Hanhet tulee

23.9. perjantaina kävin heti aamusta Härskiinmutkassa, jossa muutti 220 sepelhanhen parvi. Työpäivän päätteeksi suuntasin taas Siikalahdelle, jossa hanhimuutto oli ihan mukavasti käynnissä ja parissa tunnissa näkyi 3100m ja 1000 paikallista valkoposkihanhea, 425 sepelhanhea, 400 metsähanhea, 75 tundrahanhea, 29 pikkujoutsenen parvi, merikotka, ruskosuohaukka, kanahaukka, todennäköinen arosuohaukkanaaras, pari kapustarintaa, vielä 10 haarapääskyä ja luhtakana äänteli. Kangaskylällä näkyi taas pähkinähakki.

24.9. saattoi herätä valkoposkien ääneen. Aamuhämärissä kuului sisälle ainakin yhdeksän hanhiparven äänet. Suuntasimme hanhiretkelle Saarelle ja heti alkoi näkyä länteen suuntaavia hanhiparvia. Pohjasuota kompatessamme ylitsemme muutti jo reilut 3000 hanhea ja mullokselta löytyi nyt 3 heinäkurppaa, 5 jänkäkurppaa, 35 taivaanvuohta, tylli ja 41 kapustarintaa ja pikkulintuparvista 10 kiurua, lapinkirvinen, hemppo, tikli sekä 62 kottaraista – paikalla oli jopa 8 lajia, joita emme edellisviikonlopun pinnarallissa havainneet lainkaan! Jyrkilän pelloille saapuessamme näimme Rautjärven suunnassa noin 6000 valkoposkihanhen parven ilmassa ja pelloilta löytyi vielä 4000 lintua lisää. Ylitsemme muutti vielä 2000 valkoposkihanhea ja pelloilla oli 163 laulujoutsenta, joista kolmelta luimme kaularenkaan. Uukuniemen Suurenjärvenlietteellä (Lammintaus) oli useampikin autokunta metsästäjiä, joiden kanssa rupattelimme tovin katsellessamme paikallista 500 valkoposkihanhen parvea, jossa oli mukana 50 metsähanhea. Muuttohaukka lensi myös ohitsemme.

Seuraavaksi jatkoimme hanhimuuttoa staijaamaan Tarnalan Kuposenmäelle, jossa Kontiokorvet olivat jo paikalla. Hanhia muuttikin mukavasti ja yhteensä näimme paikalta muutamassa tunnissa 13390 valkoposkihanhea, 9412 määrittämätöntä hanhea, 1810 sepelhanhea ja 135 metsähanhea. Myös pari nuorta arosuohaukkaa muutti yhdessä ohitsemme, pari metsäkirvistä, kanahaukka, 25 kurkea ym. havaittiin myös.

Muutto jäi vielä jatkumaan, kun lähdimme kotimatkalle. Kanavalammella näkyi vielä isolepinkäinen ja Tarassiinlahdella muutti kalasääski ja pellossa oli 5000 valkoposkihanhea ja vielä 1500 lintua muutti ylitsemme. Akanpellolla päivysti piekana ja Rautalahdella näkyi vielä 3400 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 2 tundrahanhea ja 12 metsähanhea. Illalla muuttavien valkoposkihanhiparvien ääntä kuului ikkunoiden läpi vielä pilkkopimeässäkin. Yhteensä päivän aikana havaitsimme noin 40000 hanhea eli melkoinen hanhipäivä!

25.9. suuntasin Saarelle Partasen Harrin kanssa mutta sää ei ollutkaan lainkaan sellainen kun oli luvattu. Oli pilvistä ja tuulikin varsin läntinen. Hanhet olivat myös tiessään, yön aikana pellot olivat tyhjentyneet. Toki joitakin pikkuparvia näkyi taivaalla tuon tuosta ja Jyrkilästä löytyi vielä 2500 paikallista valkoposkihanhea, mutta olimme odottaneet paljon enemmän. Muutkin linnut olivat vähentyneet huomattavasti: Pohjasuon komppauskin tuotti vain 1 jänkäkurpan ja 18 “pässiä”, 18 kiurua sekä sinirinta. Pellolla ruokaili myös pari sepelhanhea ja kapustarinta. Staijailimme taas reilut pari tuntia Kuposenmäellä ja näimme 5000 hanhea, mutta valtaosa muutti kaukana idässä. Kotimatkalla Akanpellolta ja Rautalahdelta löytyi vielä yhteensä 1000 valkoposkihanhea.

26.9. Siikalahdella oli kerääntyneenä 2300 valkoposkihanhea mukanaan kolmisenkymmentä metsähanhea, joista valtaosa tuttuun tyyliin tundrametsähanhia mutta mukana oli myös 4 taigametsähanhea. Laulujoutsenten seassa oli yksi pikkujoutsenkin. Illalla yritimme taas vaihteeksi pöllörengastusta, mutta verkoilla kävi varpuspöllö ja helmipöllö vain ääntelemässä, verkkoon ei kumpikaan suostunut. Seuraavana päivänä hanhimäärä Siikalahdella oli vain kasvanut ja laskin yhdeltä pellolta 3800 valkoposkihanhea, 70 laulujoutsenta ja 30 metsähanhea.

J.A.