Toukokuun kiirettä

Kevään eteneminen jatkui hitaana mutta joka päivä näkyi jotain uuttakin. 13.5. staijasimme klo 6:20 – 13:00 patotiellä havaiten mm. 71 kuikkaa, kaakkurin ja pari sinirintaa sekä vähän kaukaa menneen naaras arosuohaukan näköisen. Illalla piti palailla bongaamaan Pirhosen Jarmon löytämä punakaulahanhiperhe.

14.5. teimme ensimmäisen SSP-rengastuksen ja rengastuspaikkamme oli jo yllättävän kuiva sekä vihreä. Lintuja tulikin 2 räkättirastasta, 1 herne- ja 2 pensaskerttua, 2 pajulintua, kirjosieppo, leppälintu, talitiaiskontrolli sekä peippo. Oheishavainnot olivat kovia, sillä hetken rantakoivussa lauloi idäntiltaltti, taivaalta kuului pikkutyllin ääntä ja yhdestä ylimuuttaneesta valkoposkihanhiparvesta äkkäsimme pari punakaulahanhea.

Rengastuksen jälkeen staijasimme tovin patotiellä ja näimme pikkuporukalla hienon 2kv fulvescens kiljukotkan. Illasta suuntasimme vielä Saarelle ja matkalla Härskiinmutkasta näkyi niin alleja, mustalintuja kuin pari lapasotkaakin ja Lääviensuolta löytyi taas yksi punakaulahanhi – näitähän tuntui olevan joka paikassa! Pohjanrannassa näkyi neljä lapisirriä ja lampiviklo ja illan aikana löysimme vielä parit suopöllöt sekä pari heinäkurppaa.

15.5. ainoa mainittava havainto oli kehrääjä tutulta paikalta Souniosta ja 16.5. Siikalahdella valkoposkihanhimassojen ohessa näkyi pari mehiläishaukkaa ja kuului käenpiika. Iltapäivällä kiersimme Saaren kierroksen Valosen Artun kanssa ja reissu alkoi hyvin Akonpohjassa, sillä tornin edustan ruovikossa lauloi rastaskerttunen. Myös 4 harmaasorsaa kellui Akonpohjassa ja myöhemmin kuultiin punavarpusia mutta oikein muuta mainittavaa ei löytynyt.

17.5. tervapääskyt olivat saapuneet ja hanhimuutto oli räjähtänyt ihan käsiin. Neljän sepelhanhenkin porukka näkyi mutta taivas oli täynnä valkoposkihanhiparvia! Myös aika myöhäinen ampuhaukka nähtiin. Illalla kävimme lyhyellä pönttöreissulla, jolla ei vieläkään löytynyt ainoatakaan pöllöä. Pikkulepinkäinen näkyi Tyrjällä ja harmaasieppo Tiviällä. Öisellä piipahduksella patotielle kuului luhtahuitti ja näkyi sarvipöllö.

18.5. staijasimme aamun Oravaniemen Ehrolla mutta muutto oli vaisua. 24 pilkkasiipeä, 4 lapasotkaa ja 3 kaakkuria muutti ja haarahaukka kierteli paikallisena. Kaukana Joukion suunnassa kiepui hetken aikaa todennäköinen pikkukiljukotka, mutta lintu oli aivan liian kaukana varmalle määritykselle. Päivällä singahdimme Artun kanssa Tohmajärven Hopeakallion lintutornin vieruspellolle bongaamaan paksujalkaa, joka näkyikin vähän turhan kaukana väreilyssä. Paluumatkalla näimme sinisuohaukan Tohmajärven Niiralassa ja haarahaukan Rautalahdella sekä pikkulepinkäisen Kukonkannassa. Illalla Tetrisuolla näkyi vielä suopöllö.

19.5. Moskuussa laloi vihdoin lehtokerttu ja patotiellä kuului rytikerttunen lyhyesti ja Saaren iltakierroksella Akonpohjassa näkyi 3 harmaasorsaa, Pohjanrannassa haarahaukka sekä pari lapinsirriä ja hämärissä kuului vielä heinäkurppa sekä luhtahuitti sekä näkyi sarvipöllö.

Hanna vietti taas illan, yön ja aamun piilokojussa tällä kertaa kahlaajia ja sorsia yrittäen, joten aamun vaisun patotiestaijin – jolla näkyi vain pari meriharakkaa, 74 kuikkaa ja 112 suokukkoa – jälkeen lähdin taas häntä hakemaan Saarelta. Saarellakaan ei näkynyt mitään uutta. Illalla kävimme Papinlahdella pystyttämässä taas verkot ja kuulimme samalla ruisrääkän.

20.5. SSP olikin sitten kaikkien aikojen pohjanoteeraus, sillä vaikka keli oli täydellinen saimme vain yhden pajulinnun sekä pari pensaskerttua, joista niistäkin toinen oli edelliskertainen kontrolli. Kuhankeittäjä sentään kuului aamun aikana muutamaan otteeseen ja Siikalahden lyhyen ja mitäänsanomattoman päivästaijin (sentään 14 mehiläishaukkaa) jälkeen kuului Kasinmäessä kultarinta.

22.5. aamulla lauloi Kukonkannan raviradalla viitakerttunen ja ruokatunnilla kävin bongaamassa Pohjanrannasta Artun löytämän jänkäsirriäisen. Illalla kävin Siikalahden tornilla ihmettelemässä lintujen vähyyttä. Ainoa näkynyt sorsapari oli harmaasorsia. Visiitin hauskin havainto oli hirviemo, joka kahlasi koko lahden poikki kahden pienen vasan kanssa.

23.5. ruokiksella ainoat havainnot patotiellä olivat lapinsirri ja pari kuhankeittäjää. Illemmalla teimme Saaren kierroksen Artun kanssa mutta kun kaikki paikallisena olleet hanhetkin olivat lähteneet niin kylläpä oli hiljaista! Pari tundrametsähanhea näkyi vielä Jyrkilässä ja keltavästäräkkeja oli vielä kohtuullisia parvia siellä täällä. Illalla staijasimme hetken Hernesaaressa, mutta hyttysiä oli tyynessä kelissä niin paljon, että annoimme periksi jo ennen auringonlaskua. Sitten kävimme bongaamassa vuodariksi Lötjösen Matin Ristimäeltä löytämän viitasirkkalinnun ja teimme molemmat vielä tahoillamme lyhyet yöretket mutta omat havaintoni jäivät viitakerttuseen, sarvipöllöön ja luhtahuittiin.

24.5. kokeilimme iltastaijia Härskiinmutkassa ja näimme yllättäen neljä lounasta kohti matkannutta jalohaikaraa sekä pari tundrametsähanhea. Yöllä kävin taas kuuntelemassa viitasirkkeliä ja näin paikalla myös viirupöllön sekä sekaparven valkoposki- ja sepelhanhia.

25.5. teimme aamusta metsäretken Soininmäkeen, josta löytyi pikkusieppo mutta Artun edellisaamuna kuulemma idänuunilintu oli varmaankin jatkanut matkaa? Pikkusieppo oli 200. Parikkala-vuodari, joten melkoisen mukavaa tahtia on kotikuntavuodareita ropissut! Ruokiksella näkyi patotiellä pikkulepinkäinen ja illemmalla teimme vielä Saaren vesilintulaskennat, jonka saldona näkyi mm. 4 harmaasorsaa ja 6 heinätavia ja näkyi taas vaihteeksi haarahaukka, tällä kertaa Akonpohjassa ja yhteensä kuulimme 5 kuhankeittäjää. Koska laskenta oli nopeasti ohi ehdimme käydä vielä Kiteen Kesälahden Pivanganpolulla bongaamassa tulipäähippiäisen. Ehdimme kuunnella lintua hetken ja nähdäkin sen lyhyesti ennen kuin keli meni todella synkäksi ja alkoi sataa.

26.5. Siikalahdella näkyi 2 haarahaukkaa ja Pohjanrannassa punajalkaviklo, tylli ja idänselkälokki. Öinen kuuntelureissu tuotti pari heinäkurppaa, pensassirkkalinnun, kehrääjiä, ruisrääkkiä ja sarvipöllön. 27.5. aamusta kävimme Savon puolella Punkaharjun Haukmäen metsissä, jossa pönttöjen tarkastelun ohessa kuului pikkusieppo ja näkyi idänuunilintu. Kaikki loputkin pöllönpönttömme todettiin tyhjiksi ja ainakin tällä hetkellä on sellainen fiilis, että jatkossa en enää jaksa aikaani tuhlata niiden tarkistamiseen. Iltapäivällä singahdimme Joutsenoon bongaamaan sieltä löytynyttä Etelä-Karjalan ensimmäistä tulipäähippiäistä, joka lauloi todella aktiivisesti mutta ei suostunut näyttäytymään ja kun päällemme saapui rankka sade, joka vielä alkoi rakeilla, päätimme jatkaa retkeä. Kävimme Kotasaaressa kuuntelemassa rastaskerttusen ja Konnunsuolta löytyi sinisuohaukka sekä pari peltosirkkua. Imatran Immalanjärvellä kuului vielä ryti- ja rastaskerttunen ennen kotiin paluuta. Illalla teimme vielä Valosen Artun kanssa veneretken Kurhonselälle, josta löytyi ilahduttavasti selkälokkeja sekä pesiviä valkoposkihanhia, naurulokkeja, kalatiiroja ym.

28.5. staijasimme aamun Oravaniemen Ehrossa mutta arktika oli jo loppumassa. Vain pieni alliparvi nähtiin. Jatkoimme staijia patotiellä, josta näkyi vielä hieman toista tuhatta sepelhanhea sekä toista sataa laulujoutsenta, “jokapäiväinen” haarahaukka, sinisuohaukka ym. Iltapäivällä kiersimme hyvän ystävämme Harri Oreniuksen kanssa pikaisesti muutamat varmat vuodarit hänelle – mm. valkoselkätikka, pähkinänakkeli sekä viiru- ja helmipöllö hoidettiin tunnissa. 29.5. näkyi ruokatunnilla taas pari haarahaukkaa ja illalla Tiviällä kuului uusi viitasirkkalintu.

30.-31.5. teimme Artun kanssa kunnon yöretken, mutta havainnot jäivät luhtahuitteihin ja -kanoihin, ruisrääkkiin, kehrääjiin, suo- ja sarvipöllöön, viitakerttusiin ja pariin viitasirkkalintuun sekä yhteen heinäkurppaan. Eli mitään uutta ei löytynyt vaikka yritys oli kova. 31.5. ruokatuntikierroksen havainnot olivat pikkulepinkäinen Lahdensuolla ja Suurisuon tulvalla olleet pari pikkusirriä. Kuun päätteeksi singahdimme Kouvolan Lappalanjärvelle bongaamaan pikkulapasotkan näköistä lintua, joka hämärtyvässä illassa ei ainakaan itselleni vielä näyttäytynyt 400. eliksen arvoisesti mutta josko linnusta saaduista kuvista näkyisi vielä enemmän. Nokka oli kyllä aivan hyvän näköinen pikkulapasotkalle, mutta muuten lintu oli turhan lapasotkamainen ja sellaisena sen lopulta havikseeni kirjasin.

J.A.