Jallua ja muuta

Hailuotorallin jälkeen aloin taas käydä ahkerammin Siikalahdella. Jalohaikarat olivat yhä paikalla ja teinkin niistä havaintoja päivittäin ainakin toisesta ja useampana päivänä molemmista yksilöistä. Pääasiassa linnut piilottelivat yhä pohjoispään ruovikoiden takana, mutta toinen lintu kävi aikaisin aamulla myös patotien eteläpuolella patovallilla kalastelemassa. Lauantaina 13.8. pääsi Hanna kuvaamaankin toista yksilöistä oikein kunnolla, sen lentäessä todella komeasti patotien lavan ohitse.

JalohaikaraJalohaikara
JalohaikaraJalohaikara

Harmaahaikaroita näkyi enimmillään kuusi yksilöä. Muuten lahdella olikin sitten hiljaista, paikallisia petolintuja toki oli taivaalla hyvän kelin vallitessa ja etenkin mehiläishaukkojen huutelua oli kiva kuunnella. Muita mainittavia havaintoja lahdelta olivat nuoret kana- ja sinisuohaukka, pikkulepinkäispoikue, useat huutelevat luhtakanat sekä parhaana 12.8. havaitut kaksi räyskää, jotka olivat vasta kautta aikain toinen havaintoni Siikalahdelta ja kolmas havaintoni Parikkalasta.

Muualta mukavia havaintoja olivat 8.8. Tarvaslammella lettukestien yhteydessä havaittu 20 pyrstötiaisen parvi sekä lammella polskinut majava, kylällä yhä alkuviikosta oleillut pähkinähakki sekä 15.8. Kirkonkylältä bongaamani kaksi pähkinänakkelia. 17.8. pikainen päiväkäynti Härskiinmutkassa tuotti yllärin, kun huomasin suoraan päälläni kaarrelleen suohaukan. Näin heti kiikareilla, että kyseessä oli nuori sirosuohaukka ja putkella lintu oli helppo tunnistaa arosuohaukaksi. Harmi, että kamera ei ollut mukana, sillä olisin saanut linnusta hyvät kuvat ennen kuin se jatkoi järven selän yli kohti länttä. 18.8. näin itse viimeistä kertaa jalohaikaraa. Näin sen tavallaan spontaanisti juoksulenkillä aivan eri puolella Siikalahdea kuin missä sitä oli aiemmin havaittu. Liekö ollut edes sama lintu, sillä pariin päivään jallua ei ollut nähty lainkaan.

J.A.