Kahlaajia ja valkoposkia – ja vuodareita

5.5. keli oli surkea ja niinpä oli ihan mukava ottaa rennosti tiukan pidennetyn viikonlopun jälkeen. Iltapäivällä bongasin kuitenkin ekovuodariksi Anniina Kontiokorven löytämän mustaleppälinnun Särkisalmen jätäriltä, jossa näkyi myös altaan reunalta lentoon ponkaissut jänkäkurppa. Seuraavan päivän ainoa havis oli iltapäivällä Siikalahden Peltolan hanhiparvesta löytynyt lyhytnokkahanhi. Kovan pohjoistuulen jatkuessa hiljaista oli seuraavinakin päivinä, sinne tänne tehtyjen lähiretkien saldona löytyi metso, pyitä, alliparvi, pari peukaloista jne. Kävimmepä rengastamassa jo ensimmäiset isoiksi Kasvaneet helmipöllönpoikasetkin.

9.5. staijailin taas ruokatunnilla sekä töistä aikaisemmin päästyäni Siikalahdella ja näin mm. 110 mustalintua, 7 pilkkasiipeä, 40 kuikkaa, pikkutyllin, mustapyrstökuirin, 20 punakuiria, 25 mustavikloa ja 9 tervapääskyä. Iltapäivällä laskin Härskiinmutkasta Kirkkoselällä lennelleet 240 pikkulokkia ja 40 kalatiiraa.
Yöllä polkaisin taas Siikalahdelle ja yövyin opparilla, jotta olisin aamulla jo valmiina Siikalahdella sateen loppuessa, sillä aavistelin kunnon kahlaajamuuttoa. Heräsin ennen aamuneljää ja kävelin ensin lintutornille, jossa staijasin melkoisessa sumussa parin tunnin ajan havaiten vain muutaman sataa liroa, parikymmentä mustavikloa sekä parhaina naaras sitruunavästäräkin, 2kv arosuohaukan sekä mustapyrstökuirin. Siirryttyäni patotielle, oli sumukin jo hälvennyt ja yhdessä Partasen Harrin kanssa laskimme reippaaksi yltynyttä kahlaajamuuttoa, jota riitti puolille päivin. Yhteensä laskin päivän aikana 1180 liroa, 114 mustavikloa, 92 suokukkoa, 220 kapustarintaa, 2 pikkutylliä, rantasipin, lapinsirrin, 2 mehiläishaukkaa, 9 käkeä, 26 tervapääskyä, 82 keltavästäräkkiä, 200 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 35 allia, 8000 valkoposkihanhea, 1750 harmaata hanhea ym. Ruokosirkkeli sirisi yhä ja luhtahuittikin oli hämärän päivän takia äänessä koko ajan, myös harmaapäätikka kuultiin taas. Illan saunareissulla Tarvaslammella kuului vuodariksi sirittäjä ja sen jälkeen kävimme vielä kahlaajatarkistusretkellä Saaren Pohjanrannassa ja kyllä kannatti, sillä sieltä löytyi 4000 valkoposken lisäksi 2 lampivikloa.

11.5. aamulla kävimme Harrin kanssa Saarella. Satoi kaatamalla, mutta Pohjanrannassa oli yhä lampiviklot paikalla sekä myöskin 3 lapinsirriä, harmaahaikara ja 5 lapisirkkua, mutta sitten alkoi sataa niin kovaa, ettei muualle ollut järkeä lähteä. Parikkalaan palattuamme sää kuitenkin parani, joten päätimme suunnata vielä Siikalahdelle ja lähes heti patotielle päästyämme löysin lahden päällä kierrelleen ristisorsan. Lintu jatkoi pian kohti etelää, mutta oli kättelyn paikka – vasta toinen ristisorsani Parikkalasta ja Siikalahdelta oli Harrille elis. Kohta erään puun latvasta löytyi naaras pikkulepinkäinen ja heti perään vielä lahden päältä löytyi variksen jahtaama suopöllö. Kun vielä satakieli ja ruokosirkkeli lauloivat ja huitti huittaili, oli aamu ollut erittäin hyvä, vaikka sääennusteet olivat luvanneet kaatosadetta koko päiväksi. Eikä sateita tullut illallakaan, joten tein pitkän pyörälenkin ja ekosaaliina oli mm. metso sekä lapinsirkkuja. Illalla kävin vielä Tyrjälläkin, jossa näin fasaaniparin.

12.5. Siikalahtikäynnit tuottivat taas 2kv arosuohaukan, 6 tylliä, mustapyrstökuirin, lapinsirrin, 3 satakieltä, harmaasiepon sekä 2 mustavarista, pikakäynti Rautalahdella tuotti merikotkan muttei kiljukotkaa, jonka perässä sinne ajoin. 13.5. järvellä kellui 15 allia, 20 mustalintua sekä 4 pilkkasiipeä ja pikakäynti Saarelle tuotti pari peltosirkkua ja sinisuohaukkaparin Akanvaaran Tetrisuolta sekä 8000 valkoposkea, 230 suokukkoa ja 2 pikkutylliä Pohjanrannasta. Illan juoksulenkillä kuului käenpiika ja näkyipä kotirannassa vielä sinirintakin. Yöllä satoi taas kaatamalla, joten seuraavana päivänä oli pelloilla vettä joka puolella. Siikalahden ympäristön pelloilta löytyi parisataa suokukkoa sekä tylli ja näinpä yhden tuhkaselkälokinkin. Työpäivän jälkeen suuntasin taas Saarelle ja Akanvaaran Tetrisuolta löytyi 6000 valkoposkea, 200 tundraa, 100 metsuria sekä muuttohaukka, Pohjasuolla pellolla oli 2 pikkutylliä sekä 54 pikkulokkia, Pohjanrannassa heinätavi- ja jouhisorsaparit sekä 180 suokukkoa, Suurenjärvenlietteellä, 180 suokukkoa, tylli ja 55 keltavästäräkkiä ja sitten Kanavalammella vasta lintuja olikin: 800 suokukkoa, 150 liroa, 25 mustavikloa, punajalkaviklo ja lampiviklo sekä muuttohaukka, joka säikytteli näitä valtavina parvina ilmaan. Paluumatkalla kotiin bongasin Kontiokorpien ruokinnalta vuodariksi punavarpusen ja illalla tein vielä pyörälenkin Siikalahdelle, jossa hanhien ja lätäköiden seulonta tuotti merihanhen sekä 2 suosirriä.

15.5. Siikalahdella oli paikallisena 5500 valkoposkea ja töistä päästyäni en lähtenyt saman tien ajamaan Lappeenrannan Joutsenon Konnunsuolle, josta oli löytynyt mustajalkatylli, vaan päätin, että minun oli ensin pakko käydä tarkistamassa Saaren tilanne – etenkin halusin löytää keräkurmitsoja. Saarella oli kuitenkin yllättävän hiljaista – mikäli valkoposkia ei lasketa. Kinnarniemessä oli 5800 valkoposkea, 185 laulujoutsenta sekä 5 pikkujoutsenta, Akanvaaran Tetrisuolla vain sinisuo koiras, Pohjasuolla 2 pikkutylliä sekä sinirinta, Ratilassa 5800 valkoposkea ja Pohjanrannassa 1000 lisää. Kun mustajalkatyllistä alkoi taas tulla kaipaamiani päivityksiä, päätin singahtaa ”konnarille”. Perille päästyäni Väkevän Vesa näytti minulle kaukana pellolla vaikeasti havaittavissa olleen mustajalkatyllin, josta sain EKLY-pinnan.

Kohta lintu lähti liikenteeseen ja näkyi paremminkin. Konnunsuolla oli aivan uskomattoman upeat tulvat ja sen ansiosta myös todella paljon lintuja. Valkoposkia oli noin 10000, suokukkoja 600, keltavästäräkkejä 100 ja löytyipä muitakin parempia lajeja kuten 2 mustapyrstökuiria, 2 lampivikloa, harmaasorsakoiras, lyhytnokkahanhi, meriharakka, 8 lapinsirriä, 9 tylliä, 3 pikkutylliä sekä ampuhaukka, muuttohaukka ja merikotka, jotka säikyttelivät lintuja ilmaan tuon tuosta. Lopulta yhden näistä paniikeista jälkeen ei mustajalkatylliä enää löytynyt. Paluumatkalla kotia kohti, bongasin vielä Imatran Sotkulammelta 5 keräkurmitsaa ja olipa lätäköillä 20 kapustarintaa ja 3 lapinsirriäkin. Illalla Simpelejärvellä oli muutama sata pääskyä hyönteispyynnissä ja teimme Harrin kanssa vielä pikaisen yöretkenkin, mutta lämpötila laski pakkasen puolelle, joten havainnot jäivät pariin satakieleen, ruokosirkkalintuun sekä muutamaan huittiin ja reiluun kouralliseen luhtakanoja.

J.A.