Toukokuun lopun rareja
15.5. Valosen Arttu aloitti rarien löytämisen mutta itselläni ei pussitiaisbongaus Koitsanlahdessa onnistunut, mutta ohessa kuului lehtokerttu ja käenpiika sekä näkyi pökkelössä hautonut viirupöllö.
16.5. kotipihassa lauloi heti aamusta kuhankeittäjä ja lyhyen aamuretken päätteeksi kurvasin patotielle ja Arttu oli juuri sopivasti löytänyt laulavan ruokosirkkalinnun. Havainto siis ihan spontaani minullekin, vaikka lintu kuului niin huonosti, että tuskin olisin itse sitä edes huomannut.
Ruokatunnilla kuulin ensin Tiviällä kultarinnan ja sitten patotiellä meidät yllätti ylitsemme muuttanut todella myöhäinen 2kv maakotka. Pikkulepinkäisnaaras näyttäytyi vuodenpinnaksi.
17.5. näin heti aamusta Punnolan pelloilla pari lyhytnokkahanhea. Ruokatunnilla Siikalahti tarjosi pari haarahaukkaa sekä saman tutun jo puoli kuuta paikalla olleen sinirinnan. Iltapäivällä suuntasimme Saarelle, jossa Akonpohjassa näkyi tylli ja punajalkaviklo, Kanavalammella 6 lapinsirriä, mustaviklo ja suopöllö, Jyrkilässä ampuhaukka ja päädyimme lopettamaan retken Pohjanrantaan. Seuloimme tarkkaan koko aluetta ja löysimme 2 pikkutylliä, 3 tylliä, mukavat 80 suokukkoa, lapinsirrin ja 2 punajalkavikloa, kunnes viimeistä mutelikkoa tarkistaessani huomioni kiinnittyi oudon näköiseen kahlaajaa, jota en heti tunnistanut. Kohta sen viereen käveli ensin liro ja sitten suokukko, jolloin määritys alkoi olla selvä ja varmistui viimeistään, kun lintu kääntyi ensimmäistä kertaa suoraan kohti ja rinnan kuvioitus näkyi paremmin – Parikkalan kautta aikain ensimmäinen palsasirri!
Jonkin aikaa palsasirristä huonoja kuvia otettuamme nousi järveltä hanhia lentoon, joita kahlaajat ilmeisesti säikähtivät ja lensivät kaikki pieneen ryteikköiseen saareen eikä palsasirriä enää näkynyt. Lopulta päätimme lähteä kotia kohti ja myöhemmin paikalle saapunut bongari näki, kuinka lirot ja osa suokukoista oli noussut korkealle taivaalle ja lähtenyt kohti pohjoista. Ehkä palsasirrikin lähti tässä porukassa, koska sitä ei enää nähty.
Illalla kävimme laittamassa SSP-rengastuspaikkamme kuntoon havaiten ohessa pari meriharakkaa.
18.5. herätys oli epäinhimillisen aikaisin ja verkot olivat pyynnissä auringon noustessa. Kuuden tunnin pyynti oli tutun hiljainen ja renkaan saivat vain 4 pensaskerttua, 5 pajulintua ja 2 pajusirkkua sekä lisäksi yksi pajusirkku kontrolloitiin. Ohessa havaitsimme pikkutyllin ja lapinsirrin, kunnes klo 9:30 Hanna äkkäsi suoraan päältämme petolinnun, jonka hän tunnisti saman tien kiikareilla sitä katsottuaan. Hanna totesikin aika vakavana, että katso tuota petolintua ja heti sen kiikareihin saatuani tajusin itsekin katsovani vaalean muodon pikkukotkaa!
Lintu oli juuri lopettamassa viimeistä kaarrostaan ja lähti liukumaan kohti pohjoista. Ehdimme katsoa lintua huolellisesti ja ehdinpä kahlata katsomaan sitä kuivemmassa kohdassa valmiiksi pystyssä olleella kaukoputkellanikin, ennen kuin se liukui sinitaivaalla kirkkaasti loimottaneen auringon kiloon. Tällöin kiiruhdimme molemmat kaivamaan kamerat repuistamme, jotta voisimme kuvata kotkaa sen tullessa auringonkilon toiselta puolelta taas esiin. Mutta sepä ei koskaan tullutkaan enää esiin! Lintu oli joko lähtenyt syöksyyn tai sitten jäänyt ottamaan korkeutta juuri auringon kilon kohdalle ennen liitoon lähtemistään. Olisimme takuulla sen löytäneet, jos se olisi tullut olettamaamme reittiä, sillä se oli kuitenkin näkynyt paljain silminkin. Mutta eipä kuvien saamattomuus pahemmin harmittanut, sillä olimme kuitenkin nähneet kerrankin kunnon rarikotkan Parikkalassa!
Päiväunien jälkeen suuntasimme taas Saarelle, jossa Akonpohjan tulvilla näkyi 2 pikkutylliä, mustapyrstökuiri ja 5 lapinsirriä ja sitten havahduimme tutun kuuloiseen huminaan, jonka tunnistimme heti kyhmyjoutsenen siipien ääneksi. Kohta metsikön takaa lensikin esiin vanha kyhmyjoutsen, joka lensi peltojen yli ja jatkoi kohti koillista. Laji ei ole edes joka vuotinen Parikkalassa.
Kanavalammella näimme pari mustapyrstökuiria ja 4 lapinsirriä ja Pohjanrannassakin vielä 2 pikkutylliä. Siikalahdella kävimme vielä ihastelemassa sinirintaa ja ruokosirkkalinnun pirinää ja Punnolassa näkyi taas pari lyhytnokkahanhea.
19.5. suuntasimme heti aamusta Pohjanrantaan staijille, mutta valitettavasti luvatut sateet oli taas peruttu eikä kahlaajia juuri näkynyt. Heinätavi, pari uiveloa, 2 mehiläishaukkaa, merikotka, sinisuohaukka, 8 lapinsirriä ja punavarpunen havaittiin. Lisäksi Ansunmäessä näkyi ampuhaukka. Siirryimme päivästaijille patotielle, jossa näkyi 3 mehiläishaukkaa, haarahaukka, merikotka, pikkukuovi, 4 tervapääskyä ym.
Illalla Luodosta löytyi Suomen ensimmäinen tummajunkko mutta tietysti sunnuntaina. Itselläni ei ole mitään mahdollisuuksia kaukobongauksiin viikolla, joten ei auttanut kuin toivoa, että lintu pysyisi paikalla pitempään, mikä ei tällä kertaa totutunut. Tämä ei kuitenkaan pahemmin jaksanut minua harmittaa, sillä viime aikoina oli mennyt aika hyvin niin bongaus- kuin sponderintamallakin.
Viikolla mainittavampia havaintoja olivat rytikerttunen Helenansaaressa, enimmillään 9 lapinsirriä, pikkutylli, pikkukuovi ja lampiviklo Pohjanrannassa, muutama pikkusieppo Soininmäessä sekä Siikalahdella useamman kerran näkyneet merihanhi- ja punajalkaviklo- ja haarahaukkaparit, viitakerttunen, pari muuttavaa merikihua, lapinsirri sekä samat tutut ruokosirkkalintu ja sinirinta. Moskuunniemestä vuodariksi hoitui ruisrääkkä ja Muttelinmäessä näkyi harmaasieppo. Kävimmepä rengastamassa pöntössämme pesineen viirupöllön kolme potraa poikastakin.
24.5. vuorokauden juuri vaihduttua kävin bongaamassa Hannan aiemmin löytämän viitasirkkalinnun Koitsanlahdessa. Koska minua ei juuri väsyttänyt jatkoin tarkistamaan, että heinäkurpat olivat saapuneet yhdelle vakiopaikoistaan ja hoidin vuodariksi vielä kehrääjänkin. Ruisrääkkiä ja suopöllö sekä tuttu ruokosirkkalintu kuuluivat myös ennen kuin jatkoin nukkumaan.
Perjantain ja lauantain aikana teimme Saarella vesilintulaskennat, jotka eivät tuottaneet mitään kovinkaan ihmeellistä, jokunen pikkutylli, tylli ja lapinsirri sekä taas yksittäinen pikkukuovi. Perjantaina Tarassiinlahden vähät linnut laskettuamme löysin taivaalta muuttavan jalohaukan, joka koukkaili koko ajan hyönteisiä itää kohti matkatessaan. Onneksi haukka lensi sen verran läheltä, että saimme sen määritettyä naaras punajalkahaukaksi. Laskennan jälkeen Parikkalaa kohti ajaessamme, näimme Akanpellolla vauhdista taas jalohaukan, joka näytti lupaavalta. Stoppasimme parkkiin ja pellolta löytyi jopa kaksi naaras punajalkahaukkaa päiväkorentojahdista! Haukkoja kuvatessamme ylitsemme muutti 29 pilkkasiipeä mukanaan myös lapasotkapari.
Lauantain laskennassa näkyi Kanavalammella harmaasorsapari ja ylitsemme muuttanut valkoposki- ja sepelhanhien sekaparvi, jossa näkyi todennäköinen hrota-sepelhanhi, mutta ei aivan tarpeeksi hyvin. Pohjanrannassa näkyi 4 lapinsirriä ja jänkäsirriäinen ja Akonpohjassa 2/1 heinätavia. Päivän paras havainto oli ehkä kuitenkin Pohjasuolta löytynyt varpuspari – tulipa laji nähtyä vielä tänäkin vuonna Parikkalassa.
26.5. oli taas SSP ja saaliiksi saimme 2 västäräkkiä, punakylkirastaan, 2 ruokokerttusta, viitakerttusen, herne-, pensas- ja lehtokertun, 2 pajulintua sekä pajusirkkukontrollin. Ohessa ei havaittu tylliä, pikkutylliä ja lapinsirriä kummempaa. Ja tietysti taas sunnuntai-iltana rysähti samaisesta Luodon kunnasta, josta oli löytynyt vuoriuunilintu. Ei taaskaan auttanut kuin toivoa, että lintu pysyisi paikalla pitempään. Olisihan se taas mukava päästä välillä bongaamaankin kaikkien näiden spondehavaintojen jälkeen…
27.5. näkyi metsäkierroksella metso ja lyhyellä yöretkellä havaittiin luhtahuitti, heinäkurppia, kehrääjiä, ruisrääkkiä, viitakerttusia sekä suopöllö. Myös 230 sepelhanhen parvi muutti ylitsemme.
8.5. Siikalahdella lauloi yhä vain sama jo lähes kuukauden paikalla viihtynyt sinirinta ja rytikerttunenkin lauloi hetken aivan patotien vieressä. Ja samoissa puskissa lauloi seuraavana aamuna luhtakerttunen, josta sain 200. Parikkala-vuodarini ennätysaikaisin. Ruokatunnilla näkyi taas haarahaukka ja illan saunalenkillä näkyi Tarvaslammella tutun pesäkolon suuaukolla tuijotellut helmipöllönuorukainen.
30.5. ruokatunnilla varmistelin punajalkavikloparin pysyneen yhä reviirillään Siikalahdella ja illemmalla pikaisella Saaren kierroksella näkyi Pohjanrannassakin punkkuviklopari ja tundrahanhipari, jopa113 töyhtöhyyppää mukana jo ensimmäiset poikasetkin. Sitten löysimme aivan uudelta paikalta soidintaneen heinäkurpan, joka lennähti hienosti kuvattavaksemmekin. Akonpohjassa tulvalla oli vielä mustapyrstökuiri. Illalla tarkistimme vielä luonnon pesissä pesineiden helmipöllön ja viirupöllön pesissä olevan molemmissa ainakin vielä yksi poikanen pesästä kurkkimassa.
J.A.