Tornien Taisto taas parin vuoden tauon jälkeen

Synttäripinnat jäivät keräämättä 2.5. kun auto oli rengasliikkeessä paikattavana ja keli oli iltapäivällä surkea. Sulat kävin tarkistamassa ja parhaina näkyi yhteensä 53 kuikkaa.

3.5. ruokiksen mainittavin havainto olivat heinätavipari Siikalahdella. Iltapäivällä suuntasimme Saarelle ja matkan varrella näkyi Särkisalmella mustakurkku-uikku ja mustalintupari. Saaren kierroksen havaintoja olivat mustaviklo Akonpohjassa, harmaasorsapari Kanavalammella, pari suokukkoa Jyrkilässä ja kaakkuri Pohjanrannassa. Tulvilla näkyi runsaasti valkovikloja, taivaanvuohia ja jouhisorsia sekä jokunen liro ja rantasipi ym. Seuraavan illan Siikalahtikäynnin paras havainto oli Aittavaarassa huudellut sarvipöllö.

5.5. lahdella näkyi pensastasku ja iltakäynnillä salmella 4 allia, 3 tukkakoskeloa, 31 kuikkaa, 10 haara- ja 6 räystäspääskyä. Pirkka saapui meille yöllä taas perinteisesti Tornien Taisto viikonloppua viettämään.

6.5. aamulla Särkisalmella näkyi 11 allia, 3 mustalintua, 3kv merilokki ja kuului pajulintu sekä nokkavarpunen, myös pari kirjosieppoa kuului. Ruokatunnilla suuntasin Siikalahdelle, jossa patotien lava oli varsin täysi. Ampuhaukka, pari pikkukuovia, törmäpääskyä ja keltavästäräkkiä olivat ainoat mainittavat havainnot ja iltapäivällä suuntasimme sitten Saarelle kunnon kierrokselle. Aloitimme tarkistamalla matkan varrella Lemmikonsalmen, jolla oli 10 allia ja 6 mustalintua.

Saaren kierros tuotti harmaasorsaparin, mustakurkku-uikun, haarahaukan, muuttohaukan ja käen Akonpohjassa, kanahaukan Riionsalmella, kivitaskuparin ja 2 uuttukyyhkyä Karinmäessä, tyllin Jyrkilässä, pari pyytä, lapinsirri, 95 liroa, 60 taivaanvuohta ja 10 lapinsirkkua ym. Suurenjärvenlietteellä. Ilta alkoi jo painaa päälle, joten kiiruhdimme kotia kohti mutta stoppasimme vielä Kinnarniemen Lääviensuolla tarkistamaan noin kymmenennen valtaisan valkoposkihanhiparven. Lopulta yhteensä noin 50 000 valkoposkihanhen tarkistaminen kannatti, kun tästä muutaman tonnin parvesta löytyi vihdoin kaunis koiras punakaulahanhi!

7.5. heräsimme ennen neljää ja parvekkeelle kuului jo leppälinnun laulu. Pian olimme kävelemässä kohti Siikalahden lintutornia ja Kasinmäessä lauloi sirittäjä. Kevät oli yöllä edennyt isoin harppauksin!

Ennen viittä saapui tornille myös Lötjösen Matti ja pieni nelihenkinen joukkueemme oli kasassa ja viideltä kuittasimme taiston ensimmäiseksi lajiksi lähimpinä vesilintuina lahdella kelluneen lapasotkaparin. Vesilinnut hoituivat muutenkin pikatahtia, kun uiveloita ja jouhisorsia oli vielä mukavasti ja harmaasorsapari sekä pari koiras heinätaviakin nähtiin. Keli oli upea, tyyni ja kirkas ja näkyvyys loistava, mutta valitettavasti mitään lintuja ei ollut puiden latvoissa lahden reunoilla, mikä yleensä on meillä ainoa tapa saada monia tavallisia pikkulintuja lajilistallemme. Onneksi pajulintu ja kirjosieppo sentään kuitattiin, mutta mm. rautiainen ja punarinta jäivät saamatta. Pikkulintumuuttokin oli surkeaa, joten naurettavia puutteita jäi. Ja pikkuhiljaa alkoikin sitten tuulla ja iltapäivällä peli oli pikkulintujen osalta menetetty.

Aamun mukavaa saldoa olivat meriharakka, useampikin rantasipi, pikku- ja valkoselkätikka sekä täysin pommina näkynyt pohjantikka! Hemppo ja pikkukäpylintu kuultiin mutta mm. vihervarpusia nähtiin koko päivänä vain kaksi ja viherpeippoa tai urpiaista ei havaittu lainkaan.

Mutta kova etelätuuli toi sitten päivemmällä kaikkea mukavaa. Pari haarahaukkaa oli varsin odotettua, mutta näimme myös pari 2kv arosuohaukkaa, sinisuohaukan, pari piekanaa, pari nuolihaukkaa, pari merimetsoa, mustavariksen, uuttukyyhkyn, pikkukuovin sekä kaikkein parhaina subad kiljukotkan sekä kattohaikaran!

Päivällä tuuli oli niin kova että havainnointi oli aika vaikeaa eikä lintujakaan enää liikkunut. Niinpä viimeiseen pariin tuntiin emme saaneet kuin yhden lajin, kanahaukan, lähes puolitoista tuntia ennen kisan päättymistä. Lopulta lajimäärämme oli 95 lajia, jolla olimme koko maan kisassa 15. sijalla ja ties kuinka monennen kerran paras torni sisämaassa – ja kuten aina ennenkin Pohjanranta ja Tarassiinlahti löytyivät nekin aivan sarjan kärkisijoilta.

Käytyämme syömässä ja huilittuamme hetken kävimme vielä lyhyellä iltapäiväretkellä, jolla näimme luonnonkolossa pesivän helmipöllön, pari harmaapäätikkaa sekä muutamia muitakin lajeja, joita emme kisassa olleet nähneet. Illalla teimme vielä vesisateessa lyhyen peltokierroksen, mutta havainnot jäivät pariin merihanheen Kullinsuolla.

8.5. nukuimme kuuteen ja lähdimme taas maastoon. Hanna oli viettänyt taas yön kuvausteltassa Uukuniemen Suurenjärvenlietteellä, joten me lähdimme Pirkan kanssa Saarelle retkelle tavoitteena olla puolilta päivin Suurenjärvenlietteellä. Matkan varrella Härskiinmutkassa näkyi pienessä sulassa harmaasorsapari ja Moskuunniemessä kuulimme ensimmäisen hernekertun sekä mustapääkertun. Sitten kiiruhdimme Ruokosuolle, jossa oli edellisiltana näkynyt paikallinen kattohaikara ja siellähän se ”kikke” kökötti sähkötolpan nokassa.

Päätimme käydä Akanvaaran Tetrisuolla, jossa näimme suopöllön ja sinisuohaukkakoiraan ja palasimme sitten Ruokosuolle, jossa ”kikke” oli nyt käppäilemässä pellolla. Ajoimme pellon reunan parkkiin ja haikarahan päätti kävellä ohitsemme vain noin neljän metrin etäisyydeltä, joten saimme todella hyvät kuvat otuksesta. Läheisellä Pohjasuolla näkyi 64 kapustarintaa.

Pohjanrannassa näimme kuinka Ruokosuolta noussut kattohaikara kaarteli tovin nosteessa yhdessä merikotkan kanssa ja lähti sitten etelää kohti. Sitten suuntasimme Akonpohjaan, josta löysimme mustapyrstökuirin ja tyllin muiden kahlaajien seasta ja tornilla näkyi 4 mustalintua.

Kanavalammella näimme harmaasorsaparin mutta sitten jatkoimme Suurenjärvenlietteelle, jossa näimme pikkutyllin ja 11 mustavikloa sekä kuulimme luhtakanan. Hanna olikin jo valmiina tien varressa ja siirsin tavarani Pirkan autosta omaamme ja sitten ajelimme vielä peräkanaa Akonpohjaan kaupassa käymään. Sitten Pirkka lähti pitkälle kotimatkalle ja me vähän lyhyemmälle.

J.A.