Helmikuu 2007

Yllätyksetön helmikuu

Helmikuu oli, kuten olin ennakoinut, se kaikkein tylsin kuukausi linturintamalla. Onneksi olin varautunut tähän etukäteen ja tekemistä oli yllin kyllin muutenkin. EKLY tietysti työllisti eniten ja voinee sanoa, että vuoden kaksi ensimmäistä kuukautta tein EKLY:n eteen hommia aivan täyspäiväisesti kuin toisena työnä!

Toki lintuhavaintojakin tuli ihan mukavasti: heti kuun ensimmäisenä Tiviällä näkyi valkoselkätikka sekä pähkinänakkeli ja jo kuun toisena pääsin bongauksen makuun, kun kävimme konzan kanssa aina Joutsenossa asti pointsaamassa punarinnan Valkeapään Taiston pihalta. Paluumatkalla Imatralla näkyi uivelo sekä musta- ja räkättirastaat ja Simpeleellä näin joutseneperheen Kokkolanjoella sekä tiklin, tundraurpiaisen ja 5 peippoa Roukossa.

4.-5.2. kävimme Kuopiossa rengastajakokouksessa ja otimme osaa myös lintuasematenttiin. Tähän oli ollut tarkoitus harjoitellakin, vaan eipä ollut ehditty. Meikäläinen munasin tentin kyllä ihan omaa huolimattomuuttani, mutta Hanna sai kuin saikin tentin läpi! Muutenkin viikonloppu oli oikein leppoisa. Näkyihän paikalla paljon tuttuja ja olipa Pirkkakin saapunut paikalle Kemijärveltä.

9.2. kotipihan yli lensi varpushaukka ja Siikalahdella näkyi taas parempia tikkoja – harmaapäätikkakin. Seuraavana päivänä kävin esitelmöimässä Punkaharjun Lustolla Orioluksen kokouksessa, jota ennen tietysti kiertelimme hieman Luston metsissä, mutta havaintoja ei juuri tullut. Revon Einon kanssa sovimme kuitenkin, että seuraavana päivänä lähtisimme hieman pidemmälle bongausreissulle.

Niinpä 11.2. lähdin anivarhain kohti Juvaa, jossa hyppäsin Suojarinteen Miikan eli potun kyytiin, jatkoimme Joroisille Einon luo, josta jatkoimme Miettisten kyydillä Uuraisille valkopäätiaista bongaamaan. Perillä tilanne näytti huonolta, sillä reiluun pariin tuntiin näimme vain suuren vaeltavan oloisen talitiaisparven. Bongareita oli paikalla kolmisenkymmentä, aina brittiporukkaa myöten. Lopulta valkopäätiainen näkyi vilaukselta aivan eri ruokinnalla kuin millä se yleensä oli käynyt ja pian mekin pääsimme näkemään linnun, kun se viiletti puiden latvuksissa 57 sinitiaisen porukan jatkona. Lintu oli kuitenkin todella vilkas ja se kävi seuraavan parin tunnin aikana vain kerran ruokinnalla, jolloin sain aikaiseksi ainoan kuvan, mitä linnusta tuona päivänä kukaan sai. Käsittääkseni kaikki eivät edes onnistuneet näkemään sitä, vaikka me näimme linnun yhteensä viidesti! Paluumatkalla sain vielä Savonlinnassa vuodariksi tien yli lentäneen varpuspöllön.

Seuraavan parin viikon havainnot olivat vaatimattomia: valkoselkätikkoja näkyi, harmaapäätikka, parikin 40 teeren parvea Siikalahdella, tundraurpiainen, palokärki, pikkukäpylintuja jne.

23.2. illalla saapui Keskitalon Markus Lieksasta meille ja seuraavana aamuna lähdimme kohti BirdLifen ARK- ja Tiira -kokousta Kiljavalle. Parilla pikastopilla Parikkalassa näimme harmaapäätikan, parikin pikkutikkaa, valkoselkätikat sekä teeriä ennen kuin lähdimme matkan tekoon. Joutsenon Honkalahdella pointsasimme vielä punarinnan ja lopulta olimme lähes ajoissa Kiljavalla. Kokousviikonloppu oli todella mukava! Oli mukava tutustua moniin ennestään nimeltä tai naamalta tuttuihin orneihin ja viikonlopun esitelmät olivat myös todella antoisia! Paluumatkalla olimme pitkäksi venyneen illan takia todella väsyneitä, mutta Lappeenrannan Toikasuolla sentään pysähdyimme, mutta ilman havaintoja. Vuoksellakin näkyi pikastopilla vain pari uiveloa.

Kuun viimeisinä päivinä tarkoituksena oli saada vielä pari puuttuvaa pöllölajia tavikisapinnoiksi. Onneksi lehtopöllö sentään löytyi Melkoniemeltä. Niinpä lopputuloksekseni jäi 89 lajia talven aikana Etelä-Karjalasta.