Maaliskuun alkupuolta

Maaliskuu alkoi samoilla linnuilla, jotka olivat oonistuneet talvehtimisessaan: kottaraisia oli selvinnyt kaksi, tiklejä näkyi yhä ja Siikalahdella näkyi harmaapäätikkoja, valkoselkätikkoja sekä pikkutikkakin. Kirkonkylällä saalisteli kanahaukka. 2.3. metsäretki tuotti pyyn ja Härskiinmutkasta näkyivät ensimmäiset kaksi harmaalokkia. 3.3. Imatran keikalla näkyi merimetso sekä kalalokki.

5.3. pöllöretki tuotti tutun Vierevin lehtopöllön sekä Siikalahdella kuuluneen huuhkajan. 6.3. näkyi Tarvaspohjassa muuttava uuttukyyhky ja 7.3. Siikalahdelle oli jo saapunut reviirejään valtaamaan ainakin 5 laulujoutsenta.

8.3. tein maalislaskennan eli kiersin talvilintulaskentareittini taas kerran, kun oli päättänyt kiertää sen tänä vuonna joka kuukausi ihan vain huvin ja urheilun vuoksi. Havaitsin kävelyllä 30 lintulajia, joista mainittavimmat olivat 3 harmaapäätikkaa, palokärki, valkoselkätikka, isolepinkäinen, 2 kottaraista, 22 tikliä, 190 vihervarpusta sekä sokerina kakun päälle vuorihemppo!

9.3. lahdella näkyikin sitten jopa 56 töyhtöhyyppää sekä 16 laulujoutsenta. 10.3. hyyppiä oli pienen takatalven alettua enää 19, mutta uuttukyyhky painoi silti kohti pohjoista. Vuoksella näkyi talvehtinut uivelo sekä jostain tupsahtanut nokikana. 11.3. olin Lappeenrannassa ja Konnunsuon maisemissa näkyi 51 hyyppää, 25 uuttukyyhkyä sekä merikotka ja Pappilanniemessä ruokinnalla kävi yhä europaea pähkinänakkelipari. Iltapäivästä Siikalahdella näkyi 18 hyyppää, 5 kottaraista sekä isolepinkäinen.

13.3. Siikalahdella oli jo hieman kevään tuntua, kun staiji tuotti kanahaukan, 4 varpushaukkaa, 5 hiirihaukkaa, 34 hyyppää, 2 kiurua sekä 800 urpiaista. Harmaapäätikkoja näkyi peräti 3 ja valkoselkätikkoja 2.

J.A.