Elokuun retkeilyä

Kuun vaihteessa olin kaveriporukalla perinteisellä Saimaan ”norpparisteilyllä”, jolla ei tälläkään kertaa norppaa nähty mutta Puumalan suunnalle tehty reissu oli taas todella mukava. Jokunen havaintokin veneestä tuli tehtyä, kun merimetsoja näkyi sekä mennessä että palatessa ja paluumatkalla 2.8. Taipalsaaren Huuhanselällä näkyi pikkusirri, Joutsenossa merikotka ja Lappeenrannassa harmaahaikara.

4.8. Siikalahdella näkyi nuori lapinsirri, seuraavan illan käynnillä näkyi kolmea haikaralajia (kaulus-, jalo- ja harmaa-) kaikkia yksi lintu ja 6.8. ruokiksella pari uuttukyyhkyä.

8.8. oli vuorossa taas SSP ja odotukset olivat korkealla, mutta taas olivat pusikot koko aamun märkiä ja lintuja liikkui odottamaamme vähemmän. Paikalliset linnut olivat selvästi pääosin jo lähteneet, sillä ainoatakaan kontrollia emme saaneet. Renkaan saivat aamun aikana pensastasku, 4 ruokokerttusta, nuori luhtakerttunen, 8 herne- ja 2 pensaskerttua, tiltaltti, 7 pajulintua, sini- ja talitiainen, 2 pikkulepinkäistä, punavarpunen sekä pari pajusirkkua. Kuhankeittäjä lauloi vielä lyhyesti ja hetken verkkojen välissä olleissa puskissa hiittaili lintu, joka kuulosti lähinnä sinipyrstöltä, mutta emme saaneet lintua näkyviin ja jotenkin se katosi paikalta jäämättä verkkoihin, vaikka aika hyvin yleensä olemme kaikki alueella liikkuneet linnut saaneet kiinni. Onneksi pian tämän jälkeen taivaalta kuului tundrakurmitsan ääntelyä, joten yksi parempi havis saatiin kuitenkin.

Illalla teimme Siikalahden vesilintulaskennat, joista ei juuri jäänyt mainittavaa muuta kuin 305 sinisorsaa ja 0 sotkaa sekä 0 uikkua. Jalohaikaroita tuntui olevan sen verran runsaasti, että jäimme patotielle odottamaan niiden iltalentoa. Lopulta auringonlaskun jälkeen pohjoiseen Sokkiinselän suuntaan nousi 10 jalohaikaraa. Näimme myös jo 80 kurkea ja kuulimme ainakin 6 luhtakanaa.

9.8. suuntasimme päiväretkelle Saarelle, jossa oli odotetun hiljaista. Pohjasuolla näkyi tikli ja hemppo ja Uukuniemen Suurenjärvenlietteellä päästyämme ehdin jo tokaista, että näemmeköhän paikalla ainuttakaan lintua, kun huomasin ison petolinnun lentämässä suoraan automme päällä. Stoppasimme nopeasti ja lintu oli helppo tunnistaa 2kv kiljukotkaksi! Lintu jäi rundailemaan toviksi järven yläpuolelle ruskosuohaukkojen kanssa mutta otti sitten pian korkeutta ja lensi ylitsemme ja lähti kohti etelää. Pian Juha Vesaoja näki samaisen linnun Saaren Selänteellä menossa kohti kaakkoa. Itse näin vielä lyhyesti pähkinähakin, ennen kuin jatkoimme retkeä, jolla ei kuitenkaan muuta mainittavaa enää löytynyt.

10.8. näkyi pari hakkia kylillä ja 11.8. tuulisena ja jo syksyisen tuntuisena päivänä Siikalahdella oli ruokatunnilla todella mukavasti petolintuliikennettä. Sinisuohaukkoja ja merikotkia näkyi pari, muttei mitään sen kummempaa. Jos olisi ollut aikaa olla lahdella pitempään, niin varmasti jotain olisi näkynyt…

12.8. iltaretkellä näkyi lahdella pari kanahaukkaa sekä taas 10 yöpymään noussutta ”jallua” ja 6 harmaahaikaraa. Kotiin ajaessamme nousi Muttelinmäessä tieltä kehrääjä lentoon. Seuraavan illan retkellä näkyi lahdella lapinsirri, jo 320 kurkea ja kuului vielä hetken surissut kehrääjä jo iltayhdeksän aikaan.

Hiljaista oli seuraavinakin päivinä, vaikka kävin lahdella päivittäin ja 15.8. teimme kunnon Saaren kierroksenkin. Havainnot jäivät 5 niittykirviseen Akanvaaran Tetrisuolla, 214 kurkeen Jyrkilässä ja matkan varrella kylällä näkyneeseen hakkiin. Hanna meni illaksi vielä kuvauskojuunsa, jossa kahlaajien sijaan kuvia tuli pikkulepinkäisistä ja pensastaskuista.

16.8. hiljaisuudesta ”nautittiin” SSP:ssä, jossa verkoista tuli rautiainen, 2 leppälintua, 2 ruokokerttusta, 8 hernekerttua, 2 pensaskerttua, 3 lehtokerttua, 7r+2k pajulintua, 1k talitiainen, 1 viherpeippo sekä 1 pajusirkku. Illan pitkällä saunalenkillä Melkoniemen metsissä näkyi muutama teeri sekä pyy ja koppelo.

17.8. ruokiksen havainnot jäivät merikotkaan ja tylliin ja 18.8. Härskiinmutkassa näkyi 94 silkkiuikkua, 10 merimetsoa sekä merikotka ja Siikalahdella näkyi uivelo, 9 jalohaikaraa ja pimeässä kuului tylli ja kotimatkalla näkyi taas kehrääjä.

20.8. metsästyksen avauksen aikaan olin ruokatunnilla lahdella, jonne kuitenkin saapui varsin vähän sorsia turvaan. 15 merimetsoa lensi kohti Laatokkaa ja taas näkyi tyllikin. Illalla teimme vesilintulaskennan, josta mainittavimmat havainnot ovat 146 haapanaa, 97 tavia, 416 sinisorsaa sekä se, että juuri mitään muuta lahdella ei sitten ollutkaan…

21.8. saunalenkillä Melkoniemen metsissä näkyi ukkometso ja illalla kokeilimme kehrääjäpyyntiä täydellisessä kelissä, mutta vain yksi lintu kävi hetken ääntelemässä pihassa.

22.8. staijailimme muutaman tunnin lahdella havaiten pari pähkinähakkia, 3kv merikotkan, uuttukyyhkyn sekä 12 pyrstötiaista. Hiljaista oli siis edelleen. Seuraavana päivänä pitkällä lenkillä työpaikan pihalla näkyi urpiainen, järven yllä merikotka, metsissä pari pyytä ja pellolla sinisuohaukka. Illalla lahdella näkyi toinen sinisuohaukka 8 jallua sekä kesän viimeiset tervapääskyt.

25.8. oli lahdelle saapunut 5 metsähanhen porukka ja seuraavana päivänä näkyi korkealla taivaalla lentänyt suopöllö. 27.8. lahdella näkyi 2kv merikotka ja toisaalla nuori merikotka näkyi taas pesällään emon pitäessä vahtia lähipuussa. 28.8. syksyn tuntua toi järripeipon ääni taivaalta, nuori sinisuohaukka sekä pari muuttavaa nuorta mehiläishaukkaa. Kylällä kuului taas urpiainen.

29.8. oli vuorossa viimeinen SSP, ”kiitos koronan” teimme tänä kesänä kaikki 12 pyyntiä. Saaliiksi tuli rautiainen, sinirinta, 2 ruokokerttusta, 2 viitakerttusta, hernekerttu, pensaskerttu, 3 pajulintua, sinitiainen, 2 viherpeippoa sekä koko sesongin mukavin lintu – nuori pikkusieppo! Päivällä suuntasimme Rautjärven Kokkolanjoen Kangaskoskelle bongaamaan sieltä löytyneitä kahta kuningaskalastajaa. Heti paikalle saavuttuamme kuului jokivarresta kunkun ääntä, mutta sitten homma menikin vaikeaksi. Paikalla oli useampikin bongari, mutta vain Hanna ja eräs toinen ehtivät nähdä eri vilaukset yhdestä linnusta. Onneksi kaikki muutkin olivat kuulleet edes ääntä. Kesken bongailun saimme tiedon, että samassa jokivarressa Ritakoskella oli ollut jo parina päivänä virtavästäräkki, jota piti myös käydä katsomassa. Lintu näkyi lyhyesti mutta löytyi sitten Lahnaselta paremmin näkyville ja kuvattavaksikin.

Illalla teimme vielä vesilintulaskennan ja sen päälle kurki- ja haikaralaskennan. Haapanoita oli nyt 223, taveja 96, sinisorsia 550, jouhisorsia 15 ja 26 kanadanhanhea, muita vesilintuja todella vähän. Itse näin kierroksella viirupöllön sekä kuulin liejukanan. Illan kurkilaskennassa näkyi jo tasan 700 kurkea, 15 jalo-, 2 harmaa- ja 3 kaulushaikaraa, 3 töyhtöhyyppää, lehtokurppa, 5 nuolihaukkaa, jotka aloittavat ehkä koko vuorokauden aktiivisimman saalistuksen aina auringonlaskun aikaan. Lopulta ylitsemme lensi vielä tutut 5 metsähanhea, joiden seuraan oli lyöttäytynyt Hannan jo laskennassa näkemä merihanhikin. Aivan pimeässä näimme vielä 3 pientä tummaa hanhea, joista yksi oli todella pieni. Voisivatko nämä olla Siikalahdella kesää viettänyt tundrahanhi sekä Joukiossa oleilleet tundra- ja istukaskiljuhanhi? Näitä ei ole pitkään aikaan nähty, mutta tuskin Joukiossa on kukaan käynytkään… Illan aikana kuulimme myös ainakin 11 luhtakanaa.

Seuraavan illan vietin taas patotien lavalla kurkia laskien. Ilta oli pimeä ja kurjet saapuivat aikaisemmin yöpymään. Kurkia saapui 669 lintu ja jopa 18 jalohaikaraa nousi Sokkiinselän suuntaan yöpymään. Simpelejärven päällä muutti muutamassa sorsaparvessa 305 haapanaa ja 10 jouhisorsaa ja 10 kapustarintaa kierteli taivaalla, mutta muuta ihmeempää ei sitten näkynytkään ja kuun viimeisen päivänkin havainnot jäivät sinisuohaukkaan.

J.A.