Aihearkisto: Iso-Britannia

Englanti 14.-28.10. 2012

Olin ajellut Kirkkonummelle vanhempieni luo jo perjantai-iltana. Olin ollut ajoissa liikkeellä, joten ehdin matkalla käydä bongaamassa Helsingin Tähtitorninmäeltä kashmirinuunilinnun, joka äänteli varsin poikkeavasti, mutta oli silti ulkonäkönsä puolesta aivan selvä ”humei”. Sitten sain vielä kuningasidean mennä katsomaan Suomi-Georgia EM-jalkapallokarsintaottelua. Olipahan aika kurjaa katsottavaa – ihan yhtä surkealta näytti peli livenä kuin aina telkkaristakin…

Lauantaina retkeilin Helsingissä Andreasten eli Lindénin ja Uppstun kanssa ja kävimmepä uudelleen katsomassa kashmirinuunilintuakin. Muuten havainnot jäivät varsin vaatimattomiksi. Laajalahdella toki tuntuu aina olevan lintuja ihan mukavasti. Illalla vein autoni huoltoon Vihtiin.

Englantiin taas

Sunnuntaina 14.10. kävin vielä pikaisesti Espoon Suomenojalla, jonka jouduin lopulta kiertämään lähes hölkäten, kun kello alkoi olla jo uhkaavan paljon. Klo 10:45 isäni lähti viemään minua Helsinki-Vantaalle, jossa olin jo noin klo 11:30. Paria tuntia myöhemmin lähti SAS:n kone kohti Kööpenhaminaa.

Kööpenhaminassa minulla oli vielä pidempi odotus ja sateinen keli ei innostanut ulkoiluun, vaan kiertelin järkyttävän kalliita kauppoja ja otin muuten vaan rennosti. Samaan aikaan eräällä Tanskan saarella bongattiin sirittäjäsatakieltä. Onneksi en sitä tiennyt…

Lopulta Birminghamin lento lähti klo 17:15 paikallista aikaa ja onnistuin taas nukkua noin puolet lennosta eli tunnin ja vihdoin laskeuduin Birminghamin lentokentälle klo 18:15 taas paikallista aikaa.

Katalaaniystäväni Oriol Clarabuch oli saapunut Birminghamiin Barcelonasta jo reilua paria tuntia aiemmin ja löydettyäni matkatavarani ja nostettuani puntia, löysin Oriolin aulasta minua odottamasta. Ja saman tien saapui myös Paul Frenchinkin meitä noutamaan – olipa mukava nähdä kaksi parasta ystävääni! Oriol ja Paul eivät olleetkaan ennen tavanneet.

Raahasimme tavaramme parkkihalliin ja Paulin Skodaan ja lähdimme saman tien ajamaan kohti etelää. Aikataulumme oli tiukka, joten olimme suunnitelleet ajavamme koko yön aina Cornwalliin ja Penzanceen saakka, josta seuraavana aamupäivänä lähtisi lautta kohti Scilly-saaria. Olimme sen takia lentäneetkin Birminghamiin, että ajomatka olisi Paulille helpompi, sillä Lontoo ei olisi ollut lähelläkään matkan varrella. Paulhan oli vain paria päivää aiemmin palannut reilun 3 viikon Foulan reissultaan, joten hänelle kaikki lepo ja asioiden järjestelyaika oli ollut tarpeen.

Reilun parin tunnin jälkeen pysähdyimme huoltoasemalle syömään pikaisesti ja kohta jatkoimme taas matkaa. Lopulta olimme Cornwallissa hämmästyttävän aikaisin, jo ennen puoltayötä! Kävimme pikaisesti tarkistamassa, että Penzancen satamassa oli tarpeeksi parkkitilaa ja sitten päätimme ajaa läheiselle Driftin lintujärvelle yöpymään. Majoituimme siis autoon, jossa ei kuitenkaan unta tarvinnut pahemmin odotella.

Scillonian-lautalla legendaarisille Scilly saarille

15.10. Heräsimme paikat puuduksissa jo ennen seitsemää ja saimme odotella hetken ennen kuin alkoi edes hieman valaistua. Lähdimme kävelemään Driftin järven rantaa mutta vesi oli aivan turhan korkealla, joten perukassakaan ei ollut kahlaajalietteitä. Niinpä havainnot jäivät sinisorsiin, tukkasotkiin, muutamaan virtavästäräkkiin ja yhteen kuningaskalastajaan ym.

Aika pian kiiruhdimme taas Penzanceen ja lauttarantaan. Klo 9:30 lähti Scillonian paattimme kohti legendaarisia Scillyn lintusaaria. Me tietysti kipusimme heti kannelle staijaamaan ja kannella tapasimme myös Ken Shawn, jonka ansiosta olimme saarelta majoituksen saaneet. Tämä skotlantilainen pitkän linjan orni oli pyytänyt Paulia mukaansa Scilly-saarille ja oli antanut tälle tehtäväksi hommata vielä kaksi muuta ornia porukkaan. Paul oli siten pyytänyt minua ottamaan jonkun kaverini mukaan ja olin sitten pyytänyt Oriolia, joka oli heti innolla mukana.

Kenin oli ollut tarkoitus lentää St Marysille, mutta lentokenttä oli tulvinut edellispäivien sateista ja niinpä hän oli joutunut matkustamaan myös lautalla, jota hän inhosi. Kenhän oli retkeillyt Scilly-saarilla jo reiluna 30 syksynä putkeen – ja Paul epäili, että Ken olisi koko Britannian spondekärki!

Meri oli onneksemme yllättävän rauhallinen ja niinpä staiji oli oikein miellyttävää. Lintujakin näkyi ihan mukavasti: amerikanjääkuikka, suulia, pikkukajavia, ruokkeja, etelänkiisloja ja loppumatkasta vielä jokunen lunni sekä pari noki- ja pikkuliitäjää! 2,5 tunnin lauttamatka oli lopulta ohi ja rantauduimme Scilly-saarista suurimmalle eli St Marysille. Satamaan päästyämme oli matkatavaramme jo nostettu St Agnesin pikkupaattiin, mutta me kuitenkin muutimme suunnitelmiamme ja hyppäsimmekin Bryherin paattiin. Lähdimme saman tien bongaamaan viirukerttulia, joka oli parin päivän ajan ollut Bryherillä.

Perille päästyämme, oli lintu nähty vielä tuntia aiemmin, mutta se oli ollut todella vaikeasti hallittavissa, eivätkä kaikki saarella miehittäjinä olleetkaan olleet sitä vielä havainneet. Hajaannuimme etsimään kerttulia paikoista, joissa sitä oli parin päivän aikana havaittu ja kylläpä saari olikin hankala! Puusto ja pensaisto olivat todella tiheää ja sitä oli runsaasti! Lisäksi asutusta oli paljon ja tiheäkasvustoisiin puutarhoihin ei nähnyt mistään. Tunnin tuloksettoman etsinnän jälkeen alkoi sataa ihan kunnolla mutta vaikka etsintä tuntui toivottomalta, jatkoimme silti yritystä. Ainoaksi paremmaksi havainnoksi näimme harmaatakkisen variksen. Lopulta jouduimme palaamaan satamaan tyhjin käsin ja päätimme tilata tilausveneen viemään meidät suoraan St Agnesille, sillä muuten olisimme joutuneet matkaamaan ensin St Marysille ja sitten vasta sieltä St Agnesille. Lopulta tajusimme näin jopa säästäneemme hieman, sillä tilauspaatti maksoi meille vain 10 £/kärsä. Vahdikas Hurricane-paatti tiputti meidät illan jo pimetessä St Agnesille, josta satamarakennuksesta löytyivät onneksi matkatavaramme, jotka sitten raahasimme ylämäkeen muutama sata metriä High Towniin majapaikallemme.

Pian kämpälle saapui pimeään saakka retkeillyt porukkamme viides jäsen Chris Pendleburykin, joka päästi meidät kotiutumaan tähän todella mukavaan kämppään sekä hieman lepäilemään ja tekaisi meille maistuvat pasta-ateriat. Ennen iltayhdeksää Ken ja Chris suuntasivat sataman läheiseen pubiin Turk’s Headiin iltahuutoon, mutta me autossa edellisen yön viettäneet päätimme painua pehkuihin, jotta jaksaisimme aloittaa seuraavana aamuna saareen tutustumisen ajoissa.

St Agnes

St Agnes on Scilly-saarista eteläisin ja ehkäpä kaikkein eristäytynein. Se on myös asutuista saarista pienin ja omavaraisin. Saarella on noin 70 asukasta ja pääelinkeinot ovat nykyisin turismi sekä kukkasipulien myynti. St Agnes on laskuveden aikaan kapean maakannaksen kautta yhteydessä Gughin saareen, jolla on ainoastaan pari asuttua taloa.

St Agnesia tutuksi

16.10. Heräsin klo 7:30 ja pian heräsivät Paul ja Oriolkin. Chris oli jo lähtenyt maastoon mutta Ken veti vielä sikeitä täysillä – oli pub-ilta tainnut hieman venähtää? Niinpä lähdimme Paulin ja Oriolin kanssa tutustumaan saareen. Lintuja oli heti runsaasti ja tavallinen linnusto tuli pian tutuksi: laulurastaita, rautiaisia, peukaloisia, punarintoja ym. Pienen kiertelyn jälkeen löytyivät ensimmäiset tiltaltit, hippiäiset sekä kuusitiaiset, joita ei ollut Scilly-saarilla havaittu pariin kymmeneen vuoteen, mutta nyt niitä oli useita. Jatkoimme saareen tutustumista ja kuvaillessamme maisemia kuulimme Oriolin kanssa taivaalta taigakirvismäistä ääntä, mutta emme nähneet lintua lainkaan. Hieman myöhemmin etelärannan niityillä kävellessämme huomasin maassa vipeltävän suuren kirvisen. Ehdin huutaa linnusta, kun se jo kohta ampaisi lentoon, päästäen nokastaan tyypillisen ”spriu” -karjaisun, josta se oli helppo tunnistaa isokirviseksi!

Jatkoimme kävelyä ja törmättyämme Chrisiin näytti tämä meille muutamia parhaita paikkoja ja myöhemmin teimme samaa Kenin opastamana. Parhaimmiksi havainnoiksi löysimme lapinsirkun, rytikerttusen sekä tuulihaukan.

Saari oli sen verran pieni, että pian olimme kolunneet ainakin suurimman osan tärkeimmistä paikoista ja niinpä pysähdyimme jo toista kertaa Middle Townin Personageen, jossa kasvoivat saaren tiheimmät ja korkeimmat puut ja paikka näytti todella hyvältä. Siinä kaupasta hakemiamme eväitä napostellessa löysimme latvuksista pari jo pitempään paikalla ollutta taigauunilintua sekä kirjo- ja harmaasiepon.

Kolusimme saarta aina klo 18:20 asti, jolloin alkoi hämärtää. Seiskan aikaan suuntasimme pubiin syömään ja yhdeksältä alkoi iltahuuto. Olimme toki tavanneet ison osan saarella olevista orneista jo päivän aikana, mutta silti yllätyimme, kuinka paljon porukkaa oli – pubissa parisenkymmentä ja vielä jokunen oli jättänyt saapumatta pubiin. Ja moni saarella olija oli saaressa kuten Kenkin jo noin kolmattakymmenettä syksyä! Oli mukava tutustua muutamiin lähes legendaarisiin brittiorneihin, joista voisi mainita Alan Deanin ja Paul Dukesin.

Tuuli yltyy

17.10. Tuuli yltyi yltymistään yön aikana ja aamulla oli lähes myrskyisää. Niinpä suuntasimme Oriolin ja Chrisin kanssa heti klo 7:30 aamustaijille eteläkärkeen Horse Pointiin. Tyrskyinen meri oli kuitenkin yllättävän hiljainen. Suulia näkyi silloin tällöin ja lähinnä yksittäisiä etelänkiisloja sekä jokunen pikkukajava. Tunnin staijin jälkeen olimme jo lähdössä, kun Oriol näki kaukaisen nokiliitäjän, jota me muut emme kuitenkaan löytäneet. Paulkin saapui tällöin paikalle, joten päätimme jatkaa vielä jonkin aikaa. Kohta plokkasin pikkuliitäjän lentämästä aika läheltä ja pian perään löytyi myös nokiliitäjä ja kohta toinenkin. Lopulta kuitenkin annoimme periksi ja lähdimme koluamaan saarta. Vähensimme vaatteita kämpällä ja itse huitaisin tukevan aamupalankin, jolla jaksaisin taas kävellä koko loppu päivän.

Sitten saimmekin tiedon Lowertown Farmin läheltä löytyneestä kirjokertusta, joka oli Oriolille niin kova laji, että päätimme lähteä sitä bongaamaan. Paikalle päästyämme lintua ei oltu hetkeen nähty ja jostain ihmeen syystä bongarit seisoivat ainakin 200 metrin päässä tiheistä puskista, joissa lintu oli viihtynyt. Meillä ei ollut putkea mukana, joten homma vaikutti aika toivottomalta. Kohta lintu nähtiin taas vilaukselta mutta lähinnä vain putkella katselleet näkivät sen ennen kuin se taas katosi puskan sisälle. Ohjeistus oli myös sen verran hankalaa meille, ei niin hyvin englantia osaaville (puhuttiin kasvilajikkeista ym.), että emme oikein edes tarkkaa paikkaa saaneet selville. Lopulta lintu nähtiin seuraavan tunnin aikana varmaan puolenkymmentä kertaa vilaukselta, mutta me emme sitä nähneet – onneksi kyseessä ei ollut mikään kerttuli! Kyllästyimme lopulta touhuun ja lähdimme kiertelemään muita paikkoja. Big Poolilla kuulimme liejukanan ja majakan läheisiltä pelloilta löysimme taas isokirvisen, joka näyttäytyi nyt todella hienosti! Nyt harmitti vielä enemmän, etten ollut ottanut putkea selkään.

Muiden paikkojen kiertely ei tuottanut juuri mitään uutta, inot ja siepot olivat yhä Personagella ja muita parempia olivat mm. uuttukyyhky ja tuulihaukka, joten lopulta haimme putken kämpältä ja palasimme etsimään kirjokerttua, joka oli kuulemma yhä paikalla. Nyt bongarit seisoivat vielä kauempana puskista, mutta nyt päätin tuijottaa putkella herkeämättä kohtaan, jossa sitä oli yleensä nähty ja lopulta lintu lensi kuvaan ja sain kuin sainkin seurattua sitä oksalle, johon se jäi näkyviin ja niinpä Oriolkin pääsi katsomaan sitä putkellani.

Tuulinen keli ei oikein kannustanut jatkamaan iltahämärään saakka, joten palasimme kämpille katsomaan Puola-Englanti futismatsin viimeiset parikymmentä minuuttia. Englanti joutui tyytymään tasapeliin.

Ken laittoi illalla currya ja iltahuuto alkoi poikkeuksellisesti jo klo 20:00 sen takia, että yhdeksältä alkoi pub-visa! Me hullut jäimme tietysti osallistumaan ja vaikkei meistä Oriolin kanssa juuri apua ollut, oli mukava kokea tunnelmaltaan yllättävän vakava visakisa, jossa emme Paulin yllätykseksi pärjänneet kovinkaan hyvin.

Yön aikana tuuli jatkui kovana ja kääntyi hieman etelämmäksi ja vettäkin satoi ihan huolella.

Bongaamaan

18.10. Heräilimme taas seiskan aikaan ja ennen kasia käppäilimme jo Oriolin kanssa pihalla havaiten upeassa, lämpimässä kelissä mm. muuttohaukan, runsaasti hippiäisiä ja jokusen kuusitiaisen ym. Kymmeneksi kävelimme satamaan ja klo 10:15 hyppäsimme St Marysin paattiin ja matkasimme bongaamaan erakkovikloa ja kashmirinuunilintua, jotka olivat olleet jo pari päivää paikalla aika hyvin bongattavissa. St Marysilla kävelimme Hugh Townin halki suorinta reittiä kashmirinuunilintupaikalle, jossa metsikössä seisoi kaksi isoa joukkoa lintuharrastajia. Epäilimme toisen porukan luulevan äänessä ollutta taigauunilintua humeiksi, joten kävelimme toisen, isomman joukkion luokse. Kuulimmekin lähes välittömästi humeimaista ääntelyä ja pian löysimme latvuksesta linnun, joka ei kyllä sitten näyttänytkään lainkaan kashmirinuunilinnulta! Lintu kyllä äänteli aivan kuin humei, vaikkakin välillä päästeli lyhyempiä ääniä ja välillä vaihteli nousevan ja laskevan kutsuäänen välillä samaan tyyliin kuin muutamaa päivää aiemmin Helsingissä bongaamani lintu. Hetken ihmettelimme lintua, kunnes päätimme jatkaa erakkoviklopaikalle, sillä olivathan samassa paatissa olleet muut bongarit väittäneet linnun olevan kuulemma yhä paikalla. Voisimme aina palata sen jälkeen sitten ihmettelemään mitä lie uunilintua. Kävelimme sen toisen metsässä olleen bongariporukan ohi, jolloin kuulimme latvuksesta pikkusiepon rätinää. He olivatkin katsomassa pikkusieppoa! Tätä Oriolille mukavaa lajia emme kuitenkaan juuri jääneet ihailemaan vaan jatkoimme kävelyä.

Kävelimme taas toista kilometriä ja lopulta pääsimme pellon reunaan, jolla erakkoviklo oli viihtynyt. Jo väen vähyydestä saatoimme päätellä, ettei lintu ollut paikalla ja saimmekin kuulla, ettei lintua ollutkaan havaittu koko päivänä! Hetken tuijottelimme tyhjää peltoa ja pientä lätäkköä, jolla lintu oli viihtynyt, kunnes päätimme jatkaa seuraaville lutakoille, josko lintu löytyisikin sieltä?

Seuraavan lutakon piilokojulta näkyi edellispäivänä löytyneet kolme nuorta, koiras ja 2 naaras amerikantukkasotkaa. Ja seuraavalta kojulta pääsimme kuvaamaan niitä jo todella läheltä. Muuten lutakko oli kuitenkin aika tyhjä: yksi harmaasorsa ja pari sorsaa, joista toinen oli sinisorsa ja toinen joku ankkaristeymän tapainen. Jatkettuamme taas kevelyä näimme eräässä metsikössä puunkolosta kurkkineen käpytikan, joka oli saarilla harvinaisuus.

Seuraavaksi jatkoimme toiselle kuivemmalle lutakolle, jolta löytyi vain pari taivaanvuohta. Sitten pistäydyimme kylässä Britti RK:n BBRC:n sihteerin kotona, jossa jutustelimme jonkin aikaa ennen kuin päätimme palailla uunilintua ihmettelemään, varsinkin kun sitä nyt kuulemma epäiltiin montelli-alalajin yksilöksi. Lintua ei kuitenkaan enää löytynyt, joten jouduimme tyytymään vain hieman parempiin pikkusiepponäkymiin. Britit kaiketi kuulemma pitivät lintua kashmirinuunilintuna ja olipa sitä käynyt joku porukka äänittämässäkin. Itse en kyllä ainakaan enää tiedä, kuinka taiga- ja kashmirinuunilinnut näin ääripäissään eroavat toisistaan? Helsingin lintu olisi mennyt helposti äänestä hily-tiltaltiksi, mutta ulkonäkönsä puolesta se oli selvä humei, tämä lintu taas äänteli varsin samaan tapaan, mutta välillä selvää humeita mutta ainakin kertaalleen kuulimme myös inomaisen äänen mutta jos se ei olisi äännellyt, olisin sen kyllä määrittänyt takuulla inoksi.

Pikkuhiljaa lähdimme kävelemään taas Hugh Townia kohti, jossa teimme ruokaostoksia seuraavia päiviä varten ja klo 16:30 lähti paatti taas St Agnesille. Kotisaarellamme oli ollut hiljaista. Chris oli nähnyt Gughilla vilauksen jostakin vihertävästä linnusta, joka olisi saattanut olla punasilmävireo, mutta tätä ei enää ollut löytynyt. Retkeilimme kuitenkin hämärään saakka ilman kummempia havaintoja.

Taas bongaamaan

19.10. Heräsimme taas normaalisti ja tukevan aamiaisen jälkeen lähdimme taas koluamaan saarta Oriolin kanssa. Paikat alkoivat jo tulla tutuiksi. Tällä kertaa päätimme aloittaa saaren länsipuolen paikoilta ja havikset olivatkin heti hieman erilaisia kuin muina aamuina: 5 punapyytä, punakylkirastas ja muutamia muitakin lajeja yleisemmin kuin aiempina aamuina. Klo 10 olimme kuitenkin taas satamassa, jossa tapasimme Paulin sekä yhden toisen bongarin ja lähdimme tilaamallamme paatilla kohti Bryheria.

Matkalla näimme eräällä pikkusaarella silkkihaikaraparvessa nukkuneet 2 kapustahaikaraa ja kohta olimme taas Bryherilla ja etsimässä taas edellispäivänä havaittua viirukerttulia. Alkuun näytti, ettei saaressa olisi ketään muuta lintuharrastajaa, mutta kohta saareen rantautui ainakin nelisenkymmentä St Marysilta saapunutta bongaria. Keli oli upea ja pian olin itse T-paitasillani. Lintuja oli kuitenkin hämmästyttävän vähän. Ei löytynyt viirukerttulia eikä juuri mitään muutakaan. Varis näyttäytyi taas ja vilaukselta näimme lehtokertun ja Oriol näki taigauunilinnun, mutta vaikka kolusimme saarta aina klo 17:15 saakka, ei muuta parempaa löytynyt. Myöhemmin selvisi, että joku jurpo oli kuvannut saaren eteläpäässä tuhkakirvisen, muttei ollut siitä kenellekään kertonut. Laji oli kaiketi tunnistunut kuvista vasta pari päivää myöhemmin, mutta kaipa hän jotain oli epäillyt, kun kerran oli lintua kuvannut. Meille Bryherin parasta antia olivat eräällä pihalla myydyt fudget sekä kahvilan kermateet – äklömakeeta!

Palattuamme St Agnesille saatoimme todeta oman saaremme huomattavasti lintuisammaksi! Itse näin vilaukselta ohitsemme lentäneen käpytikan, joka oli juuri aiemmin nähty toisella puolella saarta ja kohta joku näki sen toisella puolella saarta. Oli kuulemma ensimmäinen käpytikka saaressa 17 vuoteen!

Illalla jutustelimme omalla porukallamme pitkään ruokapöydässä ja jutut olivat niin värikkäitä, että meinasimme unohtaa koko iltahuudon. Onneksi ehdimme kuitenkin pubiinkin ajoissa.

Kotisaaren kiertelyä

20.10. Epäonnistuneisiin bongausyrityksiin kyllästyneinä olimme päättäneet, ettemme enää ihan helpolla lähtisi kotisaareltamme mihinkään sinkoilemaan vaan keskittyisimme koluamaan tätä selkeästi parasta lintusaarta huolella. Aamuvarhain olimme taas Oriolin kanssa koluamassa parhaita paikkoja, kun hieman myöhemmin liikkeelle lähteneeltä Paulilta tuli radiopuhelimitse tieto Cove Veinin läheltä löytyneestä pikkukultarinnasta. Olimme aikalailla toisella puolella saarta, mutta koska saari oli pieni, olimme jo viiden minuutin kuluttua kämppämme kohdalla, josta päätin hakea putken, jotta voisin skoupata caligataa. Oriol meni jo edeltä ja meinasinkin sujuvasti kävellä koko bongariporukan ohi, sillä lintu olikin erään pikkutien varresta paremmin näkyvissä. Onneksi kuitenkin huomasin parin takanani kävelleen ornin kääntyneen johonkin perästäni ja palasin hieman takaisin päin.

Pikkukultarinta näyttäytyi heti hienosti pellon takapusikossa, jossa se saalisteli hyönteisiä yhdessä parin pajulinnun ja tiltaltin sekä yhden rytikerttusen kanssa. Saatuani jo kohtuulliset kuvat caligatasta, päätin yrittää saada jonkinlaiset kuvat myös rytikerttusesta. Aika pian paikalle saapuneet ensimmäiset St Marysin bongarit olivat ihmeissään, kun katselin heidän mielestään aivan väärään suuntaan, mutta he menivät hiljaisiksi, kun sanoin, että minulla on paljon vähemmän kuvia rytikerttusesta kuin pikkukultarinnasta! Bongareita saapui lopulta melkoiset joukot, varmaan satakunta, ja kun he olivat pikkukultarinnan nähneet, hekin hajaantuivat ympäri saarta. Niinpä lintujen löytymien oli yhä normaaliakin vaikeampaa, kun porukkaa oli saaressa aivan liikaa.

Niinpä päätimme Oriolin ja Chrisin kanssa siirtyä Gughin puolelle, jossa olimme riutalla klo 11 aikaan, jo hieman ennen kuin laskuvesi vapautti riutan käveltäväksi. Kiersimme Gughia toista tuntia, mutta muutto- ja ampuhaukkaa kummempia havaintoja ei tullut. Saari oli kuitenkin varsin erilainen kuin St Agnes. Keli oli yhä todella lämmin, oli jopa 17 astetta, joten itse olin koko päivän T-paidassa. Iltapäivän kolusimme saaren länsiosia, josta löytyi vielä paikkoja, joissa emme olleet aiemmin käyneet. 32 tyllin parven mukana oli 3 pulmussirriä. Paikallisen maatilan valmistamaa jäätelöäkin tuli maistettua ja hyvää oli! Illan jo hämärtyessä kuulin Personagella käpytikan rähinää, joten tikka oli yhä saaressa, vaikkei kukaan sitä ollutkaan päivän aikana nähnyt. Pari kirjosieppoa ja yhä vain pari taigauunilintua oli paikalla, mutten vieläkään havainnut muiden lähes joka päivä eri paikoissa näkemiä tulipäähippiäisiä.

Illalla söimme taas pubissa ja Paulin pikkukultarintasponden kunniaksi tilasimme jälkiruoaksi mainosten mukaan Maailman parasta tahmeaa toffee puddingia! Enpä ollut monta kertaa ollut yhtä ähkyssä!

Jotain mekin löydetään

21.10. Yön aikana virinnyt kaakkoistuuli lupaili hyvää ja heti aamusta oli peippolintuja ja rastaita punakylkirastaita liikkeellä. Pari järripeippoakin näkyi. Kiertelimme Oriolin kanssa taas parhaita paikkoja huolellisesti ja muut tekivät tietysti samaa eri puolilla saarta. Pikkukultarinta ei enää ollut paikalla vaikka bongareita oli taas saapunut muutamia kymmeniä sitä katsomaan. Personagessa vihdoin tärppäsi, kun Oriol näki ensin vilaukselta siepon, jota hän huikkasi minutkin katsomaan. Lintua ei meinannut näkyä, mutta kohta latvuksista kuului pikkusiepon rätinää. Pääsimme mekin näin vihdoin juoksuttamaan bongareita.

Ennen puoltapäivää löysi joku St Marysilta saapunut bongari saaren länsipuolelta kahvilan ja majakan välistä nuoren punakottaraisen, joka kuitenkin teki täydellisen katoamistempun. Lintua ei kukaan muu ehtinyt nähdä ja kun sitä ei reiluun puoleen tuntiin näkynyt, päätimme Oriolin kanssa mennä viereiseen kahvilaan aamiaiselle. Siinä aamiaistamme odotellessa tupsahti punakottarainen istumaan talon katolle muutaman kottaraisen kanssa! Lintu kuitenkin lähti taas lentoon eikä sitä taaskaan löytynyt mistään.

Päätimme jatkaa taas Gughille, jolle pääsi taas puolisen tuntia myöhemmin kuin edellispäivänä. Keli oli taas helteinen ja näin iltapäivästä lintumaailma oli hiljaista. Peippoja muutti jopa kymmenien lintujen parvissa ja kuulipa Chris taas kerran taigakirvisen (taisi olla jo neljäs havainto, jota ei saatu varmistetuksi).

Oriol palaili hetkeksi kämpille potemaan päänsärkyä mutta itse päätin kävellä etelärantaa seuraten koko saaren toiseen päähän. Kottaraisia oli rannoilla muutamia satoja, mutta ”pastoria” ei niiden joukossa näkynyt. Lopulta olin jo lähes kahvilalla, kun näin punakottaraisen lentävän kahvilan länsipuolelle muutaman kottaraisen parvessa. Tällöin olivat lopulta sinnikkäimmät bongaritkin sen nähneet – vasta monen tunnin etsinnän jälkeen! Monelta bongarilta lintu jäi yhä näkemättä.

Big Poolin takana oli isokirvinen ollut pitkään hallinnassa ja päätin itsekin vihdoin käydä kuvaamassa sitä. Paul ja muutama muu kuvaaja oli juuri poistumassa paikalta, joten pääsin hyviin asemiin odottelemaan, josko lintu tulisi itse vakiopaikkaansa ruokailemaan? Lintu lähtikin kävelemään minua kohti ja aloin skoupata siitä kuvia. Juuri kun se oli lähes täydellisellä hollilla, saapui erä paikallinen orni aivan viereeni mönkijällä! Ukko meinasi kuvata lintua mönkijänsä päältä eikä hän edes sammuttanut laitettaan – laiskuuden huippu sanon minä! Kirvinen ei tietenkään tästä pitänyt vaan singahti kauemmaksi. Onneksi se kuitenkin lähti kohta taas kävelemään meitä kohti ja juuri kun se oli taas saapunut hyvälle kuvausetäisyydelle, saapui paikalle pari ornia kovaäänisesti jutellen ja lintu hermostui ja lensi rantaan vallin taakse. Perhana! Onneksi sain sentään pari kohtalaista kuvaa. Olin kuitenkin kantanut putkea selässäni useita päiviä toivoen pääseväni skouppaamaan tätä ainoaa WP:n kirvistä, josta meillä ei sivuillamme ollut edes kohtuullisia kuvia.

Illalla kävimme pikaisella meristaijilla, jonka paras havainto oli todella kaukainen kihu, joka näytti lähinnä merikihulta. Suulien, pikkukajavien ja etelänkiislojen ohella ei muuta näkynyt. Kävellessämme kahvilan ohi, huomasi Oriol punakottaraisen piilottelevan eräässä todella tiheässä puskassa, jonka kätköissä se lie ollut lähes koko päivän? Puskan sisään se taisi jäädä illan hämärtyessäkin? Samaan paikkaan kuulimme taigauunilinnun ääntelyä, joten Personagen lintujen ohella tämä lie ollut meille päivän kolmas ino? Kuuden aikaan olimme takaisin kämpillä, jossa siivosimme huolellisesti samalla kun Paul teki currya koko porukalle. Yhdeksältä oli vuorossa meidän viimeinen iltahuutomme.

Hyvästit St Agnesille

22.10. Heräsimme taas seiskan aikaan ja pikaisen loppusiivouksen jälkeen lähdimme vielä Oriolin kanssa kiertämään Cove Veinin ja Barbany Lanen kautta Personagelle. Olimme jo pakanneet radiopuhelimemme, joten vasta Middle Towniin kävellessämme törmäsimme orneihin, jotka kertoivat, että posti- ja kaupparakennuksen vieressä oli nähty luhtakerttunen. Ken, Chris ja Paul olivat linnun löytäneet, mutta ei sitä enää löytynyt mistään. Personagella oli pikkusieppo yhä paikalla ja kämpille päin palaillessamme, kuulimme jostain kova huudon ”Spoonbill!”. Lintua emme nähneet mutta kun lopulta törmäsimme Pauliin Cove Veinilla, saimme tietää, että kapustahaikara oli nähty siellä ylilentävänä. Kenin huuto oli kuulunut selkeästi noin kilometrin päähän!

Klo 10:15 lähti paattimme St Marysille ja lautalta näimme vielä muuttohaukan, joka kökötti rantakalliolla. St Marysilla sanoimme hyvästit Kenille ja Chrisille, joiden lentokone oli jo pian lähdössä. Meillä sen sijaan oli vielä useita tunteja aikaa retkeillä St Marysilla ennen kuin Scillonian lähtisi.

Kiersimme osan jo ennestään tutuista paikoista, mutta kuusitiaista, 10 tiltalttia, valkovikloa ja 13 taivaanvuohta kummempaa emme havainneet. Kuvia sentään tuli taivaanvuohista ja harmaahaikarasta.

Klo 16:30 lähti Scillonian kohti Cornwallia ja me tietysti kipusimme taas kannelle. Meri oli lähes tyyni, joten kannella oli todella miellyttävää! Lintuja ei juuri näkynyt, jokunen lunni, pari isokihua sekä pikkuliitäjä sentään, mutta nisäkkäitä näkyi sitäkin enemmän! Delfiinejä näkyi varmaan satakunta ja pyöriäisiäkin parikymmentä! Huippuna näimme vielä illan jo hämärtyessä lahtivalaan!

Ilta oli jo pimentynyt, kun saavuimme Penzanceen ja kohta olimme pakanneet tavaramme autoon ja käytyämme pikaisesti kaupassa, lähdimme ajamaan kohti pohjoista. Ajoimme aina Exeteriin saakka, josta Paul oli varannut meille 3 hengen huoneen Youth Hostellista (13£/pää). Iltakymmenen aikaan olimme jo painumassa pehkuihin.

Kohti koillista ja muutoksia retkiporukkaan

23.10. Heräsimme jo kuudelta ja pian olimme ajamassa kohti rannikkoa ja Dawlish Warrenia, jossa oli parina edellispäivänä havaittu kuusilokkia. Olimme parkkipaikalla jo pimeässä ja auringon nousua odotellessa Paul tarkisti yksityiskohtia havainnoista ja kävi ilmi, että lintua oli havaittu vain iltaisin. Päätimme kuitenkin yrittää, vaikka epäilimmekin linnun liikkuvan nousu- ja laskuvesien mukaan eri puolilla valtavaa aluetta. Rannat olivatkin lähes tyhjät, ainakaan lokkeja ei ollut lainkaan. Yksinäinen pikkukuovi tallusteli hiekkarannalla, jolla koiranulkoiluttajat juoksuttivat koiriaan. Meidän olisi ehkä ollut viisasta luovuttaa saman tien, jotta olisimme vielä ehtineet yrittää lähes matkan varrella ollutta pikkulapasotkaakin, mutta kävelimme silti tunnin verran alueella, havaiten vain rantasipin, muutaman sepelhanhen sekä kymmenkunta naurulokkia.

Lopulta meidän oli lähdettävä ajamaan kohti Lontoota, josta Oriolilla oli lento Heathrowlta iltapäivällä. Muutaman päivän sisarustensa kanssa Lontoossa viettänyt Hanna olisi myös Heathrowlla meitä odottamassa ja hän hyppäisi meidän kyytiin jatkamaan seikkailuja. Alkumatka oli leppoisa ja olimme hyvässä aikataulussa ja näimme mm. runsaasti kanadanhanhia, joiden mukana pari tiibetinhanheakin ja myöhemmin näimme pari tien yli lentänyttä afrikanhanhea. Mutta lopulta matkaan tuli mutkia, sillä Lontoota lähestyvä päätie oli onnettomuuden takia poikki ja jouduimme kiertämään kymmeniä maileja pikkuteitä pitkin. Onneksi olimme kuitenkin juuri ja juuri ajoissa Heathrown viitos terminaalilla, jonne Hannakin oli vain varttia aiemmin saapunut. Hyvästelimme porukalla Oriolin (Hannakin ehti nähdä tämän 6 vuoden tauon jälkeen) ja pakkasimme Hannan tavarat kyytiin ja lähdimme jatkamaan matkaa kohti pohjoista.

Jatkoimme kohti Birminghamia ja näimme matkalla muutamia isohaarahaukkoja ennen kuin käännyimme Wolverhamptoniin, jossa pistäydyimme Paulin äidin luona, jossa Paul nyt majaili, kun ei juuri omaa kotia ollut viime kuukausina tarvinnut eikä tulisi tarvitsemaankaan. Pian jatkoimme kuitenkin matkaa kohti koillista.

Pitkän ajon jälkeen saavuimme itärannikolle ja ajettuamme Hullin satamakaupungin läpi ja käytyämme kaupassa ja fish&shipsillä, olimme lopulta klo 20:00 perillä Spurnin lintuasemalla.

Raahasimme tavaramme sisään ja saimme oman kolmen hengen huoneen, johon majoituimme. Illalla tutustuimme aseman miehittäjiin ja kylläpä oli taas mukavaa porukkaa tuvan täydeltä! Olimme kuitenkin rättiväsyneitä, joten aika pian oli aika mennä nukkumaan.

Spurnissa

24.10. Heräsimme seiskalta ja kävin heti pihalla kurkkaamassa, millaiseen paikkaan oikein olimme pimeässä saapuneet? Oven avattuani oli pihalla skolo eli lehtokurppa tulla päähän! Ulkona oli melkoisen sumuinen tuhnukeli mutta lintuja tuntui liikkuvan mukavasti. Edellispäivinähän oli Spurnissa laskettu aivan käsittämättömiä reilun kymmenen tuhannen rastaan summia.

Tuhdin aamupalan jälkeen lähdimme Paulin ja Hannan kanssa kävelemään 3,5 mailia pitkää niemeä kohti Spurn Pointia eli niemen kärkeä. Lintuja oli yhä sikana! Punakylkiä, järrejä ja räksiä oli satoja ja punarintoja pomppi joka paikassa, laskimme niitä päivän aikana toista sataa. Pikkuhiljaa alkoi näkyä parempiakin lajeja kuten muutama sepelrastas, mustaleppälintu, sepelhanhiparvessa olleet pari hrota-sepelhanhea, pari mustapäätaskua, jänkäkurppa, yhteensä 7 lehtokurppaa sekä ensin ylitsemme lentänyt outo tumma kirvinen, josta ei tullut mitään muuta mieleen kuin taigakirvinen, mutta lintu ei äännellyt ja sitten lopulta majakalla kuulin taivaalta aivan selvän metsäkirvisen sirahduksen. Pari metsäkaurista pomppi kapeaa niemeä pitkin meitä karkuun, kun me kolusimme pusikoita äärimmäisen huolellisesti. Spurn Pointin pusikkoalue oli todella laaja ja vaikeasti hallittava, mutta lintuja oli aivan niemen kärjessä yllättävän vähän. Rastaiden seasta löytyi sentään muutama kulorastaskin. Lopulta lähdimme kävelemään takaisin päin ja tällöin alkoi keli muuttua yhä sumuisemmaksi ja kohta alkoi sataakin. Onneksi kohta aseman toinen hoitaja Andy Roadhouse ajoi meitä vastaan ja palasi kohta takaisin päin ja poimi meidät kyytiin ja pääsimme näin kuivattelemaan vaatteita asemalle takan ääreen.

Pikkuhuilin jälkeen oli sade taas lakannut ja lähdimme talsimaan mantereen puolelle. Sää oli muuttunut nyt todella paljon kylmemmäksi ja meillä Paulin kanssa oli aivan liian vähän vaatetta! Olimme päässeet Scilly-saarilla tottumaan aivan liian lämpimiin keleihin! Ihmeempiä havaintoja ei tehty, parhaana näkyi 1 vanha ja 3 nuorta hrotaa, ja lopulta meidän oli pakko palata kämpille lämmittelemään. Sitten päätimmekin käydä lähikylässä kaupassa ostamassa loppureissun sapuskat. Matkalla näimme eräällä pellolla valtavat parvet kapustarintoja ja rastaita sekä 7 peltopyytä ja kävimme koluamassa paria puutarhaakin, mutta mitään kummempaa ei löytynyt.

Illan hämärtäessä toi nousuvesi niemen rannoille aivan käsittämättömät määrät kahlaajia ja myös arviolta 4000 ristisorsaa oli saapunut nyt lähemmäksi uiskentelemaan. Näitä ei kuitenkaan enää ehtinyt sen kummemmin katsella ennen kuin oli liian hämärää.

Iltahuuto oli jo kuudelta ja sen jälkeen lähdimme porukalla pubiin syömään ja juhlistamaan Andyn syntymäpäivää. Lopulta palailimme yhdentoista aikaan nukkumaan.

Pöllöjä ja muita pikkukivoja ja lopulta rarikin

25.10. Olimme taas jo aamuvarhain kävelemässä mantereen puolella ja sateen alettua päätimme viettää aikaa Canal Scrapen piilokojussa. Lutakon rannalla ruokaili jänkäkurppa ja lähipusikoissa oli jopa 6 sepelrastasta muiden rastaiden seurassa. Sateen loputtua ja jatkettuamme kävelyä, saatoimme kuitenkin huomata, että lintuja oli nyt selvästi vähemmän kuin edellispäivänä. Kirkon pihapuista löysimme ärhentelevien tiaisten avustuksella päivehtivän lehtopöllön ja kanavan vartta kävellessämme löysimme ensin rannassa piipertäneen merisirrin ja kohta mereltä saapuneen suopöllön. Loppukävely tuotti vielä muutaman sepelrastaan lisää. Palattuamme asemalle oli pihaverkoista juuri saatu mustaleppälintu, jonka rengastuksen ja tietysti itse linnunkin kävimme kuvaamassa.

Tunnin ajomatkan päästä Flamboroughilta oli löytynyt ruskouunilintu, joka on minun helpoin WP-pinnapuutteeni, mutta päätimme jättää yrittämättä sen bongausta, sillä voisihan se lähipäivinä löytyä lähempääkin? Niinpä päätimme seurata Jack Tayloria lähipellolle, jossa tämä oli hetkeä aiemmin nähnyt lennossa suuren kirvisen, jota ei kuitenkaan pitänyt isokirvisenä. Monkku mielessämme komppasimme peltoa kunnes edestämme lähti aika kaukaa tumma kirvinen lentoon ja sirahti kertaalleen mennessään ennen kuin laskeutui tien toiselle puolelle Pallas’ Pondin viereen. Lintu ei kyllä tuonut mongoliankirvistä mieliimme vaan lähinnä taigakirvisen (liekö ollut edellispäivänä näkemämme lintu?). Onneksi lintu löytyi pian uudelleen ja etenkin Paulin onnistui nähdä sen varsin hyvin lennossa. Lintu lensi kuitenkin nyt todella kauas kanavan vartta seuraten peltoalueen toiselle puolelle, jonne päätimme kuitenkin lähteä sen perään. Rantaa kävellessämme kuulimme Hannan kanssa lapinsirkun ja näimme 11 vuorihemppoa mutta kirvistä ei enää löytynyt.

Olimme jo palailemassa asemalle päin, kun kirvinen oli yllättäen taas löytynyt toiselta puolelta peltoaukeaa meren rannasta. Singahdimme paikalle ja näimmekin linnun maassa ja ehdin ottaa jopa lyhyen videonkin ennen kuin lintu nousi taivaalle, lensi aivan suoraan ylitsemme useaan kertaan äännellen ja lähti kohti Spurn Pointia. Kohta olimme taas kävelemässä tielle, kun kuulimme tuttua sirahtelua taivaalta ja taigakirvinen lensi aivan suoraan ylitsemme ja laskeutui vieressämme olleen pensasaidan toiselle puolelle peltoon. Lintua ei kuitenkaan maassa näkynyt, joten päätimme jättää bongarilauman etsimään sitä ja jatkoimme aseman viereiselle meristaijikojulle, jolla tietysti nyt oli tilaa.

Vietimme kojussa mukavan parituntisen, kun muut olivat etsimässä kirvistä, jota ei kuitenkaan enää löytynyt. Näimme mm. muutaman lapasotkan, 4 leveäpyrstökihua, merikihuja, toistakymmentä isokihua, parisataa pikkukajavaa, kymmeniä pikkulokkeja, kaakkureita, etelänkiisloja sekä pikkuliitäjän. Kuudelta oli taas iltahuuto, joka kesti jopa tunnin ja 40 minuuttia, kun rengastukset ja kaikki muutkin havainnot kirjattiin koko Spurnin alueelta. Loppuilta meni ruokaillessa ja jutustellessa mukavan porukan kanssa.

Laatustaijia

26.10. Aloitimme aamun meristaijilla, joka alkoikin heti mukavasti noki- ja pikkulitäjällä. Tuuli oli voimistunut lähes myrskyisäksi ja odotukset olivat korkealla ja eipä mennyt kauankaan, kun kuului huuto: ”Storm-Petrel!” – ja aika läheltä löytyi myrskykeiju matkaamasta kohti pohjoista. Vähän tämän perään löytyi ensimmäinen pikkuruokki ja kohta pari lisää. Muuten oli kuitenkin yllättävänkin hiljaista, joitakin mustalintuparvia, pari haahkaparvea ja kaakkureita mutta kihuja ei näkynyt kuin pari isokihua.

Parin tunnin staijin jälkeen ajoimme Spurn Pointiin, jossa maston nupissa surisi syksyn ensimmäinen tilhi! Lajiahan ei joka vuosi alueella edes havaita, mutta tämä oli odotettavasti ensimmäinen monista tänä syksynä. Lintu jatkoi pian kohti etelää eivätkä bongarit ehtineet sitä nähdä, mutta onneksi jo myöhemmin päivän aikana lähikylältä löytyi pari bongattavissa ollutta tilheä lisää.

Kärjessä oli muuten hiljaista, 28 lyhytnokkahanhen parvi muutti ylitsemme ja puoliltapäivin palailimme asemalle. Pienen huilin jälkeen kävelimme taas mantereen puolelle, jossa bongarit juoksivat tilhihälyjen perässä. Lähes kaikilla alueen orneilla oli käytössään suuret radiopuhelimet, joihin ilmoitettiin aivan liiankin naurettavia lajeja koko ajan. Me keskityimme kovassa tuulessa vaihteeksi tavallisten lajien kuvaamiseen ja erityisesti todella kesyt hippiäiset saivat huomiomme osakseen. Parhaana lajina näimme muuttaneen ruskosuohaukan.

Iltapäivä neljältä suuntasimme taas meristaijille, mutta myräkästä (satoi jopa rakeita) huolimatta meno merellä oli vaisua. Nokiliitäjä, pikkuruokki, pari ruokkia sekä amerikanjääkuikka sentään nähtiin. Tunnin staijin jälkeen olimme aivan jäässä, joten palasimme kämpille lämmittelemään. Tällöin asemalle saapui myös vanha ystävämme Gavin Thomas, joka oli jo päivän ajan retkeillyt Spurnin mantereen puoleisimmilla paikoilla.

Illalla ihmettelimme taas nousuveden mukanaan tuomia kahlaajamassoja. Punakuireja, tundrakurmisoita, punajalkavikloja, isosirrejä ja suosirrejä oli tuhottomasti ja mm. kuoveja, meriharakoita, pulmussirrejä, karikukkoja ym. myös runsaasti.

Iltahuudon ja ruokailun jälkeen suuntasimme taas pubiin, jossa viihdyimme lopulta aina sen sulkemiseen saakka eli puolille öin. Tällöin ulkona satoi jopa hieman lunta!

Lisää vanhoja tuttuja

27.10. Yöllä oli todella myrskyisää ja sama meno jatkui aamullakin. Heräsimme jo kuuden jälkeen ja olohuoneessa värjötteli kylmissään nainen, joka oli jäänyt autollaan kiinni niemen kapealle tielle, joka oli tuhoutunut ajokelvottomaksi. Hän odotteli nyt hinausautoa saapuvaksi. Tie suljettiinkin pian kokonaan ja niinpä emme olleet ainoita, jotka päättivät aloittaa aamun meristaijilla. Koju oli jo seitsemän aikaan täynnä, vaikkei aurinko ollut vielä lähimainkaan noussut! Me päätimme olla ahtautumatta kojuun ja saimme kojun seinustalta tuulen suojasta parhaat istumapaikat, joilta oli itse asiassa paljon parempi staijata kuin kojusta. Meno merellä oli kuitenkin yllättävän hiljaista mutta koskapa muutakaan ei voinut tehdä, jatkoimme staijia lopulta reilut 2,5 tuntia. Pikkuruokkeja näkyi tusinan verran, 6 leveäpyrstökihua, 5 isokihua, muutama merikihu ja pari allia jne. Muutaman kunnon raekuuron lisäksi paikalla piipahtanut vanha ystävämme Garry Taylor piristivät kummasti väsynyttä staijia! Garry jatkoi staijaamaan hieman pitemmälle niemen suuntaan mutta me päätimme lopulta antaa periksi ja siirryimme hetkeksi lämmittelemään.

Lopulta lähdimme lähikylän ympäristöön kiertelemään mutta sade päätti retkemme nopeasti ja havaintomme jäivät yksinäiseen haarapääskyyn, joita oli vielä aiempina päivänä näkynyt enemmänkin mutta nyt sää oli todella arktinen. Meinasimme jo sortua bongaamaan lyhytvarvaskiurua, joka kuitenkin oli löytynyt niin kaukaa niemestä, ettemme jaksaneet lähteä sinne kävelemään. Niinpä päätimme suunnata lounaalle pubiin ja soitimme Garrynkin paikalle. Pubin ovelle päästyämme ei se kuitenkaan vielä klo 11:50 ollut auki. Olipahan ensimmäinen kerta ikinä, kun oli tullut edellisiltana oltua pubissa sen sulkemiseen asti ja seuraavana aamuna jo ennen pubin aukeamista oven takana taas koputtelemassa! Onneksi meille avattiin ovi jo etuajassa ja pääsimme tilailemaan sapuskaa.

Ruokailun jälkeen retkeilimme jonkin aikaa kylän pinnassa ja ensin Garry ja kojussa jänkäkurppaa kuvattuamme myös Gav joutuivat lähtemään kotejansa kohti. Illalla staijasimme Paulin kanssa taas pari tuntia kojussa, joka tyhjeni, kun kylän toiselta puolelta löytyi taas taigakirvinen. Meitä ei tämä laji enää kiinnostanut, vaan jäimme staijaamaan. Näimmekin vielä toistakymmentä pikkuruokkia sekä pari nokiliitäjää. Samaan aikaan Hanna kierteli lähistöllä kuvattavaa etsien.

Iltahuudon jälkeen pakkailimme, kävimme suihkussa ja söimme taas isot annokset ruokaa. Katselimme myös Marokon kuviamme, joita Paul ei vielä ollut nähnyt – mehän olimme kesällä olleet yhdessä Marokossa. Kuuntelimme myös muutamia parhaita äänityksiäni ja muistettuamme onneksi seuraavan yön kellojen siirron, siirryimme höyhensaarille.

Kotia kohti

28.10. Heräsimme talviaikaa klo 6:30 eli hieman myöhemmin kuin aiemmin ja pakkailimme rauhassa tavaramme loppuun ja lähdimme katsomaan, millaiseen kuntoon niemen tie oli mennyt myrskyjen aikana? Kävellessämme kohti etelää oli vielä aika hiljaista, mutta pikkuhiljaa vihervarpus-, hemppo-, tikli-, viherpeippo-, ruskourpiais- ja pikkuvarpus- ym. parvia alkoi lennellä ylitsemme kohti etelää. Tuuli ei kuitenkaan ollut luvatussa luoteessa vaan ennemminkin lounaassa, joten päivästä ei kuitenkaan ollut tulossa mitään massamuuttopäivää.

Tien tuhoja hetken ihmeteltyämme lähdimme takaisin asemalle päin ja ennen asemaa havaitsimme vielä muutaman pulmusen, niemen yli lentäneen pikkuruokin sekä 2 allia. Koska saimme tiedon, että merellä oli muuten hiljaista, päätimme autolle päästyämme katsoa karttaa ja keksiä paluumatkalle jotain ohjelmaa matkan varrelta.

Matka Lontooseen oli pitkä mutta emme kuitenkaan pysähtyneet kuin kertaalleen ostamaan hieman eväitä ja jatkoimme lopulta aina Lontoon itäpuolella sijainneelle Rainham Marshesille saakka. Tämä Paulin opiskeluaikana suosima lintupaikka oli aivan viimeaikoina kunnostettu RSPB:n toimesta isolla rahalla ja oli nyt ehdottomasti paras lintukohde Lontoon lähellä. Paikka olikin melkoinen! 4 kilometriä pitkän reitin varrella oli useita aivan käsittämättömän komeita kojuja ja polutkin olivat sitä luokkaa, että ne olivat kyllä maksaneet paljon! Lintujakin oli mukavasti ja reissupinnaksi kirjasimme useita vesilintulajeja ja parhaiksi havainnoiksi näimme 2 vihertikkaa, harmaasorsia, pikku-uikkuja, pari mustapäätaskua, haarapääskyjä, pari räystäspääskyä ym.

Shoppailtuamme opastuskeskuksen kaupasta hieman tuliaisia, pakkailimme autolla tavaramme lopullisesti ja lähdimme kohti Gattwickiä. Pysähdyimme vielä syömään pikaisesti eräälle huoltoasemalle ja klo 16:55 olimme lopulta lentoasemalla.

Hyvästelimme ja kiittelimme Paulin, jonka toivomme näkevämme seuraavan kerran Suomessa. Kentällä shoppailimme hieman lisää tuliaisia ja lopulta lähdimme lähtöportillemme. Norwegianin koneemme lähti puolisen tuntia myöhässä, mutta onneksemme se lensi hieman aikataulua kiinni ja laskeuduimme Helsinki-Vantaalle hieman ennen puoltayötä.

Matkatavarat löydettyämme kävelimme parkkihalliin, johon isäni oli tuonut aiemmin iltapäivällä huollossa olleen autoni ja sitten edessä oli vielä pitkä ja puuduttava kolmen ja puolen tunnin ajo kotiin Parikkalaan, jossa olimme lopulta hieman ennen neljää aamuyöllä. Ja aamulla oli aikainen paluu arkeen ja töihin…

J.A.

Englanti, Shetlanti ja Foula 18.9.-16.10. 2010

Englanti, Shetlanti ja Foula 18.9.-16.10. 2010

Viiden viikon lintureissu alkaa

Saavuttuamme Miika ”Potu” Suojarinteen kanssa Helsingin seudulle edellispäivänä ja retkeiltyämme mm. Espoon Laajalahdella, Finnolla ja Kirkkonummen Saltfjärdenillä ja yövyttyämme Helsingissä potun kummitytön kämpällä, veimme vielä lähtöaamuna autoni huoltoon ym. ja saimme lopulta isältäni kyydin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa olimme klo 16:15. Pian saimme laukkumme menemään pienestä ylipainosta huolimatta ja pääsimme vielä tekemään viime hetken ostoksia – muistikorttia ym.

EasyJetin koneemme lähti aivan ajallaan klo 18:15 ja kolme tuntia myöhemmin laskeuduimme Lontoon Gatwickiin paikallista aikaa klo 19:15. Puolta tuntia myöhemmin olimme matkatavaroinemme aulassa odottelemassa hyvää ystävääni Paul Frenchiä, joka saapuikin pian ja sullouduttuamme matkatavaroinemme hänen autoonsa ja olimme kohta ajamassa pois Gatwickista. Käytyämme haukkaamassa hampurilaisannokset ”mäkkärillä” ja tutkittuamme hieman kartan avulla erilaisia vaihtoehtoja seuraavien päivien retkikohteiksi ja päätettyämme toteuttaa niistä järkevimmän, olimme valmiit uusiin seikkailuihin!

Niinpä otimme suunnaksi kaakon ja noin tunnin ajon jälkeen olimme Kentin Dungenessissa, jossa parkkeerasimme auton lähellä ydinvoimalaa sijainneelle parkkipaikalle, jossa minä ja potu majoituimme autoon ja Paul makuualustoineen pihalle.

Eliksiä heti alkuun

19.9. Heräsimme kuuden nurkilla ja kohta jo kävelimme rantaan aamustaijille. Merellä näkyi heti mukavasti lintuja: riuttatiiroja, jokunen suula, merikihuja, mustatiiroja sekä joitakin pikkulokkeja ym. Ylitsemme lensi useampaankin kertaan virtavästäräkki äännellen ja seuraavan parin tunnin aikana näimme vielä mm. 3 lapintiiraa, pikkukajavan, mustanmerenlokin, isokihun sekä 2 mustalintua. Sitten jatkoimme läheisille lutakoille, joilta löytyi mm. 2 kuparisorsaa (aivan kaikkia ei siis vielä ole ammuttu), lokkiparvesta vanha etelänharmaalokki ja puskissa lauloi silkkikerttusia. Myöhäinen tervapääskykin lensi ylitsemme. Puskista löytyi kaivamalla myös mm. ruoko- ja rytikerttuset, pyrstötiaisia jne.

Seuraavaksi jatkoimme Grove Ferryn ruovikoiden ympäröimälle ja pahasti umpeenkasvaneelle lutakolle, jolla oli joitakin päiviä viihtynyt amerikanvesipääsky. Paikalla olleiden bongareiden mukaan lintua ei ollut nähty muutamaan tuntiin sen jälkeen, kun se oli lentänyt kauas ruovikon keskellä olevaa ojan vartta seuraten. Niinpä pienen tuijottelun jälkeen jatkoimme kävellen toiselle lutakolle, jolla lintua oli kuuleman mukaan myös havaittu, mutta sieltäkään ei löytynyt juuri mitään. Kohta näimme kuitenkin kuinka alkuperäisellä lutakolla kaikki linnut nousivat lentoon ja vilaukselta parven mukana näkyi omituinen vaalea kahlaaja, joka kaiken järjen mukaan ei voinut olla mikään muu kuin kohdelajimme! Niinpä singahdimme takaisin ja siellähän se nyt kahlaili vaappuvasti ruokaillen muiden kahlaajien seurassa – amerikanvesipääsky – reissun ensimmäinen eliksemme! Kohta lintu otti taas siivet alleen ja lensi keskelle ruovikkoa, joten me jatkoimme matkaa.

Nyt ajoimme Oare Marshille, jossa parkkeerasimme automme erään pikkutien varteen ja lähdimme kävelemään rantaa pitkin toiveissamme löytää ensin oikealle paikalle. Pitkän kävelyn jälkeen näimme edessämme hyviä kahlaajalutakoita, mutta kahlaajia tuntui olevan runsaasti myös seuraamamme joen varressa sekä meren rannalla, joten päätimme tietysti tarkistaa kaikki nekin. Löysimme 8 kuovisirriä, pikkusirrin, isosirrejä, punakuirin sekä ristisorsia ym. mutta etsimäämme emme löytäneet, joten jatkoimme kohta kohti lutakoita. Keli oli todella tuulinen, joten kauempana olleita kahlaajia ei oikein millään meinannut saada määritettyä. Päästyämme lutakon rantaan näin hetken aikaa läheisen saaren rannalla lupaavan näköisen sirrin, mutta liian pian se käveli saaren toiselle puolelle katveeseen. Noin 15 minuuttia myöhemmin Paul löysi etsimämme, ja tietysti juuri samasta paikasta, valkoperäsirri – elis numero kaksi päivälle! Kuvailimme ja tutkiskelimme tätä päivän toista jenkkikahlaajaa pitkään ja hartaasti, mutta tuulen takia kuvat jäivät vaatimattomiksi, vaikka etäisyyttä ei paljon ollutkaan. Lintu esitti pari lentonäytöstäkin, jolloin näimme valkoisen yläperänkin hienosti, muutenhan lintu ei mielestäni ollut mikään helpoimmasta päästä määritettävä! Linnun kadottua taas noin viidettä kertaa saaren taakse, josta se toki olisi kohta taas tullut takaisin, päätimme lähteä jatkamaan matkaa.

Ajoimme nyt hieman pitemmän matkan Souhtend-on-Sealle, jossa tavoitteenamme oli löytää taas kerran paikalle talvehtimaan saapunut rengasnokkalokki, mutta teimme pahan virheen, sillä paikalle päästyämme saimme todeta laskuveden olevan matalimmillaan ja valtaosan lokeista olevan kilometrien päässä merellä. Selaamalla löysimme runsaasti silkkihaikaroita ja jokusen mustanmerenlokin, mutta lopulta Paul soitti paikalliselle kaverilleen, joka kertoi, ettei ”delaa” ollut koskaan havaittu laskuvedellä vaan ainoastaan nousuveden ollessa korkeimmillaan. Niinpä hylkäsimme tämän projektin ja lähdimme lopulta ajamaan kohti pohjoista ja Nottinghamia, jossa Paul nykyisin asui.

Pienten ruuhkien hidastamina matka kesti useamman tunnin ja perillä Paulin kämpillä olimme vasta iltakymmenen aikaan. Olimme tietysti kaikki rättiväsyneitä, joten painuimme pian pehkuihin.

Robin Hoodin kotimetsässä

20.9. Heräilimme seiskan pintaan ja rauhallisen aamun jälkeen päätimme retkeillä lähistöllä, sillä kovat tuulet eivät suosineet mitään kauemmaskaan suuntautuvaa retkeilyä. Niinpä suuntasimme metsistä kuuluisimpaan eli Sherwoodin metsään! Pienen kävelyn jälkeen saavuimme valtaisalle puulle, jota mainostettiin Robin Hoodin kotipuuna. Lähistöllä oli toki lintujakin: vihertikka kuikutti, tiaisten joukosta löytyi viitatiaisia, pähkinänakkeleita oli runsaasti ja puukiipijöitä vilisi siellä täällä.

Päivemmällä kiertelimme suuressa Wooletonin puistossa tavoitteena päästä näkemään ja kuvaamaan vihertikkaa, mutta havainnot jäivät yhteen lentävään lintuun. Iltapäivän vietimme David Attenborough Gravel Pitin lintualueella, jossa tarhalintujen punanokkatavin ja afrikanhanhien ohella näkyi oikeitakin lintuja, mm. uuttukyyhkyjä, rantasipi sekä punatulkkuja. Ilta menikin sitten ruokaillen, pakkaillen ja jatkoa suunnitellen.

Kohti pohjoista

21.9. Herätys oli klo 6:00 ja seiskalta olimme jo liikenteessä kaikki tavarat autoon pakattuina ja suuntana pohjoinen. Parin tunnin ajon jälkeen olimme Clevelandin Middlesboroughissa, jossa joki ylitettiin omituista riippusiltaa käyttäen ja pian parkkeerasimme Greatham Greekin varteen, jossa muutamat bongarit neuvoivat meidät kävelemään pienen matkan, jossa olikin isompi joukko bongareita pinna hallussa. Ja siellähän se oli eli Paulille, muttei meille muille, suippopyrstösirri! Ihastelimme ja kuvailimme tätä pahassa väreilyssä mustalla liejulla hiippaillutta huippuharvinaisuutta aikamme ennen kuin jatkoimme läheiselle Saltholmen alueelle, johon oli uponnut rahaa enemmän kuin Suomen lintupaikkoihin yhteensä. Siellä oli opastuskeskuksella ravintolat ja kaupat ym. sekä lasten leikkipaikat ja koiraparkit ym. koko perheen voimin paikalle saapuville. Lintuja sen sijaan ei kovin paljon ollut, mutta pari kuovisirriä, pikkusirri ja 4 jouhisorsaa ym. sentään.

Sitten lähdimmekin pitkälle siirtymätaipaleelle kohti pohjoista ja iltapäivällä ylitimme Skotlannin rajan ja pian näimme ensimmäiset muuttavat lyhytnokkahanhet. Edinboroughissa käännyimme rantatielle ja ajoimme länteen Largo Bayn Rudden’s Pointille. Heti parkkeerattuamme kuulimme kanalintujen ääntä ja komppasimme lähimäeltä parven peltopyitä esiin. Tavoitteenamme olivat kuitenkin merisorsat ja pian löysimme mereltä mustalintujen ohella pilkkasiipiä ja kovan, ehkä toki hieman odotetunkin sponden eli koiras pilkkaniskan! Sponde Paulille ja elis Potulle! Toki paikka oli yksi parhaista kyseisen lajin löytämiselle, mutta havaintoja ei ollut useampaan vuoteen! Lahdella ja merellä näkyi myös haahkoja, tukka- ja isokoskeloita, etelänkiisloja, pari ruokkia ja isokihua sekä nopeasti näkynyt pikkuliitäjä, jota sitä elikseksi tarvinnut potu ei kuitenkaan ehtinyt valitettavasti nähdä ennen kuin se lensi erään niemen taakse.

Lopulta jatkoimme kohti luodetta ja ajoimme pitkän matkan yöpymään Skotlannin ylängöille ja mäntymetsäiseen Aberthenyn Cairngornin vuorten Forest Lodgeen, jossa Paul onnistui ihmeellisesti löytää etsimänsä paikan pimeässä pikkuteitä ristiin rastiin kääntyillen. Lopulta pääsimme majoittumaan opastuskeskuksen parkkipaikalle, jossa Paul siirtyi taas ulos ja me jäimme Potun kanssa autoon makuupusseihimme yrittämään nukkumista.

Skotlannissa

22.9. Heräsimme aamuyöllä siihen, että auton kattoon ropisi vettä, mutta kun sade ei tuntunut kuitenkaan ulkona nukkunutta Frenchyä vaivaavan, niin jatkoimme unia kuuteen saakka. Jo aamuhämärissä lähdimme kävelemään metsäpolkuja ja havaitsimme pian ensimmäiset punarinnat ja pian hippiäiset ja töyhtötiaisetkin.

Käppäilimme metsässä toista tuntia mutta seuraava parempi havainto jäi kanalinnun lentoonlähtörysähdykseksi, arvatenkin teeri oli kyseessä, vaikka alueella on kyllä metsojakin. Viimein taivaalta kuului käpylinnun ääntä ja heti tuntui, että tämä on kyllä oikeasti erilainen ääni kuin mihin on tullut totuttua, ääni oli selvästi viherpeippomaisempi verrattuna isokäpylintuun ja kohta yllemme saapui pari käpylintua lentämään ja sain kuin sainkin lentoääntä heti äänitettyä. Linnut kuitenkin katosivat nopeasti ja vaikka kävelimme vielä tunnin verran takaisin autolle päin, ei niitä meinannut löytyä lisää. Lopulta oltuamme jo lähes autolla, alkoi taas kuulua samaa ääntä ja pari skotlanninkäpylintua laskeutui puiden latvuksiin ja pääsimme ottamaan niistä myös kuvia sekä videota. Kohta lintuja tuli lisää ja saimme myös muita kuin kutsuääniä äänitettyä. – Skotlanninkäpylintu -äänitys – Jo reissun kolmas elis minulle!

Piakkoin jatkoimme läheiselle laskettelukeskukselle havaiten matkalla ensimmäiset nummiriekot. Tarkoituksenamme oli yrittää kiirunaa brittilistallemme, mutta keli muuttui sateiseksi, joten homma meni aamukahvin nauttimiseksi, kaupan kiertelyksi sekä maisemien ihmettelyksi. Lähdettyämme taas laskeutumaan autolla ylängöltä törmäsimme tien varressa olleeseen teeriperheeseen, jossa oli ainakin viisi lintua. Alempaa jokivarresta löysimme muutaman koskikaran ja virtavästäräkkejä ennen kuin päätimme jatkaa toiselle ylänköalueelle. Havaitsimme matkalla lisää nummiriekkoja, mutta päästyämme taas hyvälle kiirunapaikalle, muuttui sää hetkessä niin sumuiseksi, ettei autosta ollut mitään järkeä nousta lainkaan. Näkyvyyttä oli noin viisi metriä!

Lopulta lähdimme kohti Aberdeenia, jossa kävimme pikaisesti Black Dogin meripaikalla. Aallokossa näkyi taas mustalintuja ja pilkkasiipiä sekä haahkoja ja kaakkureita ym. mutta kohta meidän jo piti kiiruhtaa lauttarantaan, jossa Paul tiputti meidät ja matkatavarat kyydistä ja lähti itse etsimään hyvää parkkipaikkaa, johon voisi autonsa jättää reiluksi kahdeksi viikoksi turvallisesti.

Lopulta paria tuntia myöhemmin lauttamme lähti liikkeelle kohti Shetlannin Lerwickiä. Edessä oli 14 tunnin lauttamatka. Lautalta löytyi viimein ystävämme Garry Taylor, joka oli tuttuun tapaan tulossa kanssamme Shetlantiin ja Foulalle. Kävimme pikaisesti kannella katsomassa näkyisikö merellä lintuja edellisvuoden tapaan, mutta nyt lautta lähti hieman myöhemmin, joten pimeä tuli liian pian ja havainnot jäivät vähäisiksi. Niinpä kävimme syömässä ennen kuin etsimme hyvät nukkumapaikat ravintoloiden sohvilta.

Shetlannissa

23.9. Heräsimme aikaisin ja klo 6:30 olimme jo aamiaisella, joka oli tutun ruhtinaallinen English breakfast. Käytyämme pikaisesti kannella, jossa Potu sai kaipaamansa eliksen myrskylinnusta – oli jo aikakin – olimme pian perillä Lerwickissä. Kohta allamme oli Paulin vuokraama Vauxhall Vectra ja pakattuamme sen täyteen jatkoimme läheiseen Tescoon ostamaan seuraavaksi kahdeksi viikoksi evästä! Onneksi olimme suunnitelleet ostoksemme huolella, joten homma oli yllättävänkin nopeasti hoidettu. Sitten olikin huonojen uutisten vuoro, sillä saimme kuulla, ettei kovan tuulen takia Foulan vene kulkisi lainkaan ainakaan parina päivänä, joten suuntasimme Tingwallin lentokentälle kysymään, olisiko mahdollista saada ruokavuoremme saareen lentokoneella? Seuraava mahdollisuus tähän oli kuitenkin vasta kolmen päivän päästä, joten lopulta päätimme viedä ruokavuoremme satamaan odottamaan seuraavaa mahdollista lauttaa. Kaikki lihat ja muut pakastetuotteet pakkasimme tietysti nyt mukanamme kulkevien matkatavaroidemme sekaan ja otimme potun kanssa myös nuudelit ja jotain muuta kevyttä mukaan, jotta selviäisimme pari päivää jotenkin.

Vihdoin pääsimme retkelle. Kolusimme Paulin opastuksella muutamia Shetlannin pääsaaren länsiosissa sijaitsevia hyviä puutarhoja mm. Trestassa, Voessa sekä Kergordissa, havaiten mm. sirittäjän, pajulinnun, 2 kirjosieppoa sekä parhaimpana pikkusiepon. Illalla suuntasimme etelään ja Sumburghiin Paulin kaverin Robin luokse majoittumaan ja ilta sujui rattoisasti Sumburgh Hotellilla syöpötellen. Nukkumaan pääsimme kuitenkin jo ennen kymmentä.

Foulalle

24.9. Heräsimme klo 6:20 ja seitsemältä pakattuamme taas kaikki tavarat autoon suuntasimme Lerwickiin pikaretkelle ennen lentoamme. Lerwickin Helendalen puutarhoilta löytyi parhaana lajina käpytikka, mutta jo kasilta palautimme auton ja jatkoimme taksilla Tingwalliin. Kentällä tapasimme taas Garryn ja tämän edellisiltana lentokentältä hakeman vanhan tutun Gavin Thomasin. Ihme kyllä kaikki tavaramme kelpuutettiin koneeseen, vaikka varsinkin briteillä oli ylipainoa rutkasti – heillä oli ruokatarpeita jo nyt mukana enemmän, kuin mitä me olimme jättäneet satamaan. Potkurikoneemme Foulalle lähti noin 10:45 ja pian horisontissa näkyi tuttu jyrkkäkallioinen pikkusaari Foula!

Laskeutuminen Foulan naurettavan lyhyelle kentälle oli taas kerran yhtä jännä, mutta pian jo sulloimme tavaroitamme emäntämme Isobelin sekä erään toisen kyläläisen autoihin ja kohta olimme retkivarustuksessa valmiita saarikierrokselle! Suuntasimme saman tien etelään ja hetken isokihuja ja muita tavallisia lintuja ihmeteltyämme, löytyi saaripinnaksi sepelkyyhky. Etelään Hametouniin päästyämme löytyi ensimmäinen punavarpunen ja Hametonin vetisimmästä osasta löytyi saaressa jo jonkin aikaa oleillut palsasirri suosirrin seurasta. Hametonin ojan varresta nousi myös jänkäkurppa jaloistamme lentoon, joten linnusto vaikutti heti alkuun todella mielenkiintoiselta!
Loppusaaren kierros oli kuitenkin hieman vaisumpi, mutta jopa 105 lapinsirkkua, 25 pulmusta, pari laulurastasta, punakylkirastas, riskilöitä, haahkoja, karikukkoja, luotokirvisiä ym. saaren vakiolajistoa näkyi runsaasti. Kävelimme Potun ja Frenchyn kanssa saaren keskiosissa sijainneesta Hamista perinteisesti rantaa pitkin saaren pohjoisosissa Ristiessä sijainneelle kämpällemme ja vaikka odottamiamme mukavampia kahlaajia ei löytynyt, löytyi mereltä todella kovaksi Foulapinnaksi kaksi pilkkasiipeä.

Kämpälle päästyämme tapasimme iltakoneella ihme kyllä kovasta tuulesta huolimatta paikalle päässeen Mickyn Maherin, joka oli saapunut seuraksemme seuraavaksi noin viikoksi. Majoittauduimme ja ilta meni leppoisasti jutustellen ja vähäisistä tarpeistamme ruokaa kokkaillen. Meillä oli tarjolla nuudeleita kauheiden kasvislihapullien kera. Ikävä ei ollut pelkästään kunnon ruokatarpeita vaan myös koko porukan kaikki oluet olivat Shetlannin pääsaaren satamassa odottamassa tyyniä kelejä. Nukkumaan painuimme tuttuun tapaan ennen kymmentä.

Ralli

25.9. Heräsimme taas aikaisin ja nuudeliaamiaisen jälkeen pääsimme maastoon klo 7:30 ja nyt oli tosi kyseessä sillä vanha porukkamme Pirkka, Harry Nyström, Mikko Ala-Kojola, Antti Vierimaa ja Jari Kiljunen vahvistettuna Raine Kekäläisellä oli jo aloittanut Hailuodossa rallinsa! Meillä oli tietysti hieman myöhäisempi aamu, joten ralliajaksi oli rajattu 10 tuntia kuten Hailuodossakin. Ensimmäinen kirjaamamme laji oli pihassa ylitsemme lentänyt vuorihemppo ja suuntasimme suoraan rantaan meristaijille. Staiji oli kuitenkin heti huomattavissa turhemmaksi touhuksi kuin edellisvuonna, sillä merellä ei selvästikään ollut minkäänlaista muuttoliikennettä, toki myrskylintuja, isokihuja ja suulia viuhtoi edestakaisin, mutta muuten näkyi vain yksittäinen pikkukajava. Niinpä jatkoimme kävellen ensimmäisen ja aina yhtä puuduttavan mäen yli Harrierin ojan varteen ja liljaikkoja komppaamaan, josta löytyi lähes ainoana lintuna pajulintu. Pikkuhiljaa käpöttelimme Hamiin, jossa ylitsemme lensi keltavästäräkki äännellen ja josta oli juuri toisen saaressa taas olleen porukan, edellisvuodelta tutun kolmikon Kevin Shepherd sekä Paul ja Neil Wright, toimesta löytynyt sinirinta. Heinikoista löytyi myös rytikerttunen mutta kohta jo jatkoimme kohti etelää. Emme ehtineet vielä edes aloittaa Hametounin komppausta vaan olimme aidanylityspaikalla syömässä eväitä ja jutustelemassa Kevinin kanssa, kun viereemme aidalle laskeutui pieni lintu. Kaikki me katsoimme lintua tovin, ennen kuin tajusimme, ettei kyseessä ollutkaan mikään niittykirvinen vaan sirkku ja tosi pieni sellainen – pikkusirkku! Ehdimme kaikki katsoa lintua hetken, kunnes se tiksautti kerran äänekkäästi ja lensi kuivaan heinikkoon piiloon, josta sitä ei enää löytynyt (moneen päivään). Olihan hieno laji ja kerrassaan hauska havaintotilanne! Hametonin komppaus tuotti taas punavarpusen ja palsasirrin, jota päästiin nyt kuvaamaan oikein mukavasti!

Ns. Francinen puutarhasta emme tavoittaneet muiden siellä näkemää kirjokerttua, mutta sepelkyyhky kävi paikalla kääntymässä, kunnes tuuli tempaisi sen mukaansa kohti saaren pohjoisosia. Rantakielekkeillä kävely tuotti taas pulmusia ja ohitsemme lensi kaksi harmaahaikaraa. Sitten tulikin radiopuhelimitse tieto, että lähes eteläisimmältä jyrkänteeltä oli löytynyt taigauunilintu. Päätimme kääntyä vielä kerran etelään ja kohta vastaan tulikin linnun löytänyt Neil, jolta saimme hyvät nuotit paikalle. ”Ino” löytyi helposti rotkon pohjalla vilkkaasti hyönteisiä pyydystelemästä ja mukava saaripinna oli taas tosiasia.

Kävelimme taas Hamille rantoja pitkin pointsaten perinteisiä rantalintuja ja Hamin puutarhasta löytyi pari tiltalttia ja rantakävely kämpille tuotti vielä mm. 3 harmaahaikaraa, 5 ylitsemme lentänyttä haapanaa, mutta muuten lajit olivat tiukassa. Lopulta päätimme oikaista kämpille Isobelin puutarhan läpi mikä kannatti, sillä puutarhasta löytyi leppälintu. Lopulta porukkamme havaitsi yhteensä 62 lajia, joka oli tietysti reilusti vähemmän kuin mitä kaverimme olivat havainneet paljon suuremmassa Hailuodossa, mutta ehkä meillä oli ainakin jokunen laji joukossa, joilla tehdä heidät kateellisiksi?

Kovaa komppausta

26.9. Nukuimme hieman pitempään (tai ainakin minä nukuin) ja kasin pintaan lähdimme maastoon ja kulkemaan kohti saaren keskiosia. Komppasimme Harrierin tuttuun tapaan mutta taas havainnot jäivät samaan pajulintuun sekä kolmeen ylitsemme lentäneeseen järripeippoon. Ensimmäisestä puutarhasta löytyi varpusten seurasta myös järri. Ennen Hamia ylitsemme lensi 4 merihanhea, joka oli kuuleman mukaan saaressa pesinyt perhe. Sitten tulikin tieto, että toinen porukka oli nähnyt nopeasti todennäköisen sarasirkkalinnun Hamissa, joten aika rivakkaan tahtiin singahdimme paikalle, tien vieressä pomppinut nuori sinirinta ei meitä juuri hidastanut. Hamissa lintu oli kuitenkin kateissa ja etsinnät levällään, joten odottelimme kaikki muutkin paikalle ja sitten moukaroimme Hamin sillan molempien puoleiset liljaikot oikein kunnolla, mutta ainoastaan rytikerttunen löytyi. Keli oli todella lämmin ja parhaimmillaan komppausta tehtiin jopa t-paidoissa! Puutarhasta löytyi nyt kirjokerttu, lehtokerttu ja hernekerttu sekä punarinta ja urpiainen ja lähiheinikosta lennähti taivaalle metsäkirvinen. Lopulta jatkoimme Potun kanssa etelään ja tietä pitkien kulkiessamme näimme eteemme tiellä laskeutuvan kyyhkyn. Olipas pienen näköinen – turturikyyhky! Taas siis kohtuu mukava Foulasponde! Lintu jatkoi kohta pohjoista kohti eikä sitä muut löytäneet ennen kuin vasta illalla täsmälleen samasta paikasta tieltä.

Etelässä oli hiljaista, 3 suosirriä ja sama taigauunilintu yhä samassa rotkossa. Palatessamme kohti Hamia näimme isommalla porukalla tien vieressä hempon. Hamissa näkyi 4 lajia kerttuja kun hernekerttukin oli löytänyt paikalle. Myös urpiainen, punavarpunen sekä järrejä oli puutarhassa, joten tämä Foulan paras paikka oli todellakin voimissaan.

Merenrantakävelyllä merellä näkyi nyt huomattavasti edellispäiviä enemmän myrskylintuja, vaikka keli olikin lähes tyyni. Odottamamme ruokakuljetus ei kuitenkaan kulkenut, sillä oli sunnuntai eli lepopäivä. Ihan kun he eivät olisi jo saaneet koko viikkoa levätä tuulten ansiosta! Ilta meni siis taas todella köyhin eväin ja kuivin suin…

Jenkkisponde

27.9. Potu lähti jo aikaisin aamusta kiipeämään lähimmälle jyrkänteelle kuvaamaan myrskylintuja ja maisemia. Itse suuntasin sinne vähän perässä, kun fulmarikuvia on jo ennestäänkin hieman liikaa, mutta maisemakuvia ei koskaan ole tarpeeksi. Hetken maisemia ihailtuani lähdin rinnettä pitkin etenemään kohti Harrieria Potun jatkaessa rinteiden lakia pitkin kohti etelää. Micky oli myös juuri saapunut Harrieriin, joten jokivarsi ja liljaikko kompattiin huolellisesti ilman mainittavampia havaintoja. Etelässä muu porukka havaitsi inon tai pari, samaisen pikkusirkun ja palsasirrin mutta itse en jaksanut kävellä etelään asti lainkaan ja havainnot jäivät perin vaatimattomiksi. Saaripinnaksi olin kyllä kuullut jo aamusta pari rautiaista.

Iltapäivä meni taas Hamin liljaikkoja kompatessa ja puutarhan tienoilla näkyi 2 hernekerttua, 6 tiltalttia sekä suuri 18 järrin parvi. Lopulta lähdimme potun kanssa taas perinteistä rantareittiä pitkin kämppää kohti. Hylkeille aikamme naureskeltuamme jatkoimme nurmikkoylänköä pitkin kohti pohjoista ja edettyämme noin kilometrin Hamista, huomasin edessämme piipertävän kahlaajan – tundravikla! Jenkkisponde! Hälytimme porukalle tiedon linnusta radiopuhelimitse samalla, kun ampuhaukka lennähti ylitsemme ja pian Garry ja Gav saapuivatkin paikalle. Tuttuun tapaan Garry halusi linnusta hyvät kuvat, joten onneksi me olimme jo jonkinlaiset saaneet, sillä kohta lintua lennätettiin. Me päätimme jatkaa rantaa pitkin yrittäen aina välillä hälyttää tietoa linnusta muillekin etenkin Frenchylle, joka ei ollut ainakaan vielä vastannut mitään. Lopulta löysimme tämän vasta kämpiltä, jonne tämä oli vasta palannut Harrierista ja tällöin oli jo liian myöhäistä, ilta oli jo hämärtymässä, joten Frenchyn Shetlantipinna sai jäädä seuraavalle päivälle.

Onneksi synkkyyteen ei kuitenkaan ollut syytä vaipua, sillä kohta alkoi autot tuoda yläportille laivalla vihdoin saapuneita eväitämme ja juomiamme! Meillä potun kanssa olikin jo eväät aivan finaalissa, olipa Potulla ollut päivän retkieväänä huikeat neljä palaa suklaata! Niinpä illalla ruoan lisäksi myös olut maistui. Toki meillä Potun kanssa ruoat pysyivät yhä aika askeettisina, mutta nyt ei enää tarvinnut säästellä vaan nyt syötiin niin paljon kuin napa veti! Lopulta maltoimme mennä pehkuihin vasta hieman ennen puoltayötä.

Maisemat tutuiksi

28.9. Heräsimme taas ennen seiskaa ja söimme todella tukevan pekonimunakasaamiaisen ja kasin pintaan lähdimme rantaa pitkin kohti Hamia. Havainnot todella tuulisessa kelissä, jossa takuulla ei enää eväslaivamme olisi saapunut, jäivät ilmeiseen tundraviklan ääneen ja suosirriin. Sitten tulikin Hamista häly, että siellä oli toisen porukan löytämänä hyvin todennäköinen viirusirkkalintu. Singahdimme viimeisen kilometrin aika haipakkaa ja paikalla näytti tilanne yhä olevan hallinnassa. Koska oli tiedossa, että muu porukkamme tuskin oli vielä edes poistunut Ristien kämpästä eikä hälymme millään yltäisi sinne saakka, päätimme kompata linnun esiin ja sieltähän se löytyi, toki lähes päälle piti astua ennen kuin lintu lennähti liljaikosta seuraavaan. Ja kylläpä lintu oli jo koon puolesta aivan selvästi viirusirkkeli, mutta pitihän havainto vielä saada RK-kelpoiseksi. Parin ajon jälkeen onnistuin itse nähdä linnun kohtuullisen hyvin rintapuolelta ja olin jo varma määrityksestä, mutta onneksi seuraavalla kerralla Potun onnistui saada linnusta myös kuva rintapuolelta eli laji oli naulattu! Kohta lintu lensi ohi liljaikkojen aina Hamin puutarhaan saakka, josta sitä ei enää löytäisi helposti! Päätimme kuitenkin yrittää siihen saakka, kun muu porukkammekin saapuisi Hamiin mutta linnusta ei näkynyt vilaustakaan. Puutarhasta löytyi kyllä taas tutut rytikerttunen, mustapääkerttu, hernekerttu ym. Lopulta Paulin kanssa päätimme kiertää koko puutarhan, josko lintu olisikin jotenkin saapunut muurien viereen liljoihin ja yllättäen se lähtikin jaloistamme, mutta siirtyi taas muurin läpi kivien raosta puutarhan sisäpuolelle eikä sitä enää tämän koommin kukaan nähnyt. Laji olisi ollut jopa elis Gavinille.

Jatkoimme Frenchyn kanssa etelään, mutta todella kovan etelätuulen takia päätimmekin kääntyä Da Daalia pitkin Sneck ida Smallien suuntaan eli länsirannalle, olihan sielläkin jo aika jonkun käydä. Kävely läpi Da Daalin on aina yhtä raskas ja pitkästyttävä eikä perilläkään linnuilla juuri hurrattu, sillä sielläkin tuuli oli yllättävän voimakas. Niinpä touhu meni kiipeilyksi, kun Potun kanssa päätimme laskeutua alas 30 metriä syvään Sneck ida Smallieen. Alhaalla rotkossa näkyi punarinta, rautiainen, kivitasku sekä lampaan raatoja. Aika hurja paikka kaikkinensa ja kokemuksena laskeutuminen moiseen rotkoon juuri ja juuri meikäläisen mentävästä kallionhalkeamasta oli huikea!

Palatessamme kohti Hamia löytyi rantalutakoilta valkoviklo ja Hamissa näkyi taas rytky, mutta kohta suuntasimme kohti kämppäämme. Matkalla törmäsimme Neiliin, joka oli kovan etelätuulen ajamana retkeillyt koko päivän pohjoisessa, jonne tuuli olikin painanut kaikki paremmat linnut, sillä tämä oli nähnyt mm. harmaasiepon, käpytikan, pajusirkun, hippiäisiä sekä parhaimpana isokirvisen ja kaikki nämä aivan kämppämme lähellä! Mekin vielä suuntasimme pohjoisimmille rotkoille, mutta havainnot jäivät vain peippoon ennen kuin alkoi tulla pimeä. Ilta meni taas perinteiseen tyyliin.

29.9. Kahdeksan aikaan olimme taas maastossa ja edelleen vallitsevan etelätuulen takia päätimme ensin tarkistaa pohjoisen jyrkänteet ja se kannatti, sillä hetimiten ohitsemme lensi kaksi merisirriä äännellen ja ensimmäisestä rotkosta löytyi harmaasieppo. Mutta sitten alkoi sataa, joten palasimme kämpälle odottelemaan sateen loppumista. Kymmenen aikaan selkeni ja lähdimme taas jatkamaan jyrkänteille ja löysimme pajusirkun ja hippiäisen ym. ennen kuin jatkoimme rinteen reunaa pitkin kohti Harrieria. Rinteellä kulkiessamme näimme lyhyesti kovan Shetlantilajin kulorastaan. Harrierilla jossa komppasimme yhdessä taas naapurissamme (jo jokusen viikon) asustelleen Andrew Grieven kanssa. Tämä oli löytänyt rannan tyhjistä rakennuksista sisältä käpytikan (olimme edellisiltana olleet kuulevinamme käpytikan juuri kyseisen talon lähellä, mutta emmepä tajunneet katsoa taloon sisälle!). Lupasimme viedä tikan Hamin puutarhaan, josko se sieltä löytäisi edes jotain syömistä? Erottuamme eri puolille Harrierin liljaikkoja Andrew hälytti lähes saman tien meille tiedon hänen viereensä aidalle laskeutuneesta isolepinkäisestä, jonka löysimmekin heti. Kuitenkin lähes saman tien lintu teki aivan käsittämättömän katoamistempun eikä löytynytkään pienestä puutarhasta, jonne se näytti laskeutuvan. Jatkoimme Burnsin ojan vartta pitkin kohti Hamia ja löysimme koirassepelrastaan, jota kuvaillessamme saimme tiedon toisen porukan löytämästä naarassepelrastaasta. Hamiin päästyämme lensi ylitsemme äännellen nokkavarpunen ja yhdessä paikalla osan vuodesta ja ainakin näin lintuaikaan asuvien Geoffin ja Donnan kanssa vapautimme käpytikan Hamin puistoon.

Todella kovassa tuulessa jatkoimme rantaa pitkin takaisin kohti pohjoista ja Ristietä ja löysimme taas tundraviklan reitin korkeimmalla kohdalla sijaitsevilta lutakoilta. Kohta alkoi kuitenkin sataa oikein toden teolla, joten kuvaaminen sai jäädä ja kiiruhdimme kämpille, jossa loppuilta meni vaatteita kuivatellen.

Kunnon pinna pihassa!

30.9. Nukuimme pitempään, mutta herätessämme oli vielä sumuista. Keli kuitenkin kirkastui todella nopeasti ja pihalle päästyämme oli jo olo, että olimme myöhässä! Kolusimme oman puutarhamme huolella, mutta havainnot jäivät mustapääkerttuun ja punarintaan ennen kuin jatkoimme Paulin kanssa tietä pitkin kohti Harrieria. Rinteessä kivutessamme jaloistamme lähti yhtäkkiä jotain outoa sinkoamaan piilossa ruohojen takana. Ensin emme tajunneet lainkaan mistä oli kyse, mutta lopulta otuksesta jäi tien varren ruohojen takaa näkyviin nokka – ruisrääkkä! Komppasimme linnun vielä paremmin esiin ja se lennähti kauemmaksi rinteeseen. Mukava paikko, sillä edellissyksynä nuijasin ainoan rääkän. Harrierin kävelyllä näkyi runsaasti järrejä, peippoja ja vihervarpusia ym. Ennen Hamia löysimme taigauunilinnun eräiltä rakennuksen jämiltä ja Hamiin päästyämme saimme tiedon Andrewin kotipuutarhastamme löytämästä aavikkokultarinnasta! Paikalla oli kuulemma jo Gav sekä Micky ja lintu oli hyvin hallinnassa pihapuskassamme! Singahdimme Geoffin pihaan ja Geoff löytyikin Donnan avustuksella pian ja kun kerroimme heille, mistä oli kyse, saimme tietysti kyydin pohjoiseen. Geoff puhui jotain jostain sirkusta, mutta emme oikein saaneet selvää, mistä oli kyse, sen verran kova elis jo oli ajatuksissa. Lintu oli yhä hallinnassa, kun kirmasimme viimeisen alamäen kämpällemme ja pienen odottelun jälkeen se näyttäytyikin hyvin nopeasti puskan keskellä. Kohta se näkyi hieman paremmin ja Paul heti kommentoi, ettei kyseessä kyllä tainnut olla kultarinta lainkaan vaan ennemminkin kerttunen. Sitten lintu oli aika pitkään kateissa siten, että näimme vain liikettä puskassa, kunnes lopulta se pomppasi vajaaksi sekunniksi täysin näkyville eräälle oksalle – lintu oli selvästi kenttäkerttunen! Eli kyseessä ei ollut yhtä kova laji kuin aavikkokultarinta, mutta kova kuitenkin; eikä sentään elis minulle vaan tupla, mutta elis Potulle. Lintua hierottiin vielä tunnin verran kunnes lähdimme taas kohti Hamia, Potu yläkautta, koska oli aamulla tiputtanut hanskansa ja piponsa johonkin ja yritti löytää niitä ja minä rantareittiä. Potu onnistui nähdä taas sepelrastaan sekä uuden inon ja jopa löytää tippuneet hanskat ja piponkin, mutta itse en nähnyt mitään parempaa ennen kuin Hamissa, jossa Geoffin aidalla istui kirjosieppo, satamassa kellui alli ja rannasta löytyi se jo aamulla Geoffin löytämä, sittemmin Garryn löytämä ja nyt Wrightien löytämä peltosirkku. Nyt vasta lintu kuitenkin nähtiin hyvin ja kuvattiinkin, joten laji varmistui.

Paikalle saapunut Kevin kertoi nähneensä seuraavilla puutarhoilla Hamista etelään isokirvisen, joten singahdimme potun kanssa vielä etelään, vaikka ilta oli jo hämärtymässä. Kirvistä ei löytynyt, joten lopulta palasimme pohjoiseen tietä pitkin. Kämpän jo näkyessä saimme tiedon, että pohjoisen jyrkänteellä oli vielä pikkusieppo hallinnassa, joten singahdimme vielä yrittämään Foulapinnaa. Itse onnistuin nähdä linnun lennossa tippumassa alemmas rotkoon, jolloin lajista ei voinut erehtyä pyrstökuvion näkyessä hyvin etäisyydestä ja hämärästä huolimatta, mutta tämän jälkeen lintua ei enää löytynyt. Ilta sujui taas normaalirutiinein.

Heikompaa

1.10. Päivä oli todella tuulinen! Liikkeelle lähdettiin normaalisti, mutta pian oli selvää, ettei lintuja juuri tulisi myrskyn takia näkymään – ainakaan uusia. Niinpä kävelimme todella kostean Harrierin läpi havaiten taas isolepinkäisen ja sepelrastaan jatkaen Hamiin, jossa peltosirkku löytyi tieltä käpöttelemästä. Rannastakaan ei meille juuri havaintoja herunut, joten lopulta palasimme kämpille jo klo 14:00. Muu porukka oli viettänyt koko päivän Ristiessä, osa koko päivän sisällä, osa ainakin lähijyrkänteillä käyden ja tietysti siellä havaittiin ainoat reissulle uudet lajit – suopöllö ja muuttohaukka. Micky oli päässyt lähtemään iltapäiväkoneella, joka oli kaikkien yllätykseksi lentänyt myrskystä huolimatta. Hän oli jatkamassa piakkoin Fair Islelle.

Iltapäivä meni pyykkäillen kämpän naurettavalla pesukoneella sekä kokkaillen ruokaa seuraaviksi pariksi päiväksi. Illalla tuuli aivan sairaan voimakkaasti ja vettä tuli kuin saavista kaatamalla! Tulipa sitä jopa ikkunastamme sisään siinä määrin, että Potu sai passinsa pestyä.

2.10. Aamusta kävelimme teitä pitkin suoraan Hamiin saakka havaiten matkalla sinirinnan ja perillä tutusti pari pensastaskua, punavarpusen ym. Olimme juuri jatkamassa etelään, kun mäen laella vielä juuri ja juuri kuulimme Paulin viestin radiopuhelimesta; hän oli löytänyt hyvän näköisen sirkkalinnun Harrierin alkupäästä. Niinpä singahdimme matkaan tarkistaen, että Geoff ja Donna eivät olleet kotona, joten näytti siltä, että joutuisimme kävelemään koko matkan takaisin. Onneksi nuori, vuoden verran Foulalla asunut eläinlääkäritär oli vesimittareiden tarkistusvuorossa ja liftasimme hänen kyytiin, kun hän oli juuri menossa kyseiseen paikkaan vesimittaria lukemaan. Niinpä olimme paikalla todella nopeasti ja lopulta homma meni odotteluksi, kun Gavia odotettiin myös paikalle Ristiestä. Vihdoin kaikki olivat paikalla ja lintu löytyikin saman tien puskasta, johon Paul oli sen nähnyt viimeksi laskeutuvan, mutta valitettavasti kyseessä oli kuitenkin vain pensassirkkalintu. Paikalle saapuivat kohta myös Geoff ja Donna kyydissään Wrightit, joten saimme kyydin (Potu ahtautui tavaratilaan) lentokentälle, josta lähdimme marssimaan etelän Hametoniin ja South Nessiin. Parhaita haviksia olivat uusi sepelrastas, 15 pulmusta, 7 suosirriä jne.

Hamiin palattuamme lensi ylitsemme 2 valkoposkihanhea ja puutarhassa rytky näyttäytyi hienosti. Rantareitillä näimme 27 pulmusta lisää, lapinsirkkuja oli myös yhä runsaasti ja merellä näkyi pari pikkukajavaa ja Gaada Stackin kaaren luota löytyi 3 merisirriä ja reissupinnaksi meriharakka. Kämpillä otimme pitkät päikkärit, joita olisi voinut jatkaa aamuun asti, mutta pakkohan se oli herätä ruoan laittoon ja syöpöttelemään.

3.10. oli surkea lintupäivä! Onneksi niitä oli nyt kuitenkin ollut toistaiseksi harvassa, jos vertaa edelliseen syksyyn. Kävelimme perinteisen huonon lintupäivän reitin eli Harrierin kautta Hamiin plussana pikakäynti Ham Littlen rotkolle ja rantaa pitkin takaisin kämpille, mutta yritimme käyttää tähän mahdollisimman paljon aikaa. Loppu kuitenkin jouduttiin tulemaan vauhdilla sillä kovan tuulen lisäksi alkoi sataa ihan kunnolla, niinpä sateen piiskatessa selkäämme lähes juoksimme kämpille. Havainnot jäivät meriharakkaan, tuttuihin lintuihin peltosirkkuun, rytikerttuseen, pensassirkkeliin, 15 merihanheen sekä 3 jänkäkurppaan ym. Kaikkien mielestä päivä muistutti ensimmäistä kertaa edellissyksyistä kurjuutta, jota oli tuolloin reissun 10 ensimmäistä päivää. Totuushan on, että olihan tämä päivä oli lajistoltaan kuitenkin huomattavasti parempi! Kuitenkin mm. peippoja, järrejä, vihervarpusia ym. joita nyt tuon tuosta lensi ylitsemme, ei viime vuonna havaittu koko kaksiviikkoisen aikana lainkaan! Kämpillä olimme jo klo 15:00 ja parin tunnin päikkäreiden jälkeen ilta sujui taas leppoistasti.

Huipulla tuulee

4.10. Nukuimme hieman pitempään ja yhdeksän aikaan suuntasimme Paulin kanssa Harrieriin, josta löytyi taas ”pensseli” ja sepelrastas. Keli oli nyt loistava, toki tuuli oli yhä liian voimakas. Niinpä aloimme Potun kanssa harkita vuorille kiipeämistä. Pitihän huipuillakin joskus käydä ja nyt näytti, ettei lintupäivä olisi kummoinen, sillä uusia lintuja ei näkynyt eikä sadettakaan ollut luvassa. Lisäksi etelätuulessa kiipeäminen kirkon nurkilta aloittaen sujuisi valtaosin myötätuulessa. Homma varmistui, kun tiellä kävellessämme törmäsimme autolla liikenteessä olleeseen eläinlääkärineitokaiseen, joka oli tuttuun tapaan kaikkien kyläläisten tavoin menossa vastaanottamaan aamun lentokonetta. Tämä tarjosi meille kyytiä etelään, joten pääsimme autolla aina kirkolle saakka.

Kirkolta lähdimme kiipeämään ensin Hamnafieldin 344m korkealle huipulle, josta nousimme, välillä maisemia ihaillen ja kuvaillen, hitaasti mutta päättäväisesti saaren korkeimmalle huipulle Da Sneugille 416m korkeuteen. Kiipeäminen oli todella helppoa ja jokunen havaintokin tehtiin, mm. Da Daalin yläpuolella lekutteli tuulihaukka. Maisemat joita tarkasteltiin nyt ylhäältä alaspäin, varastivat pääasiassa huomiomme. Da Sneugilta avautui maisema alueelle, jota emme olleet koskaan aikaisemmin nähneet ja ylänkötasangolla oli useita pieniä järviä, joista perimmäisessä oli 22 sinisorsaa, 9 haapanaa, 5 tavia ja jouhisorsa. Näistä vain osaa olimme silloin tällöin nähneet perinteisen reittimme järvillä tai ylitsemme lentämässä.

Taipaleemme jatkui Da Kamen käsittämättömän upealle huipulle, josta aukesi Britannian toiseksi korkein pystysuora jyrkänne, jolta maisemat olivat aivan huikeat! Laskeuduimme Da Kamelta todella jyrkästi North Bankin kielekkeelle, jossa myrskylintuja oli aivan käsittämättömän paljon. Tuulen takia tasangolla oli suojassa runsaasti kiuruja ja kirvisiä sekä joitakin kivitaskuja sekä laulurastaita. Aina East Hoediin saakka maisemat jyrkänteeltä olivat aivan uskomattomat ja lopulta laskeuduimme taas jyrkästi tutuille pohjoisen rotkoille, joista Gaada Stackin kaarta oli upea kuvata iltapäivän valossa. Yleensähän olimme paikalla hieman liian varhain aamulla sekä liian myöhään illalla, joten nyt kameramme lauloivat taukoamatta.

Kämpillä olimme jo kolmen jälkeen ja aikaa oli tuhlattavaksikin, joten mm. ajoimme aika karseat kolmen viikon partamme pois. Muiden palattua selvisi, etteivät heidänkään havikset olleet kummoisia, joten olimme takuulla tehneet oikean ratkaisun! Toinen pensassirkkalintu oli löytynyt Hametonista ja uutena Foulalajina Gav oli nähnyt Hamissa virtavästäräkin.

Reissun hienoin lintu

5.10. Taas kerran painuimme pihalle ennen yhdeksää ja nyt kävelimme Harrierin ohi suoraan Hamiin, sillä tavoitteenamme oli kerrankin ehtiä etelään ennen kuin lusmut tulisivat sinne Isobelin autokyydillä tämän mentyä taas lentokentälle aamukonetta vastaan. Tai oikeastaan tavoitteenamme oli olla siellä heidän kanssaan yhtä aikaa, jotta Hametonin komppaukseen olisi kerrankin kunnolla porukkaa.

Etelässä oli kuitenkin aivan järjettömän tuulista, joten lopulta havainnot jäivät todella köyhiksi. Tuulen takia merellä, mutta varsin lähellä rantoja pyöri valtaisia suulaparvia, joita oli mukava ihailla kävellessämme rantaa pitkin takaisin Hamiin. Sataman tienoille saapuessamme huomasimme sen edustalla mukavan yllärin – amerikanjääkuikan!

Satamassa törmäsimme Isobeliin, jolla oli mukava yllätys kerrottavanaan, sillä paria päivää aikaisemmin loppunutta olutta oli tullut koneella lisää! Uskomatonta! Neljään ensimmäiseen päivään emme saaneet ruokaa, koska tuulen takia laiva ei kulkenut, mutta olutta saimme kyllä 58 isoa tölkkiä lisää lentokoneella!

Kävelimme rantaa pitkin takaisin kämpille, jossa koko muu porukka oli ollut koko päivän! Olutkin oli jo maistunut jätkille päivästä saakka, joten alkoi jo epäilyttää, riittäisikö sitä vieläkään loppureissuksi? Ja tietysti taas tämä porukka oli nähnyt reissulle uuden lajin, kun varpushaukka oli pyörähtänyt kämpän takana. Meidän muita parempia haviksia päivän aikana olivat olleet 3 merisirriä, tuulihaukka, meriharakka, rytikerttunen sekä reissun hienoin lintu – leukistinen pajusirkku, joka kuitenkin jo heti ensivilkaisulla sen lennettyä ylitsemme paljastui helposti joksikin leukistiseksi, niin vaalea se oli, ja yhtä helposti pajusirkuksi, koska se äänteli hyvin aktiivisesti. Lopulta havaitsimme tämän linnun monta kertaa eri puolilla saarta sen edetessä pikkuhiljaa kohti etelää. Saimmepa siitä ihan kohtuulliset kuvatkin otettua. Ilta meni pitkälti olutta juoden.

Vielä ropisee pinnoja

6.10. Nukuimme taas pitempään, koska keli oli todella etelämyrskyinen. Kämpän ikkunasta näin nopeasti varpushaukan ja pian ydeksän jälkeen kävelimme Paulin kanssa Harrierin kautta kohti Hamia. Parhaaksi havainnoksi löytyi eläinlääkärittären puutarhan viereisestä ojasta ankkojen kaveruutta haeskellut liejukana. Harrierissa näkyi taas ”sera” ja Hamissa kellui yhä ”immeri”. Rannassa ohitsemme lensi reissupinnaksi tukkakoskelo.

Olimme takaisin kämpällä jo ennen kolmea ja itse painuin nukkumaan. Potu sinnikkäänä kiipesi vielä lähijyrkänteelle ja tuntia myöhemmin hän juoksi kämpälle kertomaan, että oli nähnyt tervapääskyn! Ajankohta ja paikka huomioiden kaikilla meillä muilla heräsi omat epäilykset kovemmista lajeista, vaikka toki Potu kertoi nähneensä linnun hyvin, eikä epäilyksiin ollut aihetta, mutta pakkohan se oli mennä katsomaan, sillä olihan tervapääskykin Foulapinna! Hetken etsittyämme lintu löytyikin saalistelemasta matalalla rinnettä vasten ja lähimmillään se lensi vain parinkymmenen metrin päästä meistä – ”F#**ing Swift” pääsi monen suusta! Edellisenä päivänä oli Irlannissa nähty piippukiitäjä ja tuskin pitkään aikaan tervapääskyä. Varpushaukka näyttäytyi taas ja kohta lähikukkulalta nousi lentoon myös mustapyrstökuiri, joten pari Foulapinnaa, jotka samalla nostivat minun ja Potun tällä reissulla saaressa havaitsemat lajit sataan (vertailun vuoksi mainittakoon, että edellissyksynä havaitsimme Hannan kanssa 85 lajia), olivat kuitenkin ihan mukava päätös päivälle. Näytti myös siltä, että ilta oli tuonut uusia lintuja saareen.

7.10. Saarirallipäivä! Olimme haastaneet Norjan Utsiralla olevat ystävämme Andreas Lindénin, Tero Toivasen, Petri Kuhnon ja Janne Kilpimaan päivän saariralliin ja mukaan oli saatu myös Lemlandin Lågskär Pekka Saikon toimesta. Aloitimme kahdeksalta ja ikävästi paria minuuttia ennen lähti pihan takalutakolla ruokaillut mustapyrstökuiri kohti etelää. Kävelimme Harrierin kautta Hamiin ja havinnot olivat aika tavanomaisia, onneksi sentään kuiri löytyi Hamin liljaikosta ruokailemasta. Komppasimme tietysti Hamin huolella ja tällöin tapahtui se, mitä olimme pelänneetkin – satuin juuri sopivasti katsomaan, kuinka Potu komppaili ojan vartta, kun yhtäkkiä hän horjahti ja katosi ojaan, niin että heilahti! Spontaani kommenttini tapahtuneesta kuvasi ehkä parhaiten tilannetta: ”Sinne meni!”. Onneksi Potu kuitenkin kohta nousi pystyyn ja eipä hänelle onneksi ollut käynyt kuinkaan. Hän oli luullut ojassa kelluvaa multapaakkua kovaksi maaksi ja yrittänyt ylittää ojan astumalla sille. Tietenkin jalka oli uponnut syvälle ojaan, mutta jotenkin hän oli onnistunut heittäytymään ojan toiselle reunalle ja näin onnistunut estää kastumisen täydellisesti.

Aamun muita parempia lajeja olivat pajulintu, meriharakka, rytikerttunen, amerikanjääkuikka, jänkäkurppa, urpiaisia, pajusirkku, rautiainen ja Mill Lochilta edellisiltana Gavin löytämä telkkä. Jatkoimme Memorialille havaiten ylilentävän 7 lyhytnokkahanhen parven ja meristaiji tuotti runsaasti riskilöitä sekä ruokkeja ja jokusen etelänkiislan ym. Kämppää kohti lähdimme taas rantaa pitkin kiroillen sitä, etteivät ylänköjärvillä oleilevat sorsat olleet lentäneet kertaakaan päivän aikana näkyviin. Onneksi sentään pari tavia ja yksinäinen haapana löytyi rantareitin järviltä, mutta sinisorsaa ei havaittu koko päivänä! Etelässä kolunnut muu porukka oli havainnut enemmänkin parempiakin lajeja mm. taigauunilinnun, 2 pikkulokkia sekä merikihun ym. Puuttumaan jäivät kuitenkin myös liejukana ja punavarpunen. Lopulta havaitsimme saaressa omalla porukalla 80 lajia, joka peittosi Utsiran porukan havaitsemat 66 lajia (toki koko saarella oli havaittu yhteensä 91 lajia, mutta saari on melko paljon isompi kuin Foula). Lågskärillä oli havaittu mukavat 71 lajia. Ilta meni siivoillessa, roskia poltellessa sekä ruoka- ja juomavarastoja tyhjentäessä. Frenchy suoritti illan uroteon syömällä kaikki hänellä jäljellä olleet seitsemän porsaankyljystä!

8.10. Kaksiviikkoisemme oli täynnä. Edessä oli enää loppusiivous, tavaroiden kanto Isobelin autoon sekä kävely lentokentälle. Yhdeksän aikaan pääsimme porukalla matkaan ja kävelimme tietä pitkin Hamiin havaiten Harrierin kohdilla viimeiseksi uudeksi saaripinnaksemme lentoon säikähtäneen suopöllön – 105. Foulalaji tällä reissulla allekirjoittaneelle ja yhteensä 118. Foulapinna. Porukkamme havaitsi yhteensä Foulalla 112 lajia ja tähän päälle toinen porukka havaitsi vielä kolme lajia. Kävellessämme selvisi, että nyt lintuja oli muutenkin sikana! Mm. punakylkirastaita havaitsimme toistasataa ja myös harmaahaikara, ampuhaukka, mustapyrstökuiri, alli, tukkakoskelo, rytikerttunen ja sepelrastas (yhä vaan) nähtiin.

Klo 11 pintaan lähti koneemme, joka oli tuonut tilallemme muutaman ornin miehittämään Ristietä ja kyydissämme lähti myös Isobel, joka oli matkalla Lerwickiin. Itse pääsin apulentäjän paikalle maisemia ihailemaan ja taas kerran lentokeli oli upea, oli jopa lähes tyyntä todella pitkästä aikaa!

Foula jäi taaksemme! Olihan ollut erilaiset 2 viikkoa kuin vuotta aikaisemmin! Kelit olivat todella suosineet, sillä sadetta ei juuri ollut saatu, ainoastaan yhtenä päivänä olimme kastuneet kunnolla. Tuulta tietenkin oli riittänyt eikä sen suunta missään nimessä ollut paras ollut, sillä pääasiassa oli tuullut etelästä. Mukavaa kuitenkin oli ollut ja saapa nähdä, milloin saareen taas palaan. Porukkamme vuokrasi jo Ristien kämpän seuraaviksikin syksyiksi, mutta epäilen, etten itse ole kyllä vielä silloin tulossa, mutta joskus vielä varmasti! (Mainittakoon, että Isobel ei enää koskaan palannut Foulalle. Lerwicissä lääkärireissulla hänellä todettiin vakava sairaus ja vain viikkoja myöhemmin hän menehtyi. R.I.P. Isobel – kiitos kaikesta!)

Pääsaarella

Pian laskeuduimme Tingwalliin, josta matkasimme tilaustaksilla Lerwickiin, josta saimme nopeasti allemme seuraavaksi viikoksi vuokra-Fordin ja sitten oli edessä majapaikan etsintä. Tämä olikin vaikeampi tehtävä kuin olimme luulleet, sillä Lerwickissä oli viikonloppuna jonkinlaiset musiikkimessut ja aiemmin käyttämämme Bed&Breakfast oli varattu kokonaan heidän käyttöönsä. Reilun tunnin kiertelimme ja yritimme löytää vapaata huonetta havaiten Gulberwickissa eräällä pihalla tepastelleen luhtakanan, kunnes lopulta Garryn ja Gavin onnistui löytää Bed&Breakfast, jossa oli tilaa mutta vain heille. Lopulta Paul joutui soittamaan vanhalle ystävälleen Paul Harveylle, joka lupasi meille yöpaikan kotoaan. Lopulta pääsimme bongaamaan! Ja matka suuntautui saman tien Channerwickiin, jossa oli jo useamman päivän ajan oleillut aavikkokultarinta. Lintu oli nähty pikaisesti ja huonosti vielä 30 min ennen saapumistamme ja pienen etsiskelyn jälkeen näimme potun kanssa lennossa todella hyvän näköisen kandin, mutta tämän jälkeen lintua ei puolentoista tunnin yrittämisestä huolimatta enää löytynyt. Pikkusieppo kyllä löytyi useampaankin kertaan eripuolilta pusikkoista aluetta sekä myös alhaalta jokivarresta, mutta muuten havainnot jäivät useampaan mustapääkerttuun. Lopulta päätimme luovuttaa ja jatkaa sponderetkelle, palaisimme paikalle uudestaan seuraavana aamuna.

Jatkoimme erään puutarhan kautta Quendaleen, jossa kolusimme pari tuntia liljaikkoista jokivartta havaiten runsaasti tiltaltteja, taigauunilinnun sekä ampuhaukan. Eräällä järvellä näkyi pikkurari pikkulokki ja vielä ennen hämärää ajoimme bongaamaan sinipyrstöä Geosetterin laaksoon. Lintu löytyi varsin helposti ja tämä oli Shetlantipinna myös Paulille, ja itse asiassa vasta tämän toinen havainto lajista briteistä! Illan pimennyttyä suuntasimme Sumburghiin ja Paul Harveylle majoittumaan. Paul ja tämän vaimo ottivat meidät avosylin vastaan ja syötyämme suuntasimme vielä Sumburgh Hotellille iltaa istumaan.

Channerwickiin taas

9.10. Paul Harveyn tarjoaman aamupalan jälkeen suuntasimme Frenchyn yhä toimiessa kuskina Channerwickiin, josta pikkusieppo löytyi taas heti ja ylitsemme lensi lyhytnokkahanhiparvi sekä virtavästäräkki. Aavikkokultarintaa jouduimme hakemaan pitempään. Lopulta eteeni polulle pomppasi jostain vaalea kultarinta – siinä se oli – reissun kovin pinna ”rama”! Näimme lintua useaan otteeseen lyhyesti mutta se oli todella liikkuva ja lensi aina aika kauas kadoten taas pusikoihin. Garryn ja Gavin saavuttua paikalle lintu onneksi vielä löytyi helposti, mutta kohta se taas katosi niin pitkäksi aikaa, että päätimme Paulin ja Potun kanssa lähteä jatkamaan edellisiltana tehtyjen suunnitelmien mukaisesti kohti pohjoista.

Out Skerriesille

Ajoimme pääsaaren koillisnurkkaan Vidliniin, jossa nousimme Out Skerriesin lauttaan, eli otimme suunnan yhtä syrjäiselle saarelle kuin Foula mutta pääsaaren itäpuolelle, jossa oli edellisiltana nähty sarasirkkalintu. Lauttaan tuli toinenkin autolastillinen bongareita ja pian lautan lähdettyä liikkeelle aloitimme staijin merelle. Näimmekin merimetsoja, amerikanjääkuikan sekä ensimmäiset pyöriäiset ja yhden lahtivalaan.

Perille saareen päästyämme kuulimme paikalla olleilta orneilta, ettei sarasirkkalintua ollut aamun etsinnöissä löytynyt, joten lähdimme kiertämään saarta tai oikeastaan saaria, sillä Out Skerries muodotui kahdesta sillalla yhdistetystä saaresta.

Seuraavan neljän tunnin aikana kiertelimme tätä varsin vaikeasti hallittavaa repaleista saariparia ja näimme parhaina spondet viitakerttusen, joka on RK-laji briteissä ja mustaleppälinnun sekä bongasimme viirusirkkalinnun, joka löytyi sopivasti ollessamme todella lähellä löytöpaikkaa. Viirusirkka oli juuri tyypillinen ”saarilanceri” eli se piilotteli kivimuurissa aivan käsittämättömän taidokkaasti. Onneksi se kerran kävi 10 sekuntia hienosti näkyvissä eräällä kivellä, joten saimme siitä kuvaa ja videota. Yhteensä näimme Out Skerriesillä 53 lintulajia, mutta sarasirkkalintua ei löytynyt.

Paluumatkalla staijasimme taas lautalta ja näimme taas lahtivalaan sekä ruokin kanssa lentäneen reissun ekan lunnin ja reilusti yli puolimatkassa Potu yhtäkkiä kysyi, että: ”Mikä hiton kahlaaja tuossa tulee?” ja sehän oli selvä isovesipääsky! Elis Potulle ja kuponkilaji Shetlannista! Ja kohta perään merellä muutti vielä suopöllö. Aika leppoisaa siis…

Rantaan päästyämme ajoimme suoraan Lerwickiin ja lauttarantaan, johon tipautimme Paulin, jonka loma alkoi olla päätöksessä, hän matkaisi 14 tuntia Aberdeeniin ja ajaisi sieltä Nottinghamiin kotiin. Hyvästeltyämme Paulin löytyivät Garry ja Gav sataman parkista ja nämä onnekkaat olivat nähneet päivällä lyhyesti ruskouunilinnun Quendalessa ja jossain muualla kehrääjänkin. Heidän perässään ajoimme heidän Bed&Breakfastille, jossa he yhä majoittuivat ja jossa nyt oli tilaa meillekin. Alkuun varasimme sieltä huoneen vain pariksi päiväksi, mutta lopulta olimme siellä koko loppureissun, sillä vaikka hinta olikin kohtuullisen korkea, niin palvelu ja esim. aamupala olivat todella erinomaisia.

Suihkun jälkeen suuntasimme syömään läheiseen kiinalaiseen ja ilta jatkui vielä pubissakin, mutta nukkumaan palattiin pian, sillä edessä oli taas aikainen herätys.

Unst

10.10. Heräsimme kuuden jälkeen ja tuntia myöhemmin lähdimme Garryn ja Gavin kanssa Garryn kyydissä kohti pohjoista ja Unstia. Toista tuntia ajettuamme ja matkattuamme kahdella lautalla, olimme perillä ja retki sai alkaa. Unstissa kävimme ensin yrittämässä eräässä puistossa edellispäivänä paikalla ollutta ruskouunilintua sitä kuitenkaan löytämättä. Jatkoimme sitten koluamista saaren pohjoisimmassa kärjessä, jossa paikalliset kalanviljelijät yrittivät parhaansa mukaan estää meitä komppaamasta, mutta eiväthän he siinä täysin onnistuneet. Lintuja oli vähän, komea 200 pulmusen parvi kuitenkin. Suosiolla jätimme komppauksen lyhyemmäksi ja jatkoimme seuraaville paikoille. Kävimme vielä uudelleen ruskouunilintupaikalla, mutta lintu oli jatkanut matkaansa. Lähipaikoilta löysimme kuitenkin yhteensä mm. 4 taigauunilintua, rytikerttusen, valkoposkihanhia sekä parhaimpina hornemanni-tundraurpiaisen sekä tristis-tiltaltin.

Tapasimme vanhan tutun Shetland Naturen Brydon Thomasonin pariinkin otteeseen pikaisesti sekä muutamia muitakin orneja, mutta bongattavaa ei muutkaan meille löytäneet. Illalla kaahasimme takaisin Lerwickiin ja illalla kävimme läheisessä intialaisessa syömässä ja nukkumaan pääsimme vasta 23:00.

Elikset paukkuu

11.10. Aamupala nautittiin seiskan jälkeen ja kasilta suuntasimme retkelle Gavin kanssa. Garry lähti pikkuhiljaa kohti Tingwallia, josta hänellä oli lento Fair Islelle. Ensin suuntasimme Geosetterin sinipyrstöpaikalle, josta ei kuitenkaan löytynyt oikein mitään. Matkalla ajoimme taas sen järven ohi, jolla olimme jo aiemmin pikkulokinkin nähneet ja sovimme Potun kanssa käyvämme takuulla myöhemmin, sen verran lintuisalta paikka näytti. Parin tyhjän puutarhan jälkeen jatkoimme Quendaleen, jossa komppasimme lyhyesti järven puoleisen ojanvarren ja havainnoiksi löytyi runsaasti hippiäisiä ja tiltaltteja sekä punavarpunen ja virtavästäräkki sekä jo pois ajaessamme tien varressa ollut mustaleppälintu.

Komppasimme vielä Virkien pajukon ennen kuin tipautimme Gavin Sumburghin lentokentälle, josta tällä oli lento Manchesteriin. Itse ostimme liput Edinboroughin kautta Lontooseen lauantaille 16.10. jolloin varmistimme sen, ettemme menettäisi yhtäkään retkipäivää, vaan lentäisimme Lontooseen mahdollisimman nopeasti ennen jatkolentoamme kohti uusia seikkailuja.

Sitten lähdimmekin Tingwallin lähelle bongaamaan Garryn ennen lentoaan Strand Lochilta löytämää amerikansipiä. Löysimme perille Paulilta viestitse saamiemme ajo-ohjeiden avulla ja paikalla olikin jo paikallisia bongareita, joiden avulla lintu löytyi nopeasti. Elis Potulle! Saatuamme linnusta tarpeeksi kuvia ja sen siirryttyä turhan kauaksi, emme juuri ehtineet edes miettiä, mitä tekisimme seuraavaksi, kun paikalliset tulivat kertomaan, että Lerwickistä oli juuri löytynyt vuoriuunilintulaji. Valitettavasti Hugh Harrop oli jo ehtinyt singahtaa matkaan ja muut paikalliset eivät olleet ainakaan heti lähtemässä paikalle, joten jouduimme taas kyselemään Paulilta ajo-ohjeita. Mainittakoon, että ajoin ensimmäistä päivää vasemmanpuoleisessa liikenteessä, joten aivan välttämättä en olisi Lerwickin keskustaan halunnut, mutta kun kerran lintu oli Tescon takaisella puutarha-alueella, pakkohan sinne oli ajaa.

Lopulta löysimme pienten sompailujen jälkeen perille ja pian Paul Harveyn ja Hugh Harrapin johtama bongarijoukko löysi jo tunnin verran kateissa olleen linnun ja mekin pääsimme sen heti näkemään. Potun onnistui saada siitä jonkinlaiset kuvatkin, joten seuraavaksi odoteltiin, että se sanoisi jotain. Lopulta osa porukasta kuuli sen ääntelevän ja Hugh Harrop kertoi meille, tai ainakin me ymmärsimme niin, että lintu olisi sanonut tsip – eli kyseessä olisi balkaninuunilintu. Elis Potulle siis muttei minulle, jolta naurettavaa kyllä vuoriuunilintu yhä puuttui.

Haimme Tescosta hieman evästä, jopa kunnon kakkupalaset ja jatkoimme taas etelään ja Wester Quarffiin, jota meille oli kehuttu hyvänä puutarha-alueena. Jo matkalla löysimme koulun edustalla langalla istuneen turturikyyhkyn ja itse puutarha-alueella näimme satakunta järriä, mutta pian alkoi ilta jo hämärtää, joten palasimme Lerwickiin ja majapaikallemme. Illalla saimme Frenchyltä viestin, että vuoriuunilintulaji oli nyt kuultu kunnolla ja kyseessä oli kuin olikin vuoriuunilintu! Eli elis minullekin! Eliskakut oli ostettu kuitenkin oikeaan saumaan! Fish&chips –annoksen jälkeen palasimme kämpille lepäämään jo klo 20:00.

Elis ja tosi kova sponde!

12.10. Aamupalan jälkeen suuntasimme taas kerran etelään ja meikäläistä vaivasi heti aamusta saamani tieto, että 17.10. Barcelonan peli oli siirrettykin päivää aikaisemmaksi ja meidän lentomme olisi Barcelonassa vasta noin pelin päättymisen aikoihin – ja peli kun oli se suurin syy, miksi olimme jatkamassa reissuamme vielä Barcelonaan, olihan lippu peliin ostettu jo kuukausia sitten!

Ajaessamme etelää kohti yritimme hieman selvitellä ajo-ohjeita Frenchyltä saamiemme tietojen mukaan edellisiltana löytyneelle ja yhä paikalla olleelle siperianuunilinnulle. Mutta kun Frenchy ei paikkaa tiennyt, niin ajelimme suoraan Sumburghin kärkeen, jossa staijailimme hetken merelle. Merellä ei kuitenkaan taaskaan tapahtunut mitään, sentään yksi kaakkuri näkyi. Pian törmäsimme pariin muuhun orniin ja saimme heiltä jonkinlaiset ajo-ohjeet siperianuunilintupaikalle, joten päätimme lähteä ajamaan sinne. Ollessamme jo aika lähellä Sandwickiä soitti Paul Harvey ilmeisestikin Frenchyn ansiosta minulle ja saimme hyvät ajo-ohjeet paikalle. Vaikka paikka oli todella vaikea löytää, onnistuimme löytää perille helposti ja sieltä löytyikin taas tutun näköistä porukkaa lintua etsimästä. Hugh Harrop oli nähnyt linnun 10 minuuttia aikaisemmin mutta nyt se oli taas kadonnut jäljettömiin. Komppailimme pihoja ja ojanvarsia huolellisesti 1,5 tunnin ajan, kunnes viimein paikalliset löysivät linnun eräästä pihasta. Singahdimme paikalle ja kohta saimmekin näkyville tämän paljon odottamaamme hienomman linnun! Elis siperianuunilinnusta! Lintu liikkui todella vilkkaasti, mutta Potun onnistui saada siitä erinomaiset kuvat, joten en itse oikein vaivautunut edes yrittämään skouppaamista. Kohta lintu katosikin taas pitkäksi aikaa, kunnes Potu löysi sen läheiseltä hautausmaalta, josta se taas siirtyi puutarhoille. Tällöin me päätimme jatkaa retkelle muualle.

Suuntasimme järvelle, jonka olimme nähneet jo pariin kertaan autolla ohi ajaessamme ja jo matkalla tälle Lake Spiggielle löysimme läheiseltä merenlahdelta oikein mukavasti paikallisena kelluneen amerikanjääkuikan. Järvelle päästyämme selasimme järven vesilinnuston hyvältä näköalapaikalta ja isojen haapanaparvien ohella löysimme liejukanoja, 6 mustakurkku-uikkua, tukkasotkia, lapasotkan sekä allin. Näimme myös alempana järven rannan lähellä erään ojan varressa pariskunnan kuvaamassa jotain, joten päätimme ajaa paikalle katsomaan, mitä he oikein kuvasivat. Pysäytettyäni tien viereen, kysyin mitä oikein kuvaatte ja sain vastaukseksi: ”Tuota lintua”. Ja rehupaalin päällä istui lepinkäinen – PUNAPYRSTÖLEPINKÄINEN! Nousimme saman tien autosta ja nappasin skouppivehkeet esiin ja aloin kuvata lintua, mutta lintua kuvannut mies käveli suoraan eteeni ja lähti kävelemään suoraan lintua kohti. Yritin siinä sanoa hänelle, että voisiko hän ystävällisesti väistää, että ottaisin tästä todella harvinaisesta linnusta pari kuvaa, johon tämä tokaisi, että: ”Etsikää omat lintunne” ja jatkoi lintua kohti yrittämättäkään kuvata sitä, niin lähelle, että lopulta lintu otti siivet alleen ja lähti. Onneksi se laskeutui tien toiselle puolelle noin sadan metrin päähän meistä ja ehdin ottaa siitä pari kuvaa ennen kuin se siirtyi parin sadan metrin päähän, josta sitten sain muutaman kuvan lisää sekä lyhyen videonkin, ennen kuin iso pikkulintuparvi hyökkäsi sen kimppuun ja lintu otti siivet alleen ja katosi!

Sanoin ukolle pari valikoitua sanaa, jotta hän tajuaisi, mitä oli mennyt tekemään ja ilmeisesti hän vasta nyt tajusi, ettei kyseessä ollutkaan pikkulepinkäinen vaan suurharvinaisuus punapyrstölepinkäinen. Kysyin, meinasiko tämä ilmoittaa linnusta kenellekään ja aloin samalla itse näppäillä Paul Harveyn numeroa, jolloin tämä päätti soittaa jollekin. Laitoin varmuuden vuoksi kuitenkin Harveylle tekstiviestin linnusta, mutta aika pian sain Frenchyn kautta tiedon linnusta, joten ukko oli kuin olikin soittanut jollekulle ornille. Pian paikalle saapui Hugh Harrop, jolle hetimiten kerroin, mitä paikalla oli tapahtunut ja tämä ei ollut lainkaan yllättynyt, tokaisi vain, että niin tuo ukko tekee! Kertoipa hän myös, kuinka kyseinen ukko oli ollut hänen järjestämällään retkellään Suomeen ja Finnaturen oppaana ollut kaverini Harri Taavetti oli polttanut ukkoon päreet niin pahasti, että mies oli ollut lähellä päästä hengestään. Tähän tokaisin, ettei se kyllä nytkään ollut kaukana ollut!

Pikkuhiljaa paikalle saapui lisää bongareita ja suurimman osan jäätyä tuijottamaan alkuperäistä puselikkoa, päätimme aika pian Potun kanssa lähteä kiertämään järveä, sillä sen ympäristö oli täynnä laidunmaita aidantolppineen. Reilua tuntia myöhemmin, kun olimme aivan toisella puolella järveä, Potu huomasi, että alkuperäisellä paikalla juostiin, joten ajoimme mekin paikalle ja siellähän se lepinkäinen oli mäen päällä eräässä puskassa piilottelemassa lähes paikalla, josta olimme alkujaan katsoneet vesilintuja. Lintu lennähti pariin otteeseen puskasta toiseen kunnes se palasi taas samaiseen puskaan, jossa sillä olikin saalis oksaan lävistettynä! Niinpä pääsimme kuvaamaan tätä spondea huippuharvinaisuutta oikein toden teolla sen syödessä saaliinaan ollutta mustapääkerttua! Huikeaa! Porukkaa oli paikalla noin nelisenkymmentä bongaria ja kaikki olivat haltioissaan näkemästään. Varmuuden vuoksi kerroin kaikille kysyjille, mitä paikalla oli löytötilanteen jälkeen tapahtunut, sillä paikallisen ukonhan olisi ollut helppo keksiä muita tarinoita ja itse en halunnut antaa hänelle sitä mahdollisuutta. Ukko muuten kaikkien muiden kuvatessa lepinkäistä ruudun täydeltä seisoi yhä alkuperäisellä paikalla, vaikkei lintu ollut siellä ollut useaan tuntiin! Ihme hiippari!

Toista tuntia ihailimme lintua sen syödessä saalistaan ja porukkaa saapui yhä paikalle. Lopulta päätimme itse lähteä etelään ja lentokentälle selvittelemään lentolippujemme siirtoja. Ainoaksi järkeväksi mahdollisuudeksi tuli siirtää meidän Lontoo-Barcelona lentoamme aikaisemmaksi, joka tuli kyllä todella kalliiksi, sillä jo pelkkä siirtomaksu oli sama kuin mikä oli alun perin ollut lippujen hinta! Ja liputkin olivat nyt todella kalliit! Eikä aikataulu vieläkään kuulostanut hyvältä, sillä olisimme Barcelonassa ainoastaan 1,5 tuntia ennen pelin alkamista, mutta eipä meillä ollut muita vaihtoehtoja!

Ajaessamme pohjoiseen pistäydyimme vielä lepinkäispaikalla, jossa lintu oli vieläkin samassa puskassa ja bongareita oli yhä runsaasti paikalla ja vaikka ilta oli jo pimenemässä, saapui porukkaa vielä lisääkin. Paikalla oli nyt tuttujakin mm. Rob sekä Paul Harvey. Hieman jutusteltuamme jatkoimme kämpille ja käytyämme taas kiinalaisessa syömässä painuimme nukkumaan väsyneinä mutta onnellisina!

Vieras taigalta ja kiertelyä

13.10. Keli oli aamusta todella surkea, joten alkuun kävimme Scallowayssa katsomassa pientä linnaa sekä läheisissä puutarhoissa kävelemässä, mutta lintuja löytyi todella vähän. Sateen loputtua ajaessamme kohti Tingwallia näimme Lerwickin kiertävän päätien yli lentäneet kaksi nummiriekkoa. Jatkoimme Tingwallin järville, joilta löysimme nokikanan sekä mustakurkku-uikun ym. Kävimme myös amerikansipipaikalla, jossa nyt ihmettelimme paikalla jo aiemminkin näkemäämme, mutta silloin niin vähän kiinnostanutta joutsenhanhea. Sitten suuntasimmekin Quendaleen, josta oli taas Frenchyltä saamamme hälyn mukaan juuri löytynyt taigakirvinen. Parkkeerattuamme paikalle tuli iso partamies selittämään meille jotain jostain pikkulinnusta (little biRRd), joka oli jossain sisällä, joten päätimme seurata häntä. Myllyn pikkukaupan sisällä ikkunassa pyristelikin hippiäinen, jonka parissa sekunnissa sain kiinni ja vapautin puutarhaan. Ukko oli todella onnellinen!

Jatkoimme kävellen harjannetta pitkin Quendalen laaksoa niin pitkään, kunnes törmäsimme ensin kirvisiin, jotka kaikki olivat niittysellaisia ja kohta näimme ornit, jotka olivat aivan laakson perukassa ns. Riffle Rangella komppaamassa liljaikkoja. Kävelimme paikalle ja jatkoimme laaksoa vielä pitemmälle kuin muut olivat, kunnes näimme, että takanamme juostiin ja huidottiin meille. Niinpä singahdimme paikalle ja siellä yksi orni oli saanut kuvattua todennäköisesti oikean linnun. Vaikka paikalla oli toistakymmentä ornia, marssi tämä kamera tanassa suoraan meikäläisen luokse hakemaan varmistusta määrityksestä ja kyllä kuvassa oli selvä taigakirvinen, vaikka aika kaukaa kuva olikin otettu. Niinpä jäimme tälle paikalle odottelemaan, sillä paikka oli aivan sama kuin alkuperäinen havaintopaikka eikä kauankaan, kun näimme takaamme kaukaa lennossa paikalle saapuvan yksinäisen kirvisen, joka laskeutui jonkinlaisen ruokintakaukalon reunalle ja siinä se oli – taigakirvinen! Ehdimme katsoa tätä Potun elislajia putkella muutaman sekunnin ennen kuin se tipahti kaukalon taakse, josta se kohta lensi ylös solaan muiden kirvisten perässä. Onneksi se nyt laskeutui hetkeksi näkyville ja onnistuin saada siitä jonkinlaiset skouppikuvat, ennen kuin se taas katosi. Hetken vielä odottelimme lintua saapuvaksi takaisin havaiten hillerin, joka kävi ruokinnoilla syömässä. Lopulta kun olimme lähdössä palailemaan ojan vartta kompaten takaisin autolle, bongariporukka vielä kertaalleen ajoi linnun lentoon ja nyt se lensi aivan toiselle puolelle laaksoa. Liljaikon komppaus ei tuottanut oikein mitään, joten pian olimme autolla.

Jatkoimme vielä etelään ja kolusimme hieman Scatnessia, ennen kuin alkoi sataa. Juuri kun sateessa komppaaminen alkoi tuntua turhalta, saimme tiedon Cunningsburghista löytyneestä punakottaraisesta. Ajoimme paikalle ja vihdoinkin mukaan ottamastani navigaattorista oli hyötyä, kun paikka oli kerrottu osoitteen tarkkuudella. Paikalla oli jo runsaasti bongareita ja meille kerrottiin, että havainnosta oli jo lähes pari tuntia. Tämä nuori lintu oli käynyt erään pihan pähkinäruokinnalla muiden kottaraisten seurassa, mutta nyt kottaraisia oli joka puolella aluetta. Toista tuntia me seuloimme peltoaukean kottaraisia muiden tuijottaessa ruokintaa ilman tulosta. Parhaaksi havainnoksemme jäi keskeltä tietä pientareelle pelastamamme siili. Lopulta ajoimme Lerwickiin, jossa pidensimme autovuokraustamme päivällä ja saimme sovittua, että jättäisimme auton Sumburghin lentoasemalle ja ajoimme hotellille jo viideksi ottamaan rennosti. Illalla löysimme viimein eurooppalaisen ravintolan eli italialaisen, josta sai tarjoilua englannin kielellä, joten Potunkaan ei enää tarvinnut pelätä saavansa ruokaansa korianteria ja kyllähän kunnon pizzaa olikin jo ikävä!

14.10. Aamupalan jälkeen lähdimme retkelle ja kohti saaren länsiosia, jossa emme vielä olleet käyneet. Tsekkasimme muutamat vuononpohjukat, mutta havainnot jäivät tukkakoskeloihin, muutamaan mustakurkku-uikkuun sekä pariin kaakkuriin ym. Trestan puutarhakin oli tyhjä, joten emme jatkaneet sen pitemmälle vaan synkkien pilvien ajamina suuntasimme Kergordiin. Parkkeerattuamme automme kävelimme puutarhaan aidan raosta ja lähes välittömästi törmäsimme pariin orniin, jotka viittoilivat meitä lähemmäksi sanoen, että: ”Kiertäkää tuolta, lintu on aivan edessämme”. Kierrettyämme paikalle kysyin tietysti kohteliaasti, että niin mikäköhän lintu oli kyseessä, kun kohta eteemme pomppasikin puskasta sinipyrstö! Tämä lintu oli todella peloton ja se saalisteli vain muutaman metrin päässä meistä. Ilmeisesti se haki meistä turvaa saalistelulleen, sillä aina, kun se erehtyi kauemmaksi, punarinnat hyökkäsivät sen kimppuun. Pari taigauunilintuakin liikkui pusikoissa, mutta valitettavasti keli oli todella synkkä, joten kuvaaminen oli vaikeaa. Potu toki sai hyvät kuvat, mutta skouppaaminen oli lähes mahdotonta. Lopulta sain kuitenkin yhden kunnon videon linnusta ennen kuin alkoi sataa kaatamalla. Bongareitakin saapui paikalle siinä määrin, että päätimme ajaa hotellillemme ja kävellä sieltä internet-baariin tarkistamaan, että lentolippumme olisivat kunnossa. Sumburgh-Lontoo väli näytti olevan kunnossa, mutta Lontoo-Barcelona lipuista oli kyllä varausvahvistus tullut, mutta itse lippuja ei vielä ollut tullut. Mutta ainahan ei mitään elektronista lippua tulekaan, joten ajattelin asian olevan kunnossa.

Koska sade oli loppunut, päätimme jatkaa vielä iltaretkelle. Ajoimme Seafieldille, josta emme vuoriuunilintua löytäneet, mutta nokkavarpunen ja ampuhaukka lensivät ylitsemme. Merellä lensi vielä isokihukin, joita ei juuri Foulan jälkeen ollut näkynyt. Päätimme suunnata vielä Cunningsburghiin yrittämään punakottaraista, vaikka siitä ei mitään ollut kuulunutkaan. Parkkeerattuamme alkuperäiselle paikalle huomasimme erään kuvaajan kuvaavan juuri sitä ruokintaa, jossa lintu oli alun perin ollut ja siinähän se oli ruokinnan vieressä istumassa – nuori punakottarainen! Lintu oli kuulemma ollut paikalla koko iltapäivän, mutta eipä siitä ollut kukaan päivän aikana tapaamistamme orneista ollut tietoinen. Tunnin verran ihastelimme ja kuvailimme tätä vilkkaasti ruokinnalla käynyttä mutta aina välillä puskan siimekseen lepäämään mennyttä lintua, kunnes taas alkoi sataa. Juuri tällöin lintu lensi nurmikolle ruokailemaan ja jotenkin onnistuimme vielä kaatosateesta huolimatta saada toisenlaisiakin kuvia linnusta. Lopulta ajoimme takaisin kämpille ja illalla suuntasimme samaan italialaiseen hampurilaisannokselle ennen kuin painuimme nukkumaan.

Loppurevitykset

15.10. Keli oli aamusta erinomainen ja olimme päättäneet viettää viimeisen päivämme siellä, missä lintuja oli ollut eli etelässä. Niinpä ajoimme taas suoraan Sumburghiin, jossa tuijottelimme hetken merta, mutta havainnot jäivät pariin ampuhaukkaan, 40 alliin ja amerikanjääkuikkaan.

Piakkoin jatkoimme läheiseen Toabin kylään kokeilemaan, löytyisikö siellä edellisiltana ollut siperianuunilintu, mutta lintua ei löytynyt, vaikka se kuulemma taas myöhemmin oli löytynyt, toki eri puolelta kylää. Virkien altailla näimme tuttujen suosirrien, tyllien ja mustapyrstökuirin ohella 2 pulmussirriä, joista tuli 136. Shetlannissa havaitsemamme ja 196. Iso-Britanniassa reissulla havaitsemamme laji. Ohitsemme lensi taas amerikanjääkuikkakin. Quendaleen ajaessamme näimme taas saman mustaleppälinnun ja ojan varsi kompattiin taas huolella, mutta linnut olivat todellakin jo vähissä! Autolle palattuamme havaitsimme taas virtavästäräkin.

Lake Spiggiellä lenteli pikkulokki parinsadan haapanan seurana ja punapyrstölepinkäinen löytyi alkuperäisestä paikasta mutta vasta komppaamalla ojan vartta. Onneksi lintu laskeutui komeasti eteemme kasvien latvukseen ja pääsimme taas kuvaamaan sitä kunnolla. Kohta se nappasi jostain varastoimansa saaliin ja nyt pääsimme kuvaamaan sitä myyrä nokassaan. Pian se vaihtoi saalista ja pitkään ja hartaasti se kyni ja söi pikkulintua aivan edessämme ja kamerat kävivät kuumana! Paikalle saapui ehkä kovin koskaan tapaamani bongari, sillä tämä oli varsin pahasti liikkumiskyvytön, mutta avullamme hän pystyi pakettiautosta katsomaan lepinkäistä pyörätuoliinsa varsin huterasti kiinnitetyn kaukoputkensa avulla. Ja minkälaisen näytöksen lepinkäinen esittikään ruokaillessaan varmasti reilut puoli tuntia aivan edessämme!

Kävimme pikaisesti yrittämässä vielä punakottaraista, mutta lintua ei näkynyt, joten jatkoimme Wester Quarffille, jossa näkyi taas runsaasti järrejä muttei oikein muuta. Illalla kävimme vielä ajelemassa West Burrassa ja ihmettelemässä sikäläisiä vuonomaisemia ennen kuin ajoimme kämpille. Taas tutun pizzan jälkeen pakkailimme tavaramme ja painuimme aikaisin pehkuihin.

Ja matka jatkuu

16.10. Heräsimme viiden jälkeen ja jo kuudelta lähdimme kohti Sumburghia. Jätimme automme, ihme kyllä ehjänä, parkkipaikalle ja klo 7:40 lähti lentomme Edinburghiin. Haikeina heitimme hyvästit Shetlannille – takaisin tullaan kyllä!

Edinburghin lentoasemalla vietettyjen tunnin ja 20min jälkeen jatkoimme Lontoon keskustan lentoasemalle, joka kauhuksemme sijaitsi aivan toisella puolella kaupunkia kuin Heathrow, josta meillä oli jatkolento. Niinpä jouduimme metroilemaan halki koko Lontoon ja neljällä vaihdolla onnistuimme lopulta pääsemään Heathrowlle noin tunnissa. Tällöin meillä oli enää reilu tunti aikaa ennen lentoamme Barcelonaan ja kuinka ollakaan check in:issä meidän lentolippujamme ei sitten löytynytkään! Pitkällisten selvittelyjen jälkeen, joihin osallistui ainakin kolme naista, jotka oikeasti tuntuivat tekevän kaikkensa, selvisi että Iberia oli kämmännyt ja jotenkin hukannut lippumme! Nyt meitä vaadittiin maksamaan järkyttävän kalliit lippumme uudelleen ja eihän meikäläisen luottokortissa enää tehot tähän riittänyt, kun luottoraja oli ylittänyt jo ensimmäisestä näiden kalliiden lippujen ostosta! Lopulta kuin ihmeen kaupalla meidät kuitenkin päästettiin juoksemaan lähtöluukulle ilman lisämaksuja ja kuinka ollakaan olimme lähtöluukulla ennen kuin konetta oli edes alettu täyttää!

Olimme siis vihdoin lähtemässä kohti Espanjan Kataloniaa ja Barcelonaa!

J.A.

Shetlanti, Foula 15.9.-5.10. 2009

Shetlanti, Foula 15.9.-5.10. 2009

Matkaan

15.9. olimme taas tuttuun tapaan viettäneet reissuamme edeltäneen yön vanhempieni luona Kirkkonummella. Itse olin saapunut sinne suoraan Hailuodon rallireissulta ja Hanna vasta myöhään yöllä Parikkalasta. Aamulla Hanna vielä käväisi Eläinmuseolla jutustelemassa tulevasta työkeikastaan ja lopulta tapasimme Helsinki-Vantaan lentoasemalla ennen päiväyhtätoista.

Klo 12.55 lähti Blue1 -koneemme kohti Lontoon Heathrowta, jonne laskeuduimme klo 14.00 paikallista aikaa, eli reilusti edellä aikataulusta. Tavarat löydettyämme kävelimme metroasemalle, jossa pääsimme astumaan saman tien metroon, joka vei meidät tunnin matkan päähän King’s Crossille.

Olimme reilusti edellä alkuperäistä aikatauluamme, joten ehdimme hyvin käydä syömässä ja pitämässä sadetta pikaruokalassa ennen kuin junamme Peterboroughiin lähti klo 17.49.

Peterboroughissa olimme klo 18.36 ja pian saapuikin ystävämme Paul French suurella Skodallaan meitä noutamaan. Noin tunnin ajon jälkeen olimme Bostonissa, jossa taas söimme, kävimme kaupassa ja ilta meni Paulin asunnolla jutustellen niin pitkään kuin jaksoimme. Ennen lopullista sammahtamista pihaan kuului päivän paras lintulaji eli lehtopöllö.

Freiston shorella

16.9. heräsimme ennen kahdeksaa ja klo 8.30 lähdimme Paulin kyydillä Freiston Shorelle, jossa Paul lähti töihin niittämään heiniä läheisiltä pelloilta, jotta sorsat ja hanhet ym. pääsisivät niille ruokailemaan. Me puolestaan aloimme koluta altaita ja kävellä pikkuhiljaa kohti meren rantaa.

Altailta löytyi pikku-uikkuja ym. ja peltojen reunustoilla havaitsimme keltavästäräkkejä ym. sekä parhaina lokkiparvessa kaksi nuorta mustanmerenlokkia. Rantaan päästyämme havaintoja alkoi ropista ja näimme mm. runsaasti ristisorsia, mustapyrstökuireja, silkkihaikaroita, ruskosuohaukkoja sekä ampuhaukan jne.

Klo 11.00 olimme kävelleet rannan uloimmassa kärjessä sijainneelle kaksikerroksiselle lukitulle, vain paikallisten ornien käytössä olevalle piilokojulle, jonne meillä kuitenkin oli Paulin avain käytössä. Kipusimme toiseen kerrokseen ja aloimme seuloa edessä avautunutta merta, jonka pinta oli jo nyt kovassa nousussa. Varsin pian löysimme Paulin aiemmin löytämän Lincolnshiren kautta aikain ensimmäisen kyhmyhaahkan, joka oli 2kv koiras.

Nousuveden edetessä kojuun alkoi saapua muitakin harrastajia ja myös lintuja alkoi näkyä reilusti enemmän. Pari sepelhanhea, riuttatiiroja, kalatiiroja, pari pikkukuovia ja mustavikloa, punakuireja sekä todella runsaasti muita kahlaajia. Vedenpinnan noustua äärimmilleen alkoi merellä näkyä myös merilintuja: suulia, pikkukajavia, merikihuja, isokihuja, 2 leveäpyrstökihua sekä pikkuliitäjä. Klo 17.00 Paul saapui meitä hakemaan ja ilta menikin sitten tavaroita pakatessa ym.

Pitkä ajo pohjoiseen

17.9. herätys oli jo klo 5:00 ja ennen kuutta saapui Paul Eele ja yhdessä kahden Paulin kanssa lähdimme kohti pohjoista ”Frenchyn” autolla. Hannan kanssa simahtelimme onnistuneesti takapenkillä ja niinpä matka sujui yllättävänkin nopeasti, jopa Skotlannin raja ylitettiin aivan huomaamatta.

Ajomme jatkui aina Aberdeenin harmaaseen graniittikaupunkiin saakka. Olimme taas reilusti aikataulustamme edellä, joten vasta parin tunnin odottelun jälkeen pääsimme nousemaan satamassa olleeseen North Link Ferriesin Shetlannin lauttaan, jossa saimme vielä odotella toiset pari tuntia lautan liikkeellelähtöä.

Kun lautta viimein klo 17.00 lähti liikkeelle, kiipesimme tietenkin kannelle. Valoisaa ei ollut jäljellä kuin parisen tuntia, mutta silti näimme mm. muutamia pikkuliitäjiä, nokiliitäjän, suulia, myrskylintuja ja pikkukajavia sekä delfiinejä, pyöriäisiä ja lahtivalaan. Jo yhdeksän aikaan asetuimme sohville ja lattioille erääseen baarin nurkkaukseen nukkumaan.

Foulalle

18.9. Katkonaisten unien jälkeen heräsimme kuuden pintaan ja noin klo 7.30 rantauduimme Shetlannin pääsaarella sijainneeseen pääkaupunkiin Lerwickiin. Saatuamme auton ulos lautasta, suuntasimme läheiselle lutakolle etsimään siellä aiemmin havaittua pikkulapasotkaa, jota ei kuitenkaan löytynyt. Myöhemmin kävi ilmi, ettei uskottavaa havaintoa tainnut lajista edes olla olemassa. Kaupan kautta suuntasimme Tingwallin pienelle lentoasemalle, jossa odottelivat jo loppuseurueemme Garry Taylor sekä Gavin Thomas, jotka olivat jo olleet Shetlannissa toista vuorokautta ja huolehtineet mm. ensimmäisen viikon ruokamme laivakyydillä perille Foulan saareen. Lentoaseman henkilökunnalta saimme kuulla, että Directflight -yhtiön isompi lentokone oli rikki, joten vain pienempi kone oli käytössä ja se oli vasta lähtenyt Fair Islelle ja lentomme olisi näin myöhässä.

Noin klo 11.00 lähti potkurikoneemme kohti Foulaa ja kyytiin ei lisäksemme muita mahtunut. Onneksi olimme tehneet varauksemme ajoissa. Lentokeli oli täydellinen ja maisemat Shetlannin rannikolle olivat upeat, mutta ne muuttuivat yhä hurjemmiksi, kun merestä alkoi häämöttää määränpäämme Foulan jylhät ääriviivat.

Päämäärämme Foula on vain noin 6 kilometriä pitkä ja 4 leveä saari, joka sijaitsee Shetlannin pääsaaresta, esim. Lerwickistä n. 50 kilometriä länteen. Saari on lintuharrastajien keskuudessa ollut aina se kaukaisin ja vaikeapääsyisin Shetlannin lintusaarista, mutta aina, kun siellä on harrastajia aikaa viettänyt, on myös tulosta tullut. Yleensä lintuharrastajat suuntaavat retkensä Fair Islen lintusaarelle, jossa toimii myös lintuasema (joka kylläkin juuri nyt oli suljettu mittavien kunnostustöiden takia) ja jossa on usein tähän parhaaseen lintuaikaan kymmeniäkin lintuharrastajia, mutta Foulalla meitä kiehtoikin se, että koko saari olisi pitkälti meidän. Saarella on asukkaita 28 ja majoitustakaan ei saa ilman suhteita, kun Bed&Breakfast on lopettanut toimintansa ja meidät majoittava Isobel Holbourn ei enää mainosta kämppäänsä missään ja yhteystietojen saaminen vaatii kontakteja. Onneksi Shetlannissa aikanaan asunut ja työskennellyt Frenchy oli aiemminkin saarella ollut ja hän oli kämpän meille onnistunut varaamaan.

Foulalla on valtaisia korkeuseroja, sillä korkein huippu The Sneug kohoaa jopa 418 metrin korkeudelle merenpinnasta. Huikeinta saaressa on kuitenkin se, että lähes koko länsiranta tippuu korkeilta vuorilta aivan pystysuorana jyrkänteenä mereen!

Laskeuduttuamme pelottavan lyhyelle lentokentälle ja saatuamme luvan nousta potkurikoneesta ja saatuamme tavaramme pois koneesta tapasimme Isobelin, joka oli tullut meitä vastaan autollaan. Autoteitähän oli saarella noin neljä kilometriä eli yksi tie halki saaren sekä muutama sivutie kauempana päätiestä olleille taloille, mutta silti tuntui, että lähes joka asukkaalla oli oma auto, iästä riippumatta. Lastasimme matkatavaramme autoon ja puolet porukastamme ahtautui Isobelin autoon ja toinen puolikas pääsi jonkun toisen saarelaisen (joka oli ollut paikalla palomiehen toimessa) kyydissä matkaan kohti aivan pohjoisrannalla sijainnutta Ristien kämppäämme.

Ja missä maisemissa kämppämme sijaitsikaan! Ristie, jossa oli kämppämme lisäksi vain yksi tyhjillään ollut kämppä sekä Isobelin asunto, sijaitsi jyrkän mäen alla merenpinnan tasolla ja vain muutaman sadan metrin päässä rannassa tyrskyävästä merestä kohosi upea Gaada Stackin kaarimuodostelma! Kämppäkin oli varsin mukava! Meille oli Hannan kanssa oma huone ja muut neljä majoittuivat suureen huoneeseen, jossa oli leppoisat oleskelutilat. Keittiö oli ehkä turhankin kapea, joten siinä touhutessa tuntui kuin olisi sukellusveneessä. Kuitenkin vessa- ja suihkutilat olivat taas ruhtinaalliset. Kyllä kämpässä pari viikkoa viihtyisi helposti!

Tavaroita purettuamme ja hieman kämppään tuotuja eväslaatikoita selviteltyämme suuntasimme koko porukalla maastoon. Kolusimme saaren päivän aikana niin hyvin kuin vain ehdimme käyden aina etelärannan South Nessissä saakka. Kämpästä olimme löytäneet saarelaisten tekemät ohjeet, missä pihoissa lintuja saisi käydä katsomassa ja missä ei sekä lukuisten lammasaitausten ylityspaikat. Paikalliset siis olivat todella panostaneet lintuharrastajiin.

Heti oli selvää, että isokihu olisi alkureissun laji numero yksi, sillä kihuja oli todella runsaasti! Myös myrskylintuja lenteli saaren sisäosissakin ja uteliaina ne kävivät koukkaamassa hyvinkin läheltä meitä ihmetellen. Merellä myrskylintuja oli todella paljon ja kivillä kökötti runsaasti karimetsoja, suulia kierteli kauempana aallokon yllä ja merilokit lentelivät rantaa pitkin. Niittykirvisiä ja kiuruja oli runsaasti, mutta myös kottaraisia, kivitaskuja ja mustarastaita näkyi helposti. Märemmistä paikoista lähti taivaanvuohia jaloista lentoon vähän väliä, asutusten luota löytyi myös varpusia sekä puluja ja ylitsemme lensi useita parvia vuorihemppoja. Muutama varis (siis ihan meikäläinen harmaatakki) sekä korpit olivat ainoat varislinnut, kapustarintaparvi näytti viihtyvän eräällä mäellä saaren eteläosissa, yhdellä muutamista järvistä uiskenteli taviparvi ja rannoilta löytyi haahkoja, karikukkoja, punajalkavikloja, pari tylliä, harmaalokkeja, luotokirvisiä, mereltä jokunen riskilä ja saaren keskiosien shetlanninponitarhoilta töyhtöhyyppiä sekä jokunen kuovi.

Yksiä tärkeimmistä kohteistamme olivat märkien ja rehevien ojanvarsien ohella saarelaisten pihojen puutarhat, jotka olivat suojattu tuulelta korkein kivimuurein. Näitä kivimuureja ja puutarhoja oli myös hylättyjen rakennusten pihoilla, joita oli useita, olihan saarella muinoin ollut jopa 300 asukasta! Näiltä löysimme kuitenkin vain vähän lintuja, kun paikallisten peukaloisten ohella löytyi vain 4 hernekerttua, 2 lehtokerttua, mustapääkerttu sekä 4 tiltalttia. Paras lintu oli sataman läheisen Hamin puutarhan yläpuolella sijainneen talon edustalta löytynyt nuori kirjokerttu.

Saaren etelärannat olivat alavaa ruohikkomaastoa, jonka keskellä sijaitsi Hametonin rehevä jokivarsiheinikko. South Nessin kierto sekä paluu rantoja seuraten pohjoiseen tuotti vielä muutaman pulmusen, eräältä kielekkeeltä alhaalta kuuluneen pikkukäpylinnun sekä näkyneen västäräkin. Myös muuttohaukka lensi ylitsemme ollessamme jo saapumassa Ristien kämpällemme väsyneinä mutta tyytyväisinä. Harvinaisuuksia ei vielä ollut löytynyt, mutta saaren paikallinen linnusto oli mielenkiintoista, maisemat upeat ja huippuharvinaisuuksien löytämiseksi oli takuulla potentiaalia! Ruokailtuamme ja jutusteltuamme olimme kaikki valmiit nukkumaan jo iltakymmenen aikoihin.

Ensimmäinen kokonainen päivä Foulalla

19.9. Heräsimme Hannan kanssa jo aikaisin ja aamupalan jälkeen kävelimme Gaada Stackin lähelle rantaan ja staijasimme tunnin verran merelle. Myrskylintujen määrä oli jotain aivan käsittämätöntä ja myös suulia näki merellä koko ajan. Muutamia etelänkiisloja viuhtoi merellä ja kauempana vilahti myös pari lunnin näköistä lintua, mutta todella korkea aallokko esti varman määrityksen, kun linnun vain vilahtivat näkyvissä kadotakseen taas aaltojen taa. Viisi pikkukajavaa muutti tyrskyissä ja myös yksinäinen nokiliitäjä kävi pyörähtämässä myrskylintujen seurassa.

Sää oli yhä kerrassaan upea, aurinko paistoi ja tuuli oli siedettävä. Kävimme vielä ihailemassa maisemia läheisellä jyrkänteellä North Bankilla, ennen kuin lähdimme kävelemään varsin suoraan tietä pitkin kohti saaren keskiosan Hamia. Tien varressa otimme kiinni ojassa räpistelleen kottaraisen (shetlannissa on oma alalajinsa), jonka viallista siipeä tutkittuamme päästimme vapaaksi. Järvellä havaitsimme taas 10 tavia sekä harmaahaikaran. Hamissa vietimme aikaa runsaasti ja näimme punakylkirastaan, muutamia pikkukäpylintuja, pensastaskun ja nyt tiiviisti samassa kukkapuskassa viihtyneen kirjokertun.

Lopulta lähdimme takaisin kohti pohjoista kävellen rantoja pitkin. Karikukko oli kahlaajista runsain, mutta näimme myös muutamia punajalkavikloja sekä meriharakan. Muita havaintoja olivat yksinään pienessä järvessä uiskennellut 2kv laulujoutsen, muutama kalalokki, pulmunen sekä lapinsirkku. Juoksinpa kiinni myös siipirikon isokihun, jolla oli kyynärsiipi omituisesti vääntynyt. Se kuitenkin pystyi kohtuullisiin lentomatkoihin ja tuntui olevan varsin hyvässä kunnossa muuten, joten päästimme linnun saman tien vapaaksi. Mutta olipahan magea käsipinna!

Päivän aikana kisasin saarihaastekisan Suojarinteen ”Potua” vastaan, joka kisasi mökkisaarellaan Saimaalla. Kisasta tuli toki voitto, mutta illallispöydässä kävi ilmi, että retkiseurueemme oli todella kateellinen Potun näkemästä metsosta. Illalla meille selvisi, että kämppämme yhteydessä oli myös pienempi huoneisto, jossa oli majoittumassa pariksi kuukaudeksi saareen retkeilemään tullut Andrew Griewe. Hänestä emme kuitenkaan ensimmäiseen viikkoon nähneet kuin tonttumaisia vilahduksia, hänen pakoillessa meitä parhaansa mukaan. Oli tainnut raukka olla liikaa saarissa jo aiemminkin?

Pitkiä päiviä

20.9. alkoi päiväohjelma jo olla rutiininomainen. Heräsimme seitsemän aikaan, söimme tukevan aamiaisen ja lähdimme komppaamaan. Tällä kertaa kävelimme taas todella pitkät kävelyt aina etelään saakka. Ensin kävelimme teitä pitkin Hamille, jossa oli parin tiltaltin ohella punarinta. Sitten jatkoimme Hametoniin kiertämään pihoja puutarhoineen, jossa näimme laulurastaan ja ojanvarren komppaus tuotti lopulta toisen muun porukkamme edellispäivänä löytämistä viiriäisistä. Reissun ensimmäinen lyhytnokkahanhiparvi muutti ylitsemme.

Seuraavaksi jatkoimme pitkää Daalin solaa pitkin länsirannalle Da Sneck ida Smaallien kuilulle. Maisemat jyrkänteille olivat upeat ja kuilu itsessään vielä erikoisempi. Lopulta olimme kävelleet jalat ihan loppuun, kun palasimme iltakuuden jälkeen kämpillemme auringon jo ollessa laskenut kämppämme länsipuoleisten vuorten taakse.

Tuuli yltyy

21.9. Länsituuli muuttui myrskyisäksi yöllä ja suuren osan yöstä myös satoi kaatamalla. Niinpä nukuimme pitkään ja aloitimme päivän tunnin staijilla havaiten jopa kolme nokiliitäjää. Lopulta uskaltauiduimme tietä pitkin matkaan kohti Hamia ja järvellä näimme tavien seurassa sinisorsan. Hamissa kirjokerttu oli ainoa mainittavampi havainto ja rantoja pitkin takaisin kävely tuotti mm. 12 pulmusta, suosirrin, isosirrin sekä merisirrin. Rantareitillä oli taas kerran mukava seurailla eri-ikäisten kirjohylkeiden ja hallien touhuiluja. Hylkeitä oli monin paikoin rantakallioilla makoilemassa, uivat hylkeet puolestaan tulivat aina meitä tuijottamaan ja seurailemaan. Tutuksi tulivat myös hylkeiden erilaiset äänet, joista ulinamainen huuto oli ehdottomasti huvittavin! Lopulta jalat väsyneinä ja sateen kastelemina palasimme kämpille jo neljäksi.

Ilta meni taas tuttuun tapaan ruokaa laitellen, jutustellen sekä Garryn mukanaan tuomia roskalehtiä selaillen. Garry oli myös tehnyt huippumakeaa suklaapiirakkaa, jota nautiskeltiin brittipopin soidessa kannettavalta tietokoneelta. Kesken illanvieton pöydän viereinen ikkuna tömähti kevyesti ja ikkunan takaa pimeästä meitä katseli ikkunalaudalla seisoskellut pulmunen!

22.-22.9. Seuraavat pari päivää uhmasimme järkyttävän kovaa länsituulta ja kävelimme molempina päivinä ihan kunnon kävelyt ensin Hamiin, josta rantaa pitkin takaisin ja toisena päivänä aina South Nessiin saakka.

Ponitarhan läheinen ruusupuska tuotti peipon, järviltä löytyi 5 haapanaa sekä jouhisorsa. Kirjokerttu viihtyi yhä tiiviisti kukkapuskassa ja vihdoin onnistuimme myös kuvaamaan sen hyvin. Rannoilta löysimme viisi merisirriä sekä suosirrin. Eteläkärjessä näimme muutaman merihanhien muuttoparven, 2 naurulokkia ja nuoren selkälokin.

Uusia maisemia kävimme ihailemassa korkealla ylängöllä sijainneen järven rannoilta, josta oli hulppeat näkymät ympäri saarta. Jälkimmäisenä päivänä törmäsimme myös Bed&Breakfastiin ainoina yöpyjinä vuosiin kelpuutettuihin kolmeen orniin Paul ja Neil Wrightiin sekä Kevin Shepherdiin. Paluumatkalla kämpille havaitsimme vielä islandica-alalajin urpiaisen, ennen kun taas alkoi sataa kaatamalla ja kastuimme aivan läpimäriksi.

Ilta menikin taas musiikkia kuunnellessa, erilaisia reissu- ja lintukuvia katsellessa sekä tietysti vaatteita kuivatellessa.

Ei isompia yllätyksiä

24.9. keli oli todella pilvinen, mutta tuuli oli hitusen verran tyyntynyt. Toki tuuli oli yhä niin kova, ettei puuskissa tahtonut vieläkään oikein pysyä pystyssä! Myöskään muonatäydennysveneen saapumisesta ei ollut toivoakaan. Sadekuurot kastelivat meidät aika ajoin, mutta tuuli onneksi kuivasi nopeasti. Rannassa havaitsimme mm. 8 lapinsirkkua, 2 merisirriä sekä isosirrin. Sitten saimmekin radiopuhelimitse tiedon toisen orniporukan löytämästä luhtakerttusesta. Olipas jo aikakin päästä bongaamaan edes jotain! Lintu piilotteli todella taitavasti Hamin länsipuoleisen ojanvarren liljaikossa, mutta lopulta pääsimme näkemään ja jopa kuvaamaan sen kelvollisesti ja täten saimme määrityksen varmistetuksi. Hamissa näimme vielä pari lehtokerttua, mutta pian alkoi taas yhtäjaksoinen sade ja kiiruhdimme kämpille jo neljäksi kuivattelemaan vaatteita.

Illalla kävimme hakemassa Isobelilta tämän lupaamia ruokatäydennyksiä ja saimmekin niin ison possuköntin, että pääruoasta emme näkisi pulaa, olihan meillä kaikilla ennestään jo aivan liikaa makaroneja ym.

Välipäiviä ei pidetä

25.-26.9. Tuuli oli yhä vain järjetön ja yhä vain sinnikkäästi lännestä. Varmaan nämä päivät olisi kannattanut viettää sisätiloissa muutaman muun porukkamme jäsenen tavoin, mutta me hulluina suomalaisina pakottauduimme maastoon Paul Eelen kanssa. Kolusimme molempina päivinä joka ikisen puskan ja ojan varren Harrierin kautta Hamiin ja palasimme kämpille rantaa pitkin. Parhaita havaintoja olivat kirjokerttu, lehtokerttu, isosirri, pulmussirri, merisirri, jouhisorsa, 9 haapanaa, tukkakoskelo, harmaahaikara sekä englanninvästäräkki. Myös mm. 25 pulmusta, 100 vuorihemppoa ja 2 pensastaskua nähtiin. Yleisesti ottaen lintuja oli kuitenkin todella vähän, iso osa alkupäivinä paikalla olleista linnuista oli selvästi lähtenyt jatkamaan kohti etelää eikä mitään uutta ollut tullut saareen. Isokihujakin kierteli enää siellä täällä ja kirvisiä, kiuruja, kivitaskuja ja mustarastaita oli selvästi vähemmän. Kertut ja tiltaltit olivat todella vähissä ja ne tuntuivat olevan joka päivä samoilla paikoilla, mutta tuulen takia todella vaikeasti löydettävissä.

Muutamia arktisia lintuja

27.9. staijailimme taas aamusta hieman merelle havaiten taas kolme nokiliitäjää, kahdeksan pikkukajavaa sekä jokusen etelänkiislan. Olimme juuri ehtineet Hannan kanssa kävellä Hamiin, kun tuli tieto Frenchyn löytämästä hornemanni tundraurpiaisesta Harrierin, varsin lähellä kämppäämme sijainneen alangon alkupäästä. Hanna päätti jäädä Hamiin seulomaan puskia, mutta minä singahdin tietä pitkin mäkiä ylös-alas kiipeillen muutaman kilometrin Harrierille, josta Paul viimein löytyi, mutta turpo oli tehnyt täydellisen katoamistempun. Niinpä varsin pian hipsin taas Hamiin, josta sitten varsin kypsinä talsimme taas rantaa pitkin kohti kämppää.

Olimme vain reilun kilometrin päässä kämpästä, kun Hanna yhtäkkiä plokkasi viereemme aidalle laskeutuneen tundraurpiaisen. Lintu oli varmasti sama, jonka Paul oli nähnyt, sillä tämäkin oli viiden vuorihempon kanssa. Otimme pakolliset kuvat tästä jopa niinkin harvinaisesta alalajista, että brittien RK käsittelee havainnot ja aloimme sitten yrittää saada kontaktia muihin, sillä ainoastaan Frenchy oli linnun jo nähnyt. Radiopuhelimitse emme saaneet keneenkään yhteyttä, koska olimme niin alhaalla mäkien katveessa, mutta lopulta saimme käsimerkein huidottua Gavin paikalle. Oletimme muiden viettävän parin edellispäivän tapaan aikaansa sisätiloissa, joten kiiruhdimme kämpille, josta ei yllättäen löytynytkään ketään. Onneksi kuitenkin muukin porukkamme lopulta törmäsi yhä lintua kuvanneeseen Gaviin ja niinpä kaikki pääsivät ihailemaan tätä kesyä turpoa. Paulille oli tietysti helpotus, kun me muutkin näimme lopulta linnun, mutta kannattaa tämän silti parikin kertaa tarkistaa illalla tekemänsä RK-kuponki, ennen kuin palauttaa sen, sillä hieman linnun hukkaamisesta ilkeillyt Garry teki ”muutamia pieniä” muutoksia siihen.

Päivän muita mainittavampia havaintoja olivat kolme tukkakoskeloa, tukkasotka sekä 200 muuttanutta lyhytnokkahanhea

28.9. Aamulla taas satoi reippaasti ja havainnointi jäi alkuun pienen ystävämme Westerly-pikkumetsähiiren (nimen se oli saanut vallitsevan tuulen suunnan mukaan) seurailemiseen, kun tämä pikkuveitikka tyhjensi ikkunan alle kyhäämäämme ruokintaa. Lopulta ennen yhtätoista pääsimme maastoon upeassa kelissä. Jo lähes pihalla ylitsemme lensi kolme valkoposkihanhea ja lyhytnokka- (130) sekä merihanhia (200) muutti runsaasti. Köpöttelimme Hannan ja Eelen kanssa Harrierille, josta löysimme uuden tundraurpiaisen, urpiaisia, pajulinnun sekä ampuhaukan ennen kuin jatkoimme Hamiin, josta Frenchykin löytyi.

Jatkoimme porukalla etelään, jossa kuitenkin oli varsin köyhää. Hametonin kolusimme todella tarkasti löytämättä mitään mainittavaa. Meille oli Hannan kanssa tullut jo melkein tavaksi lopettaa päivä kävelemällä Hamista rantaa pitkin kämpille ja havaitsimmekin taas mm. 40 pulmusta, isosirrin, pulmussirrin ym. Koko päivän lajimääräksi tuli jopa 49 lajia, kun viimeiseksi lajiksi kirjasimme kotipuutarhassa olleen mustapääkertun.

Raskasta on!

29.9. Olimme Hannan kanssa aivan liian väsyneitä kävelemään paljon. Jalkamme olisivat ehdottomasti kaivanneet täyttä lepopäivää, mutta silti kolusimme Harrierin kautta Hamiin ja sieltä aina War Memorial -muistomerkille saakka siinä toivossa, että sinne varmasti kuuluisivat muiden radiopuhelinilmoitukset, mutta väärässä olimme! Ensin muut olivat löytäneet meille varsin tavallisen lajin eli ruisrääkän, mutta tämä nuori lintupa oli ollut täysin avoimesti esillä ja kuvattavana. Toisesta hälytyksestä emme siitäkään kuulleet kuin rahinaa, mutta koska tiesimme kaikkien muiden olevan etelämpänä kuin me, lähdimme kiireen vilkkaan kävelemään kohti lentokenttää. Ja suunta olikin aivan oikea, sillä pian saimme paremman signaalin ja tiedon, että Kevin katseli parhaillaan Daalin päässä Da Sneck ida Smaallien tienoilla amerikkalaista tuhkakirvistä! Kirkolla saimme muilta vielä lisätietoja ja jotenkin ihmeellisesti olimme lopulta Hannan kanssa ensimmäisinä menossa kohti pelipaikkaa. Meillä oli enää joitakin satoja mertejä, kun näimme aiemmin niin rauhassa laaksoon pohjaa kiikaroineen Kevinin yhtäkkiä ryntäävän kohti jyrkännettä ja pian palaavan takaisin rinteeseen hieman ylemmäksi kuin aiemmin istumaan. Ja niinhän siinä oli käynyt, että lintu oli silloin saanut kyytiä yhdeltä paikalla hyvin lukuisista niittykirvisistä ja lennähtänyt jyrkänteen yli kadoten jonnekin alavasemmalle. Yhteistuumin päätimme jäädä paikalle odottamaan, josko tämä varsin pitkään rauhallisesti paikalla pysytellyt harvinaisuus suvaitsisi palata takaisin, mutta todella kovassa tuulen tuiverruksessa ei lintu enää palannut takaisin. Ainoaksi paremmaksi havainnoksi jäi ylitsemme lentänyt tundraurpiainen.

Iltapäiväneljäksi olimme lupautuneet meidän porukalla auttamaan paikallisia asukkaita, kun saareen aina puolen vuoden välein saapuva romunkeräyspaatti saapuisi ja kaikki iso romu lastattaisiin autonrämiä myöten laivaan. Muut lähtivät tallustamaan jo aiemmin, kun heillä lähes kaikilla oli jenkkituhkakirvinen jo aiemmin hoidossa, olihan Frenchy löytänyt samanlaisen vain vuotta aiemmin Framptonista. Me sen sijaan sinnittelimme vielä jonkin aikaa paikalla tuulen ja sateenkin piiskatessa, mutta lopulta lähdimme mekin, allekirjoittanut ainakin todella raskain askelin, auttamaan tavaroiden siirtelyssä.

Saavuttuamme satamaan, oli laiva vasta saapunut, emmekä näin myöhästyneet lainkaan töistä. Yllätykseksemme myös Andrew oli paikalla ja tuli juttelemaan reippaasti kanssamme sekä myös osallistui talkoisiin. Reilun tunnin ajan sitten siirtelimme raskaita öljytynnyreitä ym. kontteihin ja seurasimme autonromujen hurjaa siirtelyä, ennen kuin saimme Isobelilta kyydin kämpille.

Tunnelma kämpillä oli jo todella matalalla. Olimmehan nuijanneet reissun ensimmäisen todellisen harvinaisuuden ja meillä ei enää ollut monta päivää jäljellä! Vihdoin saapuneet ruokatäydennyksetkin olivat jotenkin kaikin puolin naurettavia – tilaamamme ”isot” sipsipussimmekin olivat yhdellä haukulla tyhjät. Positiivinen seikka oli kuitenkin se, että kiitokseksi avusta kyläläisille ja toki myös siitäkin syystä, että Isobel oli saanut laivakyydillä uuden auton itselleen, antoi hän meille vanhan autonsa käyttöön loppureissuksi eli reiluksi kahdeksi päiväksi.

Vihdoin tärppää!

30.9. Kurja oli syyskuun viimeisenkin päivän aamu. Garry heitti meidät aamulla etelään ja jatkoimme Frenchyn kanssa Da Sneck ida Smaallieen, jossa seuloimme järkyttävässä tuulitunneliefektissä kirvisiä. Kun alkoi taas sataa, päätimme jatkaa Hametoniin, jossa muu porukkamme paitsi Gav olikin jo paikalla. Kimppakomppaus ei kuitenkaan tuottanut juuri mitään havaintoja, mutta ollessamme jo lähellä rantaa tuli Paul Wrightilta viesti, että ilmeinen tuhkakirvinen oli hänellä hallinnassa rannassa. Niinpä singahdimme paikalle, jonne Garry oli jo ehtinyt ennen meitä. Juuri kun olimme pääsemässä paikalle lähti lintu lentoon, mutta saimme sen hallintaan ja jopa kuulimme sen hyvin tyypillisen virtavästäräkkimäisen terävän tsi-tsipp -äänen! Näimme myös, mihin lintu laskeutui ja kohta pääsimme näkemään sen varsin hyvin maassa. Mutta eipä se siinä kauan pysynyt vaan nousi taas ilmaan päästäen pitemmän sarjan ääniä – tsi-tsi-tsi-tsip – ja lähti kovaa kohti pohjoista. Gav oli juuri tuolloin tulossa meitä kohti lentokentällä ja hänkin kuuli ja näki linnun lentävän ylitseen. Toki hän kuten kaikki muutkin olisivat mieluusti nähneet linnun paremmin…

Seuraavat tunnit etsimme tuhkakirvistä oletetusta lentosuunnasta tuloksetta, mutta sitten taas paukahti! Toinen retkiseurue oli löytänyt Hamilta tundrakirvisen! Sullouduimme kaikki paitsi jo kämpille kävellyt P.Eele autoon ja hurautimme Hamiin. Siellä ystävämme olivat juuri hukanneet linnun sillan tienoilla, joten päätimme aloittaa liljaikkojen komppauksen länsipuolelta. Komppaus ei kuitenkaan siellä tuottanut tulosta, joten siirryimme itäpuolelle ja sieltä se sitten löytyi! Yksi reissun unelmalajeistani lennähteli ihan itsekseenkin useita lyhyitä pyrähdyksiä vajaan metrin korkuisen kasvuston yllä väliin äännellen yksittäistä tsip -ääntä ja laskeutuen aina liljoihin katveeseen. Frenchy uhrautui hakemaan P.Eelen kämpiltä paikalle ja onneksi lintu näyttäytyi tällekin varsin helposti. Lopulta alkoi hämärtää ja sadekuurot pimensivät iltaa entisestään, joten päätimme jättää linnun rauhaan ja palata aamulla aikaisin takaisin ja yrittää sitten saada tästä vaikeasti maassa nähtävästä linnusta kuviakin.

Isobel oli valinnut sopivan illan tarjota meille kunnon possuaterian, sillä vihdoin meillä oli aihettakin juhlaan! Ilo olikin kämpässä ylimmillään, sillä lähes kaikki olivat saaneet eliksen!

Uskomaton päivä!

1.10. Viimeinen kokonainen päivämme alkoi suunnitelmien mukaan tundrakirviskomppauksella. Ensin kolusimme Hamin länsipuolen ja itäpuolelle siirryttyämme lintu löytyi aivan odotetusti siitä liljaikosta, johon sen olimme illalla jättäneet ja lopulta siitä saatiin jopa kuviakin, kun se laskeutui hetkeksi tielle puhelinkoppitalon eteen.

Mutta kohta meitä taas juoksutettiin, kun Neil ilmoitti löytäneensä jo käymältämme länsipuolelta taas tuhkakirvisen. Singahdimme Garryn kanssa paikalle kuvausmielessä mutta vain todetaksemme linnun taas kerran lentävän korkealla ylitsemme äännellen kohti kaakkoa.

Aamu jatkui kovalla komppauksella, kun Garry heitti meidät sekä P.Eelen koluamaan Harrieria, jossa jo aamulla Andrewin avustuksella näkemämme tundraurpiainen oli yhä paikalla. Kesken Harrierin koluamisen saimme tiedon, että tuhkakirvinen oli taas Frenchyn toimesta löytynyt ja se ruokaili nyt rauhallisesti poniautauksessa. Tämän linnun aikaisemman käytöksen tuntien, emme luottaneet sen pysyvän kauankaan paikalla, joten kolusimme Harrierin loppuun huolella ennen kuin kävelimme ponitarhalle, jossa lintu kuitenkin oli yhä paikalla. Gavin ja Garryn kanssa yritimme tunnin verran saada linnusta hyviä kuvia, mutta se juoksenteli hevosaitauksen sisäpuolella niin vilkkaasti, ettei kuvaamisesta oikein tullut mitään. Niinpä lopulta lähdimme Hannan kanssa kävellen kohti etelää.

Hametonista löytyi Frenchykin ja yhdessä kolusimme alueen varsin huolellisesti löytämättä kuitenkaan taaskaan mitään. Sadekuurojen kastellessa taas vaihteeksi meitä, päätimme lähteä palaamaan kohti pohjoista. Poniaitauksessa tuhkakirvinen oli yhä tukevasti paikalla ja Neilin esimerkkiä seuraten Hanna meni suoraan aitauksen sisäpuolelle sitä kuvaamaan. Lopulta Hanna ehti ottaa muutaman erinomaisen kuvan, ennen kuin todella kova ja pitkä sadekuuro esti kuvaamisen ja ajoi lopulta linnun matkoihinsa.

Hamissa komppasimme taas hieman yhdessä Frenchyn kanssa ja lopulta sovimme, että me kävelisimme kämpille tapojemme mukaisesti rantaa pitkin ja Paul jatkaisi tien varren paikkoja koluten. Emme ehtineet kuin satamaan, kun keskellä tietä paikassa, jossa oli vielä paria päivää aiemmin ollut tonnikaupalla rojua ja autonrämiä, eteemme pomppi punertavanruskea, söpön pyöreä- ja isopäinen ja isosilmäinen, rinnasta hieman täplikäs lintu, jonka tajusin heti catharus-rastaaksi! Aivot tarvitsivat väsymyksestä huolimatta vain sekunnin murto-osan muodostaakseen tilanteesta jonkinlaisen tilannearvion, joka johti sanoihin: ”Ota kuvia – äkkiä!” Ja Hanna teki työtä kaskettyä. Itse en edes kiikareita uskaltanut nostaa silmille, ennen kuin Hannan kamera oli sanonut muutamat vapauttavat raksahdukset! Lintu oli kuitenkin vain reilun kymmenen metrin päässä meistä ja toki se oli jo paljain silmin ollut helposti tunnistettavissa Veeryksi – mikä se nyt sitten olikaan suomeksi!?! Pian lintu lennähti katveeseen maalla olleiden paattien taakse ja tajusimme heti, ettei sitä sovi päästää karkuun. Niinpä riensimme perään ja pian löysinkin linnun erään paatin alta piilottelemasta. Silloin oli aika alkaa hälyttää muita paikalle, tiesinhän Frenchyn olevan aivan lähellä. Painoin ensin kolmeen kertaan radiopuhelimen hälytysnappia, jonka jälkeen sanoin: ”We have a catharus thrush in harbour”. Paul ei ensimmäistä viestiä joko ymmärtänyt tai käsittänyt, mutta toistettuani viestin ja lisättyäni: ”It’s a Veery”, alkoi myös läheisen Bed&Breakfastin ovi käydä! Kohta Frenchy ja juuri lounaalla ollut toinen orniporukka juoksi kovaa kyytiä kohti satamaa. Myös saaressa osan vuotta asuva lintuharrastaja Geoff näki rynnäkön kämppänsä ikkunasta ja tajusi, että jos Kevin juoksee, on hänenkin parempi juosta!

Pian kaksi Paulia, Kevin ja Neil saapuivat paikalle ja kuten kuvioon sopi, ei lintu tietenkään enää ollut paikalla, kun sen siksi silmänräpäykseksi jätimme vahtimatta, kun ohjasimme bongarijoukon lähestymään varoen pelipaikkaa. Arvasimme kuitenkin, ettei lintu ollut voinut lentää huomaamattamme mihinkään vaan sen täytyi yhä olla jossain veneiden alla piilossa. Porukka hajaantui hieman ja pian huomasin jotain liikettä silmännurkassani; jokin pieni ja ruskea vilahti nopeasti erään vajan taakse. Frenchy ja Kevin kiersivät vajan eri puolilta ja siellähän se lintu oli! Veery kuitenkin otti ja pomppasi siivilleen ja lähti rantaa seurannutta lammasaitaa pitkin kohti pohjoista. Noin 150 metrin päässä meistä se viimein laskeutui ensin aidalle ja siitä maahan jolloin loputkin paikalla olleet saivat linnun hallintaansa. Kuitenkin vain puolisen minuuttia myöhemiin lintu otti taas siivet alleen ja katosi parin sadan metrin päässä meistä olleen kielekkeen taakse.

Onnitteluja sateli meille joka suunnalta, mutta paikalla eivät vieläkään olleet kaikki! Omalla porukallamme oli vain meidän radiopuhelimet, toinen meillä ja toinen Frenchyllä ja toisella porukalla oli kaikilla omansa, mutta Garry, Gav ja P.Eele eivät vielä olleet tietoisia koko linnusta. Olin jo itse lähdössä juosten kohti etelää ja etsimään kavereitamme, mutta Jeff onneksi lupautui lähteä autolla heitä etsimään. Me muut jäimme suunnittelemaan, mistä lintua tulisi hakea ja pian P.Wright ja Kevin lähtivätkin koluamaan kielekettä, jonka lähelle linnun oletettiin laskeutuneen.

Pian loppuporukkammekin saapui paikalle, mutta superharvinaisuus oli tipotiessään. Kun lintua ei löytynyt mistään lähistöltä, hajaannuimme lopulta koluamaan kaikkia saaren pohjoisosien lintupaikkoja. Ilta alkoi olla jo pitkällä, joten me lähdimme Frenchyn kanssa rantaa pitkin kohti kämppäämme, toki kaikki mahdolliset notkot ja jyrkänteet tutkien.

Havainnoinnista ei omalta osaltani meinannut vaan tulla yhtään mitään, kun tajuntaan alkoi viimein iskostua ymmärrys siitä, että olimme juuri löytäneet elämämme harvinaisimman linnun! Kun tekstiviestit lähtivät sopivasti maailmalle juuri tältä rannalta, lähetin kuittiviestejä koti-Suomeen ja vastauksista selvisi, jopa Veeryn suomenkielinen nimikin – viitarastas! Olimme löytäneet Iso-Britannian kahdeksannen ja Shetlannin toisen viitarastaan!

Rantareitiltä löytyi pari pulmussirriä ja parikymmentä pulmusta, mutta pientä punertavaa rastasta ei sieltä löytynyt kuten ei mistään muualtakaan, joten kämpillä ei hurjempiin tuuletuksiin ollut varaa. Periaatteessa pahempaa lopetustahan ei reissulle voisi keksiä kuin, että kahden viikon revityksen päätteeksi vain osa porukastamme näkisi reissun ylivoimaisesti harvinaisemman linnun.

Onneksi meillä oli illalla paljon tekemistä, kun kämppä piti siivota ja tavarat pakata, joten tunnelma ei päässyt kiristymään. Sen sijaan teimme selvät suunnitelmat, että aamulla tekisimme vielä kaikkemme, että lintu löytyisi. Tiedossa oli myös, että Shetlannin kärkiorniporukka oli jo vuokrannut paatin, jolla saapuisi kymmenkunta ornia viitarastasta bongaamaan klo 8.30 aamulla, siis pari tuntia ennen lentoamme.

Roskat poltettiin ulkona komeassa nuotiossa, kämppä saatiin kuin saatiinkin siivottua, vaikka sulakkeen simahtaminen hieman hankaloittikin siivoamista pilkkopimeässä kämpässä. Lopulta jo kymmenen aikaan oli kaikki valmista ja pääsimme nukkumaan.

Helpotus ja pääsaarelle

2.10. Heräsimme klo 7:00 ja yllätykseksemme kaikki muut olivat jo lähteneet rastasta etsimään. Yllätys ei niinkään ollut se, että he olivat lähteneet vaan se, että he olivat onnistuneet lähteä meitä herättämättä. Siivoilimme ja pakkailimme loppuun ja nostimme tavaramme eteiseen ja lähdimme sitten kahdeksan aikaan kävelemään kohti Harrieria. Punakylkirastas ja punarinta löytyi jo tien varresta eli saareen oli tullut uusia lintuja. Pian saimme radiopuhelimitse helpottavan tiedon, että viitarastas oli löytynyt! Porukkamme oli ollut kävelemässä jo hieman luovuttaneina Hamin sillalta kohti puhelinkoppitaloa, kun yhtäkkiä lintu oli pompannut jostain aidalle aivan heidän eteensä!

Hanna käveli vielä hieman takaisin päin saadakseen sanan vielä kämpässä olleelle Andrewille ennen kuin lähdimme kiireellä kohti Hamia. Juuri sopivasti tällöin ajoi viereemme Isobel, joka oli matkalla satamaan vastaanottamaan bongareita ja pääsimme näin kyydillä Hamiin, jossa meitä odotti todella iloinen vastaanotto, kun Garry, Gav ja P.Eelekin olivat nyt onnensa kukkuloilla linnun nähtyään! Ja siellä se oli itse lintukin tukevasti yhä tiellä pomppimassa.

Valitettavasti paatin saapumisen johdosta tiellä oli todellinen ruuhka, kun lähes kaikki saaren autot ajoivat tietä edestakaisin. Niinpä rastas joutui moneen otteeseen lennähtämään tieltä autoja pakoon. Kertaalleen lintu lensi kauas satamaa kohti ja osa porukastamme ehti jo lähteä sen perään, kun huomasimme, että se olikin jostain tupsahtanut taas takaisin puhelinkoppitalon eteen. Lintu ei juuri meistä välittänyt, mutta autoja se säikähti joka ainoa kerta. Nopeana pomppijana se oli myös varsin vaikea kuvattava. Parhaalla hetkellä meillä oli yhtä aikaa molemmin puolin tietä kuvattavaa, kun jo useampaankin kertaan lennähdellyt tundrakirvinenkin piipahti tiellä.

Pian saapuivat bongarit satamasta ja oli hauska seurata, kuinka linnun toiselle puolelle mäen päälle saapuneet bongarit säntäilivät edestakaisin nähdäkseen linnun. Sitten alkoi tietysti bongareiden omien kuvien metsästys, joten arvatenkin meidän parhaat kuvausmahdollisuudet olivat ohitse. Kuten niin usein porukassa oli muutamia liian innokkaita kuvaajia, joita saimme ohjeistaa pysymään paikallaan – lintu tuli kyllä helposti lähelle, jos vain malttoi odottaa, mutta liian lähelle ängennyttä kuvaajaa se kyllä pakeni jopa lentäen.

Hetken seuraamisen jälkeen rastas kipitti erääseen ojaan katveeseen ja kuvaajat piirittivät ojan siten, että linnun noustessa ojasta siitä saisi todella erinomaiset kuvat. Lintua odotettiin ja odotettiin, mutta se ei syystä tai toisesta meinannut nousta ojasta lainkaan. Lopulta Gav löysi sen ojaa pitkittäissuuntaan putkella tutkien ja huomasi että rastas oli löytänyt aivan käsittämättömän suuren lieron ja sillä oli ruokansa nieleminen pahasti kesken. Onnistuin itse hivuttautua Gavin viereen skouppaamaan tätä uskomatonta näytelmää. Näytti todella siltä, että lintu saattaisi olla napannut liiankin suuren saaliin. Se oikeasti näytti tukehtuvan! Matoa oli vielä pari senttiä näkyvissä, kun lintu vain värjötti nokka pystyssä ja siivet voimakkaasti väristen kylkiä vasten. Ja tietysti juuri tällöin tuli vielä autokin tietä pitkin. Yllätykseksemme lintu kuitenkin lähti ihan pirteästi autoa pakoon ja lensi puhelinkoppitalon raunioihin tottuneen näköisesti sisään. Sielläköhän se oli edellisiltana ollut ja yönsäkin viettänyt?

Tundrakirvinen tuntui olevan paikallisille niin pullaa, ettei se montakaan ornia juuri kiinnostanut, mutta Shetlannin toisen tuhkakirvisen mahdollinen paikallaolo kiinnosti bongariporukkaa. Meillä kuitenkin oli jo kiire, sillä lentomme pois saaresta oli klo 10:45. Satamaan päästyämme Frenchy saapui sinne autolla, johon tämä oli lastannut meidän kaikkien matkatavarat. Pian saapui Isobelkin, jonka jo konetta odotellessa hyvästelimme ja kiittelimme lämpimästi. Samoihin aikoihin saimme tiedon, että tuhkakirvinenkin oli löytynyt. Siis bongareille oli kaikki samat rarit hoidettavissa vain 300 metrin sisällä, mitä me olimme nähneet todella kovalla työllä parin viikon aikana!

Kone saapui lopulta hieman myöhässä kyydissään tilallemme Ristieen saapuneet ornit sekä yllättäen myös vanha wp-bongariystävämme ranskalainen Pierre-Andre Crochét. Hän oli ollut jo viikon Shetlannissa perinteisellä wp-pinnaretkellä ja oli onnistunut pääsemään koneeseen hoitamaan taas yhtä uutta pinnaa.

Koneeseen noustuamme kysyimme kapteenilta, voisiko tämä mahdollisesti järjestää meille täydellisen reissun lopetuksen lentämällä saaren ympäri, jotta näkisimme myös saaren kuuluisat länsijyrkänteet, mutta tämä kieltäytyi kohteliaasti vedoten jo nyt myöhässä olleeseen aikatauluun sekä vielä seuraavaan ylimääräiseen bongarilentoon. Koneen noustua ilmaan räpsimme vielä hätäiset kuvat Foulan etelärannasta, kun yhtäkkiä kone kaarsi kohti länttä ja kääntyikin seuraamaan länsirantaa! Kapteeni oli lopulta kuitenkin heltynyt ja päätti kruunata reissumme aivan käsittämättömän upealla Foula kierroksella! Maisemat olivat henkeäsalpaavat!

Laskeuduttuamme taas Shetlantiin ja Tingwallin lentoasemalle meni alkuun kaikkien aika soitellessa ja tekstiviestitellessä. Myös lintutiedotusviestejä alkoi tulla Garrylle ja saimme shokeeraavan tiedon, että jo reilun viikon Fetlarilla ollutta idänpikkusieppoa ei enää aamun etsinnöissä ollut havaittu. Eikä missään ollut mitään muutakaan bongattavaa! Niinpä käytyämme ensin majoittumassa Lerwickissä varsin komeaan Youth Hostelliin, Garry, Gav ja P.Eele päättivät lähteä syömään ja me puolestaan lähipaikkoja kiertelemään.

Eräältä komeapuustoiselta kadunvarrelta löysimme mustapääkertun sekä virtavästäräkin, kunnes saimme Garryltä tiedon, että sieppo oli lopulta kuitenkin löytynyt! Tiedusteltuamme Frenchyn paikalliselta kaverilta Brydonilta ajomatkaa sekä lautta-aikatauluja tajusimme, ettemme enää millään ehtisi Fetlarin saarelle sieppoa bongaamaan. Garryn autokunta päätti kuitenkin yrittää. Me sen sijaan suuntasimme sponderetkelle pääsaaren eteläosiin.

Komppailimme Sumburg Headin, Paulin entisen työpaikan tienoilla erinäisiä pusikoita ja peltoja sekä kävimme tutustumassa eteläkärjen majakan ympärillä olleisiin jyrkänteisiin, joilla myrskylinnut yhä istuskelivat ja joilla kesäisin olisi tuhottomat määrät lunneja. Ruokinnalla pyöri suuret parvet vuorihemppoja, joten tämäkin laji saatiin lopulta hyvin kuvattua.

Jatkettuamme Scatnessiin eräältä peltoaukealta nousi ilmaan valtaisa kiuruparvi. Yllättäen plokkasin taivaalta muita pienemmän kiurun – lyhytvarvaskiuru! Lintu tippui nopeasti peltoon, mutta nousi kohta taas uudestaan kiurujen mukana lentoon ja Hanna ja Paulkin pääsivät näkemään tämän pikkurarin. Maassa emme lopulta lintua nähneet lainkaan mutta lennossa varsin hyvin.

Illan jo hämärtäessä ja sään muuttuessa taas kerran sateiseksi suuntasimme takaisin Lerwickiin, jonne myös Fetlarin lautoilta myöhästyneet, mutta sen jälkeen onnistuneesti viitakerttusen bonganneet ystävämme pian saapuivat. Pubin kautta suuntasimme intialaiseen ravintolaan syömään. Iltaa kanssamme saapuivat viettämään myös paikallisapumme ja Frenchyn, Garryn ja Eelen vanha ystävä Brydon vaimoineen sekä ranskalaisbongarikaksikko Pierre-Andre kavereineen. Ilta sujui todella hyväntuulisesti ja ruoka oli erinomaista – suorastaan todella erinomaista saaressa nautitun varsin yksipuolisen ruokavalion jälkeen.

Vielä yksi elis

3.10. herätys oli jo klo 4:45 ja viideltä lähdimme Frenchyn ja Eelen kanssa kohti pohjoista. Garryn ja Gavin ilta oli venynyt sen verran pitkäksi, että he jäivät nukkumaan. Ja olivathan he molemmat jäämässä vielä pariksi päiväksi Shetlantiin, Garry oli jopa menossa vielä viikoksi Fair Islelle. Ensimmäinen lautta Yelliin lähti klo 5:45 ja saaren läpi ajettuamme saimme odotella reilun tunnin, kun lautta kävi ensin kaksi kertaa Unstissa kääntymässä ennen kuin seitsemän aikaan oli vihdoin Fetlarin vuoro.

Keli oli kaikkia ennustuksia vastoin loistava ja juuri ennen Fetlarin lauttarantaa ylitsemme lentänyt amerikanjääkuikka nosti tunnelmaa entisestään. Saareen päästyämme ajoimme saman tien saaren keskiosaa kohti eikä editsemme lentänyt nokivaris hidastuttanut meitä, vaikka olikin harvinainen lintu, sillä Shetlannin varikset ovat meikäläisiä harmaatakkeja. Meillä oli kiire puutarhalle, jossa idänpikkusieppo oli viihtynyt. Lintu oli edellispäivänä löytynyt piipparin mukaan vasta tuntikausien etsinnän jälkeen ja oli tietojemme mukaan muulloinkin ollut varsin vaikeasti hyvin nähtävissä, mutta kun saavuttuamme paikalle aloin piiskuttaa, tupsahti lintu saman tien viereeni ihmettelemään ja rätisemään! Ensimmäiset kelpo kuvatkin saatiin melkein heti! Taas oli tuuletuksen paikka!

Sieppo oli äärimmäisen helposti havainnoitavissa. Toki se liikkui sieppomaisen vilkkaasti koko ajan ja aamun pimeydestä johtuen kuvaaminen oli vielä vaikeaa. Niinpä päätimme lähteä koluamaan saarta muuten, sillä meillä oli kuitenkin vielä pari tuntia aikaa ennen paluulauttaamme. Emme kuitenkaan löytäneet oikein mitään mainittavampia lintuja, joten saderintaman lähestyessä palasimme vielä ottamaan paremmat kuvat sieposta, ja Hanna onnistuikin mainiosti. Ennen paluulauttaamme kävimme vielä etsimässä saukkoja ja löysimmekin yhden yksilö, joka valitettavasti oli jollain tapaa loukkaantunut ja ontui toista takajalkaansa.

Klo 11:50 palasimme lautalla Yelliin ja jatkoimme saman tien samalla lautalla Unstiin, jonne saapuivat Gav ja Garrykin. Unstissa kiertelimme porukalla muutaman tunnin Shetlannin ja koko Britannian pohjoisimmilla paikoilla ja havaitsimme lapinsirkun, jokusen tavallisen kertun sekä astetta paremman lajin punavarpusen.

Hyvästeltyämme Garryn ja Gavin palasimme kolmen aikaan Yelliin ja neljältä jatkoimme pääsaarelle. Saderintaman saavuttua kävimme vielä onnekkaasti yhden pysähdyksen taktiikalla hoitamassa pinnaksi paikalliset nummiriekot sekä jänikset! Lopulta jo ennen puolta kuutta olimme taas Lerwickin satamassa ja varsin pian lautassa odottelemassa sen liikkeelle lähtöä.

Sääennusteet lauttamatkalle olivat aivan hirveät, mutta vaikka vastaantuleva lautta Aberdeenista Lerwickiin ei ollut lähtenyt edes kuuden tunnin odotuksen jälkeen merelle, lähti meidän lauttamme aivan ajallaan. Toki miehistö kuulutti, että matka saattaisi olla ”hieman kuoppaisa”. Ja alkumatka olikin jotain aivan hirveää!!! Keikutus ei tuntunut alkuun kovinkaan pahalta, mutta kun sen lisäksi oli vielä aivan järkyttävän kuumakin, niin kolmen tunnin jälkeen merenkäynnin ollessa pahimmillaan meikäläisen piti käydä perusteellisilla norjankielen kertauskursseilla. Onneksi pian tämän jälkeen meri tasoittui ja löydettyäni laivan perältä viileämmän (kylmän) perukan, onnistuin minäkin nukkumaan aina aamukuuteen asti.

Reissun loppu

4.10. Ennen seitsemää lautta saapui Aberdeeniin ja horjuvin askelin kapusimme alas autokannelle. Helpottunein mielin kurvasimme autolla Aberdeenista kohti etelää ja edessä oli taas todella pitkä ajo kohti Bostonia. Matkan varrella ei taaskaan ollut mitään bongattavaa, joten jo ennen neljää saavuimme Bostoniin. Hyvästelimme Paul Eelen, joka jatkoi kotiinsa. Me puolestaan kävimme vielä tutustumassa Frampton Marshille tehtyyn lintukohteeseen, jonne Paul ja kumppanit olivat rakentaneet komean lutakkoalueen, jossa oli iso opastuskeskus sekä kolme piilokojua. Lintuja ei tällä kertaa juuri näkynyt, sinisuohaukka sentään. Illalla teimme ruokaa, siirtelimme kuvia ja pakkasimme, ennen kuin kävimme lopulta varsin ajoissa nukkumaan.

5.10. heräsimme klo 6:30 ja seitsemältä lähdimme kohti Peterboroughia. Hyvästelimme Paulin rautatieasemalla ja klo 8:45 lähdimme junalla kohti King’s Crossia. Ruokailimme taas tutulla McDonaldsilla ja piakkoin otimme metron Heathrowlle, jossa kulutimme kolme tuntia shoppaillen. Klo 15:15 lähti lentomme Suomeen. Iltakahdeksan jälkeen laskeuduimme Helsinki-Vantaalle ja pian olimme jo syömässä tavaroitamme tuoneen isäni kanssa tikkurilalaisessa kebab-paikassa. Pian pääsimme lähtemään kohti kotia, jossa olimme yhden aikaan yöllä. Hannalla olikin jo aamulla meno töihin, itselläni onneksi oli vielä yksi vapaapäivä jäljellä, jonka sopi pyhittää levol… eikun hanhiretkelle.

J.A.

Englanti 15.-26.10. 2008

Englanti 15.-26.10. 2008

Englantiin

15.10. Lyhyemmän työpäivän jälkeen lähdimme klo 13.45 kohti Tamperetta ja Pirkkalan lentokenttää. Ainoan pysähdyksen teimme Lahdessa, jossa töyhtökiurua ei pikakomppauksella löytynyt. Tampereella olimme lopulta aivan liian aikaisin noin klo 19.00 ja odottelimme pitkään Ryan Airin lentoamme, joka viimein lähti klo 23.05. Lontoon Stanstediin laskeuduimme paikallista aikaa klo 23.55.

16.10. Yövyimme ainakin sadan muun matkailijan tapaan lentoaseman lattialla. Väkeä ramppasi koko yön, joten lähin ulko-ovi tuntui olevan enemmän auki kuin kiinni ja pahimmillaan vain parinkymmenen metrin päässä meistä tehtiin lattian poraustöitä. Silti onnistuimme nukkua muutaman tunnin.

Noin kuuden aikaan heräilimme ja kävimme lunastamassa netin kautta jo ostamamme junaliput sekä tarkistamassa, mistä junat lähtivät. Klo 7.20 lähti junamme ja saavuimme Peterbourghiin klo 8.50. Pikaisen aamupalan jälkeen matka jatkui klo 9.35 Sleafordiin, jonne matkasimme astetta heikommalla dieseljunalla ja vain 9 minuutin vaihdon jälkeen jatkoimme klo 10.35 Bostoniin, johon saavuimme viimein klo 10.57. Junamatkojen aikana olimme havainneet kolmisenkymmentä lintulajia, parhaimpina mm. vihertikan ja uuttukyyhkyn.

Vanhan ystävämme Paul Frenchin työkaveri Tony oli meitä vastassa ja hänen kyydillään pääsimme Paulin suurelle asunnolle, jonka viereisessä rakennuksessa nykyisin oli myös RSBP:n toimisto, jossa Paul työskenteli. Pian tapasimme Paulin, tämän tyttöystävän Keeleyn sekä työkaverit Grahamin ja Johnin. Päästimme kuitenkin työläiset töihin ja suuntasimme itse yläkertaan majoittumaan ja päiväunille.

Kolmen tunnin päiväunien jälkeen kävelimme iltapäivällä tuulisessa säässä Frampton Marshin laitamille havaiten mm. silkkihaikaroita, tuulihaukan, varpushaukan, pyrstötiaisia, mustapääkertun ym. tavallista lajistoa. Viideksi palasimme kämpille, jossa ilta sujui ruokaa laittaen ja takkatulen ääressä jutustellen. Lopulta painuimme pehkuihin kymmenen jälkeen.

Frampton Marshilla

17.10. Heräsimme klo 6.20 ja aamupalan jälkeen ajelimme Frampton Marshin niemen kärkeen asti. Kahdeksan aikaan oli yksi koko syksyn korkeimmista nousuvesistä, jopa n. 8 metriä, joten kahlaajat ja muutkin linnut tulivat hyvin näytille nousuveden ajamina. Paulkin ehti ennen työpäivänsä alkua olla hetken seuranamme ja näimme mm. joitakin satoja sepelhanhia, pari parvea lyhytnokkahanhia, 50 silkkihaikaraa, 2 riuttatiiraa, karimetson, luotokirvisiä sekä runsaasti kahlaajia. Paulin lähdettyä tuijottelimme merelle ja laskuveden myötä paljastuneelle mutelikolle reilut kolmisen tuntia havaiten tuhansia mustapyrstökuireja ja kapustarintoja, runsaasti muita kahlaajia ja parempina lajeina mm. muuttohaukan, ampuhaukan, merikihun ja härkälinnun. Klo 12.30 lähdimme lampsimaan kohti kämppäämme. Peltojen varsipusikoissa oli lintuja varsin vähän, mutta havaitsimme mm. punapyitä, sekä pari mustapäätaskua.

Neljän aikaan olimme kämpillä ja kävimme tutustumassa Paulin toimistoon. Illalla kävimme kaupassa ja pakkailimme tavaramme ja suunnittelimme seuraavan viikon ohjelmaa. Sääennusteet lupailivat kovaa länsituulta koko viikoksi, joten muutimme suunnitelmiamme täysin ja päätimme lähteä viikoksi aivan Englannin saaren eteläisimpään kärkeen Lizard Pointiin telttailemaan ja etsimään amerikkalaisia harvinaisuuksia ja bongaamaan kaikkea, mitä lähistöltä löytyisi. Olimme saaneet Paulin pomon autoa lainaksi, joten suunnitelmat kuulostivat todella erinomaisilta! Illalla autoa pakatessa talon yli lensi lyhytnokkahanhiparvi ja lopulta menimme varsin ajoissa nukkumaan.

Kohti eteläkärkeä

18.10. Heräilimme ennen neljää ja lähdimme piakkoin matkaan kohti etelää. Ajoimme tuntitolkulla ja saavuttuamme Cornwalliin teimme puolenpäivän aikaan ensimmäisen varsinaisen stopin Haylessa. Amerikanhaapanaa etsiskellessämme löysimme runsaasti mukavia lajeja, kuten mustanmerenlokkeja, punakuireja, virtavästäräkin sekä heinätavin; amerikanhaapanaa ei kuitenkaan löytynyt.

Jatkoimme rantareittejä pikkukylään, jossa oli aamulla havaittu punakottarainen, mutta pikainen etsintä ei tuottanut tulosta. Seuraavaksi ajoimme Senneniin, jossa oli jo jonkin aikaa oleillut Brittien toinen atlantis etelänharmaalokki. Trevonian Poolin ympäristöstä löysimmekin ihan hyvän näköisen kandiin, mutta vaikka muut siitä jo pinnaa olivat ottamassa, määritimme me sen selkälokiksi. Jatkoimme vielä Lands Endiin katsomaan lähisaaret, joilla lokkikummajainen oli myös havaittu, mutta meitä kiinnostavimmat havainnot löytyivät mereltä, jossa seilasi useita suulia ja pikkukajavia sekä jokunen ruokki. Paulin saamat tekstiviestit kertoivat karua kieltä; kaikki harvinaisuudet tuntuivat kadonneen juuri parin edellispäivän aikana eikä mitään uutta ollut koko ”mantereella”. Ainoastaan Scilly-saarilla oli jokunen rari yhä paikalla, mutta me olimme jo hyvissä ajoin päättäneet pysyä mantereella, jotta matkakustannukset eivät nousisi kohtuuttomiksi.

Ajelimme vielä jonkin matkaa kohti Lizard Pointia aina retkeilyalueellemme saakka, jonne pystytimme valtaisan Grahamilta lainaamamme teltan ja suuntasimme sitten lähikylän pubiin syömään. Illalla menimme aikaisin, Paulin mielestä aivan liian aikaisin nukkumaan, mutta uni oli tarpeen, sillä seuraavana aamuna alkaisi armoton puskakomppaus, jonka tavoitteena oli löytää megarari!

Puskakomppausta ja loistavaa meristaijia

19.10. Heräsimme klo 6.30 ja lähdimme aika pian kohti aivan eteläisintä kärkeä Lizard Pointia. Cornvallilaiset tiet olivat aivan käsittämättömiä ja eteläisintä kärkeä kohti ne vain kapenivat kapenemistaan kiviaitojen välissä, kunnes jäljellä oli hädin tuskin yhden auton levyinen ränni. Tien lopulta päätyttyä, aivan parkkipaikan tuntumassa kallioisten jyrkänteiden luona näimme kaksi alppivarista, jotka ovat Englannin ainoa pesivä pari. Aamun hiljalleen valjetessa lähdimme kävelemään kohti länttä puskia koluten aina Kynance Coveen saakka. Reilun viiden tunnin uuvuttavan kävelyn jälkeen olimme takaisin kylällä. Havainnot olivat jääneet hippiäisiin, peippoihin, pyrstötiaisiin sekä muutamaan tiltalttiin ym., mutta päätimme jatkaa vielä itäpuolelle Church Coveen. Vihdoin löytyi jotain parempaakin, kun erään pienen puron varresta löytyi taigauunilintu. Tätä vikkelää lintua kuvatessa kuului toinenkin ino puiden latvuksista.

Kiersimme lopulta rantoja pitkin takaisin kärkeen parkkipaikalle ja yhteensä 7 tunnin aikana olimme kävelleet noin 10 kilometriä. Virtaa oli silti vielä jäljellä, joten päätimme jäädä vielä iltapäiväksi meristaijille. Sää oli erinomainen ja niin oli merilajistokin! Suulia näkyi reilu tuhat, pikkukajavia runsaasti, ruokkeja ja etelänkiisloja mukavasti sekä jokunen lunni ja merikihu, myrskylintu, leveäpyrstö- ja isokihu, jopa 18 baleaarienliitäjää joukossaan yksi hyvin todennäköinen idänpikkuliitäjä (olisi ollut Brittien toinen) sekä isovesipääsky – ja kaikki tämä vain kolmessa tunnissa!

Illan hämärtyessä ajoimme Helstonin kaupunkiin syömään ja lopulta pääsimme taas nukkumaan ennen kymmentä.

Sadepäivä

20.10. Heräsimme taas klo 6.30 ja suuntasimme aamun valjetessa Lizardin kärkeen aamustaijille. Heti ensimmäinen laji oli mukava, kun nuori tunturikihu viipotti editsemme. Tunnin ja 45 minuutin staijilla näimme 1000 suulaa, 10 baleaarienliitäjää, pikkuliitäjän, 5 iso- ja 3 merikihua sekä myrskylinnun. Sade päätti staijimme, joten suuntasimme Cadgwithiin metsään pikkulintujahtiin. Keli kuitenkin huononi niin paljon, että lopulta luovutimme ja ajoimme Helstoniin syömään ja kuivattelemaan vaatteitamme. Ravintolassa vaan oli niin kylmä, etteivät vaatteet juuri kuivuneet.

Iltapäivällä palasimme Lizardiin, jossa kolusimme kärjen puskia ja staijasimme vielä puoli tuntia havaiten 2 baleaarienliitäjää sekä mustaleppälinnun. Illalla ajoimme St Kevernen kylään pubiin, jossa myös oli niin kylmä, ettei lämmittely onnistunut, mutta olut maistui silti.

ja lisää sadetta

21.10. Alkuyön satoi kaatamalla, mutta aamuyöllä selkeni ja tuli todella kylmä; lehtopöllökin innostui ääntelemään lämpimikseen. Heräsimme taas tuttuun aikaan ja suuntasimme Lizardiin länsipuolen puskakierrokselle. Puolimatkassa Kynance Coveen puskista löytyi taas taigauunilintu ja reissun ensimmäinen ruskokerttu. Palattuamme autollemme muutaman tunnin komppauksen jälkeen, jatkoimme Mullion Coveen, jossa Paul näki autoa siirtäessään tulipäähippiäisen, tavallisia hippiäisiä oli runsaasti ja tiltaltteja löytyi myös useita.

Raekuuron saattelemana siirryimme niemen itäpuolelle Keggnac Covelle, jossa pyrstötiaisia näkyi enemmän kuin muualla. Rannasta löytyi 3 mustanmerenlokkia ja silkkihaikara, mutta sade yltyi pian liian rankaksi, joten varsinkin pikkulintujen etsintä oli toivotonta.

Iltapäivällä kävimme taas Church Covella, jossa tapasimme taas Tonyn, paikallisen ornin, jonka kanssa löysimme taas saman tutun taigauunilinnun, jolla oli selvästi tapana hakeutua ruokailemaan mustavaristen pesien pohjille. Löysimme myös hernekertun, mutta muuten lajisto oli perus-brittiläistä: punarintoja, rautiaisia ym.

Illalla ajoimme taas Helstoniin syömään ja paluumatkalla kolari oli tukkinut kapeat tiet, joten jouduimme palaamaan leirintäalueellemme aivan käsittämättömän mutkaista reittiä pitkin. Onni onnettomuudessa – näimme lehtopöllön lyhyesti istuskelemassa puun oksalla sekä tien yli lentäneen tornipöllön.

Kiertelyä

22.10. Yö oli taas todella kylmä! Pari lehtopöllöä huuteli varsin aktiivisesti alkuyöstä, mutta varsin pian nukuimme jo kuin tukit!

Olimme jo hieman pitkästyneet, kun sinnikäs puskien komppaus ei oikein ollut ollut tuottoisaa, joten olimme päättäneet lähteä hieman kiertelemään muita lähipaikkoja. Niinpä ajoimme aamusta Redruthin lähelle Stithiansin tekojärvelle, josta löytyi heti pikku-uikkuja, tukkasotkia, taivaanvuohia, liro ja toiselta pysäykseltä piilokojusta näkyi telkkä, muutamia mustanmerenlokkeja ja muutamia muitakin kuvauksellisesti piilokojun edustalla esiintyneitä tavallisempia lajeja.

Jatkoimme seuraavaksi Hayleen, jossa oli pitkälti samat linnut kuin edelliselläkin kerralla, mutta nyt löysimme lähes välittömästi haapanoiden seasta omituisen näköisen yksilön. Pitkällinen tuijotus paljasti linnun risteymäksi – ilmeisesti haapanan ja harmaasorsan risteymäksi. Saatuamme tämän ensimmäisen linnun selvitetyksi, löytyi toisesta haapanaparvesta todella hyvän näköinen nuori amerikanhaapanakandi. Tuijottelimme tätä yksilöä seuraavan tunnin ja lopulta pääsimme näkemään jopa kainalotkin, jotka olivat kuitenkin hieman liian harmaankirjavat – eli tämäkin yksilö lienee ollut ennemmin amerikanhaapan ja haapanan risteymä. Lopultakaan meille ei selvinnyt mitä yksilöä paikalla oli jo toista viikkoa bongattu tuloksekkaasti amerikanhaapanana, mutta uskaltanemme sanoa, ettei paikalla kyllä ainoatakaan puhdasta lajin edustajaa ollut. Lyhytnokkahanhet, merihanhet ja kanadanhanhet, joiden mukana kulki toinen toistaan rumempia risteymähanhia, uskaltautuivat aivan eteemme uiskentelemaan, joten kuvasin niitä antaumuksella. Myös reissun ensimmäinen harmaasorsa löytyi haapanamassoista.

Jatkoimme Lands Endin suunnan pelloille etsimään kapustarintaparvia, sillä paikalla oli aiemmin nähty amerikankurmitsa. Löydettyämme yhden parven, se kuitenkin nousi taivaalle ennen kuin olimme ehtineet sitä kunnolla seuloa. Kun kapulaparvi kerran nousee taivaalle, saattaa se kierrellä korkeuksissa pitkään ennen kuin se taas laskeutuu jonnekin. Niinpä singahdimme tekstiviestihälyn myötä Sennenin suuntaan. Brittien tiedonkulku rareista oli jo aiemminkin tuntunut huonolta sillä viestejä tuli myöhässä – keskellä yötä tai jopa päiviä myöhässä; havainnoitsijoita ei mainittu, joten koskaan ei tiennyt, oliko havainto uskottava vai ei eikä myöskään tarkkaa paikkaa saati sitten ajo-ohjeita tuntunut koskaan olevan viesteissä. Nyt kuitenkin saimme tiedon, että ainakin samana päivänä jossain Trevonian Poolin lähistöllä oli taas atlantis etelänharmaalokki ollut paikalla. Ensimmäinen pieni lokkiparvi löytyi varsin pian, mutta siinä ei ollut kuin harmaalokkeja, mutta heti seuraavalta kynnöspellolta, jolla traktori oli vielä työssään, löytyi satoja lokkeja ja lähes heti plokkasin mm. Madeiralta tutunnäköisen 2 kv atlantis mica-rumiluksen singahtelemasta traktorin perässä muiden lokkien seassa.

Jonkin aikaa atlantis etelänharmaalokkia ihmeteltyämme ja kivitaskunkin reissupinnoihin lisättyämme, palasimme tarkistamaan kapustarintapellot, mutta linnut kiertelivät yhä korkealla taivaalla. Niinpä jatkoimme matkaamme Driftin tekojärvelle, jolla ei näkynyt kuin pari pikku-uikkua, tukkasotkaa ja lokkeja. Illan jo hämärtäessä jatkoimme Penzanceen, jossa rannasta löytyi 16 hrota sepelhanhen parvi, muttei juuri muuta. Ruokailimme taas Helstonissa pubissa ja koskapa leirintäalueemme suihkut eivät vieläkään toimineet, ehdimme nukkumaan taas kymmeneltä lehtopöllön äännellessä lähistöllä.

Sinnikästä yritystä – ilman palkintoja

23.10. Herätys oli taas tuttuun aikaan klo 6.30 ja aamun sarastaessa ajoimme Lizardin kärkeen aamustaijille. 1,5 tunnin staiji tuotti 12 myrskylintua, 3 baleaarienliitäjää, 2 pikkuliitäjää sekä iso- ja merikihun. Mukavin yllätys oli kuitenkin 7 alppivariksen parvi, joka kierteli yllämme – Englannin ainoat alppivarikset olivat onnistuneet pesinnässään erinomaisesti!

Jatkoimme Church Covelle, josta ei löytynyt mitään mainittavaa, mutta Poltescosta löysimme upean jokivarsimetsikön, josta myllyn vierestä löytyi taas yksi taigauunilintu ja muuta tavallista. Mullionista löytyi kuusitiainen, mutta me jatkoimme pian kävellen kohti lentokenttää, josta löytyi suurehko kapustarintaparvi, mutta kiitoradalla oleillut parvi oli hieman turhan kaukana. Mitään sopivan näköistä lintua joukossa ei kuitenkaan näyttänyt olevan, joten sateen pahennuttua kiiruhdimme takaisin autolle.

Staijasimme taas iltapäivällä Lizardissa 1,5 tuntia havaiten kovassa tuulessa ihan mukavasti 4 nokiliitäjää, 3 baleaarienliitäjää, pikkuliitäjän ja myrskylinnun. Sitten alkoi taas sataa liian rankasti, joten ajoimme Helstoniin pubiin syömään ja juomaan.

Paluumatkalla pimeässä näkyi tien varressa seisoskellut lehtopöllö, joka kuitenkin katosi, kun yritimme lähestyä sitä. Sade jatkui rankkana pitkälle yöhön.

Ja vielä kerran puskiin ja pois

24.10. Kuten joka aamu, heräsimme taas klo 6.30 ja pian suuntasimme Lizardin kärkeen komppaamaan puskia. Lintuja oli nyt liikenteessä runsaasti: niittykirvisiä, peippoja, järripeippo, urpiaisia, vihervarpusia ja haarapääskyjä ym. Liiketta oli taivaalla selvsti enemmän kuin aikaisempina aamuina. Jokunen nokivaris näytti yrittävän lähtöä kohti etelää, mutta sisukkaimmatkin palasivat lopulta kaukaa mereltä takaisin kärkeen. Parikin muuttohaukkaa kierteli jyrkänteiden yläpuolella ja kylältä löytyi pari mustaleppälintua.

Puskat olivat sitten aivan tyhjiä! Vaikka kolusimme kaikki pusikot länteen aina Kynance Coveen saakka, emme löytäneet kuin muutaman hippiäisen ja yhden tiltaltin. Ruskokerttuja löytyi jopa 7 lintua, mutta muuten saimme tyytyä mustapäätaskuihin.

Mullion Cove oli aivan yhtä hiljainen, vain jokunen tiltaltti sekä reissun ainoa pajulintu löytyi. Church Cove oli myös lähes tyhjä: Tony ja ino löytyivät kuitenkin tuttuun tapaan.

Päivät olivat todellakin alkaneet toistaa itseään pahemman kerran. Vielä kun seuraavaksi yöksi oli luvattu kovaa sadetta, päätimme lähteä purkamaan teltan jo nyt, kun se kerrankin oli kuiva. Maksettuamme yöpymisemme (saimme syystäkin hieman alennusta, kun suihkut eivät olleet toimineet koko aikana), lähdimme matkaan kohti pohjoista. Vain noin tunnin ajon jälkeen tuli Paulille viimein viesti, jollaista olimme koko reissun odottaneet: ”MEGA”! Walesissa oli havaittu varmistamaton sinihaikara. Varmistamaton siksi, ettei kukaan tunnettu harrastaja ollut sitä vielä havainnut. Mainittakoon, että Walesissa havaittiin neljän päivän ajan varmistamatonta siperianrastastakin – ihmeellisen huono on brittien tiedotussysteemi! Kuitenkin nyt noin tunnin ajon jälkeen tuli sinihaikarasta varmistus, lintu oli yhä paikalla ja laji väitettiin varmistuneen!

Meillä oli enää noin tunti valoisaa aikaa ja olimme yhä aivan liian kaukana Walesista, mutta teimme päätöksen lähteä paikalle ja yöpyä siellä autossa, jotta olisimme aamulla saman tien pelipaikalla. Matka oli pitkä, joten vasta ennen puoltayötä olimme perillä Walesin lounaisnurkassa sijainneessa Kidwellyn kylässä, jonka lounaispuolella haikara oli havaittu Carmathen Bayn pienen Gwendraethin lahden pohjukassa. Sullouduimme autossa makuupusseihin ja yritimme saada unen päästä kiinni.

Walesissa

25.10. Yö oli tuskainen, sillä autossa nukkuminen oli mahdotonta – Paul siirtyikin varsin pian ulos kuravelliin nukkumaan. Toinen bongariporukka saapui paikalle noin viiden aikaan ja aamuhämärässä herättyämme oli parkkipaikalla neljä autoa, joka oli tietenkin aivan liian vähän! Suomessa opastettavanamme ollut kova WP-pinnamies Richard Bonser oli kuitenkin paikalla ja jutustelun lomassa selvisi, että emme kuitenkaan olleet aivan oikealla paikalla – mitä sitä turhaan ajo-ohjeita Brittien ensimmäiselle sinihaikaralle ilmoittamaan? Päätimme kävellä rantapengertä pitkin kohti oikeaa paikkaa ja lahden pohjukassa näimmekin kymmeniä bongareita paikalla. Päätimme jäädä staijaamaan lahden pohjukan tyvelle, sillä laskuveden takia pohjukkaan muiden bongareiden tavoin meneminen olisi ollut aivan turhaa. Mielestämme olimme nyt paljon paremmissa asemissa vastaanottamaan pohjukkaan nousuveden ajamia lintuja.

Lahdella oli mukavasti lintuja, mutta päähuomio meni silkkihaikaroiden tuijottamiseen. Nuori sinihaikarahan ei kovin paljon eroa silkkihaikarasta, joita lahdella lennähteli runsaasti. Silkkihaikaroita oli aina vain lyhyesti lennossa näkyvissä, kunnes ne taas laskeutuivat vuoroveden muokkaamiin ojiin katveeseen. Ainakin 40 silkkihaikaraa tuli parin tunnin aikana tarkistettua, kunnes alkoi sataa ja sitten vielä tuulla aivan järkyttävän kovaa. Tällöin paikalle saapuneiden noin 170 bongarin tavoin päätimme lähteä autoon kuivattelemaan. Me kuitenkin, toisin kuin valtaosa muista, emme jääneet vain autoon istumaan, vaan päätimme lähteä tsekkaamaan muita läheisiä lahtia, josko sinihaikara löytyisi jostain muualta.

Valitettavasti tuuli oli niin käsittämättömän kova, ettei lahtien koluamisesta meinannut tulla mitään. Jokunen uusi silkkihaikara löytyi, mutta viimein tuuli oli niin kova, että ilmassa lentänyt hiekka tunki silmiin ja optiikka alkoi olla vaarassa. Niinpä päätimme mennä syömään Ferrysideen pieneen aamiaispaikkaan, jonka aamiainen ei ollut pieni! Täällä törmäsimme myös Kuwaitissa tapaamaamme Lee Gregoryyn, jonka kanssa vaihdoimme kuulumisia.

Puoliltapäivin palasimme alkuperäiselle havaintopaikalle, jossa vietimme koko loppupäivän aina kuuteen saakka, jolloin taas alkoi sataa kaatamalla. Silkkihaikaroita näkyi koko ajan, mutta valitettavasti päivä oli niin synkkä ja nousuvesi niin myöhään, että haikarat eivät edellispäivän tavoin ajautuneet nousuveden myötä pohjukkaan, vaan suurin osa lähti suoraan yöpymään jonnekin muualle. Sinihaikaraa ei siten löytynyt, mutta Walesin-pinnoja tuli reilut 50 mukavimpina 2 päällemme raakkuen tappelemaan saapunutta muuttohaukkaa, ampuhaukka, sinisuohaukka, metsäviklo, kuningaskalastaja ym. Paikalla kävi päivän aikana ainakin 500 bongaria ja liikennettä oli koko ajan, sillä osa kävi vain kääntymässä paikalla ja koko ajan oli porukkaa tulossa ja menossa. Bongarijoukko oli kirjavaa ja uskaltanen sanoa, että kovia orneja oli joukossa huomattavan pieni prosentti. Koko ajan oli sellainen tunne, että mikäli sinihaikara jossain lennähtää, pitää se huomata itse. Bongausporukassa tiukkapipoisuus oli myös kaukana, väki rupatteli koko ajan eikä illallakaan oikeastaan kenenkään eleistä ja ilmeistä huomannut pettymystä. Sinihaikaraa ei enää paikalla havaittu (ja liekö lopulta paikalla koskaan sellaista ollutkaan, sillä lintua ei kuitenkaan hyväksytty Britannian lajilistalle. Aiemmin syksyllä Irlannissa laji oli toki havaittu).

Illalla me lähdimme kohti Bostonia, jossa olimme rättiväsyneinä noin klo 23.00. Pikaisen suihkun jälkeen olimme valmiit unten maille.

Ei löydy pinnoja ei

26.10. Koskapa olimme onnistuneet viettämään jo reilut 10 päivää Iso-Britanniassa ilman ainoatakaan WP-pinnaa, herättyämme, pakattuamme ja hieman aamupalaa naposteltuamme, päätimme noin klo 9.00 lähteä King’s Lynnin läheiselle kultafasaanipaikalle kokoilemaan, josko saisimme edes säälittävän tarhalinnun pinnoihimme. Samalla otimme jo kaikki tavaramme mukaan, sillä iltapäivällä paluulentomme lähtisi Stanstedista kohti Tamperetta.

Eipä ollut suurikaan yllätys, että juuri kun olimme pääsemässä kultafasaanimetsikköön, alkoi sataa oikein kunnolla. Silti päätimme komppailla metsissä tunnin verran, mutta havainnot jäivät harmaaoravaan sekä metsä- ja kuusikauriiseen, puukiipijään ja pariin tavalliseen fasaaniin.

Kävimme vielä tutustumassa RSBP:n ehkäpä kuuluisimpaan lintukohteeseen, Washin etelärannalla sijaitsevaan Snettishamiin, jossa näimme mm. jokusen avosetin, kuulimme silkkikerttusen, pääsimme ihailemaan kaukana pellon yllä liihotelleen tornipöllön saalistelua sekä ihmettelemään käsittämätöntä ihmispaljoutta, joka paikalla oli lintuja tarkkailemassa! Vierailimme pikaisesti myös keskuksella, jossa oli mainio kirjakauppakin, mutta valitettavasti matkakassa oli jo huventunut ja matkatavaroiden kanssa oli jo tullessa ollut ongelmia, joten kirjaostokset jäivät yhteen.

Lopulta lähdimme kohti Stanstedia, jossa olimme kolmen jälkeen. Hyvästelimme Paulin ja Keeleyn ja kävelimme lentoasemalle kiertelemään ja syömään. Lopulta ruokailussa meni niin kauan, että saimme juosta lähtöterminaaliimme, josta koneemme lähti klo 17.50.

Tampereelle laskeuduimme Suomen aikaa klo 22.30 ja pitkän ajorupeaman jälkeen olimme kotona Parikkalassa klo 03.00 aamulla. Muutaman tunnin unien jälkeen oli edessä paluu arkeen ja töihin.

J.A.