Piilokojuilua ja taivaanilmiöitä

Olin jo pitkään haaveillut kahlaajien piilokojukuvauksesta Pohjanrannan märillä niityillä. Kaksi lomapäivää koulusta tarjosivat hyvän tilaisuuden.
Pystytimme halvasta pikkuteltasta modatun piilokojun Pohjanrannan lintujärven rantaan. Niitty oli niitetty syksyllä veteen asti, joten kasvillisuutta oli vähän ja näkyvyyttä pitkälle. Jäin telttaan piilottelemaan illalla. Linnut selvästi arastelivat piilokojua, eikä iltavaloilla tullut kunnollisia kuvia.

Aamulla lintujen arkuus hävisi ja välillä lirot ja suokukot tulivat jopa liian lähelle. Suurimmat kahlaaja kerääntymät olivat lintutornin edustalla, mutta lintuja vieraili myös tällä syrjäisemmällä niityllä. Olin toivonut pääseväni kuvaamaan myös vesilintuja, mutta sorsat ja hanhet olivat erittäin epäluuloisia.


7.5. Ruusulokkibongauksen yhteydessä pääsimme ihailemaan komeaa halonäytelmää. Auringon ympärillä oli ainakin seuraavia halomuotoja: 22° rengas, sivuauringot, 22° yläsivuava kaari, horisonttirengas, 46° rengas ja zeniittiympäristön kaari.
9.5. oli Merkurius planeetan ylikulun vuoro. Lintukaukoputken läpi sai jonkinlaiset dokumenttikuvat tapahtumasta. Harmi ettei minulla ole kameraa, jolla digiskouppaus olisi helppoa ja toimivaa. Auringon keskellä on iso auringon pilkku, josta alas vasemmalle on Merkurius. Kuva suurenee klikkaamalla kaksi kertaa.