Marraskuu 2007

Marraskuu – Talvi tulee taas

Marraskuun alussa päivät olivat jo todella lyhyitä. Töihin mennessä oli pimeää ja työpäivän jälkeen oli vain pari tuntia retkeilyaikaa ennen hämärää. 1.11. Ruokatunnin vietin kotirannassa perinteisen marraspihapinnakisan innoittamana: silkkiuikku, naurulokki ja pähkinähakki olivat parhaita lajeja. Työpäivän jälkeen kiireellä vielä Saarelle tarkistamaan, olisiko hanhia enää yhtään pelloilla. Hanhia ei öytynyt mutta seitsemän vanhan ja yhden nuoren pikkujoutsenen parvi oli Pohjasuolla.

2.11. kiiruhdin pointsaamaan pari kuukausipinnaa: punasotkan Lappeenrannan Hanhijärveltä, jolla oli muutenkin vielä mukavasti lintuja sekä tundrahanhen Joutsenon Konnunsuolta. Edellisenä päivänä olisi vielä ollut enemmänkin tarjolla.

3.11. teimme ensimmäisen talvilintulaskennan Hannan kanssa ja kävelimme taas reilut 18 kilometriä kotipihalta Siikalahden ympäri: havaintoja tuli mukavasti 34 lajista, joista parhaimmistoa olivat 2, tavia, 2 valkoselkätikkaa, merikotka, pähkinähakki, pikkutikka, isolepinkäinen ja kotipihalla näkyneet tukkakoskelo sekä silkkiuikku. Useista lajeista näkyi myös reittiennätysmääriä, mm. talitiaisia näkyi 253, sinitiaisia 75 ja pikkuvarpusia 94.

4.11. staijasimme konzan kanssa Simpeleen vesitornissa koko aamun ja aamupäivän ja vaikkei odotettua joutsenmuuttoa juuri näkynytkään oli päivä oikein mukava, kun merikotkan ja seitsemän taviokuurnan parven, lisäksi ylitsemme lensi todella komeasti nuori leveäpyrstökihu!

5.11. kotirannassa uiskenteli pari pilkkasiipeä ja kolme yksittäistä uiveloa löytyi vielä eri puolilta Särkisalmen seutua.

Länsirannikolla

9.11. Kontiokorven Jarin kanssa Imatran Vuoksella näimme mm. 9 kanadanhanhea, tukkakoskelon, 8 allia, 2 tukkasotkaa, 6 pilkkasiipeä sekä mustalinnun. Pirhosen Jarmo hyppäsi myös pian kyytiin ja matkamme kohti länttä ja Pyhärantaa, jossa jampalla oli vielä asunto, alkoi. 10.11. aamusta suuntasimme Rihtniemeen, valitettavasti keli oli surkea, mutta ei se juuri meitä hidastanut. 8 haahkaa, kaakkuri ja 4 allia ei kuitenkaan ollut ihan sitä mitä toivoimme, niinpä lähdimme sankassa lumisateessa kiertelemään Uudenkaupungin lintupaikkoja. Kytämäenraumalla näkyi tukkasotkien seassa lapasotka, 25 kyhmäriä, 18 nokikanaa ja silkkiuikku, Pitkäluodossa 163 kyhmäriä, satakunta tukkasotkaa, 125 uiveloa, Santtiossa 5 tukkakoskeloa, Valkiamerellä merikotka, hiirihaukka jne. Illan hämärryttyä siirryimme kämpille viettämään iltaa. Jamppa mm. kokkasi meille herkulliset pihvit!

11.11. Rihtniemellä oli hieman vilkkaampaa: kukka kellui tornin edustalla, 2 gaviaa muutti, alleja näkyi 18, pilkkasiipiä 4, mustalintu, 3 tukkakoskeloa, merikotka, riskilä, pyrstötiaisparvi ja pari tilhi- ja tinttiparvea kiiruhti ohitsemme ja reilun kilometrin päässä kohti pohjoista eteni hetken ruokkilintu, jonka kaikki tuntomerkit viittasivat etelänkiislaan. Ainoa erikoisuus oli, ettei kukaan meistä ehtinyt katsoa kaikkia tuntomerkkejä, ennen kuin lintu tipahti selälle näkymättömiin, mutta kaikki meistä oli kiinnittänyt huomioita eri tuntomerkkeihin. Tinttiparvessa vilahti tornin ohi vielä uunilintukin, mutta vaikka väritys viittasi tiltalttiin, ei tätäkään saatu naulattua, sillä havaintotilanne oli liian nopea eikä lintu nähty kuin lennossa. Pyhärannan kaukassa näkyi hiirihaukka, Uudenkaupungin Pullokarissa 19 tukkakoskeloa ja Kuljunlahdella näkyi vielä toistasataa tukkasotkaa. Euran Mannilasta ei enää löytynyt pikkuruokkia, ainoastaan silkkiuikku. Loppumatka kohti itää olikin sitten väsymyksen kanssa taistelua, onneksi juttua riitti hyvässä seurassa.

Loppukuu

14.11. ajoin Kirkkonummelle sillä 15. ja 16. päivä olin koulutuksessa Vantaalla. 16. päivä ehdin koulutuksen loputtua hieman retkellekin. Espoon Laajalahdella näkyi mm. 16 viiksitimalia, 53 merilokkia, 215 isokoskeloa, 10 kanadanhanhea, alli, 14 uiveloa, harmaahaikara ja 13 nokikanaa. Helsingin Kyläsaari ja Viikki olivatkin sitten hiljaisia, jälkimmäinen jopa juuri jäätynyt. Illasta Hanna saapui Tampereelta messureissulta Kirkkonummelle ja seuraavana aamuna haimme Pirkankin lentoasemalta ja aloitimme matkan kohti Mikkeliä ja BirdLifen suojelu- ja edustajiston kokouksia. Päätin, että ajamme Kotkan kautta, jotta voimme bongata mustakaularastaan vuodariksi matkan varrella. Yllätys oli kuitenkin luvassa jo aiemmin! Ajaessamme juuri Ruotsinpyhtään ja Pyhtään rajan kohdalla Ahvenkosken yli näin jonkin oudosti lentävän linnun viilettävän vedenpintaa mutkitellen. Ensin mieleeni tuli lepakko, sitten rantasipi ja kun sain auton parkkiin tajusin, että kyseessä saattoi olla kunkku! Singahdimme koko porukka rantaan ja kohta kuulimme edessä olevan niemen suunnasta kaksi täysin selvää sarjaa kuningaskalastajan ääntä! Laitoimme kuitenkin linnun heti Lintutiedotukseen, sillä ääni oli meille ennestään sen verran tuttu, että pidimme määritystä varmana. Etsiskelimme lintu molemmin puolin Ahvenkoskea puolisen tuntia, mutta emme sitä löytäneet. Kiire alkoi painaa päälle ja lopulta ehdimme vain piipahtaa Kotkassa mustakaularastaspaikalla, jossa lintu oli kadoksissa ennen kuin meidän jo piti kiiruhtaa kohti Mikkeliä. Hieman jopa myöhästyimmekin kokouksen alusta. Mutta pian Lintutiedotukseen tulikin tieto, että Ahvenkoskella bongarit katselivat kahta kuningaskalastajaa!

Talvi oli jo saapunut Parikkalaan ja sekä havainnot että havainnointi oli vähäistä. Töihin mennessä oli pimeää ja töistä palatessa taas. Kuun lopussa sentään satoi hieman lunta valaisemaan maisemaa, mutta linnut sen kuin vähenivät. 24.11. kiertelin Simpelejärveä ja Simpelettä havaiten vain muutamia pieniä joutsen ja isokoskeloporukoita, teeriä muutamia kalalokkeja, harmaalokin, koskikaran, pyrstötiaisia sekä Lahnasella lapasotkan. Paras havainto tuli kuitenkin Pitkätsolasilla, jossa ylitseni lensi komea 2kv maakotka.

25.11. suuntasimme jampan kanssa hieman pohjustelemaan Taipalsaaren suunnalle, kun muut olivat kehuskelleet siellä olevan lintuja, joita meilläpäin ei enää tuntunut olevan. Pikakäynti matkan varrella Toikansuolle tuotti pari hemppoa, vilauksen vuorihemposta sekä kanahaukan. Taipalsaaren Saikkolassa ihmettelimme valtaisaa 150 pikkuvarpusen ja 250 keltasirkun kerääntymää, jossa näkyi seassa myös pari peippoa sekä järripeippo, myös 13 pyrstötiaista vilahti ohitsemme. Muut viivyttelijät kuitenkin pysyivät meiltä piilossa ja kohta huomasimmekin olevamme Savitaipaleella. Lavikanlahti oli typötyhjä mutta Kaskein hiiripöllö löytyi Hjerpen Ilpon avustuksella, enpä olisi uskonut pöllön hakevan hiirenloukkuun (sisällä) kuolleita hiiriä lähes kädestä! Toisella yrittämällä löysimme Kirjamoinsalmella jo viikon viihtyneen naaras harjakoskelon sekä härkälinnun. Iltapäivällä vielä Toikansuolta löytyi urpiaisparvesta tundraurpiainen, parvea hätyytellyt isolepinkäinen sekä 2 tavia. Vielä mennessämme syömään havaitsimme ABC:n pihassa 3 vihervarpusta.

Loppukuusta kävin vain lyhyillä ruokatuntiretkillä, mutta talvi oli todella tullut. Parikkalassa ei näkynyt yhtään mitään! Niinpä joulukuun ensimmäisenä käytävää talvirallia varten ei juuri kannattanut pohjustaa, linnut olivat etelämpänä.