Syysretkeilyä Parikkalassa

13.9. Siikalahden käynti tuotti jo ensimmäiset muuttavat valkoposkihanhiparvet, merikotkan, uskomatonta kyllä vasta vuoden ensimmäisen kohdalleni Parikkalassa osuneen kanahaukan, peukaloisen sekä lapinsirkun. Seuraavana päivänä Kangaskylällä näkyi pähkinähakki ja lopputyöviikko meni minulla Hämeenlinnassa koulutuksessa.

Hämeenlinnasta palattuani ehdimme perjantai-iltana vain hyvin pintapuolisesti vilkaisemaan Saaren ja Uukuniemen karttaa ja tekaista potentiaalisen lajilistan seuraavan päivän rallia varten. 17.9. ennen aamuviittä soi herätys ja pian olimme ajamassa kohti Saarta. Perinteisessä rallissa säännöt antoivat luvan joukkueen hajaantumiselle kahtia, kunhan liikkui yhdellä autolla (ns. liettualaiset säännöt), joten joukkueemme kolmas jäsen Jani Varis aloitti rallin Tarassiinlahdelta ja me suuntasimme Akanvaaran Tetrisuolle.

Kuudelta alkoi ralli, mutta Tetrisuolla oli sankka sumu. Teeret sentään löytyivät pelloilta kuten aina ja sinisuohaukka, mutta muuten havainnot jäivät vaatimattomiksi. Pohjanrannassa lenteli ruskosuohaukka mutta pusikoista ei löytynyt mitään parempaa, joten puolentoista tunnin rallaamisen jälkeen suuntasimme Tarassiille. Kurvasimme kuitenkin vielä pikaisesti Kuposenmäelle, joka kannatti, sillä järven yllä kierteli harmaahaikara ja peltojen yllä piekana. Tarassiille parkkeeratessamme ylitsemme lensi kanahaukka ja ulos päästyämme kuulimme pähkinähakin huutoa ja taivaalta löytyi toinenkin lintu, joka ei siis ollut se huutelija. Kohta Janikin löytyi puskista ja Janilla olikin mukavia lisäyksiä lajilistallemme mm. sinirinta ja sepelhanhi.

Jatkoimme Jyrkilän pelloille, jossa oli viitisensataa kurkea ja noin 750 valkoposkihanhea ilmassa. Hanhiparvesta löytyi valkopäinen risteymähanhi, mikä lie valkoposken ja eskimohanhen risteymä taas? Komppasimme myös Jyrkilänjärven rantapeltoja ja pusikoita ja löysimmekin mukavan pinnan, kun jaloistamme nousi heinäkurppa lentoon! Seuraavaksi päätimme jatkaa uudelleen Akanvaaran Tetrisuolle, jossa komppasimme parhaat pellot mutta löysimme vain tavallisia kirvisiä ja kiuruja sekä lapinsirkkuja ja kapustarintaparven.

Pohjasuon pelloilla komppasin taas yhtä ojan vartta Hannan ja Janin staijatessa, kun jaloistani nousi aktiivisesti kääkättäen taas heinäkurppa. Lintu laskeutui heti ojan toiselle puolelle ja nyt Janikin pääsi hoitamaan lajin. Ojan vartta jatkettuani tuli todella vetiselle mutapellolle, joka oli aivan täynnä kirvisiä. Arvioin paikalta 200 niittykirvistä, 30 kiurua ja olipa lätäköillä ainakin 25 taivaanvuohtakin, muttei mitään parempaa.

Heinäkurppa

Jatkoimme seuraavaksi Uukuniemen puolelle Lammintaukselle, jossa toteutimme taas rallisuunnitelmaamme eli komppasimme, mutta taas varsin huonoin tuloksin. Sentään kanadanhanhi, nuolihaukka ja lehtokurppa saatiin pinnaksi ja yksi hily-tiltaltti ihmeteltäväksemme.

Pudotimme Janin staijaamaan Kummun näkötorniin ja jatkoimme pikaiselle Uukuniemen kierrokselle. Niukkalan uimarannalta irtosi lajilistalle kuikka ja harmaalokki, Pyhäjärven rannat eivät paljon kummepia yllätyksiä tuottaneet, Papinniemeen matkalta hoituivat sentään härkälintu ja pyrstötiainen ja paluumatkalla ampuhaukka. Reissuun kuitenkin tuhraantui lähes pari tuntia ja Janilla ei ollut myöskään mennyt kovin odotetusti, kun lajilista oli täydentynyt vain mehiläishaukalla ja puukiipijällä. Hetken aikaa ihmettelimme aivan vastakuoriutunutta sinappiperhosta.

Aikaa oli enää vajaat pari tuntia, joten suuntasimme kiiruusti Akonpohjaan, josta löytyi pahasti vajaata vesilintulajilistaamme täydentämään ainostaan nokikana – harmaahaikara ja jo ties kuinka monennet sinisuohaukat nähtiin myös. Lopettamaan ajoimme Honkakylän Kanavalammelle, jossa kellui 163 tavia (ensimmäisemme!). Isolepinkäinen väijyi saalista pensaikon latvassa ja metsiköstä löytyi vielä pyy, joten lopullinen lajimäärämme ylsi 78 lajiin, jolla irtosi rallissa neljäs sija.

Jätimme Janin hoitamaan purun leirikeskukselle Mikkolanniemen, sillä itselläni oli salibandyottelu ja Hannalla työkiireitä. Itse kuitenkin pelin jälkeen palasin paikalle mukavaan illanviettoon.

18.9. komppailin heinäkurpan toivossa Siikalahdella mutta ilman tulosta. Iltapäivästaiji tuotti kuitenkin 18 metsähanhea, joiden seurassa muutti lyhytnokkahanhi, valkoselkätikan, ampuhaukan, nuolihaukan sekä kalasääsken. 19.9. ruokatunti- ja iltapäivästaijit tuottivat pohjantikan, palokärjen,13 metsähanhea, pari kanahaukkaa sekä patotiellä piipahtaneet pari hily-tiltalttia ja ruokokerttusen. Likolammella näkyi pikakäynnillä pähkinänakkeli ja illalla samassa paikassa iltalenkillä ylitseni lensi huuhkaja saalis jaloissaan.

20.9. ruokatunnin sekä iltapäivän staijeilla valkoposkihanhia näkyi jo lähes tuhat, metsähanhia 90, 2 kaakkuria, ampuhaukka ja 2 todella myöhäistä pikkutylliä muutti ylitsemme äännellen! Siikalahden syksyn ensimmäinen isolepinkäinen oli myös saapunut. 21.9. sain tiedon Tiviältä löytyneestä lapinpöllöstä ja ehdinkin käydä sen pikaisesti bongaamassa. Valitettavasti lintu katosi heti tämän jälkeen, joten kuvat jäivät saamatta. Ruokatunnin ja iltapäivästaijin saldona oli mm. merikotka, muuttohaukka, sinisuo- ja ruskosuhaukka jne. Kangaskylällä näkyi taas pähkinähakki.

22.9. hanhimuutto näytti jo lähtevän kunnolla käyntiin, mutta iltapäivällä alkanut sado pysäytti lupaavan muuton. Muutama tuhat valkoposkihanhea, 135 sepelhanhen parvi sekä muutama sata metsähanhea mukanaan parikymmentä tundrahanhea näkyi ruokatunnilla. Muuttohaukka saalisteli taas lahdella ja 30 pilkkasiiven parvi muutti lahden yli. Sateella kävin vielä kiertämässä peltoja, josko hanhia olisi löytynyt, mutta löysin vain yhden pikkuparven Kullinsuolta. Kapustarintoja löytyi pari parvea ja laulujoutsenia näkyi pelloilla jo 150 lintua.

J.A.