Aihearkisto: Intia

Intia, Rajasthan ja Gujarat 5.-18.2. 2025

Reissuun taas

3.2. työpäivän päätyttyä pakkailin vielä tavaroita ja Hannan palattua töistä puhelimme vielä pitkän WhatsApp-puhelun vanhan ystäväni kanssa Ugandaan. Juteltavaa riitti ja lopulta minulle tuli kiire ehtiä junaan. Hanna heitti minut rautatieasemalle, josta junani lähti klo 16:31.

Tikkurilassa vaihdoin lentoasemalle vievään paikallisjunaan ja lentoasemalla suuntasin Comfort Xpress hotellille, josta sain varaamani huoneen. Sitten suuntasin lentoasemalle syömään ja lopulta pääsin nukkumaan ajoissa.

4.2. herätys oli taas kerran aivan epäinhimillisen aikaisin ja viideksi käppäilin aseman aulaan, josta löytyi jo koko muu reissuporukkamme: Vesa Jouhki, Andreas Uppstu, Matti Soini, Gustaf Nordenswan sekä Frans Silvenius.

Asemalla oli varsin rauhallista, joten aika pian olimme päässeet eroon matkalaukuistamme, läpäisseet turvatarkastukset ja odottelemassa Lufthansan lentoamme lähtöportilla. Koneemme lähti klo 7:00 Frankfurtiin, jonne laskeuduimme paikallista aikaa vähän ennen aamuyhdeksää.

Saksan maalla ei näemmä pelleillä turvatarkastusten kanssa, mutta lopulta pääsimme taas lähtöaulaan odottelemaan seuraavaa lentoamme. Lopulta Lufthansan lento Delhiin lähti puolisen tuntia myöhässä noin klo 13:30.

Lento oli pitkä eikä elokuvatarjonta päätä huimannut. Onneksi sain lopulta vähän nukuttuakin ennen kuin lentomme laskeutui Delhin lentokentälle vuorokauden jo vaihduttua reilua tuntia aiemmin.

Delhin lähistöllä

5.2. matkatavaramme tulivat kuin tulivatkin perille, vaikka Matin laukkua odotellessamme ehdimme jo hieman huolestua. Asemalla oli yllättävän rauhallista ja lopulta pääsimme monimutkaisten muodollisuuksien läpi terminaalimme pääaulaan.

Istuskelimme väsyneinä aulassa odottelemassa reissumme pääorganisaattoria Sathyan Meppayuria, joka oli saapumassa samaiselle lentokentälle omalla lennollaan kotikulmiltaan Keralan suunnalta. Lopulta saimme yhteyden Sathyaniin ja pienten etsiskelyjen jälkeen löysimme hänet sekä toisen oppaamme Sunil Kumarin ja pääsimme raahaamaan tavaroitamme isolle autollemme, jolla tapasimme myös reissumme kuskimme.

Maisema oli näin aamuyöllä vielä aivan pimeä, mutta Delhin valoissakin näki, että ilma oli saasteista sumuinen. Lähdimme ajamaan kohti ensimmäistä retkikohdettamme Delhin lounaispuolella. Lopulta parkkeerasimme tien varteen, sillä vielä oli aivan pimeää. Jotkut onnistuivat jopa nukkumaan hieman ennen kuin ajoimme vielä pikkumatkan ennen kuin parkkeerasimme Haryanin Gurugramin (Gurgaon) Budheraan.

Nousimme autosta vesialtaan vieressä ja pikkuhiljaa aamu alkoi valjeta ja saatoimme tunnistaa reissupinnalistallemme ensimmäiset vesilintu- ja kalhaajalajit. Jatkoimme kuitenkin pian kävelyä Andreaksen ebirdistä tonkimaa paikkaa kohti. Lopulta pääsimme ruovikkoisen kanavan varteen ja aloimme kuulostella toiveissamme olleita naamiopussitiaista (coronatus) ja nepalinmetsäkerttusta.

Ensimmäiseksi eliksekseni sain intianiibiksen ja pienen kävelyn jälkeen löysimme ensimmäiset viirupensastimalit ja sitten kanavan varresta pienen parven indusinvarpusia, josta napsahti elis muillekin. Ylitsemme lentäneet lyhytvarvaskiurun näköiset linnut kuulostivat todella oudoilta ja vasta vähän myöhemmin tajusimme, että alueella talvehtii karakoruminkiuruja (acutirostris). Löysimme myös useita priinialajeja sekä pari kashmirinuunilintua ym. sekä näimme muutamia pakistaninpalmuoravia.

Haaveenamme olleet harvinaisuudet pysyivät kuitenkin piilossa, kunnes lopulta kuulimme pari varsin selvää pussitiaisen vihellystä. Emme kuitenkaan löytäneet lintua näkyville ja lopulta jäi kuitenkin fiilis, että havaintotilanne oli ollut turhan nopea.

Kävimme toisessakin ebird-pisteessä, mutta tämä vaikutti aika paljon huonommalta. Tapasimme kuitenkin muutaman paikallisen harrastajan, jotka kertoivat, että nepalinmetsäkerttusia oli kuultu viimeisen kerran paria viikkoa aiemmin. Joko ne olivat siis lähteneet tai hiljentyneet. He olivat kuitenkin menossa alkuperäiseen paikkaan, joka oli se missä olimme aiemmin olleet, yrittämään lintuja, joten päätimme seurata heitä.

Paikalle päästyämme kuulimme ja näimme lyhyesti niin silkki- kuin osmankäämikerttusen, kunnes kuulin taas aivan selvän naamiopussitiaisen (coronatus) äänen. Soittelimme linnulle atrappia ja se vastaili hyvin muttei tullut yhtään sen lähemmäksi. Niinpä emme tätä lintua nähneet mutta olimme kaikki kuulleet sen oikein hyvin. Paikalliset kertoivat, etteivät olleet lintua koskaan nähneet, vaikka kävivät paikalla usein – melkoinen kähmy siis kyseessä.

Koska nepalinmetsäkerttusta ei löytynyt, kiertelimme paikalla vielä vähän kävellen ja löysimme pari himalajankirvistä sekä lisää viirupensastimaleita ym. ja saipa joku eliksen mustafrankoliinistakin ja kotoinen käenpiika oli myös mukava havainto. Retkipinnoja tietysti ropisi muutenkin mukavasti.

Lopulta jatkoimme Chandun kosteikkoalueen rantaan, josta löysimme heti parven tiibetinhanhia ja niiden seurassa loikoili jo pitempään paikalla viihtynyt tosi kova Intian pinna – kiljuhanhi!

Laitoimme muutaman kaukoputken pystyyn ja rannasta löytyi muutamia kymmeniä jokitiiroja, mukavasti kahlaajia, mm. 200 pitkäjalkaa, pari avosettia ja kymmenkunta pikkutylliä, muutama naurulokki sekä runsaasti sorsia ym.

Mutta aikataulu alkoi painaa päälle ja oli lähdettävä jatkamaan matkaa. Takaisin isompia teitä kohti ajaessamme tarkistimme vielä aamuiset altaat, joilta nyt päivän valossa löytyi kyhmynokkasorsa (melanotos) sekä runsaasti lisää kahlaajia.

Seuraavaksi suuntasimme Sultanpurin kansallispuiston aidan vierustalle, jossa tien varressa käppäilemällä yritimme kauheassa liikenteen melussa löytää afganistaninuunilintua. Pienen hakemisen jälkeen kuulimmekin oikeanlaista ääntä mutta ainoa uunilintu, jonka löysimme näkyville oli tutumman näköinen idänuunilintu. Otin äänitystä myös siitä paremman kuuloisesta linnusta, joten ehkä laji vielä varmistuu? Tien varressa näimme vielä isopensastimalin sekä huppuviidakkoharakan.

Kohti Rajasthania

Lopulta oli lähdettävä pitkälle siirtymälle ja matkaan päästyämme näimme Haryanan osavaltion puolella vielä idänmehiläishaukan. Matka jatkui hitaasti rekkojen täyttämillä teillä halki roskaisten kylien ja kaupunkien muoviroskaa syöviä lehmiä väistellen kohti etelää ja havainnot jäivät lähinnä ränsistyneiden talojen katoilla ja muureilla keikkuneihin reesusmakakeihin.

Muutaman tunnin ajon jälkeen stoppasimme Uttar Pradeshin osavaltiossa tien varteen peltojen keskellä ja Sunil osoitti meille pellolta pienen parven saruskurkia! Läheiseltä lätäköltä löysimme myös muutaman kyhmynokkasorsan (melanotos), intianviheltäjäsorsan, intian- ja jaavanmerimetsoja ym.

Lopulta vielä tunnin verran ajettuamme ja ylitettyäemm matkalla Rajasthanin rajan, saavuimme Bharatpuriin, jossa olimme niin myöhään, ettei alkuperäisen ohjelman mukaiselle iltaretkelle ollut enää aikaa (toki olimme muuttaneet aamun ohjelman ihan uudenlaiseksi ihan omin päin). Kurvasimme aivan Bharatpurin Bird Sanctuaryn vieressä sijainneen Hotel Sunbirdin pihaan ja saatuamme huoneet oli aika tehdä iltahuuto saman tien, ennen illallista.

Chambalin jokiretki

6.2. lähdimme aamulla liikenteeseen viideltä aamiainen hotellilta mukaan pakattuna ja puolentoista tunnin ajon jälkeen parkkeerasimme Dholpurin länsipuolella sijainneelle pensaikkoiselle aroalueelle. Vielä oli hieman hämärää, mutta lähdimme silti koko porukalla komppaamaan aluetta. Heti löytyi muutama intianhyyppä mutta sitten meni aika pitkään ennen kuin löysimme mitään mielenkiintoisempaa. Yleisesti ottaen alueella oli varsin vähän lintuja mutta lopulta Vesan jaloista lähti liikkeelle pari etsimäämme intianpensaskiurua.

Aamupalaa tien varressa syödessämme näin tien varresta lentoon pompanneen linnun, joka lensi aivan maata viistäen suoraan poispäin pensaikoiden taakse kadoten. En lainkaan tajunnut, mistä lajista oli kyse ja epäilin ensin nuorta arovarpushaukkaa, mutta komppaamaan lähdettyämme löysi Andreas samaisen linnun ja se varmistui haukkakäeksi.

Reissupinnalista tietysti kasvoi mutta mainittavampia havaintoja taisi olla vain paikallisesti harvinainen kyyryhaikara (atricapilla), pari aasianrakonokkaa, pari pronssijassanaa, yksi pitkäpyrstöjassana sekä sinirastas. Myös viidakkopensasviiriäinen kuultiin.

Melko pian liikkeelle lähdettyämme stoppasimme Chandpurin kylässä todetaksemme tumman varpuslinnun mustaleppälintunaaraaksi, mutta yllättäen lähipuusta lähti lentoon pari intiantokoa. Ja pienen ajon jälkeen löytyi etsimämme tumma varpuslintu ja pääsimme katsomaan ja kuvaamaankin pihataskua. Ja seuraavalla stopilla näimme vielä isopensastimalinkin.

Sitten oli aika lähteä kohti National Chambar Sanctuarylle varaamaamme veneretkeä. Vaihdettuamme nippa nappa Madhya Pradeshin osavaltion puolelle ja ajaessamme alas Chambaljoen varteen ison sillan pieleen, näimme muutaman riikinkukon sekä pari kultashakaalia. Parkkeerattuamme tapasimme saman tien venekuskimme, jonka perässä lähdimme kohti jokivenettämme.

Veneeseen päästyämme lähdimme saman tien liikenteeseen, mutta emme päässeet kauas, sillä heti ensimmäisellä pikkusaarella oli vaikka sun mitä katsottavaa ja kuvattavaa! Ensin huomiomme kiinnittyi vähemmän yllättäen muihin kuin lintuihin, sillä rannassa loikoili aivan valtavia gangesingaviaaleja sekä suokrokodiilejä!

Mutta oli samaisella saarella lintujakin, pari omituisen näköistä intianpaksujalkaa, muutama jokihyyppä sekä pari mustavästäräkkiä.

Jatkettuamme jokea pitkin kohti etelää näimme pari ruostesorsaa, nuoremman puoleisen mustapäälokin, pari pikkukorppikotkaa ja sitten Andreas äkkäsi riutalla loikoilleen yksinäisen tiiran, joka oli kuitenkin niin pahassa vastavalossa, ettemme me muut pahemmin kiinnittäneet siihen huomiota, sillä huomiomme oli kiinnittynyt edessämme siintäneeseen hiekkasaareen, joka näytti olevan täynnä lintuja. Niinpä jatkoimme kohti tätä saarta ja lopulta laskimme siltä 123 intiansaksinokkaa. Mutta näiden seassa ei ollut ainoatakaan tiiraa, joten aloimme hieman huolestua.

Andreas katseli kuvia vastavalossa aiemmin kuvaamastaan tiirasta ja piti lintua etsimänämme mustavatsatiirana. Mutta etelää kohti veneiltyämme lensi ylitsemme vain kolme jokitiiraa. Taivaalla kaarteli vuorikotka idänlehmähaikara kynsissään ja kohta näimme toisen linnun pesällään.

Onneksi lopulta venekuskimme löysi kaukana rannassa lepäilleen yksinäisen tiiran. Lähestyimme lintua varovasti ja saimme sen määritettyä mustavatsatiiraksi, jota pääsimme kuvaamaankin ihan mukavasti. Sitten olikin aika lähteä palailemaan kohti satamaa. Lähempi mustavatsatiira oli yhä riutallaan ja näimme senkin nyt paremmin ja kohta äkkäsin vielä kolmannenkin linnun.

Satamaan päästyämme näimme vielä arohiirihaukan ja ihmettelimme suurelta sillalta jatkuvasti tippuneita roskia. Sillan verkkoaidassa oli pieni aukko, josta paikalliset olivat tiputamassa roskia jokeen. Sieltä näytti tippuvan kaikkea mahdollista tauluista huonekaluihin. Lopulta oli aika kiitellä venekuskimme ja lähteä palailemaan kohti Bharatpuria.

Mutta taaskaan emme ajaneet suorinta reittiä vaan olimme ihan keskenämme lisänneet reittiimme vähän mutkaa. Onneksi liikenne oli yllättävän sujuvaa eikä kiertoomme mennyt ihan kauheasti ylimääräistä aikaa ja lopulta näimme Bayanan kielekkeen edessämme ja saman tien näin kielekkeen edustalla lentävän ison korppikotkan. Niinpä ajoimme kiiruusti kielekkeen alle ja onneksi tämä todella uhanalainen intiankorppikotka löytyi saman tien lentämästä kielekettä vasten. Löysimme kielekkeeltä muutaman korppikotkan lisää ja näitä tovin katseltuamme ja kuvailtuamme oli jatkettava matkaa.

Bharatpur Bird Sanctuary

Lounaan jälkeen oli hotellimme pihassa rivi riksan tapaisia sähköisiä kolmipyöräisiä sähkökulkuneuvoja, joihin meidät ohjattiin nousemaan pareittain. Parin sadan metrin ajon jälkeen meille hankittiin Bharatpurin Geoladeo Ghanan kansallispuiston portilta liput ja kohta ajelimme hyvää asfalttitietä sisälle puistoon.

Kaikesta huomasi, että aikataulumme oli turhan tiukka ja niinpä keulassa ajaneen paikallisoppaamme johdolla stoppasimme vain välttämättömissä kohdissa vaikka lintuja oli joka puolella! Ohitettuamme ties kuinka monta tien varren metsikössä hiippaillutta upeaa riikinkukkoa stoppasimme pointsaamaan reissupinnaksi brahmanpöllön. Seuraavan stopin pöllö olikin sitten pinna, mutta sepelpöllönen (bakkamoena) oli niin taidokkaasti piilossa puun siimeksessä, ettei sitä juuri päässyt ihailemaan, mutta onneksi kohta oli tarjolla paljon paremmin näkyvillä ollut, pesäkolostaan kurkistellut yksilö.

Ohitimme vauhdikkaasti muutamat nilgait sekä pari aksiskaurista, jotka piilottelivat puskien takana. Kosteikoilla tien molemmin puolin näkyi aivan tolkuttomasti sorsia, haikaroita ja merimetsoja ym. ja lopulta pysähdyimme niitä katsomaan. Aasianiibishaikaroita oli aivan satoja mutta myös mm. 800 harmaasorsaa, 300 punapäänarskua, 100 tukka- ja 5 ruskosotkaa, 2500 noki-, 200 lieju- ja 100 sulttaanikanaa (poliocephalus), 50 pikku-uikkua ym. ynnättiin. Parempia lajeja olivat kaukana muiden haikaroiden seassa ollut yksinäinen aasiansatulahaikara, muutama ylitsemme lentänyt aro- ja keisarikotka, reissun ensimmäiset valkoposkibulbulit ym. Kosteikolla kahlaili lehmien ja vesipuhveleiden ohella myös useita nilgaita. Paikalla olisi helposti viettänyt useamman päivän lintuja ihastellen ja kuvaillen, mutta me jatkoimme pian ajelua.

Seuraavalla stopilla puskan sisältä löytyi erittäin piilotteleva mustapikkuhaikara ja eipä aikaakaan, kun kuvailimme paremmin näytillä ollutta kiinanpikkuhaikaraa. Ohi mennen kuvia tuli napsittua muistakin haikaroista. Mutta kohta ajo taas jatkui ja lopulta stoppasimme tien päässä, josta jatkoimme kapeaa polkua pitkin kävellen.

Haimme jonkin aikaa ruskosuokanaa mutta valitettavasti lintu oli tällä kertaa liian piilotteleva eikä sitä löytynyt. Ilta alkoi jo hämärtää ja ensimmäiset puissa pää alaspäin roikkuvista intianlentäväkoirista alkoi jo ottaa siipiä alleen. Ihasteltimme kuitenkin vielä jonkin aikaa upeita lintumääriä ennen kuin lopulta oli lähdettävä palailemaan kohti porttia.

Paluumatkalla stoppasimme vielä kuvaamaan toista, paremmin näkyvillä ollutta mustapikkuhaikaraa ja näimme pikaisesti noin 50 pelikaanin parven, joka laskeutui kauas järvelle.

Yritimme vielä kysellä mahdollisuutta päästä hoitamaan harmaahuuhkajaa, joita tiesimme bongatun alueella pesältään, mutta jostain syystä tämän todettiin olevan meille nyt mahdotonta. Koskaan emme oikein saaneet selitystä, miksemme päässeet tätä yhtä toivelajiamme bongaamaan. Niin ennen kuin jälkeen reissumme lintuja oli kyllä ebirdin mukaan hoidettu.

Kiireinen retkipäivä oli lopulta ohi, kun parkkeerasimme ajopelimme hotellin pihaan ja vuorossa oli taas Vesan johdolla pidetty nopea iltahuuto sekä illallinen – ja nukkumaan päästiin taas mukavan aikaisin.

Pikku detour

7.2. edessä oli taas täysin alkuperäisestä ohjelmastamme poiketen kauhea ajopäivä. Lähinnä ”Gussen” toiveissa oli ollut nähdä Intian endeemi, jolle olisi ollut kohtuullisen hyviä paikkoja lähempänäkin, mutta Sunilin tiedossa ollut paras paikka oli varsin kaukana. Niinpä lähdimme kaikki tavarat mukanamme ajamaan kohti lounasta ja Ranthamboren kansallispuistoa. Ja minullehan tämä ”detour” myös kelpasi, sillä Ranthambore on yksi parhaista paikoista Intiassa nähdä tiikeri!

Ajoa riitti mutta onneksi itsekin sain matkalla vähän nukuttua. Matkan varrella havainnot jäivät pariin lennossa näkyneeseen intiantokoon ja aasianturturikyyhkyyn sekä reissun ensimmäisiin hanumaaneihin.

Ranthamboreen päästyämme ostimme portilta liput suojelualueelle ja lähdimme ajamaan metsän siimekseen. Vastaan tuli aivan tolkuttomasti tiikeribongaajien isoja autoja matkalla aamupalalleen.

kirjopyyfasaani

Lopulta emme ehtineet ajaa kuin korkeintaan pari kilometriä, kun saavuimme kallioiseen kohtaan, jonka Sunil sanoi olevan hyvä paikka kohdelajillemme kirjopyyfasaanille – ja lähes saman tien hän löysi pariskunnan. Linnut olivat hieman piilossa mutta onneksi liikkuivat pikkuhiljaa näkyville ja koko porukkamme pääsi ihastelemaan näitä kirjavia kanalintuja ja Andreaksen kanssa tietysti otimme myös kuvia.

Todella pitkä ajomme oli siis palkittu ja itse huokaisin, sillä ajattelin meillä olevan nyt hyvin aikaa myös tiikerin etsimiseen. Jatkoimmekin ajoa sisemmäs puistoon mutta sitten yhtäkkiä teimmekin U-käännöksen ja lähdimme ajamaan pois kansallispuistosta. Ja lopulta ajoimme ulos porteista ilman, että kukaan oppaista olisi selittänyt asiaa meille millään tavalla. Ei siinä piispahaikara (episcopus) tai nisäskäseliksiksi nähdyt pari sambarhirveä ja ruostemungo kauheasti lämmittäneet.

Ja kohta ajoimme helkutin tylsän näköiselle kivikkoiselle ja piikkipuskaiselle kumpareelle komppaamaan aavikkopensasviiriäistä. Ei siinä piikkien lävistäessä kengänpohjia olisi pieni ruppainen kanalintu meikäläistä välttämättä hirveästi piristänyt, kun haaveet olivat jo olleet raidallisessa kissapedossa.

Ja eihän sieltä tunnin hikisellä komppauksella tietenkään mitään aavikkopensasviiriäistä löytynyt. Sentään kauhean piikkipuskan keskellä piilotellut tummapyyjuoksija nähtiin ja itse näin ylitsemme lentäneen aasiankalliopääskyn. Muita havaintoja olivat kupariseppä, 20 isokaulus- ja 50 luumupääkaijaa sekä 10 isopensastimalia ym.

Siirryimme vielä komppaamaan toistakin kuivaa aluetta aavikkopensasviiriäisen toivossa ja täältä löysimme sentään noin 30 paksujalan (indicus) parven. Olisin kyllä vähintään 29 näistä vaihtanut tiikeriin…

Puolilta päivin olikin sitten aika aloittaa pitkä ajo luoteeseen kohti Jaipuria. Matkaan pakatun lounaan söimme Deeppurassa olleen altaan vieressä. Altailla oli mukavasti vesilintuja, kahlaajia, haikaroita ym. muttei mitään kauhean erikoista. Ja pian matka jatkui taas…

Lopulta saavuimme Jaipuriin ja majoituksemme Hotel Arya Niwas oli jostain syystä aivan tämän valtavan, kolmen miljoonan asukkaan Rajasthanin pääkaupungin keskustassa.

Tal Chhapar

8.2. lähdimme liikenteeseen jo aamukolmelta, sillä edessä oli taas pitkä ajo luoteeseen ja Tal Chhapariin. Matkalla onnistuin taas hieman torkahtaakin ja perillä olimme juuri sopivasti aamun sarastaessa.

Andreaksella oli taas tarkka piste tärkeimmälle kohdelajillemme ja niinpä porukkamme lähti vauhdilla talsimaan tätä pistettä kohti.

Puoliaavikkoalueelta löytyi saman tien parvi pensastimaleita (caudata) mutta niitä ei pahemmin pysähdytty katselemaan vaan kovemman pinnan kiilto oli kaikilla silmissä. Totesin porukkamme kävelevän vähän turhankin laput silmillä ja jäin itse hidastelemaan ja katselemaan, missä voisi olla hyvä paikka kohdelajillemme näin aamun sarastaessa kylmän yön jälkeen. Löysinkin pienen metsikön reunasta isompia puita, joihin aamun ensimmäiset auringonsäteet osuivat. Matti oli myös jäänyt hieman muista jälkeen ja huikkasinkin Matille, että: ”Jos olisin itse etsimämme laji, olisin noissa puissa”. Ja viisi sekuntia myöhemmin löysin etsimämme intianhelmikiipijän!

Lintu lennähti kauemmas seuraaviin puihin ennen kuin kaikki porukastamme ehti paikalle, mutta löytyi onneksi pian uudelleen ja pääsimme koko porukalla katselemaan tätä tärkeää target-lajiamme. Kiipijä pysyi katseltavana ja kuvattavana vain minuutin-pari ennen kuin jatkoi pienen aukean yli toiseen metsikköön.

Aukealla oli iso lauma besoaarigaselleja, joita juoksenteli välillä vauhdikkaasti ohitsemme. Muutama komea tumma koiras taalusteli rauhallisesti rinta ylväästi korostetun pystyssä. Alueella oli myös korppikotkaruokintaa ja haisevia lehmän raatoja lojui siellä täällä.

Pikkukorppikotkia näkyi useita ja ylistemme lensi myös komea munkkikorppikotka. Porukkamme levisi kävelemään ympäri aluetta ja haviksia alkoi ropista lisää. Valko-otsaviuhkoja löytyi useita, intianpikku- ja isolepinkäinen, helmiselkätikka ja tarhavarpusia. Intianhelmikiipijöitäkin löytyi pari lisää, mutta ne eivät juuri pysähtyneet ihailtaviksi.

Lähdettyämme liikenteeseen äkkäsimme liikkuvasta autosta puun latvasta parven huiluviherkyyhkyjä. Sitten jatkoimme ajoa tavoitteenamme löytää paikka, josta nähdä Tal Chhapar Sanctuaryn suojelualueen sisäpuolelle, jossa oli viime aikoina nähty niin intianjalo- kuin palmuhaukkoja. Meillä ei kuitenkaan ollut aikaa mennä suojelualueen sisäpuolelle kiertelemään, joten stoppasimme eräälle aukealle alueen aitojen ulkopuolelle. Paikasta olisi ollut ihan hyvin näkyvyyttä joka suuntaan, mutta jostain syystä paikka ei porukallemme kelvannut ja aika pian jatkoimme matkaa kohti länttä.

Jorbeer

Ajoa riitti taas muutama tunti mutta onneksi matkan varrella vihdoin paukahti, kun näimme liikkuvasta autosta ison falcon lentämässä. Onneksi lintu jäi kaartelemaan suoraan yläpuolellemme ja pääsimme kuvaamaan tätä intianjalohaukkaa. Ja matkan jatkuttua löysimme kohta toisenkin intianjalohaukan, joka laskeutui sähkötolpassa olleelle pesälleen.

Lopulta kurvasimme Jorbeerin kaatopaikan liepeille, jonka voimalinjoilta löytyi heti valtava parvi kyyhkyjä – eivätkä nämä olleet mitä tahansa kyyhkyjä vaan Keski-Aasiasta tänne talvehtimaan tulleita aasianuuttukyyhkyjä! Kuvailimme kyyhkyjä tovin ja saimme laskettua niitä aika tarkalleen 2000 lintua.

Kaatopaikan suunnassa lenteli runsaasti niin kotkia kuin korppikotkiakin ja päätimme jatkaa korppikotkakeskukselle, jonka portille pian parkkeerasimme. Jostain kumman syystä me emme kuitenkaan menneet sisään keskukselle, josta olisi ollut paljon paremmat näkymät alueelle ja tietysti siellä olisi päässyt kuvaamaan lintuja lähempää. Me kuitenkin jouduimme jäämään aitojen ulkopuolelle ja näin kuvaamaan aika kaukana lentäneitä kotkia.

Pikku- ja hanhikorppikotkia sekä aro- ja keisarikotkia oli mukavasti ja löytyipä parvien seasta myös munkkikorppikotkia, yksi kattohaikara ja lopulta ainakin yksi himalajankorppikotkakin. Näimme myös valtavan noin 5000 punakottaraisen parven lennossa!

Sitten edessä oli vielä muutama tunti ajoa lounaaseen. Itse näin auton ikkunasta pari louhikkotaskua ennen kuin lopulta saavuimme Kheechaniin, jossa majoituimme Kurja Resortiin.

Neitokurkia – paljon!

9.2. saimme nukkua hieman pitempään ja hämärissä siirryimme pikkumatkan keskellä kylää olleelle rakennukselle, jonka isäntä päästi meidät kipuamaan rappusia pitkin kattoterassilleen. Viereisellä tontilla oli tyhjä aidattu jalkapallokenttämäinen alue, jolle neitokurjet saapuisivat pian ruokailemaan.

Koska vielä oli turhan aikaista, tarjosi isäntä kahvinjuojille kahvia sekä esitteli paikasta tehtyjä lehtileikkeitä, joita oli kansiokaupalla. Kohta neitokurkiparvia alkoi saapua kiertelemään kylän päälle mutta ne kuitenkin laskeutuivat vielä kauemmaksi kylän laitamilla olleelle puoliaavikkoiselle pensaikkoalueelle. Ensimmäisen jalkavaivaisen neitokurjen laskeuduttua ruokailemaan meni vielä aika pitkän aikaa ennen kuin muut alkoivat saapua paikalle.

Lopulta alkoi kunnon rynnistys ja kenttä alkoi pikkuhiljaa täyttyä neitokurjista! Kuvaamisen kannalta aamuvalo oli todella hankala ja en ainakaan itse ollut tyytyväinen kuvieni laatuun ja tietysti se osa porukastamme, jotka eivät kuvanneet ja olivat jo pinnansa saaneet, alkoivat kärsimättöminä haluta aamupalalle.

Valo oli koko ajan muuttumassa paremmaksi ja paremmaksi mutta osa porukasta oli jo kyllästynyt kurkiin ja seisoskelemassa kadulla automme vieressä. Niinpä meidän piti Andreaksenkin kanssa pakata kimpsumme ja lähteä, vaikka olisimme mieluusti kuvailleet tällä ainutlaatuisella paikalla vaikka kuinka pitkään.

Aamupalan jälkeen pihamaastosta löytyi ensimmäinen koko porukalle näyttäytynyt louhikkotasku ja sitten meillä olikin taas edessä pelkkää ajoa kohti länttä ja Jaisalmeria. Matkan varrella näkyi lisää louhikkotaskuja, pari savannihietakyyhkyä, savannikotka, käärmekotka sekä hiirihaukka ym.

Aavikolle

Jaisalmerissa kuvasimme maailmanperintökohteeksikin valitun, vuonna 1156 rakennetun kukkulalinnoituksen sekä kävimme syömässä ja sitten jatkoimme vielä länteen keskelle aavikkoa.

Koska aurinko ei vielä ollut laskeutunut suuntasimme vielä Desert National Parkin portille, jolla ei ollut ketään, joten jatkoimme suojelualueen sisäpuolelle, jossa pian stoppasimme komppaamaan hyvän näköistä aavikkoa. Lintuja oli vähän mutta parhaina löytyi punapyrstölepinkäinen, pari aavikkokerttua sekä kaukana aavikon yllä lentänyt korppi. Ylänkö- ja lyhytvarvaskiuruja näkyi isoja parvia. Näimme myös ensimmäiset persiangasellit sekä pari piikkipyrstöliskoa.

Loppumatkasta näkyi vielä lisää aavikkolintuja ja Samin hiekkadyynien liepeillä runsaasti turistiajelua odottelevia dromedaareja. Jatkoimme ajoa aika huonokuntoista tietä keskellä aavikkoa sijainneelle Prince Desert Campin telttaleirille, jossa meidät otti vastaan kaunis perinteiseen asuun pukeutunut neitokainen, joka antoi meille bindin eli hindulaisten käyttämän punaisen maalipisteen otsaan ja heitti ruusun terälehtiä yllemme paikallisen rumpalin säestäessä juhlallisuutta.

Pian leirin keskellä oli tanssijoiden ja soittajien esitys, jota itse siirryin seuraamaan toviksi, ennen kuin oli illallisen aika. Ruokailun jälkeen suuntasimme telttoihimme yrittämään nukkumista, mutta tanssi ja soitanta jatkui lopulta iltakymmeneen asti. Mutta onneksi sitten tuli hiljaista ja saatoimme vihdoin nukahtaa.

Desert National Parkin tienoilla

10.2. aamulla ajoimme pikkumatkan Musa’s Wild Excursionin pihaan, jossa tapasimme päivän oppaamme, hyppäsimme Jeeppeihin ja lähdimme kohti ehkä koko reissumme odotetuinta kohdetta eli Desert National Parkia.

Ajoimme saman tien pienemmälle aavikolla kulkevalle tielle ja heti alkumatkasta näkyi taas suuria parvia lyhytvarvas- ja ylänkökiuruja ja ensimmäisellä stopilla löytyivät ensimmäiset saharanvarpuskiurut.

Jatkettuamme matkaa aavistelimme olevamme hakemassa yhtä koko maailman uhanalaisinta lajia eli intiantrappia. Olimme ns. taka-autossa ja taas jonkin matkaa ajettuamme stoppasimme paikkaan, jossa etuautomme oli pysähdyksissä. Emme oikein tienneet, mitä etuautosta oltiin katsomassa mutta heidän lähdettyä liikkelle huomasin lähipuskan latvassa sepeltaskun. Kohta tasku lennähti pois mutta samaan puskaan laskeutui toinen, enemmän pensastaskulta näyttänyt lintu, joka kohta alkoi pullistella hassusti rintaansa – naaras aavikkopensastasku! Toinen auto oli jo liian kaukana eikä oppaamme saanut heitä kiinni puhelimellakaan, joten jatkoimme kohta heidän peräänsä.

Jatkoimme ajelua seuraten suojelualueen aidan viertä, kun oppaamme tyynesti totesi, että: ”Trappi”. Hän stoppasi auton ja pienen hakemisen jälkeen löysimme intiantrapin todella kaukaa näkyen juuri ja juuri parin puskan välistä. Etuautommekin saapui tätä lintua katsomaan, mutta lintu näkyi niin huonosti, että lopulta ajoimme hieman eteenpäin, josta alue näkyi hieman paremmin ja täältä löysimmekin lisää trappeja.

Lopulta näimme ainakin yhdeksän intiantrappia, mutta valitettavasti ne olivat turhan kaukana edes kelvollisia kuvia ajatellen. Ja välissämme oli aita, jota ei päässyt kiertämään ainakaan kohtalaisella ajolla. Niinpä meidän oli tyytyminen kaukaisiin trappeihin, joista onneksi päästiin katsomaan myös kaukoputkilla. Todettuamme, etteivät trapit valitettavasti olleet tulossa yhtään lähemmäksi, päätimme jatkaa matkaa. Ja tietysti heti liikkeelle lähdettyämme näimme pari trappia lennossa ja pysähdyttyämme ehdimme vielä ottaa muutaman kuvan valtavista linnuista lennostakin.

Seuraavaksi jatkoimme aukealle, jolta pienellä hakemisella löytyi aavikkopensastaskunaaras loppuporukallemmekin ja tätä yksilöä pääsimme kuvaamaan oikein antaumuksella. Pikkukorppikotka esitti komean ohilennon.

Päivä kuumeni sen verran lämpimäksi, että jatkoimme Musa’s Desert Nestille huilaamaan ja kuluttamaan aikaa ennen iltapäiväretkeä. Kuskimme omalta majapaikaltamme tuoma lounaskin toki syötiin ja innokkaimmat komppasivat hikipäisinä tai staijasivat pihamaastossa mutta ilman uusia lajeja.

Iltapäiväretkelle lähdimme kolmen aikaan ja suuntasimme saman tien kivikkoiselle mäennyppylälle, jolta löytyi saman tien pari persiantaskua, pari aavikkokiurua, pieni parvi aavikkotulkkuja sekä pari saharanvarpuskiurua.

Onneksi nämä linnut eivät turhia arastelleet ja niitä pääsi kuvaamaan läheltä eikä lämpöväreily näin pilannut kuvia.

Seuraavaksi ajoimme aavikolle tekemään autokomppausta ja ajelimme ristiin rastiin tasaista vaaleankellertävää kasvia kasvanutta aluetta mutta emme löytäneet etsimäämme. Kohta jatkoimmekin taas ajoa halki aavikon isolle tulvivan oloiselle järvelle, jolla näkyi lintuja todella mukavasti: runsaasti sorsia, kahlaajia, paikallisesti harvinainen tylli, mustajalkatyllejä, pikku- ja lapinsirrejä, 20 mustahaikaraa, tuttuja petolintuja, aasiantörmäpääsky, lepinkäisiä, taskuja ja kirvisiä – muutama vuorikirvinenkin jne.

Järveltä jatkoimme taas autokomppaukseen ja tällä kertaa tärppäsi, kun löysimme kovaksi Intianpinnaksi pari aavikkojuoksijaa. Ja hieman paikkaa vaihdettuamme löytyi toinenkin todella kova Intianpinna eli kirjosiipikiuru! Paikallisoppaammekin oli aivan haltioissaan, kun oli onnistunut löytää meille nämä molemmat kovat lajit, joista jälkimmäisestä Sunilkin sai eliksen.

Mutta lopulta oli aika kiitellä ja hyvästellä Musan oppaat ja lähteä ajamaan kohti Jaisalmeria. Majapaikaksi oli valittu Rawan Kotin meille vähän turhankin pramea hotelli, jonka terassilta oli näkymä linnoitukselle. Kantajien raahatessa tavaroita huoneisiimme kuului hotellin pihamaastosta intianvariskäen aktiivista ääntelyä.

Ajopäivä

11.2. nukuimme vähän pitempään ja taas oli edessä lähes pelkkä ajopäivä kauas eteläkaakkoon Mount Abulle. Matkan varren ei maisemilla eikä juuri havainnoillakaan kauheasti juhlittu: aasiankalliopääsky lienee ainoa mainittava. Illan hämärtäessä ja kivutessamme jo Abun vuorelle näimme vielä joitakin idänturturikyyhkyjä sekä runsaasti hanumaaneja ja pari hauskaa mungoa.

Lopulta saavuimme majapaikallemme Ratan Villas Resortille rättiväsyneinä. Onneksi iltahuuto oli lyhyt ja illallisen jälkeen olimme valmiit unten maille.

Mt Abu

12.2. oli taas yksi reissun tärkeimmistä päivistä, sillä Mount Abulla oli tarjottavana useampikin elis ainakin lähes koko porukalle ja pari kovimmillekin Intian kävijöille.

Auringon nousun aikaan olimme kävelemässä Oriyan kylän takaisella rinteellä 1722 metriä korkean Mount Abun huipun alapuolella. Idänturturikyyhkyjä näkyi pian lentämässä ylitsemme ja kuulimme parin rusohuppusepän ääntelyä kunnes aika pian löysimme ensimmäisen mustakurkkusirkkunaaraan ja kohta lähipuun latvustossa oli lyhyesti koiraskin näkyvillä. Ja pian löysimme sirkkuja isomman parvenkin, mutta kuvaamaan näitä ei juuri päästy.

Jonkin aikaa lisää käveltyämme löysimme kivikkouunilinnun, joka vilahteli nopeasti puskissa ja nousi lopulta turhan korkealle puihin, jotta olisimme saaneet kunnon kuvia. Ja pian tämän jälkeen Gusse löysi lähes jaloistaan puskan alta pienen hyvin piilotelleen vihertiikeripeippoparven, joten tärkeimmät projektilajimme olivat löytyneet helposti! Linnut liikkuivat maassa puskan sisällä, joten kuvaaminen oli erittäin haastavaa ja lopulta parvi nousi taivaalle ja me jatkoimme kulkuamme.

Ja kun elisten makuun oli päästy, kuului kohta alarinteen metsistä intiansirppitimalin hauskaa ääntelyä ja eipä kauankaan, kun aivan edestäni lensi tummanharmaa kellertävänoranssinokkainen rastas. Rastas lensi vain parin metrin päästä edestäni, mutta jotenkin kukaan muu ei onnistunut sitä näkemään. Lähellä ollut porukkamme kokoontui puskan ympärille, johon lintu oli lentänyt ja soitimme hieman atrappia, johon rastas alkoi kutsuäänellä vastailla, mutta näkyviin sitä ei saatu. Ja sen koommin sitä ei kuulunutkaan.

Kävelyn varrella oli kuvia tullut mm. huppuviidakkoharakasta, mustaleppälinnuista, intianharjatiaisesta (aplonotus), luumupääkaijoista sekä punaposkibulbuleista ja niin vihertiikeripeippoparvia kuin kivikkouunilintujakin löydettiin useampia, joten niitäkin päästiin vähän paremmin kuvaamaan. Näimme myös mm puistosinisiepon (tickelliae), ruostevatsatimaliparven, aasianrillejä (palpebrosus), kashmirinuunilintuja, pari pikkusieppoa, pakistaninpalmuoravia, mungo sekä söpö Indian Bush Rat.

Olimme jo palailemassa majapaikallemme, kun löysimme vielä muutaman rillimupinian, joten aamu oli ollut todella onnistunut!

Aamupalan jälkeen kiertelimme vielä vähän eri kohdassa kylän liepeillä etsien lähinnä sulttaanisirkkuja mutta havainnot jäivät turkoosisieppoon, harmaavatsaviuhkoihin (albigularis), aasiankalliopääskyihin ja niiden seassa lyhyesti näkyneeseen kalliopääskyyn, pariin pihataskuun ym.

Mutta koska tämän reissun teemana oli autossa istuminen, piti meidän kohta taas lähteä ajamaan lounaaseen ja kohti Gujaratin osavaltiota ja Little Rann of Kutchia sekä Dasadan kylän länsipuolella ollutta majapaikkaamme Rann Ridersia.

Ylitettyämme Gujaratin rajan muuttui Maailma monin tavoin, mutta (muulle) porukallemme pahin koettelemus tulisi olemaan se, kuinka selvitä ilman iltaolutta. Alkoholi on Gujaratissa kielletty ja vaikka turisti selviääkin varsin kevyelle rangaistuksella paikallisiin verrattuna, ei poliisikyyti lentokentälle ja omakustannelento seuraavalla koneella kotiin kuulostanut houkuttelevalta.

Ajoa riitti taas mutta lopulta kurvasimme Rann Ridersin pihaan, jonka pihamaastossa ehdimme vielä käppäillä lyhyen iltaretken ennen auringonlaskua. Havainnoista mainittavampia olivat pari äänessä ollutta kilkkuseppää, useampi intiankuhankeittäjä, muutama pikkusieppo sekä pihamedestäjä.

Little Rann of Kutch

13.2. ajoimme taas aamuhämärissä tapaamaan paikallisoppaamme, joiden jeeppeihin nousimme ja lähdimme ajamaan Little Rann of Kutchin suolamarskille. Jostain hieman itselleni tuntemattomasta syystä päivän päätavoitteemme tuntui olevan löytää Intiassa erittäin uhanalaisia idänkaulustrappeja, joka toki meillä kaikilla oli eliksissä ja Gussella Intianpinnoissakin. Onneksi valtava suolamarskiali oli koko maailmassa vain täällä elelevän aasianvilliaasin eli onagerin asuinaluetta.

Emmekä lopulta joutuneet kauhean kauan ajelemaan pusikoiden keskellä trappeja hakien, ennen kuin törmäsimme ensimmäisiin aaseihin. Nämä olivat kuitenkin todella arkoja ja hyvät kuvat jäivät vielä saamatta, kun automme jo suuntasi kohti uusia pusikkoalueita, joilla trapit tuppasivat piilotella.

Ajoimme lopulta aavikkoa ristiin rastiin useamman tunnin ajan havaiten parempina lajeina oikeastaan vain muutaman pikkukotkan ja pari kalliokirvistä. Trappeja ei meinannut löytyä sitten millään, mutta onneksi lopulta pääsimme katsomaan ja kuvaamaan isompaa aasilaumaa vähän lähempää ja löysimme myös puskan juurella päivehtineen suopöllön Intianpinnaksi muille kuin Intiankonkari Gusselle.

Päivän kuumennuttua hiostavaksi etsiskelimme vielä persianpöllöstä pienestä kylänpahasesta koirien haukkuessa kovaäänisesti ja paikallisten mulkoillessa. Eikä löytynyt sitäkään.

Palaillessamme kohti majapaikkaa koluten taas autolla kiertäen matkan varrella sopivia pusikkoalueita sai oppaamme puhelun, että toinen autokunta oli löytänyt kovasti jo kaipaamamme valkosilmähaukan. Harmi vain, että puhelinkenttä oli surkea ja meillä ei ollut aavistustakaan, minne jokin aika aiemmin meidät ohittanut toinen automme oli mennyt.

Pyörimme tovin edes takaisin ennen kuin Sathyan sai onneksi Sunililta WhatsAppiin karttapisteen ja pääsimme ajamaan kohti toista autokuntaamme. Hämmästyttävää kyllä ajoa riitti ja olimme lopulta ainakin kymmenen kilometriä heitä perässä! Kun vihdoin saavutimme heidät, ei haukkaa näkynyt mutta meille kerrottiin, että se istui pensaassa heti seuraavan mutkan takana. Kylläpä jännitti, kun tässä oli jo aika tovi edellisestä pinnasta, mutta onneksi haukka oli yhä paikoillaan ja lopulta pääsimme katsomaan ja kuvaamaan tätä valkosilmähaukkaa.

Majapaikalle palattuamme huilasimme päivän kuumuudessa vähän pitempään ja lähdimme maastoon vähän totuttua myöhemmin iltapäivällä. Yllätykseksemme retken pääkohteena olivat taas idänkaulustrapit, joita ei vieläkään löytynyt mutta näimme sentään meidän autokunnalla toisen valkosilmähaukan. Aasejakin nähtiin vielä vähän lisää ja lopulta olimme kirjanneet nähneemme 89 onageria.

Vihdoin annoimme periksi trappien suhteen ja aloimme pysähdellä vähän muissakin biotoopeissa. Ensin näimme eräällä pienellä lätäköllä kahdeksan aasiankääpiösorsaa ja sitten Sathyan äkkäsi tien varressa rauhallisesti ruokailleen intianaavikkokiurun, josta sain jokusen kuvan auton ikkunasta ennen kuin lintu lähti lentoon.

Sitten jatkoimme suuren tulvajärven rantaan, jolta löysimme runsaasti sorsia ja kahlaajia, mm. 250 avosettia, valtavan – jopa 600 pikkuflamingon ja 50 flamingon kerääntymän, 14 kiharapelikaania mukanaan yksi tavallinen pelikaani ym. Myös varsin kookas villisika nähtiin.

Illan jo hämärtäessä jatkoimme vielä aavikon laitamille, jossa nautimme pienen iltapalan ja odottelimme pimeää. Kuulimme ensin pari intiankehrääjää ja lopulta lähdimme taas ajamaan. Emmekä ehtineet kauan ajaa, kun auton valoista löytyi etsimämme sindinkehrääjä, jota pääsimme autosta noustuamme kuvaamaan oikein antaumuksella.

Kerrankin olimme samassa majoituksessa toisenkin yön, joten iltahuudon ja illallisen jälkeen pääsimme ajoissa nukkumaan.

Ja taas ajoa

14.2. oli taas ajopäivä. Matkan varrelta haviksia kirjautui lähinnä isolta allasalueelta, jonka silloilta näkyi runsaasti haikaroita ja kahlaajia. Ajoa oli kuitenkin niin paljon, että turhia stoppeja ei tehty. Andreas kuitenkin merkkasi ebirdiin muutamia pisteitä, joilla voisimme stopata paluumatkalla, jos olisi aikaa. Riuttahaikaroita, intianpaksujalkoja, valkoposki- ja hietatiiroja ym. tunnistettiin vauhdistakin.

Nakhatranan tienoilla

Ilta oli jo pitkällä, kun viimein kurvasimme noin 15 km Nakhatranin koillispuolella sijainneen Kunj Homestayn pihaan. Tapasimme paikan omistajan ja parin tulevan päivän oppaamme, saimme huoneemme, joihin raahasimme tavaramme ja lähdimme vielä pihamaastoon iltaretkelle.

Läheisen padon lätäköiltä löytyi mm. intianhyyppiä ja pihalla pörräsi ainakin 60 tarhavarpusen parvi ja reissupinnaksi näkyi riisikutoja. Pienen haeskelun jälkeen löytyi puista pari intianjoraa ja puskista pari aavikkokultarintaa. Osa meistä näki myös persianpöllösen vauhdikkaan ohilennon.

Illallisen jälkeen menimme vielä padolle odottelemaan hietakyyhkyjä saapuvaksi juomaan, mutta emme niitä nähneet. Oli kuitenkin leppoisaa istuskella lämpimässä katsella joella olleita lintuja ja ihastelemassa auringonlaskua intiankehrääjän äännellessä taustalla.

15.2. suuntasimme taas parilla Jeepillä maastoon ja heti auringonnousuksi vajaan tunnin ajomatkan päähän luoteeseen, jossa lopulta jalkauduimme pusikkoiselle puoliaavikkoalueelle. Jonkin aikaa saimme kohdelajiamme haeskella, ennen kuin Sunil löysi etsimämme hopeatilhen. Kova Intianpinna ja saipa pari ryhmästämme eliksenkin.

Kiertelimme alueella vielä jonkin aikaa. Ylitsemme lensi pari kurkiparvea ja myös pari rillimupiniaa, aavikkokultarinta, punakottaraisia ym. nähtiin. Pois ajaessamme löytyi tieltä intianhietakyyhkypari, joista naarasta pääsimme kuvaamaan hyvin, mutta koiras makoili hiekkakuopassa ja näkyi paremmin vasta, kun molemmat linnut pölähtivät lentoon.

Seuraavaksi ajoimme Bannin avonaiseen maastoon, jossa kurkia oli muutamia tuhansia. Me kuitenkin haimme muutamilta kallioisilta mäen nyppylöiltä kalliohuuhkajaa kuitenkaan siinä onnistumatta.

Hieman pettyneinä jatkoimme Kohti Nakhatranaa, jonka pohjoispuolelta Bharaparista eräältä pellolta löytyi vihdoin kuuden intianaavikkojuoksijan parvi ja näitä pääsimme kuvaamaan oikein mukavasti, vaikka päivä oli jo lämmennyt siihen malliin, että ilma väreili aika pahasti. Lähipuskista löytyi myös idänorfeuskerttu.

Kunjin majoituksellemme palattua päätin hieman huilia mutta juuri, kun olin nukahtamaisillani tuli Vesa herättämään, sillä hän oli löytänyt persianpöllösen päivehtimästä pihatien varressa olleesa puusta. Lintua ei meinannut enää löytyä ja sen pelättiin jo lentäneen tiehensä, kun sen piilopaikka oli paljastunut, mutta lopulta äkkäsin sen aivan siitä, missä sen pitikin olla – sen suojaväri vain oli niin uskomattoman hyvä, ettei sitä millään meinannut huomata. Nyt kuitenkin lopulta koko porukkamme näki tämän pöllösen.

Kahden aikaan lähdimme taas maastoon ja kylläpä oli kuuma! Lämpötila lähenteli neljääkymmentä astetta mutta eihän tämä vielä ollut mitään, samoilla paikoilla kun voi kesäisin olla jopa 55 asteen päiviä! Meille tämäkin kuumuus oli kuitenkin liikaa varsinkin, kun heti suuntasimme komppaamaan läheiseltä rinteeltä intianhietakyyhkyjä. Kuuma keli oli kuitenkin liikaa linnuillekin emmekä nähneet oikeastaan mitään.

Sitten jatkoimme Rawalpir Dargahin piikkimetsäiselle mäelle, jossa heti autosta noustuamme näimme pari kivikkosirkkua. Pienen hakemisen jälkeen löytyi vihdoin meitä jotenkin karttamaan onnistunut aropriiniakin, joka ei kuitenkaan suostunut kuvattavaksi.

Lopulta porukka alkoi levitä ympäriinsä mutta itse seurasin paikallisopastamme, joka kiipesi korkeamman mäen päälle. Aika pitkän aikaa tilanne oli ihan levällään, kun osa porukasta oli ties missä ja oppaamme vain puhui puhelimessa. Lopulta minun oli kysyttävä, mitä lintua olimme hakemassa ja mitä pitäisi tehdä. Enkä tähänkään oikein saanut järkevää vastausta, mutta ymmärsin, että tälle paikalle voisi illan hämärtäessä saapua valkosiipiminivetti tai -minivettejä yöpymään. Iltapäivä oli kuitenkin vielä nuori, joten turha tähän oli vielä jäädä iltaa odottamaan, kun havainnot olivat olleet varsin vähäisiä: Mainittavimpia olivat intianjora sekä mustakaulajänis. Lopulta saimme porukkamme kasaan ja päätimme lähteä yrittämään uutta kalliohuuhkajapaikkaa.

Bhukhin padolle oli parin kilometrin kävely mutta matkalla näkyi ihan mukavasti lintuja. Lopulta istuskelimme padon portailla iltahämärään saakka mutta huuhkajaa ei näkynyt eikä kuulunut kuin ehkä yksi puhallus, mutta sekin jäi epävarmaksi. Intianhietakyyhkyjä saapui hämärissä ainakin kuusi lintua juomaan, mutta lopulta oli kuitenkin annettava periksi ja käppäillä takaisin autoille ja ajella kämpille.

16.2. suuntasimme aikaisin aamusta Nakhatranasta parikymmentä kilometriä lounaaseen sijainneelle Fot Mahadevin metsäalueelle, jonne parkkeerattuamme oppaamme kuuli heti yhden tärkeimmistä projektilajeistamme kirjoharjatiaisen laulua. Kävelimme parisen sataa metriä ääntä kohti ja oppaamme laittoi atrapin soimaan ja kohta tämä kaunis mustavalkoinen tiainen saapui lähipuuhun laulamaan. Lintu oli kaikille meille elis, mutta Matille erityisen tärkeä, sillä hän oli 15 vuotta aiemmin yrittänyt lajia turhaan.

Kuvailimme tiaista jonkin aikaa kunnes se päätti lentää takaisin metsään, josta se oli tullutkin. Niinpä saatoimme keskittyä kuvaamaan tiaisen pesän rakentajaa eli helmiselkätikkaa.

Kohta löysimme myös pari aropriiniaa, joista myös saimme nyt jonkinlaisia kuvia. Ja lähdettyämme jatkamaan matkaa kuulimme auton ikkunasta toisenkin kirjoharjatiaisen laulua ja vähän myöhemmin tehdyllä stopilla kuului laulava viidakkopriinia, joka löytyi näkyviinkin kaukaisen puskan latvasta.

Pienen matkan ajettuamme ja kuvattuamme tien varressa hienosti näytillä ollutta smyrnankalastajaa, kertoi oppaamme, että yrittäisimme nähdä autosta aavikkopensasviiriäistä. Ne olivat todella arkoja ja parhaiten niiden löytäminen onnistuisi hiljaa ajamalla ja tien reunoja tarkkaan katsoen. Hän ei kuitenkaan kovin suuria mahdollisuuksia lajin löytymiselle antanut, sillä laji oli todella vaikea löytää tähän aikaan vuodesta. Emme kuitenkaan ehtineet ajaa kuin muutaman sata metriä, kun ”Fräne” äkkäsi tien varresta parven pieniä kanalintuja – ja siinähän oli ainakin tusina erikokoisia aavikkopensasviiriäisiä! Parvessa oli todennäköisesti koiraita ja naaraita sekä ehkä jopa kahden ikäisiä poikasia.

Me ehdimme nähdä linnut hyvin mutta olimme tällä kertaa etuautona mutta taka-autossa osalla oli vaikeuksia nähdä lintuja. Ja kun heille asti ei ollut kulkeutunut tieto autossa pysymisestä, olivat linnut heti tiessään, kun niiden perään rynnättiin autosta ulos. Eikä niitä meinannut millään löytyä komppaamallakaan ja tunteet alkoivat jo hieman kuumentua, kunnes lopulta juuri siitä puskasta, johon olin epäillyt lintujen menneen piiloon ja jota olin jo kerran käynyt vähän kopisuttamassa, lähti aikuinen lintu lentoon. Toisen aikuisen linnun olimme jo aiemmin nähneet lentävän tien toiselle puolelle, mutta poikasten täytyi yhä olla tässä puskassa piilossa. Lopulta jätimme linnun vielä vain heikosti nähneet rauhassa odottamaan lintujen esiin tulemista, mutta ilmeisesti lintujen emo kutsui niitä luokseen ja niiden nähtiin juoksevan kovaa vauhtia seuraavalle pellolle piiloon. Onneksi kaikki kuitenkin lopulta pääsivät näkemään linnut varsin hyvin.

Aamuretken lopuksi näimme vielä kalliokirvisen metsäkäpinkäisiä (pondicerianus) sekä useita pikkuparvia pensastimaleita (caudata) ennen kuin alkoi olla taas turhan kuuma jatkaa.

Päivällä huilasimme pitempään ja edellisestä päivästä viisastuneina lähdimme maastoon vasta neljältä, kun ei enää ollut niin paahtavan kuumaa. Komppailimme taas lähimäellä intianhietakyyhkyjä turhaan mutta sainpahan hyvät kuvat isolepinkäisestä ja jotain kuvia taas aropriiniastakin.

Sitten jatkoimme taas Rawalpir Dargahin mäen suuntaan mutta emme päässeet kuin vähän rinteeseen, kun Sathyan äkkäsi automme edessä olleesta puskasta etsimämme valkosiipiminivetin. Olin takapenkillä siten, etten nähnyt lintua ja tietysti se lensi tietä pitkin eteenpäin seuraavaan puskaan. Koska muilla oli laji hoidossa jo edellisiltä Intian reissuiltaan, singahdin Sathyanin kanssa linnun perään ja onneksi se löytyi seuraavasta puskasta. Lintu oli lopulta aika liikkuva mutta kaikki pääsivät tämän naaraslinnun näkemään ja joitakin kuviakin saatiin.

Koskapa meillä ei lähistöllä oikein ollut mitään tarjolla, päätimme palailla Kunjin pihamaastoon ja mennä leppoisalle iltaretkelle padolle. Iltahämärissä aloimme huudattaa kalliohuuhkaja-atrappia mutta tuloksetta. Pimeässä saapui sentään lähistöllä alkuun äännellyt brahmanpöllö mulkoilemaan meitä lähitolpan nokkaan.

17.2. Alun perin ohjelmassamme oli ollut vielä aamuretki mutta koska edessä oli taas aivan tolkuton ajomatka, hyvästelimme Kunjin oppaamme ja muun väen ja lähdimme ajamaan kohti Gujaratin suurinta, yli viiden miljoonan asukkaan kaupunkia Ahmedabadia. Vajaat puoli tuntia itää kohti ajettuamme oli tien vieressä lutakolla tolkuttomasti haikaroita, joita piti pysähtyä kuvaamaan. Olipa lätäkön takana myös kultasakaali mukavasti näytillä.

Liikkeelle taas lähdettyämme näimme, kun tien ylitse lennähti kookkaahko vaalea lintu – malkoha! Onneksi lintu jäi puskaan osittain näkyville ja peruuttelemalla onnistui koko porukkamme nähdä tämän todella hankalan lajin eli viirukäen, jota ei oikein voi muuten nähdäkään kuin juuri tuurilla. Pääsimme kuvaamaankin puskassa piilotellutta lintua ihan kohtuullisesti.

Ahmedabadiin

Sitten olikin ajomatkalla yllätykset vähissä. Mutta koska olimme lähteneet liikkeelle aikaisin, oli meillä aikaa pysähdellä niillä pisteillä, joita Andreas oli merkannut ebirdiin tulomatkallamme. Ensimmäisen stopin teimme taas puolisentoista tuntia ajettuamme Kotdassa olleelle pikkujärvelle, jolla olimme viimeksi ohiajaessa nähneet ainakin runsaasti sotkia. Ja retkipinnaksi napsahtikin punasotka sekä silkkiuikku ja papyruskerttunen lauloi lähiruovikossa.

Ja taas puolisentoista tuntia ajettuamme olimme suola-altaiden läpi kulkevalla sillalla, jolla stoppasimme katsomaan lähinnä kahlaajia. Löysimmekin satakunta ylänkötylliä (atrifrons) sekä parit kaitanokka- ja tiibetinlokit ym. Näkyipä haikaroiden seassa yksi kaukainen aasiansatulahaikarakin.

Ja viimeinen pisteemme oli tuntia myöhemmin Halvadissa Samantsarjärvellä, jolla oli sorsia, haikaroita, tiiroja ym. muttei mitään uutta. Sitten oli edessä vielä pitkä ajo itään ja Ahmedabadiin, jossa ajoimme lopulta pitkät pätkät pikkuteitä ilmeisesti pahimmat ruuhkasumput välttääksemme.

Ilta oli jo hämärtymässä, kun lopulta saavuimme Hotel Fern Metropolelle ja näimme vielä useita isoja, satojen ja jopa tuhannen linnun punakottaraisparvia lentämässä jonnekin yöpymään. Iltahuudossa ei kauan nokka tuhissut ja sitten oli edessä koko reissun ehdottomasti ruhtinaallisin illallinen.

Viimeinen aamu Nalsarovarin tienoilla

18.2. Alun perin oli varmaan suunniteltu, että lentomme takaisin Delhiin olisi ollut aamusta ja siksi majapaikkamme oli varattu Ahmedabadin multimiljoonakaupingin keskustasta. Mutta meilläpä oli lento vasta iltamyöhään ja siten vielä koko aamupuoli retkiaikaa. Valitettavasti Sathuanin lento oli muutamaa tuntia meidän lentoamme aiemmin, sillä muuten retkiaikaa olisi ollut lähes koko päivä.

Anivarhain viideltä lähdimme ajamaan parin tunnin päähän lounaaseen ja Nalsarovariin. Olisi tietysti ollut aika paljon järkevämpää, jos majapaikkamme olisi ollut missä tahansa lännempänä, niin olisimme säästyneet useamman tunnin ajolta. Onneksi näin aamuyöllä liikenne oli varsin sujuvaa ja pääsimme Nalsarovariin jopa hieman etuajassa. Löysimme paikallisoppaamme, joka hyppäsi kyytiimme ja lähdimme ajamaan kohti ensimmäistä retkikohdettamme.

Aloitimme Nalsarovarin pohjoispuolelta avomaa-alueelta, jolle stopattuamme saatoimme heti alkaa ihmetellä jatkuvaa lyhytvarvaskiurujen tai niiden tapaisten (ainakin osa kaiketi oli karakoruminkiuruja (dukhunensis) ja muiden pikkulintujen muuttoa kohti pohjoista. Myös niin kurkia kuin neitokurkia näkyi satoja. Lintuja oli ilmassa aivan tolkuttomasti! Kohdelajimme oli kuitenkin hukassa, mutta lopulta aika pitkän odottelun jälkeen löysimme naamiokyyhkyparin eräästä puskasta. Pääsimme myös kuvaamaan näitä Intian huippuharvinaisuuksia hyvin. Eipä laji kuitenkaan ollut elis muille kuin omille oppaillemme.

Koska aikataulumme oli tiukka, jatkoimme rallityyliin seuraavalle kohteellemme idemmäksi, jossa stoppasimme aika saastaiselle pusikkoalueelle, jossa pari puskaa oli täynnä sirkkuja. Ruskopääsirkkuja oli kymmeniä ja niiden seassa näkyi ainakin yksi mustapääsirkku. Olimme tietoisia, että lähialueella talvehti myös Intiassa (ja nykyisin lähes missä tahansa) huippuharvinainen kultasirkkukin, mutta valitettavasti aikataulumme ei antanut myöden sen yrittämiseksi.

Matkamme jatkui vauhdikkaasti taas idemmäksi isojen peltojen keskelle. Sopivasti paikassa jossa pysähdyimme oli puskassa melkoinen lintuvilinä – parisataa bengalinkutojaa! Sain siis vielä vähän odottamatta eliksen, jota en kauheasti ollut kehdannut pyydellä, sillä muilla laji oli jo hoidossa. Olin toivonut tämän lajin hoituvan näin niinku muun ohessa.

Jalkauduimme kävelemään kostealle peltotöyräälle kohti peltojen keskustaa. Päivä oli jo lämpenemässä ja kävelyä tuntui riittävän. Pari viiriäistä pytpytti ja pääskyjä lenteli ympärillämme – alkoi tulla hiki. Lopulta, kun olimme kävelleet ihan tarpeeksi ja homma alkoi jo tuntua aika turhalta, oppaamme kertoi, että olimme oikeassa paikassa. Alueella talvehti arohyyppiä, mutta kellon aika niiden havaitsemiseksi oli huono, sillä yleensä linnut olivat paikalla aamulla. Olisipa meille taas kerran kerrottu edes jotain, niin olisimme ehkä voineet käyttää tämän ajan johonkin muuhun? No kävelimme vielä vähän lisää ja onneksi olimme tällä kertaa onnekkaita ja löysimme kuin löysimmekin viisi arohyyppä, joka ei tietenkään ollut meille kenellekään elis mutta en itsekään kyllä ollut lajia nähnyt muualla kuin Suomessa. Itselleni tuli ehkä kuitenkin parempi fiilis, kun pari saruskurkiparvea lensi ohitsemme ja jälkimmäisestä perheparvesta sain ihan kelvolliset kuvat.

Lopulta retkemme olikin sitten tässä. Onneksi pystyimme tipauttamaan oppaamme kyydistä täälläkin emmekä näin joutuneet vielä palaamaan Nalsarovariin, olimmehan valuneet jo lähes puolimatkaan itään kohti Ahmedabadia.

Kotia kohti

Yllättävän kivuttomasti selvisimme taas Ahmedabadin keskustaan ja lentokentän lähistölle, jossa kävimme vielä kunnon lounaalla. Ravintolalla hyvästelimme Sunilin, joka jatkoi kotiseudulleen junalla. Lentoasemalle jatkettuamme hyvästelimme uskomattoman hyvän ja mukavan kuskimme, jolla oli edessä vielä tolkuttoman pitkä ajo Delhiin.

Lentokentällä selvittelimme monimutkaiset muodollisuudet ja sitten oli aika hyvästellä Sathyankin. Ja sitten meillä oli edessä aina yhtä mukavaa lentokenttäelämää ennen kuin IndiGon lentomme Delhiin lähti vähän myöhässä noin klo 19:30.

Reilun puolentoista tunnin lento meni nopeasti, mutta Delhissä meillä oli edessä melkoiset seikkailut terminaalin vaihtoineen bussilla ja useine jonotuksineen. Lopulta Lufthansan lentomme lähti 19.2. aamuyöstä klo 02:00.

Onnistuin nukkua todella hyvin lennolla ja Saksan Müncheniin laskeuduimme klo 06:25 paikallista aikaa. Taas meni aikaa turvatarkastuksissa, mutta lopulta Suomen lennon lähtöportille päästyämme alkoi tuntua siltä, että reissu alkoi olla voiton puolella. Mutta tietysti taas kerran Suomen lento oli myöhässä ja lähti lopulta vasta yhdeksän aikaan.

Koska lento oli myöhässä, oli minulla taas kerran jännitettävää. Minulla oli alun perin vaihtoaikaa Joensuun junaan vain 1h20min ja nyt alkoi taas näyttää pahalta, ehtisinkö junaan tai ehtisinkö ainakaan odotella matkatavaroita mukaan.

Kone laskeutui Helsinki-Vantaalle puolisen tuntia myöhässä klo 12:30 mutta onneksi kerrankin tuloportti ei ollut se kaikkein perimmäisin ja pääsin aika nopeasti matkatavaroita odottelemaan. Hyvästelin koko reissuporukkamme ja siirryin hihnan alkupäähän odottelemaan matkalaukkuani, joka ihme kyllä sekin tuli, ei nyt ensimmäisten joukossa, mutta pian kuitenkin! Niinpä pääsin singahtamaan kohti rautatie-asemaa, jolle onneksi pääsee nopeasti.

Lopulta pääsin Tikkurilaan jo aikaisemmalla junalla ja näin vaihtoaikaa Joensuun junaankin jäi yllin kyllin. Junamatka sujui hämmästyttävän nopeasti ja lopulta olin Parikkalassa ihan aikataulussaan klo 16:30. Hanna oli minua vastassa ja oli ihan mukava päästä kuumasta, ruuhkaisesta ja roskaisesta Intiasta kevättalviseen Parikkalaan.

J.A.

Intia, Goa 6.-22.12. 2005

Intia Goa 6.-22.12. 2005

Reissuun!

Itsenäisyyspäivän aamuna klo 7.00, kun muut lintuharrastajat ympäri Suomen aloittelivat rallejaan, lähdimme me isäni kyydillä kohti Seutulaa. Pienen odottelun jälkeen klo 9.35 lähdimme kohti ensimmäistä välilaskupaikkaamme Frankfurtia.

Klo 11.05 laskeuduimme Frankfurtiin, josta parin tunnin odottelun jälkeen lähdimme valtaisalla Boeing 747 400 -koneella klo 13.30 kohti Intian Mumbaita (Bombay).
Lento oli äärimmäisen puuduttava! Pahinta ei ollut se, että meidät oli pakattu kymmenestä rinnakkain olevasta penkistä keskimmäisiin, mutta kun elokuvatarjontakin oli vielä armotonta torttua! Jali ja suklaatehdas ja Bollywoodin huikea rakkauskomedia eivät oikein saaneet aikaa juoksemaan.

7.12. Lopulta yöllä kahden aikaan koneemme laskeutui Mumbain lentokentälle, jossa se kierteli ainakin puoli tuntia, ennen kuin pääsimme vihdoin ulos koneesta. Sitten jonotimme ainakin puoli tuntia ennen kuin pääsimme odottamaan matkatavaroitamme, joita odotimme taas ainakin puoli tuntia.

Lentoasemalla selvitimme, että pihalta kulki ilmainen linja-auto paikallislentojen terminaalille ja pienen Mumbai-kierroksen jälkeen toinen terminaali oli meidän Indian Airlines -terminaalimme, jolta lentomme Goaan lähti parin tunnin odottelun jälkeen klo 5.20.

Ensimmäiset ongelmat

Heti Mumbaihin laskeuduttuamme olin saanut katalonialaisystävältämme Oriolilta tekstiviestin, jossa hän kertoi, että heillä oli matkanteossa ongelmia! Milanossa, josta heillä oli jatkolento Mumbaihin, oli sumu, eivätkä he olleet päässeet laskeutumaan Milanoon lainkaan. Oriolin ja tämän tyttöystävän Marian kone oli lopulta pitkään Milanon yllä kaarreltuaan laskeutunut toiselle kentälle, jolta matkustajat kuskattiin Milanoon linja-autolla. Sumu ei kuitenkaan ollut hellittänyt ja oli jo selvää, että heidän jatkolentonsa kohti Mumbaita lähtisi vuorokauden myöhässä.

Tieto oli tietysti ikävä, sillä olimme luulleet, että Oriol ja Maria olisivat olleet jo meitä odottamassa Mumbaissa. Pahinta tässä oli kuitenkin se, että Goan jatkolentolippumme olivat nekin nyt Milanossa Oriolilla! Oriol oli tulostanut netin kautta tilaamansa liput ja vaikka tämä nyt lähetti meillä kaikki lipuissa olleet tiedot, meinasi Indian Airlines vaatia meitä ostamaan uudet liput lennolle – ja vain sen takia, että meillä täytyi olla printti lipusta! Indian Airlinesilla ei tietenkään ollut nettiä saati sitten printteriä, jotta olisimme saaneet liput tulostettua, ja lentokentän nettibaarikin aukeaisi juuri sopivasti liian myöhään eli kuudelta! Ei siinä auttanut muu kuin marssia kilpailevan Kingfisher Airlinesin toimistoon kysymään, voisivatko he auttaa, kun asianosainen yhtiö ei meitä auttanut! Kingfisherillä saimme aivan loistavaa palvelua ja heidän moderniin kalustoonsa kuului toki netti ja tulostin. Niinpä saimme tulostettua lippumme eikä Indian Airlinesin auttanut muu kuin päästää meidät jatkamaan matkaamme kohti Goaa!

Vihdoin perillä!

Seitsemän aikaan aamulla laskeuduimme Goaan Dabolimin lentokentälle, jossa matkatavaramme löydettyämme nousimme meitä odotelleeseen taksiin, joka lähti kuljettamaan meitä kohti Bagaa ja hotelliamme Riversidea.

Jo matkalla selvisi, että lintuja tällä lomalla tulisi riittämään! Vaikka kuskimme ajoi kuin hullu ja enemmän oikeaa kuin vasenta kaistaa, jolla täkäläisittäin olisi kuulunut ajaa, onnistuimme tunnistamaan runsaasti reissupinnoja, ison osan linnuista jäädessä kuitenkin määrittämättä. Kylävariksia, kesykyyhkyjä, varpusia, idänlehmähaikaroita, smyrnankalastajia, bramiinihaukkoja, silkkihaikaroita, harakkatasku, paksunokkavaris, variskäki, haarapääskyjä, sulttaanikalastajia, jaavanmerimetsoja, punaposkibulbuleita, intiansalangaaneja, ruskohaikara, kenttähyyppiä ja riisihaikaroita tunnistettiin kuitenkin – eli eivätpä olleet aivan hukkaan menneet lintukirjaopinnot ennen reissua.

Tunnin hurjan kaahauksen jälkeen kurvasimme Riversiden pihaan ja pian kannoimme tavaramme huoneeseemme. Emme kuitenkaan malttaneet levätä kuin hetken, vaan päätimme saman tien lähteä pienelle kävelyretkelle heti hotellin takana avautuville Bagan pelloille.

Eliksiä jokapuolella

Emme ehtineet ottaa kuin muutaman askeleen kuivalla niityllä, kun jaloistamme lähti pikkuinen kanalintu räpistellen lentoon. Ehdimme nähdä linnusta tarpeeksi, jotta lintukirjaa vilkaistuamme saatoimme todeta löytäneemme ensimmäisen kunnon retkipinnan – tummapyyjuoksijan. Lyhyt ja helteinen kävely tuotti myös mustadrongoja, harjalinnun, intiansininärhen, lisää smyrnankalastajia, varpusia ja kylävariksia, pikkumehiläissyöjiä, kauluskaijoja, luumupääkaijoja, pikkukiitäjiä, aasianturturikyyhkyjä, rantasipejä, pikkutyllejä, kenttähyyppiä, runsaasti bramiini- ja haarahaukkoja, pikkukotkan, idänlehmähaikaroita, ruskoperälepinkäisiä, kuhankeittäjiä, harakkataskuja, sepeltaskun, piha- ja viidakkomainoja, idänruostepääskyjä, pihamedestäjiä, malabarinmedestäjän, malabarintöyhtökiurun, iso- ja riisikirvisiä, metsäkirvisen, valkokorvasepän sekä sini- ja savupriinian. Helle kuitenkin hyydytti meidät jo alkuunsa ja matkan aiheuttama väsymys (emme meinanneet enää pysyä pystyssä) pakotti meidät palaamaan hotellille käveltyämme vain muutamia satoja metrejä!

Anjunan hippimarkkinoille

Hotellilla nukuimme sitten neljän tunnin päiväunet ennen kuin päätimme lähteä kävelemään rantaa pitkin parin kilometrin päässä Anjunassa vain keskiviikkoisin järjestettäville markkinoille. Kivikkoista rantaa kävellessämme havaitsimme mm. idänuunilintuja, riuttahaikaran, pari karikukkoa, tundrakurmitsan, ylänkötyllejä, sinirastaita, jouhipääskyjä, pari mustavästäräkkiä sekä harmaavatsamonarkin.

Anjunan markkinat olivat todella valtaisat! Onneksi olimme siellä vasta illalla, jolloin väkeä ei enää ollut liikaa paikalla ja myyjätkin olivat jo hieman väsähtäneitä. Toki pimeäkin saapui liian aikaisin, sillä ehdimme koluamaan vain pienen osan kojuista. Hanna onnistui kuitenkin ostaa huiveja ja muita tuliaisia ja minä onnistuin nähdä pari kertaa ylitsemme lentäneen kalahuuhkajan, ennen kuin otimme taksin Calanguteen, josta ostimme hieman eväitä ja kävelimme kolme kilometriä Bagaan hotellillemme syömään ja nukkumaan.

Tutustumista metsälintuihin

8.12. Heräsimme hieman liian aikaisin, mutta auringon alkaessa nousta suuntasimme klo 6.45 heti joen toisella puolella sijainneelle Bagan kukkulalle. Jo joella näkyivät kuningaskalastaja, intiantulitöyhtö, aasiankukaali, aasianturturikyyhky, harmaahaikara ja luumupääkaijoja. Metsäinen kukkulan rinne oli ääniä täynnä, mutta valtaosaa äänistä emme vielä tunteneet ja lintuja oli todella vaikea sada näkyville. Tuhkadrongot, ruskosieppo, pitkäpyrstöräätälit, viitakerttuset, idänuunilinnut, kaukasianuunilinnut, purouunilintu, valkoperämanikit ja rastasviidakkotimaliparvessa viihtynyt ruostevastatimali sekä isotiaistimali ja punaisena viivana ohitsemme vilahtanut paratiisimonarkki tulivat kuitenkin tunnistetuiksi.

Oriol ja Maria saapuivat klo 8.00, jolloin tapasimme Riversiden edustalla. He olivat parin vuorokauden matkanteosta täysin uuvuksissa ja ymmärrettävästi he painuivat lähes saman tien pehkuihin. Me puolestaan lähdimme klo 8.45 vielä takaisin Bagan kukkulalle.

Muutaman tunnin metsäretki onnistui taas yli odotusten, vaikka linnut olivatkin aamusta selvästi hiljentyneet. Reissulistalle saatiin kuitenkin lisättyä punaselkätikat, kilkkusepät, valkovatsadrongo, arovarpushaukka, valkomerikotka sekä puskista esiin kaivetut pensassirkkalintu ja punapyyfasaani sekä eräästä suuresta puusta päivehtimästä löydetyt pari brahmanpöllöä. Taivaalla kaarrelleista kiitäjä- ja pääskysekaparvista löytyi intiansalangaaneja sekä ensimmäiset aasianpalmukiitäjät.

Klo 14.30 herätimme Oriolin ja Marian ja suuntasimme Lila’s Cafelle ”aamiaiselle”. Klo 16.00 lähdimme sitten hiljalleen Bagan peltojen läpi kävellen kohti legendaarista Beira Marin hotellia. Matkalla havaitsimme mm. kyyryhaikaroita, ojasuokanan, piha- ja viidakkomainojen ja punakottaraisten seurassa liikkuneen kauniin bramiinikottaraisen, pari heinäkerttua sekä malabarintöyhtökiurun.

Legendaarinen Beira Mar

Beira Marin hotellilla kävelimme suoraan ravintolaan, jolta tiesimme avautuvan hienon näkymän Bagan pelloille. Vaikka paikalla jo olleet lintuharrastajat kertoivatkin paikan olevan nyt jonkin verran umpeenkasvaneen, oli lintuja heti paikalla runsaasti: mustapääkalastaja, vikloja, nokikana, ruskosuohaukkoja, pikkujalohaikaroita, harmaasiipikottaraisia, valkoperä-, kastanja- ja suomumanikkeja, idänhopeanokkia, harmaakukastaja sekä illan hämärryttyä havaitut brahmanpöllö, kiinanhuitti, 50 pikkupääskykahlaajaa sekä yöhaikaroita. Ja kaikki nämä linnut havaittiin vain ravintolassa limpparia tai Kingfisher -olutta nauttien!

Taksiretkeilyä

9.12. Heräsimme klo 6.00 ja edellisiltana varaamamme taksi saapui 6.30. Suuntasimme Arporaan Club Cabanalle, jonka takaa alkoivat Arporan kukkuloiden metsät. Paikka osoittautui aivan loistavaksi ja törmäsimme siellä heti aamusta muihinkin lintuharrastajiin, mm. Laaksosen Pasiin. Enpä ollut koskaan aiemmin ollut niin pihalla lintujen kanssa kuin tuona aamuna Arporan metsässä, joissa lintuja vilisi puskissa vaikka kuinka, outoja ääniä kuului sieltä täältä puiden latvuksista ja kaikenvärisiä lintuja vilahteli ympärillä tuon tuosta. Jotain kuitenkin saatiin tunnistettuakin, osin kyllä muiden avustamana: rosvo- sekä jalokotka, joria, huppukuhankeittäjiä, alppikiitäjiä, kultaotsa- ja sinisiipilehvejä, pikkuminivettejä, pilkkaminivetti, oranssirastaita, puistosinisieppo, huppuviidakkoharakka, mustapääkäpinkäinen, pronssidrongo, tarhalukkinen, intianharjatiainen, helmiselkätikka, harmaakaulus-, punaperä- ja valkokulmabulbuleita, savupriinioita, harmaaviiru-, intian- ja harmaakukastajat, piha-, malabarin-, isomalabarin-, purppura- ja jopa karmiinimedestäjä havaittiin. Yksi hauskimmista havainnoista löytyi erään puun latvuksesta, jossa istuskeli valtaisa mustanaamainen apina!

Päivän alkaessa lämmetä ja lintujen hiljennyttyä kävelimme Marinha Douradan altaille, joilta löytyi tavakahlaajien lisäksi siperiankurmitsa, lampivikloja, 50 pikkupääskykahlaajaa, jaavanmerimetsoja, kyyryhaikara, pari nokitaskua, mustavästäräkki sekä pari ylilentänyttä idänmehiläishaukkaa.

Käytyämme aamupalalla yhden aikaan vietimme puolentoista tunnin siestan ennen kuin lähdimme taas taksilla liikenteeseen. Ensin suuntasimme Chaporan portugalilaislinnakkeelle, jossa kipusimme raunioille, joilta katselimme maisemia sekä suunnittelimme paikkaa, jonne mennä jokisuiston toisella puolella sijaitsevalla Morjimin hiekkarannalla. Paikka oli varsin helposti päätettävissä, sillä yhdessä kohdassa rantaa näkyi suuret kahlaaja- ja lokkiparvet. Linnakkeelta näimme myös valkomerikotkan, kalasääsken, kuoveja sekä runsaasti lähellä liidelleitä haara- ja bramiinihaukkoja.

Jatkoimme sitten taksilla Morjimiin, jonne pääsi nyt varsin sujuvasti muutamaa vuotta aiemmin valmistunutta siltaa pitkin. Vaikka olimme hiekkarannalla vuoroveden kannalta täysin väärään aikaan (eikä vuorokaudenaikakaan ollut oikea) näimme silti mukavasti ylänkö-, aavikko- ja mustajalkatyllejä, pari punakuiria, meriharakkaparven, pikkupääskykahlaajia, tiibetin-, kaitanokka-, nauru-, aroharmaa-, ”aroselkä-” ja ”idänselkälokkeja”, yhden mustapäälokin sekä muutamia hieta- ja pikkutöyhtötiiroja, räyskän sekä runsaasti hauskoja taskurapuja ja hienon auringonlaskun.

Illalla palattuamme Riversidelle kävimme syömässä, suoritimme ensimmäisen iltahuudon ja painuimme pehkuihin klo 23.00.

Bagaa kukkulalta pelloille

10.12. Aloitimme taas 6.30 ja suuntasimme taas Bagan kukkulalle. Maria jäi potemaan flunssaa ja lepäämään. Kivutessamme metsäistä rinnettä nyt itäisempää polkua tuntui alkuun, ettei lintuja ollut juuri liikenteessä. Pikkuhiljaa latvustosta alkoi kuitenkin kuulua eri lintujen ääniä, joista osa oli jo tullut tutuksi, sillä iltaisin olimme kuunnelleet Hannu Jänneksen CD:tä. Jorat, kilkku- ja valkokorvasepät lauloivat, idulit, nitidukset ja viitakerttuset ääntelivät ja bulbulit pulputtivat ja pulisivat. Silti lintuja löytyi pääasiassa vasta mäen laelta, jossa elikset paukkuivat metsäpensastimaliporukan, intianmalkohan, intiantaskun ja viimein myös parin riikinkukon muodossa! Muutenkin laella oli vilkasta, kun mustapääkäpinkäinen, bulbuleita, oranssirastaita, puistosinisieppo, huppukuhankeittäjä ja intianharjatiainen havaittiin. Myös apinaperhe toi säpinää mäen laen havainnointiin.

Päivällä kävelimme vielä lyhyen kävelyn pelloilla. Mariakin sinnitteli mukana, vaikka näytti todella sairaalta. Retken paras havainto lähti taas lähes heti jaloista, kun jalkani alta ponkaisi lentoon viiriäispyyjuoksija! Kirvisporukoista löytyi nyt mongoliankirvisiäkin ja muuta lajistoa edustivat mm. sinipriiniat, aasiankukaalit, variskäet, intiansininärhet, sepeltaskut, pikkukotka jne.

Iltaretkelle lähdimme klo 16.00 ja Beira Mariin, jossa näkyi taas runsaasti lintuja: intianviheltäjäsorsa, sama mustapää- ja sulttaanikalastaja, safiirimehiläissyöjiä, arovarpushaukka, huppuviidakkoharakka, ruskosieppo, kaksi intianharjatiaista, harmaasiipikottaraisia ja idänhopeanokkia manikkien sekaparvessa. Illan taas hämärryttyä alkoivat ojasuokanat kurluttaa ja niiden lisäksi näkyi taas kiinanhuitti ja pääsimme myös viereisen hotellin takapihalta bongaamaan naaraskultakurpon walesilaisen lintuharrastajan Timin avustuksella.

Backwoodsiin!

11.12. Herätys oli jo klo 4.50 ja linja-autokyyti Backwoodsin viidakkoleirille oli jo 5.15 pihalla odottamassa. Beira Marilta otimme kyytiin Timin ja tämän seuralaisen ja Marinha Douradalta erään vanhemman brittipariskunnan ennen kuin matkanteko kunnolla alkoi.

Kaikki taisivat nukkua alkumatkan, mutta reilun puolentoista tunnin ajon jälkeen, kun aurinko alkoi hiljalleen nousta ja maisemat alkoivat muuttua metsäisemmiksi, alkoi väki pikkuhiljaa heräillä. Itse olin juuri ja juuri saanut silmäni auki, kun huomasin bussin vierellä lentämästä kaksi valtaisaa sarvinokkaa – keisarisarvinokkia! Valitettavasti kaikki eivät ehtineet nähdä näitä käsittämättömän näköisiä massiivisia lintuja.

Pian bussimme pysähtyi ja tapasimme Leion, joka toimi oppaanamme seuraavan kolmen päivän ajan. Hetken vielä ajettuamme bussimme pysähtyi ja aloitimme ensimmäisen retken eräältä sillalta. Varikset olivat nyt paksunokkavariksia, kohta löysimme ensimmäiset peräsindrongot, sini-irenat, intianisokäpinkäisen, jalokotkan, töyhtöhuppubulbuleita ja lensipä tuulihaukkakin ylitsemme.

Toisen pysähdyksen teimme kuivalle metsien ympäröimälle laavatasangolle. Heti löytyivät ensimmäiset tarhavarpuset, metsäkäpinkäinen, mustapääkäpinkäisiä, peräsindrongoja, ruskolakkitikka, punavarpunen, riikinkukko, pilkkaminivettejä, rusohuppu- ja tulipääseppiä, harmaapääkyyhkyjä, harmaakaulus-, intianoliivi-, ja punanokkabulbuleita, paratiisimonarkki sekä ensimmäinen hullunkurisen näköinen malabarintoko.

Sitten suuntasimme Backwoodsin leirille aamupalalle klo 9.50. Aamiaiseksi tarjottiin mausteista pottusörssöä sekä jonkinlaisia lettuja mango- ja ananashillolla (hyvää oli!). Hannallekin oli varta vasten valmistettu tälle sopiva aamiainen.

Kävelyä pinnojen ohi Pinnojen luo

Aamiaisen jälkeen tahti jatkui kovana. Suuntasimme kävelyretkelle erään joen uimaa seuraten. Ajomatkalla näkyi jo riikinkukko ja kastanjamehiläissyöjä. Kävelyn aluksi pointsattiin tulipääseppä, mutta sitten oli pitkään ihmeen hiljaista. Toki ympärillä kuului useita outoja lintujen ääniä, mutta oppaamme Leion johdolla sivuutimme ne varsin rivakasti. Selvästikin meillä oli tähtäimessä aivan eri lajit, joten tavallisiin ei kiinnitetty juuri huomiota. Pian Leio alkoi vihellellä lyhyttä matalaa säettä ja parin minuutin jälkeen metsästä kuuluikin vastaus – intiantrogoni, aivan käsittämättömän hieno lintu löytyi pian lyhyesti näkyvillekin. Ainakin kolme intiantrogonia löytyi varsin pieneltä alueelta ennen kuin jatkoimme taas kävelyä. Varsin pitkään käveltyämme ja ollessamme jo hiestä läpimärkiä saavuimme taas jokiuomalle, jossa oppaamme järkytykseksi oli ihmisiä – ja vieläpä kalastamassa räjähteitä käyttäen! Niinpä saatoimme unohtaa löytävämme tämän paikan erikoisuudet tällä kertaa.

Jatkoimme sinnikkäästi jokiuomaa yhä pidemmälle, ja kuinka ollakaan löysimmekin etsimämme eräästä täysin kuivuneesta jokiuomasta – kolmivarvaskalastajan, joka on todellinen metsien jalokivi! Valitettavasti lintu piilotteli aivan uskomattoman taitavasti oksistossa, joten emme juuri päässeet lintua ihailemaan.

Nyt kun aamun projektilajit olivat löytyneet, saatoimme keskittyä myös muihin metsän lintuihin, joihin kuului mm. intianjokirastaita, oranssirastaita, ghatinsinisieppoja, karakoruminuunilintuja, metsävästäräkki, punapyyfasaani ja töyhtöhuppubulbuleita. Lopulta palasimme leirille syömään herkullista kasvisruokaa (Hannan takia myös kanaa oli tarjolla).

Ruoan jälkeen oli vajaat pari tuntia vapaata, jolloin olisi ollut aikaa hieman levätäkin, mutta kaikki ryhmästämme suuntasivat läheiselle joelle. Ja hyviltä havainnoilta ei tietenkään vältytty: intiantikka, kyyryhaikara, isotiaistimaleita ja taas erilaisia bulbuleita havaittiin.

Rankkaa revitystä!

Kahvin ja teen jälkeen kokoonnuimme parkkipaikalla, josta kävelimme läheiseen metsään, josta eräästä bambutiheiköstä löysimme kuin löysimmekin srilankanpöllökehrääjän. Parin toinen osapuoli ei kuitenkaan ollut paikalla vaan apina tai ”joku apina” oli häirinnyt näiden lintujen päivehtimisrauhaa. Niinpä emme kehdanneet edes kuvata tätä uskomattoman omituisen näköistä lintua vaan poistuimme pikimmiten paikalta. Jatkoimme bussilla Tambdi Surlan temppelin takaiselle kuivalle jokiuomalle, jota kävelimme taas reippaasti edestakaisin lähes kolmen tunnin ajan sinikorvakalastajaa etsien. Tulipääsepät ääntelivät puiden latvuksissa, sulttaanikalastaja ja kastanjamehiläissyöjät sekä intianharmaasiepot istuskelivat joen rantapuissa ja intianriippukaijoja lenteli äännellen ylitsemme. Päästyämme taas kalastajapaikkaan saimme todeta, että taas siellä oli ihmisiä – tällä kertaa puun hakkuussa! Niinpä kalastajaa ei taaskaan löytynyt, joten jatkoimme taas pitemmälle. Eräästä tiheiköstä Oriol ja Maria löysivät kuitenkin todella kovan linnun – viitasiepon! Tämä kirkkaanvihreä ja harmaapäinen sieppo oli todella kaunis ilmestys ja suuri yllätys myös Leiolle. Muuten joen penkan linnusto oli jo ennestään tuttua: puistosinisieppoja, oranssi- ja intianjokirastaita, bulbuleita, mustapää-, rastasviidakko- ja isotiaistimaleita sekä sinimonarkkeja. Reissupinnaksi kirjautuivat ainoastaan lyhyesti laulanut intianisokäpinkäinen sekä virtavästäräkki.

Palattuamme temppelille staijasimme hetken, josko rinteitten yllä lentäisi jotain mielenkiintoista, mutta havainnot jäivät perin vaatimattomiksi.

Klo 19.15 nautimme illalliseksi kasviskeittoa ja kuunneltuamme hetken haukkapöllön kuikuttelua suuntasimme vielä päivän päätösretkelle kehrääjien perään eräälle laavakivikentälle. Matkalla näimme muutamia intianjäniksiä ja päästyämme pelipaikalle löytyivät ensimmäiset kehrääjät lähes heti Leion ja apupoikien valonheittimiin. Lopulta näimme todella läheltä pari harmaakehrääjää ja lähes yhtä hyvin pari intianpyrstökehrääjää. Törmäsimme myös yöpyvään gaurilaumaan ja Hannan kanssa kuulimme lyhyesti kalahuuhkajan huhuilua. Kuulimme myös kolmatta erilaista kehrääjää, mutta laji jäi oppaaltamme määrittämättä, itse pidimme lintu melko varmasti savannikehrääjänä, mutta jätimme määrityksen tekemättä. Pitkä päivä oli ollut todella huikea, joten unta ei tarvinnut juuri houkutella päästyämme pieneen kämppäämme (intiantrogoniin) nukkumaan.

Aamupalaksi pittaa

12.12. Aamupala aloitettiin klo 6.30 keittiön takapihalla, jossa odottelimme bengalinpitan saapumista vakiopaikalleen juomaan pienen ojan varteen. Ensin paikalle saapui vain (intian)musta-, oranssi- ja intianjokirastaita mutta pian pittakin pomppi paikalle.

Johan taas paukkuu!

Klo 7.00 lähdimme aamuretkelle, joka alkoi parvellisella suomuvatsamanikkeja. Seuraavaksi kävelimme erään koulun takapihalta toiseen kuivaan jokivarteen. Menomatkalla törmäsimme oikeastaan vain yhteen lintuparveen, mutta siinä olikin lintuja senkin edestä: paratiisimonarkkeja, herttatöyhtöpoimija, sinimonarkkeja, bulbuleita sekä metsäpensas- ja mustapäätimaleita. Myös pari keralankaijaa lensi äännellen ylitsemme. Palattuamme bussille Maria huomasi auton vieressä aidalla istuskelleen kauniin pikkusiepon ja hieman myöhemmin plokkasimme liikkuvasta bussista ruskopääsirkun.

Toinen kävelymme tehtiin leirin lähistön niittyjen kautta lähijokivarteen sekä aivan läheisiin erilaisiin metsiin kuin aiemmin. Haviksiksi kertyi mm. siperianlepinkäinen, samoja timaleita ja bulbuleita, pilkkaminivetti, jymykiitäjiä, pari herttatöyhtöpoimijaa sekä todellinen harvinaisuus, siperiansieppo. Oli myös mukavaa nähdä, kuinka paikallisten työnorsua pestiin juuriharjoin sen maatessa joessa.

Tunnin tauko vietettiin taas lähijoella, jonne kiiruhdin ennen muita Hannan lähtiessä kuvaamaan lintuja, ja muiden vielä jäädessä hieman lepäilemään. Niinpä siinä tietysti kävi, että ylitseni lensi kaksi komeaa lippasarvinokkaa, joita ei enää sen koommin näkynyt. Muiden saavuttua paikalle näimme vielä mm. idänmehiläishaukan, metsäkiitäjiä, nokileijun sekä räystäspääskyn. Samaan aikaan Hanna oli löytänyt lintuparven, jossa oli tavallisten parveilijoiden (rastaat, drongot, bulbulit ja timalit) lisäksi puistosinisieppoja, sini- ja paratiisimonarkkeja, sini-irenoita, isometsäkäpinkäinen, huppuviidakkoharakka sekä harakka- ja hohtoharakkataskuja. Kahdenlaisia (musta- ja valkonaamaisia) apinoita sekä muutama jättiläismäinen punaorava (mittaa noin metri) oli nyt ilmestynyt leirille pyörimään, joten ihmeteltävää ja kuvattavaa riitti.

Yritys palkitaan

Kasvislounaan jälkeen suuntasimme taas temppelin taakse sinikorvakalastajajahtiin. Emme ehtineet pitkälle, kun Leio huusi siihen malliin, että heti tiesimme, että nyt täytyi olla kova laji kyseessä, ja niin olikin. Mielettömän kaunis himalajanpunarinta vilisti piilotellen puskien alla. Itsekin totesin saman tien, että tuossa on kyllä kaunein koskaan näkemäni lintu!

Kävelimme jokivartta pidemmälle kuin koskaan, paikoin hyvinkin hankalakulkuista reittiä. Intiantrogonit kuultiin ja nähtiin taas, mutta kalastajia ei meinannut löytyä kuin tavallisia. Palasimme yleisön pyynnöstä samaa reittiä takaisinkin, vaikka Leio ehdotteli jo, että olisimme palanneet polkuja käyttäen. Onneksi, sillä olimme jo lähes autolla, kun huomasin tumman kalastajan jokiuoman toisella puolella piilottelemassa oksiston keskellä. Lisäkseni vain Leio ehti nähdä, kun tämä kauan etsitty sinikorvakalastaja pujahti metsään piiloon. Hetken odottelimme, josko lintu palaisi takaisin, mutta ei. Niinpä Leio päätti, että mennään katsomaan, olisiko lintu lentänyt jokea alaspäin sillan luokse. Ja vihdoin tärppäsi! Kaunis sinikorvakalastaja istuskeli jo hämärtyvässä illassa sillan viereisillä oksilla, kaukana vakiopaikoistaan!

Staijasimme vielä hetken temppelin aukiolla havaiten ensimmäisen intiantöyhtökiitäjän sekä myös aasiankiitäjän.

Kävellessämme jo leirille iltapalalle kuulimme kertaalleen bengalinpitan vihellyksen ja iltapalaa, jolla nautimme älyttömän hyvää currykanaa, säesti kolmen idänkyläpöllösen kuikuttelu.

Jäähyväiset Backwoodsille

13.12. Aamuteen jälkeen suuntasimme vielä kertaalleen koittamaan onneamme, josko sarvinokat olisivat saapuneet hedelmäpuulle lähijokivarteen, mutta paikalle oli kerääntynyt vain pikkuparvi malabarintokoja. Sitten ajoimme bussilla vähän matkaa ja pysähdyimme kävelemään pariin eriin metsäpaikkaan, mutta havainnot jäivät varsin vaatimattomiksi: rosvokotka, paratiisimonarkkeja jne. Temppelin takaisen sillan vieressä istuskeli nyt kaksikin sinikorvakalastajaa, jotka aika ajoin kinastelivat tavallisten kuningaskalastajien kanssa. Olisivatpa olleet alun perin näin helppoja! Palatessamme aamupalalle näimme vielä yhden mustapääsirkun.

Aamiaisen jälkeen lähdimme petostaijille ja reissu alkoi heti hyvin, kun bussin editse lensi hohtoharakkarastas. Petostaijiaukealta löysimme parvellisen punavarpusia, luumupääkaijoja sekä pari mustapääsirkkua. Pari ruostevarpushaukkaa kaarteli hetken metsän yllä kadoten pian sen taakse. Kolme idänmehiläishaukkaa ylitti meidät ja pian näimme vielä lyhyesti nuolihaukan ja töyhtölintuhaukan. Sitten meno kuitenkin hyytyi täydellisesti, yhtään petolintua ei enää nähty, mikä johtui varmasti vallinneesta tuulisesta ja hieman utuisesta kelistä.

Kävellessämme leirin parkkipaikkaa kohti, lauleskeli lähipuissa parikin naamiokuhankeittäjää. Srilankanpöllökehrääjiä ei valitettavasti löytynyt päivehtimispaikoiltaan, joten tästä hullunkurisen näköisestä linnusta jäi meiltä kuvat saamatta. Ruokailun molemmin puolin ehdimme pakkaamaan tavaramme ja hieman vielä retkeilemään leirin alueella, mutta nokileijua parempaa ei enää löytynyt. Klo 13.45 lähdimme bussilla kohti Bagaa, uskomaton reissu Backwoodsin viidakoissa oli ohi.

Matkalla Bagaan näimme jokivarsilla aivan järjettömät määrät haikaroita, muutaman tunnistamatta jääneen kiljukotkalajin sekä erään sillan pilareilla istuskelleen muuttohaukan.

Ennen Backwoodsiin menoa varaamallamme Ronil Royal hotellilla olimme klo 16.00 ja jo 17.00 olimme kävelemässä viereiselle Beira Marille. Ja Beira tarjosikin todellisia helmiä, sillä kenttäkerttunen, nuori kukkorääkkä ja punapyrstölepinkäinen paukahtivat eliksiksi. Jo tutuksi tullutta linnustoa edustivat mm. safiirimehiläissyöjät, punakottaraiset, nokitasku jne.

Pikaretki pelloille ja armotonta shoppailua

14.12. oli vuorossa jonkinasteinen välipäivä. Silti painuimme Oriolin kanssa Bagan pelloille heti auringon noustua. Kuvausolosuhteet olivat ihanteelliset, mutta unohdin perhana kameran hotellille! Olimme myös luvanneet tytöille, että olisimme hotellilla yhdeksään mennessä, joten lopulta retken päätarkoitus oli pohjustaa peltojen halki sellainen reitti, jota pystyisi kulkemaan ilman kahluuhousuja. Jonkinlaisen reitin löysimmekin, vaikka hieman kengät kastuivatkin, mutta halusimme ehdottomasti kulkea ainakin jonkin verran eri reittejä, kun yleensä porukka kulkee.

Pääskyparvista löytyi nyt tavallisten ruoste- ja haarapääskyjen lisäksi muutamia intianpääskyjä sekä törmä- ja pikkutörmäpääskyt. Malabarintöyhtökiuruja ja kirvisiä piipersi kuivilla niityillä, pari keltavästäräkkiä lensi ylitsemme, papyruskerttunen kiipeili oksistossa erään altaan reunalla ja viimein löysimme eräältä kuivalta niityltä etsimämme, kun pari suippopyrstökurppaa säikähti varsin etäältä lentoon.

Lopulta kiersimme pellot pitkän kaavan kautta, kun jouduimme kävelemään aina Riversidelle saakka, muualta ei joen yli päässyt. Riversideltä otimme taksin Ronilille, jossa tytöt jo odottelivatkin meidän saapumista.

Seuraavaksi otimme taksin Marinha Douradan altaiden kautta (6 siperiankurmitsaa, mustavästäräkki ja pikkupääskykahlaajia) Anjunan markkinoille, jossa shoppailimme seuraavien todella helteisten tuntien ajan oikein antaumuksella!

Vihdoin (ainakin minä olin helpottunut päästyäni pois Anjunasta) klo 14.30 olimme takaisin hotellilla. Iltapäivän lepäsimme ottaen hetken jopa aurinkoakin uima-altaalla. Illalla kävimme todella lyhyesti Beiralla, jossa näkyi tavallisten lisäksi pari kiinanhuittia ja suippopyrstökurppa. Illastimme taas hotellimme ravintolassa ja iltayhdeksältä olimme jo valmiit nukkumaan.

Carambolimille!

15.12. Varaamamme lintutaksikuski Abhi Naik saapui aamukuudeksi pihallemme ja lähdimme kohti Carambolimin lintujärveä. Vajaan tunnin ajon jälkeen saavuimme järven itäpuolella sijaitseville altaille, joilta havaintoja alkoi heti kertyä mukavasti: ruostesorsa, rantakurveja, intianmerimetsoja, aasianpyhäiibiksiä, suo-, kuovi- ja pikkusirrejä, tundrakurmitsa, ylänkötyllejä, kiljukotka, keltavästäräkkejä, intiantuhkapriinioita, intian- ja pikkutörmäpääskyt, hietatiiroja ja aivot ensin täysin tyhjää lyömään saanut kirjokäki.

Altailta siirryimme läheisten asuintalojen pihapiiriin, jossa Abhi kaivoi eräästä palmusta rutiininomaisesti esiin parin päivehtiviä haukkapöllöjä. Samasta palmumetsiköstä etsimme aikamme myös intianvarpuspöllöjä, mutta niitä ei kuitenkaan löytynyt.

Seuraavaksi suuntasimme kirvis- ja kiurupaikalle, joka oli Abhin mukaan nyt heinittyneempi kuin koskaan aiemmin. Niinpä intianaavikkokiurua ei sitten löytynytkään, vain malabarintöyhtökiuruja. Synkkyyteen ei kuitenkaan ollut syytä vaipua, sillä ylitsemme lensi viisi aasianrakonokkaa.

Kaarrettuamme Abhin bussilla varsinaisen Carambolim-järven rantaan saatoimme vain huokaista, kuinka huikean näköinen lintupaikka oli kyseessä! Järvi oli valkoisten lumpeiden peittämä ja siinä kellui aivan järjettömät määrät intianviheltäjäsorsia seuranaan aasiankääpiösorsia, pronssi- ja pitkäpyrstöjassanoita, aasiansulttaanikanoja ja heinätaveja. Rannassa tallusteli runsaasti haikaroita, pensaikosta löytyi suuri parvi riisikutojia sekä pari sinipriiniaa, lähipalmussa ampiaispesän kimpussa ahersi aasiantöyhtötikka ja kaukana järven takana kaarteli hetken aikaa kolmen käärmekaulan parvi. Tarkempi järven selaus tuotti retkipinnaksi vielä liejukanan ja ollessamme jo kävelemässä takaisin autolle alkoi palmumetsiköstä kuulua intianvarpuspöllön ääntelyä. Abhi tarkkasilmäisenä löysikin tämän todella kauniin pöllön puolison istuskelemasta eräästä palmusta, itse huutelija siirtyi pikkuhiljaa kauemmaksi.

Järven eteläpuolen altailla ihmettelimme aivan järjettömiä määriä haikaroita seuranaan tavallisia kahlaajia mukanaan retkipinnaksi lapinsirrejä, mustavikloja, suokukkoja ja pitkäjalkoja. ”Intiankiljukotka” kaarteli hetken päällämme ja kalasääski saalisti pallokalan vierestämme.

Matkalla Mershimin pienelle umpeenkasvaneelle järvelle löysimme todella tärkeän retkipinnan, pikkumarabun, joka on aiemmin ollut löydettävissä lähinnä ainoastaan Ciba Geigyn tehdasalueelta, jonne ei enää nykyisin näe mistään, sillä portin edustalle oli Abhin mukaan rakennettu tiiliseinä lintumiesten kiusaksi. Mershimillä ei kovin monta lintua ollut, mutta retkipinnaksi pari kirjokalastajaa, joka oli jo reissun seitsemäs kalastajalajimme.

Puolipäiväretken päätteeksi suuntasimme vielä Saligaon lähteelle, jossa pienen etsinnän jälkeen Abhi löysi etsimämme, ruskopöllö piilotteli korkealla erään puun latvuksessa.

Klo 12.30 palasimme takaisin hotellillemme, ja aamupalan jälkeen vietimme siestaa aina klo 17.00 saakka. Itse jäin vielä tämänkin jälkeen potemaan vatsavaivojani, muiden suunnatessa kaduille shoppailemaan.

Velimille

16.12. Abhi saapui taas kuudeksi ja lähdimme tällä kertaa kohti etelää. Ensin ajoimme auringon nousuksi Batem-järvelle. Järven vapaat vesialueet olivat täynnä sorsia, ja paikalla oli meikäläisiäkin lajeja. Intianviheltäjäsorsien, aasiankääpiösorsien ja jassanoiden seurana oli runsaasti taveja, heinätaveja, jouhi- ja lapasorsia sekä yksi sini- ja harmaasorsa, muutama pikku-uikku sekä yksi ruskosotka. Kalastajalajistoa edustivat tavallisten kuningaskalastajan ja smyrnankalastajan lisäksi sulttaani- ja kirjokalastajat.

Aamuksi ajoimme yhä etelämmäksi Velim järvelle, jossa staijasimme petolintuja klo 8.30 – 11.00 välisen ajan. Saavuttuamme paikalle löysimme vain paikallisen kiljukotkan sekä tietysti haarahaukkoja. Muuten linnustossa riitti kyllä katsottavaa, kun lähes täysin umpeenkasvaneen järven rannoilla oli runsaasti haikaroita ja mainoja, pääskyjen seassa oli taas pikkutörmäpääsky, pari isokauluskaijaa lensi ylitsemme ja viereisessä puskassa kävi kääntymässä jakobiininkäki.

Pikkuhiljaa taivaalle alkoi nousta muitakin petolintuja kuin haarahaukkoja – pari ruostevarpushaukkaa, tuulihaukka, pari arovarpushaukkaa ja päivän lämmetessä yhä isompia lintuja. Ensimmäisenä taivaalle nousi yhä enemmän ja enemmän haarahaukkoja mutta myös muutama ”intiankiljukotka” ja pikkukotka, kolme piispahaikaraa (episcopus), idänmehiläis- ja töyhtölintuhaukat, valkomerikotka ja auringon paahtaessa yhä kuumemmin nousivat ensimmäiset kilju- ja arokotkat. Viimein löytyi myös ensimmäinen harjakotka, joita pian kiekui kolme äänekkäästi taivaalla kaarrellen. Yhtään korppikotkaa ei kuitenkaan saapunut, lienevät jo kuolleet sukupuuttoon Goasta?

Vähän väsynyttä retkeilyä, mutta koviakin haviksia

Paluumatkalla kurvasimme helteessä Santa Cruzin altaille, joilta löytyi mukavasti kahlaajia. Pikku- ja lapinsirrien seassa pari päivää aiemmin ollutta siperiansirriä ei kuitenkaan löytynyt. Siperiankurmitsoja oli mukava opiskella ja löytyipä keltavästäräkkien seasta naaras sitruunavästäräkkikin ja ylitsemme lensi taas idänmehiläishaukka. Retki päättyi kuitenkin murheellisesti, sillä Oriolin kaukoputki kaatui ja se hajosi minulle tuttuun tapaan putken ja jalustan kiinnityskohdasta!

Tunnin huilin jälkeen suuntasimme Hannan kanssa klo 17.00 Beiralle. Oriol ja Maria jäivät hotellille potemaan vaivojaan, joita olivat saaneet ilmeisesti malarialääkkeistään. Beiralla törmäsimme taas Pasiin, johon olimme toki törmäilleet usein hotellimme uima-altaalla, jossa tämä käristi itseään retkien välisiestan aikana. Nyt Pasin seuraksi oli saapunut myös vanha tuttumme William Velmala.

Niinpä parituntinen Beiralla sujui leppoisasti kotosuomea puhuen. Havaintojakin tuli mukavasti: pari intiantulitöyhtöä, sulttaanikalastaja, vanha tuttu mustapääkalastaja, harmaasiipi- ja punakottaraisia, luumupääkaijoja, kauluskaijoja, manikkeja ja parhaimpina lyhyesti näkemäni kääpiöhuitti ja illan jo hämärryttyä näkyneet pari kanelipikkuhaikaraa!

Veneretki Zuari-joelle

17.12. Herätyskellot soivat 6.25 ja Backwoodsista tuttu bussi odotti pihalla 6.50. Hyppäsimme kyytiin ja pian autossa oli vanha ”bäkkärin” porukkamme – olimme matkalla Zuarijoelle veneretkelle. Ajoimme Panajin satamaan, jossa nousimme katettuun lasikuituveneeseen ja lähdimme liikenteeseen.

Veneilimme viileässä säässä vauhdikkaasti jonkin matkaa, ennen kuin lintuja alkoi näkyä. Ensin näkyi lähinnä vain tiibetin- ja kaitanokkalokkeja sekä hietatiiroja, mutta pian löytyivät myös ensimmäiset pikkutöyhtö- ja töyhtötiirat. Myös yksi riuttatiira ohitti meidät ja sillan tolpilta lähti lentoon muutamia riuttahaikaroita.

Töyhtö- ja pikkutiiroja pääsi veneestä kuvaamaan todella läheltä, mutta olimme onnekkaita muutenkin, sillä eräällä tolpalla istuskeli komea valkomerikotka, joka päästi meidät todella lähelle itseään ihailemaan.

Puolisentoista tuntia veneiltyämme ja nähtymme tavallisia kuningas-, smyrnan-, mustapää- ja sulttaanikalastajia, käännyimme viimein pienelle Zuarijoen sivuhaaralle, jossa aloimme tähyillä mangrovekasvustoissa majailevaa turkoosikalastajaa.

Papyruskerttuset raksuttivat ja idän- ja kaukasianuunilinnut tsilputtivat puskissa ja yksinäinen kapustahaikara ylitti meidät, kun viimein yksi venekuskeistamme löysi ensimmäiset pusikoiden keskellä piilotelleet turkoosikalastajat. Äärimmäisen taidokkaiden kuskien avustuksella Hanna pääsi myös kuvaamaan tätä retkemme kahdeksatta kalastajalajia.

Toiselta sivuhaaralta löysimme vielä yhden turkoosikalastajan lisää, mutta kuskien hieman lupailemaa krokotiiliä emme valitettavasti löytäneet. Sen sijaan kalasääski poseerasi meille komeasti erään tolpan nokassa. Palasimme veneellä takaisin päin puolimatkaan, jossa bussimme oli odottelemassa. Ajoimme edellispäivänä vierailemallemme Batem-järvelle, jossa armottomaan vastavaloon ei löytynyt suurinta osaa niistäkään lajeista, joita olimme edelliskäynnillä löytäneet. Päivän kuudenneksi kalastajalajiksi paikalla saalisteli kirjokalastaja.

Puoliltapäivin palasimme hotellillemme, jossa aamupalan jälkeen lepäilimme muutaman tunnin ajan, ennen kuin lähdimme taas Hannan kanssa iltaretkelle Bagan pelloille. Oriol ja Maria lähtivät apteekkiin hakemaan lääkkeitä vaivoihinsa. Lyhyellä retkellä näkyi mm. hiirihaukka, kultakurppokoiras poikasineen, turkinkyyhky sekä pari mongoliankirvistä.

Bondlaan!

18.12. Herätys oli yllättäen 5.05 kun Abhi oli jo saapunut pihalle meitä noutamaan. Me olimme kyllä eläneet siinä käsityksessä, että tämä saapuisi vasta 5.30. Niinpä heräämisemme ja lähtömme oli vauhdikas ja jo 5.12 olimme bussissa valmiina lähtemään kohti Bondlan pientä suojelualuetta.

Klo 6.40 saavuimme Bondlaan, jossa aloitimme retkeilyn pienellä kävelyllä eräälle temppelille. Ilma oli todella kylmä, ehkä noin 18 astetta, mutta kyllä paleli! Lintuja alkoi heti löytyä mukavasti: harmaaviidakkokanat (kukot) huutelivat, pari jalo- ja harjakotkaa sekä peräsindrongoa istuskeli puiden latvuksissa. Idänmehiläishaukka lennähti kukkulan päällä, ruskolakkitikka, herttatöyhtöpoimija ja intiantulitöyhtö kiipeilivät oksistoissa ja puiden rungoilla, pusikoissa piilotteli mustapäätimaleita, paratiisimonarkkeja, bulbuleita, huppuviidakkoharakka, metsäkäpinkäisiä ja korkeammissa puissa nauraa käkätti muutamia malabarintokoja.

Ajoimme bussilla hieman ylemmäs rinteeseen, jossa Abhi pudotti meidät kyydistä ja sanoi, että nyt kannatti kävellä muutama kilometri. Niinpä me jäimme kävelemään ja Abhi ajoi edemmäs odottelemaan meitä. Ja lintuja olikin aivan älyttömästi! Lisää malabarintokoja, puistosinisieppoja, ghatinsinisieppoja, sinimonarkkeja, useita sieppokäpinkäisiä, karakoruminuunilintuja, minä onnistuin näkemään vilaukselta myös kashmirinuunilinnun ja Hannan kanssa näimme vilaukselta harmaaviidakkokanakoiraan. Kuulimme myös (intian?)palokärkimäistä rummutusta, mutta ko. tikkaa emme koskaan saaneet näkyville.

Pian saavutimme Abhin ja ajoimmekin ylös eläintarhaan (sisäänpääsy 5 ja kamera 25 rupiaa). Kävelimme eläintarha-alueen ympäri ja sen takametsässä parin tunnin ajan havaiten kolme täplävatsatikkasta, useita paratiisimonarkkeja (vihdoin myös huikean upeita valkoisen muodon koiraita!), hohtoharakkataskuja, lisää tavallisia sinisiä, bulbuleita ja timaleita, itse törmäsin myös metsävästäräkkiin. Hauska havainto oli myös villisika, jolla oli selkeästi treffit parin paksunokkavariksen kanssa. Se halusi väkisin lähellämme olleeseen aurinkoiseen kohtaan makaamaan, ja kun se oli siihen päässyt, saapui kaksi varista nokkimaan siitä syöpäläisiä nokkiinsa.

Käveltyämme takaisin autolle ajoimme hetken alaspäin, ennen kuin pysähdyimme erääseen varjoisaan metsäpaikkaan, josta yritimme löytää himalajankivikkorastasta, joka oli pettänyt eläintarhan vakiopaikallaan. Ensin löytyi kaunis mustaotsanakkeli ja pian Abhi löysi myös naarashimalajankivikkorastaan! Loistavaa!

Näimme vielä autosta vilaukselta harmaaviidakkokanakoiraan ja alhaalla lammella kuusi intiantöyhtökiitäjää, ennen kuin suuntasimme aamiaiselle läheiseen ravintolaan, jossa paikalliset kissat olivat paljon hauskempia kuin köyhä munakas.

Olimme päättäneet jatkaa retkeämme, joten paluumatkalla pysähdyimme ensin Merckin lihatehtaan niitylle, josta löytyi helposti kuusi aasiankiurua sekä muutama tavallinen västäräkki. Sahakarin maustetehdas kuului myös päiväohjelmaamme. Koskapa mausteisia ruokia oli tullut jo jonkin verran syötyä, oli mukava myös hieman nähdä, millaisista kasveista mausteet on oikein tehty.

Maustefarmin jälkeen Hanna ja Maria halusivat vielä, että Abhi veisi meidät kauppaan, josta löytyisi sellaisia vaatteita, joita paikalliset naiset pitävät – ei siis mihinkään turistirihkamakauppaan. Ja Abhi teki työtä käskettyä ja mekkokaupat saatiin Pondassa tehtyä yllättävänkin nopeasti pöydälle kasatusta vain noin parin sadan mekon kasasta!.

Bagaan palasimme vasta 17.30 ja ruokailun jälkeen olimme valmiit pehkuihin noin 21.00.

Arporaa ja Marinha Douradaa

19.12. Auringon noustessa olimme jo ajaneet taksilla Arporaan Club Cabanalle. Staijailimme pääasiassa kyyhkyjä, sillä olin edellisellä Arporan reissulla nähnyt parikin erilaista tunnistamatta jäänyttä kyyhkylajia. Aika pian tärppäsikin, kun näimme Hannan kanssa ylitsemme lentäneen nilgirinkyyhkyn. Pari harjakotkaa kierteli ja huuteli taivaalla ja kuvattavaakin riitti: kultaotsalehvejä, medestäjiä, bulbuleita, jokunen metsäpensastimali, mutta muuta erikoisempaa ei sitten löytynytkään.

Kymmenen aikaan suuntasimme Marinha Douradalle, josta etsiskelimme Abhin meille ilmoittamaa aasianpääskykahlaajaa, jota ei kuitenkaan löytänyt. (Illalla Pasi ja William näkivät ko. linnun ja määrittivät sen pääskykahlaajaksi, joka lie kyllä paikallisittain kovempi?) Kalasääski, jouhipääskyt ja pikkupääskykahlaajat olivat paikalla taas kuvauksellisina.

Leppoisaa lomailua, mutta päivä päättyy murheellisesti

Kävimme aamiaisella Lila’s Cafessa ennen kuin suuntasimme kämpille lepäämään. Otimme vähän aurinkoakin Pasin seurassa ja illalla oli tietysti vuorossa Beira Mar, johon menimme kahdestaan Oriolin kanssa tyttöjen lähtiessä taas shoppailemaan. Beiran ainoa mainittavampi havis oli sitäkin ihmeellisempi! Plokkasin tornipöllön (javanica), joka laskeutui erään sähkötolpan nokkaan. Ehdin hädin tuskin sanoa Oriolille, että: ”Barn Owl”, kun pöllön viereen lensi intianriisihaikara, jota pöllö säikähti sen verran, että kääntyi. Pöllön siipi osui tällöin sähköjohtoon, josta se sai sähköiskun, jonka seurauksena pöllö syttyi palamaan ja putosi kuolleena maahan! Tyrmistyttävää! Olimme aivan puulla päähän lyötyjä! Kun kohta samalle tolpalle lensi brahmanpöllö emme voineet kuin pidättää hengitystä.

On jo aikakin mennä Bagan pelloille

20.12. Oriolin ja Hannan kanssa kävimme aamuretkellä Bagan pelloilla kulkien pääpiirteissä samaa reittiä kuin minkä olimme aiemmin pohjustaneet. Alkuun oli varsin hiljaista, ainoastaan yksi aavikko-/pikkukultarinta rämmitytti meitä näyttäytymättä kuitenkaan tarpeeksi hyvin. Samoissa puskissa pyöri myös papyruskerttunen, mutta muuten linnusto oli samaa tuttua kuin aiemminkin.

Käveltyämme erään altaan ympäri lähti edestämme pensaasta yhtäkkiä lentoon pieni tumma haikara. Ensivaikutelma oli heti, että: ”Tuo oli joku pikkuhaikara!” Onneksi lintu löytyi kohta uudestaan ja saimme sen määritettyä kiinanpikkuhaikaraksi!

Kuivemmalta osalta löytyi reviirilaulavia aasiankiuruja, suuret parvet lyhytvarvaskiuruja, malabarintöyhtökiuruja, kirvisiä sekä muutamia suippopyrstökurppia.
Kymmenen aikaan palailimme hotellille (Oriol oli palannut jo hieman aiemmin). Reilun aamiaisen jälkeen otimme loppupäivän todella rennosti. Hanna kävi taas shoppailemassa, kävimme porukalla jopa Bagan rannalla ottamassa pari tuntia aurinkoa ja kävimme tietysti Intian valtameressä uimassa.

Vielä pakko käydä Beiralla

Iltapäivällä piti alkaa jo hieman pakkailla, mutta klo 16.30 suuntasimme viimeistä kertaa Beiralle. Arovarpushaukka poseerasi nätisti lähimmässä palmussa, manikkeja oli taas paikalla kaikenlaisia seuranaan parvi riisikutojia. Hannan onnistui nähdä kääpiöhuitti lyhyesti, pari kiinanhuittia vilahti taas lennossa ja pari brahmanpöllöä istuskeli lähipuussa.

Viimeiset retkeilyt

21.12. Aamulla herätyksen piti olla klo 6.10 ja lähdön retkelle ja pikkuhiljaa kohti Dabolimin lentokenttää 6.30, mutta koputus oveen herätti meidät jo 6.00. Illalla tilaamamme kuski olikin jo tullut, ja hotellin vartija oli saapunut meitä ilmoittamaan asiasta. Niinpä pakkaukset suoritettiin loppuun pikavauhtia, mutta silti olimme taksilla vasta klo 6.30.

Suuntasimme aluksi kohti Dona Paolan kuivia tasankoja, joilla käyntiä olimme tarkoituksellakin viivyttäneet, sillä paikan oli kerrottu olevan todella ankea ja saastainen, ja sitä se kyllä hieman olikin. Silti pieni kävely paikalla tarjosi nopeasti kolme uutta retkipinnaa, joista pari oli myös eliksiä. Ensin löysimme kymmenkunta intianhyyppää ja lähes heti perään pari pikkuparvea intianvarpuskiuruja lensi ylitsemme. Kuivilla hietikoilla vipelsi myös nummikirvisiä, malabarintöyhtö-, lyhytvarvas- ja aasiankiuruja sekä pari intiantaskua. Valkomerikotka ja arovarpushaukka lensivät ohitsemme.

Koska meillä ei vielä ollut lainkaan kiire kentälle suuntasimme taas Santa Cruzin altaille, joilla linnusto oli pitkälti sama kuin edelliskäynnilläkin. Kiljukotka, intianmerimetso, yksi nuori pitkäpyrstöjassana sekä pari kenttä- ja papyruskerttusta olivat havaintoja mukavammasta päästä.

Kävimme taas läheisellä Mershimin järvelläkin, mutta kuten jo osasimme arvella, ei tämä paikka tarjonnut juuri mitään. Viimeiset vilkaisut pronssijassanoihin, intianviheltäjäsorsiin, sulttaanikanoihin ja kirjokalastajiin olivat kuitenkin paikallaan. Paremmin aika kului maastossa kuin lentokentällä olisi tehnyt.

Koskapa enää ei ollut tarpeeksi aikaa jäljellä, suuntasimme Dabolimin kentälle. Matkalla Cutalimissa plokkasin liikkuvasta autosta jokiuomassa eräällä kuivalla puunkäkkänällä istuneen käärmekaulan, joka jäikin meidän viimeiseksi lintuhavainnoksi Goalta, sillä sen kuvattuani jatkoimme suoraan lentokentälle.

Oriolin ja Marian reissua oli vielä viisi päivää jäljellä, joten he lähtivät Dabolimista aamupalan jälkeen lentäen kohti Delhiä. Me puolestaan jouduimme odottelemaan omaa lentoamme Mumbaihin aina klo 16.30 asti.

Mumbaihin

Käytimme tietysti nyt Kingfisherin palveluita ja kyllä kannatti! Palvelu oli aivan loistavaa ja kone aivan uusi! Lennolla saamamme ruokakin oli aivan eri luokkaa kuin millään muulla käyttämällämme lentoyhtiöllä. Lento sujui myös aivan aikataulussaan ja Mumbaissa matkatavaramme tulivat (kiitos Kingfisherin) salamannopeasti.
Mumbain asemalla kävelimme suoraan hotel bookingsille ja varasimme halvahkon huoneen Hotel Benzy Palacesta, jonne saimme myös kyyditykset saman tien.
Illalla shoppailimme hotellia vastapäätä olleissa liikkeissä ja söimme hotellin ravintolassa ennen kuin menimme aikaisin nukkumaan, sillä seuraavan päivän rankka matkustus kummitteli jo mielessä.

Todella pitkä paluumatka!

22.12. Hotellin puhelinherätys tuli, kuinkas muuten, liian aikaisin klo 4.50. Ja kyytikin oli kymmenen minuuttia liian aikaisessa 5.20 pihalla odottamassa. Lastasimme tavaramme kyytiin ja suuntasimme Air Indian terminaaliin.

Odoteltuamme tunnin tajusimme, ettei lentoamme näkynyt lainkaan ilmoitustaululla, vaan sen sijaan siellä oli Frankfurtin lento joka olisi vasta seuraavan vuorokauden puolella! Ja niinhän se oli, että lentomme oli siirtynyt!

Saimme kuin saimmekin vaihdettua lentomme siten, että lähtisimme kahdeksalta lähtevällä koneella Delhin kautta Frankfurtiin. Klo 7.30 nousimmekin koneeseen, johon päästyämme tajusimme pikkuhiljaa, että tämä oli sellainen kone, jonka olisi pitänyt lähteä jo aamuviideltä. Oriolilta Delhistä saamani viesti paljasti karun totuuden, Delhissä oli sankka sumu, joten koneet eivät voineet lähteä sinne!

Istuimme kuumassa ja täpötäydessä koneessa reilut kolme tuntia odottamassa, että se lähtisi. Kapteeni kuulutti useamman kerran, että kohta lähtisimme, mutta mitään ei tapahtunut ennen kuin porukalla alkoi todella mennä hermot. Joku paikallinen alkoi riehua jo oikein toden teolla, ja meinasipa pikkuhiljaa palaa päreet itse kullakin. Lopulta kone kuitenkin nousi klo 11.15 ja lähti kohti paikkaa, jonne en todellakaan olisi halunnut mennä eli Delhiä.

Klo 13.10 laskeuduimme Delhiin, jonne osa matkustajista jäi. Me muut jäimme taas istumaan koneeseen, jota siivoojat saapuivat siivoamaan. Retkipinnankin onnistuimme lentokoneesta näkemään, kun lentokentän yllä lekutteli liitohaukka. Tämä oli reissumme noin 296. lintulaji (noin siksi, että parin linnun lajistatus on hieman epäselvä).

Lopulta lentomatka jatkui, kun kone nousi klo 15.15 ja lähti kohti Frankfurtia. Lento oli taas kuolettavan pitkästyttävä, mutta selvisimme siitä hengissä, vaikka elokuvatarjonta oli taas armotonta skeidaa (Surviving Christmas jne.). Kone laskeutui klo 18.50 paikallista aikaa Frankfurtiin, jossa saatoimme todeta olevamme 40 minuuttia myöhässä siltä jatkolennolta, jolle meidät oli siirretty.

Onneksi saimme illan viimeiseen Helsingin koneeseen kaksi viimeistä paikkaa ja käytyämme mäkkärillä syömässä kiirustimme pitkien käytävien läpi koneemme lähtöportille. Klo 21.15 lähdimme viimein kohti koti-Suomea, johon laskeuduimme aatonaattoyönä klo 00.50. Kahden aikaan yöllä oli reissumme lopullisesti pulkassa, kun olimme isäni kyydissä päässeet vanhempieni kotiin Kirkkonummelle. Olipa mukavaa päästä pitkästä aikaa pehmeään sänkyyn!!!

J.A.