Talvea odotellessa

Azoreilta palattuamme retkeilin pikaretkiä lähes päivittäin ja lämpimän syksyn ansiosta lintuja näkyi maastossa vielä jonkin verran. Lokakuun loppupäivinä silkkiuikkuja ja kuikkia näkyi Simpelejärvellä, jonne alkoi myös pikkuhiljaa kerääntyä isokoskeloita, tukkakoskeloiden seuraksi. Siikalahdella pyöri parinkymmenen valkoposkihanhien parvi ja yksinäinen vinonokkainen seplahanhikin pysähtyi lahdelle. Laulujoutsenia oli tietysti runsaasti ja sinisorsia sekä haapanoita jonkin verran. Pari merikotkaa väijyi näitä Siikalahden saarissa. Kylällä pyöri vielä pieni kottaraisparvikin.

1.11. alkoi Parikkalan ja Rautjärven lintukerhon leikkimielinen marraskuupinnakisa. Koitsanlahdella näin sähkölangalla saalista vaaniskelleen varpuspöllön. Muuten kuun alussa näkyi metsissä suuria räkättirastasparvia ja niissä mukana vielä punakylkirastaitakin sekä yhdessä parvessa muutama taviokuurnakin. Uiveloita kertyi Tiviänlammelle mutta varsin vaatimattomasti, enimmillään lintuja oli kahdeksan. Niiden seurassa näkyi myös pari telkkää sekä tukka- ja lapasotka. Merisorsat olivat todella vähissä, mutta 4.11. Imatran Immalanjärvellä mustalintuja, pilkkasiipiä ja alleja näkyi kaikkia useampia, myös sekä tukka- että lapasotkia oli joitakin. Rautjärven Kopsalassa näin myös hiirihaukan. Seuraavana päivänä5.11. Salibandyturnausreissulla Savonlinnaan näin auton ikkunasta Punkaharjun Punkasalmella pienen sepelhanhiparven.

6.11. oli sitten vuorossa perinteinen Talvilintulaskenta. Kävelin taas reippaan 18,5 kilometriä kotoa Saharannasta lähtien ensin Simpelejärven rantaa Terveyskeskukselle asti, sitten rautatietunnelista 6-tielle ja Kaukolantietä Siikalahden Patotielle, josta sitten vallia pitkin Siikalahden eteläosiin, jossa pienen metsäkierroksen jälkeen Tiviältä takaisin vallille, jota pitkin aina lahden länsipuolelle, josta taas metsän läpi Tetrisuolle, josta kuutotien yli Punnolaan, josta vielä pienen kylälenkin kautta kirjastolle ja takaisin kotipihaan. Urakkaan meni taas seitsemän tuntia, mutta lintuja näkyi mukavasti! Parhaimmistoa olivat reitille uudet lajit: pikkujoutsen, 11 kanadanhanhea, mustarastas sekä yli muuttanut piekana. Muita viivyttelijöitä olivat 5 haapanaa, 30 sinisorsaa, 55 laulujoutsenta, telkkä, 2 merikotkaa, 34 kala- ja 5 harmaalokkia ja 2 räkättirastasta. Mukavia määriä olivat mm. 32 pyrstötiaista, 112 naakkaa ja 2 varpushaukkaa, 2 valkoselkätikkaa, 7 hippiäistä ja 2 kuusitiaista. Itse talvilinnut olivatkin lämpimän kelin takia vielä aika vähissä. 38 lajia oli kuitenkin uusi reittiennätys. Kävelin vieläpä hiukan ylimääräistäkin, kun kävin vilkaisemassa myös reittiin kuulumattoman Tiviänlammen, jolla oli yhä uiveloita, tukka- sekä lapasotka.

7.11. kävin pikaisella metsäretkellä Melkoniemellä ja näinkin 4 pyytä sekä metson sekä Tarvaspohjanlahdella naurulokin. 8.11. Haikanniemestä näkyi 2 merimetsoa ja 9.11. Kangaskylällä tilhi. 10.11. kävin taas saloilla ja nyt suostuivat kuukkelitkin tulemaan näytille.

11.11. tein viimeisen retken vähään aikaan ja saalis muodostuikin ihan mukavaksi, kun Joukionsalmella näkyi härkälintu, Tähtiniemessä tundraurpiainen ja Simpeleellä koskikara, pohjantikka sekä taas piekana. Härskiinmutkassa näkyi vielä merimetso.

Talven odottelu jatkui myös marraskuun loppupuoliskolla. 18.11. Rautalahdella kellui mustalintu ja lahden viereisellä pellolla saalisteli isolepinkäinen. Toinen isolepinkäinen oli Moskuunniemessä ja Simpelejärven eteläisempien vesialueiden kierto tuotti 4 kanadanhanhea Kirkkolahdelta, silkkiuikun ja härkälinnun Haikanniemestä ja pitihän Simpeleen Kokkolanjoen tavi käydä hakemassa marraskisalajiksi.

19.11. suuntasin kohti Saloa ja BirdLifen Edustajistoviikonloppua. Nappasin Keskitalon Markuksen Porvoosta kyytiin ja aamusta ehdimme hieman retkeilemäänkin. Espoon Laajalahdella näkyi vielä 50 haapanaa, 25 harmaasorsaa, 12 tavia, 6 uiveloa, nokikana sekä vanha merikotka. Suomenojan kierto ei tuottanut vesilintuja, mutta ylitsemme lentänyt kuukausipinna uuttukyyhky oli mukava yllätys.

Viikonloppu oli muuten kokoustäyteinen ja yöpymispaikan tarjonnutta Larssonin Kalleakin oli mukava nähdä pitkästä aikaa. 20.11. paluumatkalla kävimme yrittämässä harmaasieppoa Lauttasaaresta, mutta lintua ei näkynyt. Koivusaaressa näkyi huikea 50 harmaahaikaran parvi.

Kuun lopulla Siikalahdella näkyi vielä isolepinkäinen ja Simpelejärvellä isokoskeloita, laulujoutsenia, kalalokkeja sekä harmaalokki, muttei oikein mitään muuta! Kangaskylän pähkinähakki saapui pitkästä aikaa aseman sembroille ja viimeiseksi 67. marraskisalajiksi näin Kirkonkylällä 27.11. harmaapäätikan. Tällöin näkyi Kirkkolahdella vielä haapanakin.

J.A.