Kevät tulee taas

21.3. staijasin ruokatunnin Siikalahdella ja haviksia kertyi: 20 töyhtöhyypää, 8 sepelkyyhkyä, 4 kottaraista, kiuru sekä paikalliset isolepinkäinen ja valkoselkätikka.

22.3. lähdin liikkeelle aikaisin, jo kuuden aikaan ja polkaisin Kirkonkylän kautta (vain varpushaukka) Siikalahdelle, jossa staijasin lähes 9 tuntia upean lämpimässä ja aurinkoisessa kelissä. Töyhtöhyyppiä kierteli taivaalla koko ajan ja eri suuntiin, joten määrän arvaus oli vaikeaa ja 320 lintua on varmasti minimiarvaus. Toinen runsas laji oli sepelkyyhky, joita myös lenteli sinne tänne ainakin 90 yksilöä. Selvää muuttoa ei ollut kuin aivan aamusta mustarastailla, joita meni 26 yksilöä, muuten olikin yllättävän hiljaista, vaikka keli oli niin upea, että naamanähkä käristyi. Sentään 4 tundrametsähanhea, kanadanhanhi, 2 isokoskeloa, teeri, merikotka, 12 hiirihaukkaa, 4 uuttukyyhkyä, harmaapää- ja valkoselkätikka, 8 kiurua, kulorastas, isolepinkäinen, 4 mustavarista, 23 kottaraista, peippo, 2 pajusirkkua sekä parhaana haviksena Partasen Harrin korkealta pohjoistaivaalta nyppäämä Etelä-Karjalan ennätysaikainen kurki nähtiin.

23.3. keli oli hieman kehnompi, sillä etelästä lähestyi vesisaderintama, joka hyydytti muuttoa. Staijailin lahdella muutaman tunnin ja mainittavammiksi havainnoiksi jäivät 4 telkkää, 2 naurulokkia sekä niittykirvinen. Hyyppiä ja kyyhkyjäkin oli liikeellä huomattavasti edellispäivää vähemmän. Kun saderintama saapui, suuntasin Simpeleen Konkamäelle, jonka huipulta bongasin Poutasen Joukon löytämän naaraspukuisen mustaleppälinnun, joka sekin oli ennätysaikainen. Iltapäivällä kävin vielä nopean Saaren kierroksen, mutta ainoaksi havainnoksi jäi Kanavalammella kuikuttanut harmaapäätikka.

24.3. staijilin taas ruokatunnin ja iltapäivällä työpäivän jälkeen ja näin 3 tundrametsähanhea sekä meillä harvalukuisen taigametsähanhen, taviparin, varpushaukan, pari tuulihaukkaa, kurjen, mustavariksen, 10 peippoa, 2 niittykivistä sekä 16 muuttavaa hiirihaukkaa jne. Seuraavana aamuna heräsin aikaisin ja suuntasin jo kuudelta bongaamaan fasaania vuodariksi Tyrjän Matarmäestä, jossa sellaisia oli ollut jo ainakin koko talven. Kuulinkin pari yksilöä pikastopilla ja suuntasin sitten Siikalahdelle. Peippomuutto oli jo hieman viriämään päin ja näin 30 yksilöä, mutta muuten näin vain 9 pulmusta sekä yhden kulorastaan. Vaikka keli oli äärimmäisen leppoisa, oli ruokatunnillakin hiljaista ja havikseen ei juuri muuta kirjautunut kuin pari naurulokkia sekä perinteiset tikat ja isolepinkäinen.

26.3. heti patotielle ruokatunnilla saavuttuani, laskeutui västäräkki padon varteen iloisesti äännellen ja pyrstöään keinutellen. Muuten havainnot jäivät tuulihaukkaan ja 10 tilheen, jotka olivat minulle koko vuoden ensimmäiset Parikkalassa. 27.3. hanhia oli liikkeellä enemmänkin ja ruokatunnilla ja työpäivän jälkeen näin jo reilut 50 tundrametsähanhea ja 4 tundrahanhea. Merikotka muutti kohti pohjoista, kanahaukkapari soidinteli kaukana pohjoispuolella, naurulokki kävi kääntymässä lahden yllä, uuttukyyhky kierteli paikallisena, punakylki- , räkätti- ja kulorastas näkyi ja urpiaisiakin muutti muutama parvi. Paras havainto oli kuukausipinna – kapustarinta, joka kierteli hetken äännellen lahden yllä. Sama västäräkkikin oli taas paikalla. 28.3. kävin lahdella vain pikaisesti toteamassa, ettei mitään uutta ollut paikallisena. Kapustarinta äänteli taas taivaalla, mutta itse lähdin ajelemaan kohti etelää – olin lähdössä Ahvenanmaalle.

J.A.