksän kappaletta! Myöhemmin päivällä rengastimme Tarvaslammella tuulihaukan pöntöstä viisi poikasta. Joukionsalmen pikakäynnillä näkyi valkoposkien seurassa kanadanhanhi.

4.7. Siikalahden ruokatuntikäynti palkitsi vihdoin, kun löysin pari jalohaikaraa! Vihdoin sain tästä lajista todella kauan odotetun tosisponden! Parhaimmillaan näin näiden kanssa samassa kuvassa myös lentävän kaulushaikaran. Illemmalla kävin pelailemassa kaukiksen kesäsarjaa Lappeenrannassa ja kävin tarkistamassa, että ruostesorsa oli yhä paikalla Askolan altaalla, jolla lepäili lokkiparvessa myös kaksi räyskää.

5.7. kuulin taas pähkinänakkelin Likolammella ja 6.7. Siikalahdella näkyi vielä lennossa pariin otteeseen jalohaikara. Illemmalla kävimme Joukionsalmella kokeilemassa valkoposkihanhien poikasten pyydystystä. Hanna oli rakentanut ansan, jonka sijoitimme pellon ja rannan väliin, mutta linnut olivat todella arkoja ja lopulta saimme ajettua ansaan vain yhden perheen, jonka vanhemmat olivat juuri ja juuri lentokykyisiä sulkasadon takia, mutta lensivät silti ansasta karkuun ja näin saimme rengastettavaksemme vain neljä poikasta. Toinen yritys seuraavana iltapäivänä oli vielä laihempi, sillä saimme taas kiinni neljä poikasta, mutta nämä olivat liian pieniä rengastettavaksi.

8.7. vietimme hääpäiväämme käymällä Ruokolahden Kummakivellä, joka oli todellakin käymisen arvoinen kohde! Paikalla oli ihan hienoa metsääkin, joten aiemmin kesällä paikalla olisi saattanut kuulla muitakin lintuja kuin pari töyhtötiaista. Illemmalla olimme sitten katsomassa Imatran ajoja eli moottoripyörätapahtumaa ja tapahtumia riitti kerrakseen, kun kisojen toinen kolari sattui aivan suoraan kohdallamme!

9.7. retkeilimme aamun erilaisissa metsäpaikoissa havaiten pyypoikueen ja tiltaltteja ym. Parhaat osumat sattuivat kuitenkin peltokierrokselle, kun sain juostua kiinni kurjen poikasen, joka sai renkaan muistoksi tapaamisestamme ja töyhtöhyypän poikasta rengastaessamme, nousi vierestämme lentoon heinäkurppa toki tutulta peltoaukealta!

J.A.